Троянският Петковден

* Парламентарната шефка Цецка Цачева бе гост за празника на Троян; на финала – великолепните „Искри” на Националната гвардейска част 
* Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес

ЗАПОМНЯЩО се завърши тазгодишният троянски Петковден (14 октомври 2012 г., неделя) – с вечерен спектакъл на представителната Национална гвардейска част от София, която, както обясни водещата, вече е със статут на един от държавните символи на България и е наследник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър Батенберг. Ритъм, мощ, воинска точност, много патриотизъм и модерност едновременно, безупречна хореография – това бяха усещанията ни от гвардейското шоу, кръстено „Искри”. Заради невиждано многото публика, с народ бе окичен дори паметникът на шестимата манифестанти и седмината музикантки в съседство, усещането ставаше още по-внушително (разбира се, редно е да кажем и нещо не толкова хубаво – че мижавото осветление на троянския площад „позамъгли” финалните моменти, но това е друг въпрос – бел. Т21).

СЛЕД ГВАРДЕЙСКАТА фиеста последва празнична заря, която направи финала на празника още по-тържествен и запомнящ се. Преди това пък поздрави към Троян и троянци отправи специалният гост – председателката на Народното събрание Цецка Цачева, която бе придружавана от зам.-областния управител Сашо Данков и ловешките депутати д-р Станка Шайлекова, д-р Анатолий Йорданов и Христофор Ачков. Винаги идвам с голямо удоволствие във вашия прелестен край, заяви от трибуната г-жа Цачева, която похвали и миналото, и днешните успехи на Троян. По-рано същия ден парламентарната шефка бе и в Орешак, където се поклони на чудотворната икона на Богородица Троеручица в Троянския манастир и разгледа обновеното Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата; Орешак и Троянския манастир ме изпълват със самочувствие, че съм в моя край, на север от Балкана, каза в манастирското село най-високопоставената дама в държавата, която е родом от Плевен. Кметът Донка Михайлова благодари на гостенката и й подари празнична погача – защото по традиция на Петковден жените подарявали хляб. 

ТРОЯНСКИЯТ Петковден, както и предишни години, започна със сутрешна празнична литургия в местната църква „Св. Петка”. В службата в чест на светицата покровителка на Троян участваха Ловчанският митрополит Гавриил и игуменът на Троянския манастир Браницки епископ Григорий, които се присъединиха и към последвалата официална светска част на празника. Сред другите високи гости на троянския празник бяха генералният консул на Русия у нас Владимир Климанов и кметът на побратимения ни град Дойран (Македония) Глигор Чабулев. 

ТРОЯН ИМА честта да бъде закрилян от голяма светица като св. Петка, тя ни помага и след опожаряването на града година преди Освобождението, и по-сетне, до днес, каза в празничното си слово кметът Донка Михайлова, след като лично издигна троянския флаг на пилона пред Общината, под звуците на марша на 34-ти Троянски пехотен полк, изпълнен от Общинския младежки духов оркестър на маестро Илиян Тодоров. Жълтото троянско знаме с герба на град ни бе пренесено от военен ескорт и се развя редом с националния трикольор и синьото знаме на Обединена Европа. Г-жа Михайлова говори с оптимизъм и за настоящето на Троян, като подчерта, че в момента в общината ни се реализират инвестиционни проекти за над 11 млн. лева.

ДУМАТА БЕ ДАДЕНА и на Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил, който напомни, че през 2012 г. ще се отбележи точно едно хилядолетие от кончината на св. Петка, чиито нетленни мощи днес се съхраняват в румънския град Яш. Дядо Гавриил разказа, че приживе св. Петка е раздала цялото си имущество на хората, живяла е изключително скромно, а днес е една от най-тачените светици в православния свят. Духовникът сподели и нещо любопитно – че всяка година нетленните мощи на св. Петка се преобличат в нови одежди, а старите (одежди) се даряват на някоя църква по света; и той е получил уверения, че догодина троянската църква ще се сдобие с такава ценна реликва. 

СЛЕД ДУМИТЕ на владиката прозвуча величественото „На многая лета” на Борис Христов. А водещата на церемонията Маргарита Генкова прочете извадки от множеството поздравителни адреси, пристигнали в общинската администрация – от президента на България Росен Плевнелиев („Борческият дух на вашето население е съпровождан от развитие на книжовността, просветата, занаятите, от ревностно съхраняване на традициите и обичаите. Те са вашият духовен заряд, който ви дава сили и кураж да преодолявате предизвикателствата на времето”, се казваше в президентското поздравление), министрите Нона Караджова, Мирослав Найденов и Свилен Нейков, председателя на ПЕС Сергей Станишев, изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова, синдикалната лидерка Янка Такева, кметовете на Карлово, Димитровград, Габрово, Етрополе, Павликени, Угърчин, Севлиево и др. 

