В Орешак - юбилейният 20-ти Празник на сливата и троянската сливова

* Ще го бъде - многото настроение, креативност, стил го доказват

Юбилейният 20-ти Празник на сливата и троянската сливова се проведе на мястото, където се роди през 1992 г. - Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак, 22-23 септември. А случилото се доказва, че сливаро-ракиджийското ни шоу, което е имало и спадове, и силни моменти, ще го бъде - многото настроение, креативност, стил го доказват. Многото приятели и гости от близо и далеч - също. 
По-долу ще се опитаме да ви представим юбиляря в снимки. 

Сред множеството, което се трупаше пред грънчарницата на открито на един от известните и ценени троянски керамици - Румен Георгиев, забелязахме бившия директор на Музея на занаятите в Троян Тотьо Тотевски. Една важна вметка - г-н Тотевски и колегата му от Изложението (тогава Панаир на занаятите) Стоян Стоянов са инциаторите за създаването на Празника на сливата и троянската сливова.

Друг много важен човек в по-новата история на Празника - кулинарният спец и преподавател в професионалната паралелка по туризъм в троянското СОУ "Васил Левски" инж. Иванка Църова. И този път г-жа Църова бе шеф на журито в конкурса за най-добро мезе за сливова и най-добър деликатес със сливи.

Само седем (7), по-малко от други години, бяха елексирите, участващи в конкурса за най-добра домашна сливова. Само седем, но какви - който е опитал, знае.Нашенското (троянско) "сватбарско жито", "качамак по орешашки" и печени сливи - две местни кулинарки събраха очите на публиката с тези кулинарни шедьоври и пред техния "щанд" тълпата не намаляваше. И всеки можеше да опита, при това - безплатно.


Познати гости - потомственият троянски