ХУБАВО и стилно тържество, без излишна помпозност, човешко Но едно нещо, за което сме говорили многократно, и сега бодеше очите – групата на ВИП участниците, които по някаква непоклатима традиция от соцвремената бяха изтъпанени пред простолюдието, събрало се на площада да почете троянския празник. Сигурно празник без специално място за важните гости не може, но защо ги цопваме най-отпред, сякаш са актьори, излезли за бис, и кому е нужно това?! И друго – по какви критерии се попълва тази троянска празнична ВИП ложа, може ли някой да обясни?!

ПО НАТАТЪК в празничния ден се състоя извънредната петковденска сесия на Общинския съвет, на която бяха връчени почетните отличия на трима заслужили троянци. След това в Музея на занаятите, по случай 50-годишнината му, бе открита изложбата „Музей и памет”. След обед имаше демонстрации на клубовете по бойни изкуства и рок – в чест на празника на площада заби местната метъл банда „Antidot”. За привечерната фиеста „Искри” вече казахме. Да не пропуснем – на празничната сцена певецът Наско Стефанов (познат от група „Импулс”) изпълни своята песен „Виа Траяна”, посветена и подарена на Троян.

Т21 

Още по темата:

36 коментара:

Анонимен каза...

Поздравления за г-жа Михайлова. За първи път нещо хубаво и стойностно за празника се случва в Троян. Това пролича и от многолюдната публика , която присъстваше на заключителната част.Благодарим за спектакъла и запомнящата се заря

Анонимен каза...

МИналогодишната заря беше по-добра, а гвардейската част малко ненужна, но нека се радват такива като 1-ви.

Анонимен каза...

2-ри, ти си едно гадно човече.....Виждаш ли се какво си написал- как може на хубавото да викаш грозно! Точно гвардейската част беше гвоздеят на програмата, а зарята просто уникална...С думи не можеш да опишеш чувството от преживяното! Но нали на троянеца неможеш да угодиш никога, затова другия път си стой у вас, за да ни спестиш глупостите си!

Анонимен каза...

град ЯШ е в Румъния

Анонимен каза...

Не е важен празника,важни са делниците!Празникът е един - делниците са нашият живот.Тумба лумба два дни,а година - гладни!

Анонимен каза...

А не е ли малко излишно разточителството?

troyan21 каза...

До №4: Наша грешка, поправихме, благодарим.

Анонимен каза...

След посещението на доцент Цачева, очакваме визита и от доктор Борисов (:

Анонимен каза...

Много хубав празник се получи.Зарята наистина беше внушителна.

Анонимен каза...

Абе 3-ти, аз не съм гадно човече, аз съм реалист. Казах това, защото така го виждам, това е мое мнение и не задължавам никой с него. И да, следващите няколко коментара са ти отговорили ясно и точно и разбраха това, което и аз казаха с подтекст-хората бягат от Троян, няма работа, няма покупателна способност, града си заминава, а ние правим увеселения. Пълна глупост-да, напълно съм съгласен, че тр да се отбележи празника на града, но чак пък толкова извинявай. "На голо д..е чифте пищови"

Анонимен каза...

Пир по време на чума !

Анонимен каза...

Съгласна съм с теб 10-ти. Бива ,тези които възхваляват властта, да се поогледат!Все пак и те живеят тук,и живота им едва ли е по-различен !
Сив, обезлюдяваш,сериозно деградиращ ...

Анонимен каза...

Върнете паметника на загиналите за Майка България 10 000 троянци на мястото си.
Така би имало смисъл от гвардейската част и маршът на 34-ти Троянски пехотен полк!

Анонимен каза...

Струвами се, че 3-ти е някой от общинското обкръжение, леко заслепен от благинките, но и той ще падне на земята. Важното е какво мисли народа, а не някой от "лидерите".

Анонимен каза...

Пея си аз, че сме впрегнали коня зад каруцата, ала....?

Анонимен каза...

Кой е тоз до попа на 7мата снимка?

Анонимен каза...

Какво е това, по-скоро...

Анонимен каза...

1ВИ,не съм присъствал ,но като гледам по снимките я има 200 старци я няма от 20 хиляден град, по официални данни.Най вероятно многолюдната публика не е попаднала в обектива на Генчо нито в първоначалната ,нито в заключителната по тъмно част от снимките:):).По съм склонен да мисля ,че е прав 5ти и ,че не е важен празника,а делниците!

Анонимен каза...

Незабавно трябва да се върне паметникът на загиналите в Балканска,Междусъюзническа,Първа Световна война български герои,построен от признателният български/троянски/ народ през 1938 година,на законното и единственно място,което е
между двете сгради на Музея!!!!
Чудя се на всички тия зари,маршове,кметове и дупетати - всичко това нямаше да го има,ако не бяха ТЕ,да дарят живота си за Майка България,за да ни има нас!
Срамота е ТЕ да слушат зарята от Вила Ванна като заточеници от Диарбекир,заточени там от ма-а-алка част от своя объркан народ,която има големите претенции да управлява България!
Питам г-н Дочо Николов,г-н Христо Калистерски - вие как празнувате,какво празнувате след като 10000/а те са повече/ душИ са заточени на Вила Ванна?Питам Елеонора Авджиева,директор на Музея - това състояние удовлетворява ли ви?
Накрая питам и г-жа кметицата - наистина ли искате помирение?
Тогава направете необходимото!!!

Анонимен каза...

16-ти, до единия поп е Стана, до другия - Минчето. За кого питаш?

Генадий Маринов каза...

До №19: Според мен Вие поставяте най-важния и най-истинския въпрос, засягащ темата за паметниците на Троян. Най-достойният троянски паметник, паметник обединител, паметник на велика кауза, паметник на истински мъже е този... заточеният в ъгъла, преместеният, забравеният! Срамно!

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Колкото познати и колеги са били на празника- всички са доволни. Явно тук пишете една група хора, които освен да мрънкат за добро или за лошо друго не правят! На троянеца нама угодия!

Анонимен каза...

"Доволни" от кое бе драги?
От височайшата визита на леля Цецка,или на баш депутатката- кака Станка?
И от коя група по-точно са "колегите" ти? От децата или от пенсионерите?
Знаеш ли колко струва на хазната този безсмислен парад? Че, парите за цялата дандания, са комай колкото за построяването на един нов паметник,който би бил много по от полза,отколкото поредната тирада на политически тюфлеци от местен и национален мащаб!
Едните градели, другите променяли , а Троян все на зле върви!


Анонимен каза...

23-ти, да ти обясня "бе"
Не са нито деца, нито пенсионери! Я ми кажи кога последно на 14-ти октомври е имало толкова много хора? Ако не им харесваше нямаше да стоят и да се "мъчат"! Дай да спрем да почитаме и малкото празници, които имаме! Научете се да се радвате в иначе сивото ни ежедневие! Забележете като цяло, не само в Троян, хората какви са станали.....

Анонимен каза...

Разбирам да има безработица 1-2%, жителите на общината да са 35-6 хил., и нормална работна заетост и съответно възнаграждение, ако не и да кажа евтопейски заплата, па чак тогава да се престараваме с манифестации, фестивали, конкурси, паради и какво ли още не. А ситуацията е точно обратната. Но така е като не се взимаме в ръце и да махнеме тези от пл.Възраждане 1, все ще си ревем-хляб и зрелища за народа, а империята е пред колапс.

Анонимен каза...

Веднага отговарям! Регионалният клон на НД "Традиция" не празнува нищо свързано с войните за национално обединение и 34-ти пехотен троянски полк, а се прекланя пред тях!
Що се отнася до паметника, когато вървяха комисиите за умуване какво да има на мястото на партизанския паметник, аз няколко пъти съм казвал на Ангел Балев, като председател тогава на общинския съвет, че там трябва да е паметника на загиналите за майка България! Дори предложих да се направи нов паметник, ако не може да се премести стария! Отговори ми се, че комисията се спряла на грънчарско колело, защото то било символ на Троян и така нататък!После излязоха идеите с троянската сливова ракия и така нататък, и така нататък! За да се стигне до истинско преместване на паметника на центъра няма да стане с писане анонимно по форумите, а с действия! Нарочно досега не съм казвал нищо по темата, защото не знам това дали е идея на Генади само или някоя политическа група се опитва да се налага!Много псевдо патриоти се навъдиха напоследък, а обединителният символ за Троян се намира на Вила Ванна и не трябва да се спекулира с него! Напротив трябва много ясно и точно да се обяснява, за съжаление, на незнаещите!А пък вместо да ме хапете анонимно можете да ме намерите и спокойно да се обсъдят нещата! Смятам, че поне мен и Дочо Николов няма кой да ни обвини, че приказваме, а пък не правим нищо в тези насоки!
С уважение,
Христо Калистерски

Анонимен каза...

Браво Ицо, думи на място от истински патриот и левскар!Мачкай ЛАВИНА !

Анонимен каза...

Да,така е,Генадиус,наистина е срамно да чета панегирици за 34-ти полк,кметове и всякаква знайна и незнайна "изборна" номенклатура да се кълнат предизборно в "един завет" от нашите деди,кметът на Дойран да присъства на марша на Национална гвардейска част под звуците на МАРША НА 34-тиТРОЯНСКИ ПОЛК,а ТЕ да се свиват в някаква квартална градинка,изхвърлени там като ненужна смет преди 60 години!!!!
Кощунство - ето това е думата!
Недоумявам какво прави г-н Фичев в тази компания,но както и да е!

Генадий Маринов каза...

До г-н Христо Калистерски (№26):

Г-н Калистерски, шапка свалям на Вас и вашия клуб, поздравления за патриотичните действия. Не разбрах обаче какво се опитвате да кажете с, цитирам: "Нарочно досега не съм казвал нищо по темата, защото не знам това дали е идея на Генади само или някоя политическа група се опитва да се налага! Много псевдо патриоти се навъдиха напоследък...".

За какви партии говорите и къде замесвате името ми в подобен "партизански" (партиен) контекст?! После говорите за спекулации с паметника на Вила "Ванна"?! Кажете, г-н Калистерски, кой спекулира, ясно, по мъжки, а не с някакви общи приказки. Моята позиция е пределно ясна, изказвал съм я неведнъж публично, ще Ви я кажа и сега.

Паметникът на падналите за Майка България е вдигнат с ентусиазъм и обществен консенсус, разбираемо - велика кауза, много и свидни жертви, героизъм, благодарни потомци (1938 г.); после (1956 г.) наложилият се комунистически режим самоволно, без допитване, воден от теснопартийни цели и догми, демонтира паметника и го заточва в споменатата градинка при Вила "Ванна" - за да се освободи място (в материален и идеален/идеен план) за новия монумент с въоръжените партизани най-отгоре и костите в основата, положени там не за друго, а да "сакрализират" новия "главен" троянски паметник.

Това е! Винаги съм го твърдял,твърдя го и сега - че партизанският паметник няма място на най-личното троянско място, в този смисъл демонтажът е задължителен, жалко че не се намери достатъчно воля започнатото да бъде довършено още през 90-те години. Костите - те трябва да се погребат в троянското гробище, достойно, по християнски, само така ще намерят покой. За паметника при Вила "Ванна" - той заслужава най-централното място, друг е въпросът дали днешния Троян и всички ние, днешните троянци, заслужаваме подобен паметник.

Тази е моята позиция - грешна или правилна, и я поддържам поне от две десетилетия. Кажете Вашата, надявам се, че сме съмишленици.

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Съмишленици сме всички обикновени граждани, но не и властта!

Анонимен каза...

аз отдавна Ви казвам, че тази власт (местната) за нищо не става, само за пълнене на партийната каса мисли, която ще им трябва за следващите парламентарни избори, ама Вие не вярвате. Трябва да си ходят бе. Много стилно няма защо-Кольо Кацаров и Поля Димов като ги видиш само и си помислиш, че са зам-кметове и то на важни ресори, може да си направите извод какво ни е местното самоуправление. Тя и кметицата не е китка за мирисане-какво направи от както дойде, цяла година мина вече. Освен "панаири" за народа нещо друго смислено, някой спечелен проект, нещо бре, нещо? Има-едно голямо НИЩО....

Анонимен каза...

Господин Генадий Маринов, нещо не сте ме разбрали правилно! Сега като прочетох тази част от мнението си, наистина може да се тълкува грешно! Точно и ясно исках да кажа, че не искам това да се превръща в тема за политически спор между лявото и дясното, както реално може да се получи! Точно и ясно съм написал, че на незнаещите трябва да се обясни внимателно, а не да се бърза с рогата напред и с обидите, както се получава от някои мнения имено тук!Останалите предложения ще Ви ги съобщя по телефона, ако желаете!
С уважение,
Христо Калистерски

Генадий Маринов каза...

Г-н Калистерски, не разбирам, как може да няма политически спор?! Същината на спора за паметниците е именно политическа. Демонтирането и после заточването на паметника на падналите за Майка България в градинката при Вила "Ванна" е изцяло политически акт. Погребването на костите на пъпа на Троян, напук на човешките и християнските правила, също е чисто политически акт. Сегашният отказ костите да се погребат в троянските гробища, достойно, с опело и по християнски и да намерят най-после покой - пак е с политическа основа. Отказът паметникът на Хаджийски да бъде сложен на мястото, за което бе правен, също е чисто политически отказ (а разните там съвети на акад. Светлин Русев, нормативни забрани и други подобни са измислени за оправдание)

Как да се избегне политическия спор, няма как?! А според мен и не бива, другото ще е фалшиво, неискрено, половинчато и в никакъв случай няма да води към истината (или към храма, както се казваше в един голям съветски филм). Надявам се съм ясен.

С уважение: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Безсмислено е да му обясняваш,Генадий,безсмислено е!Простолюдието е убедено,че "не трябва да се говори за политика" и това е!Явно и г-н Калистерски е от тях.

Анонимен каза...

Празникът съчетаваше стил и добър вкус. Троян има нужда от такива събития.

Анонимен каза...

"Стил и добър вкус"?Абе ти да не си от Врабево?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |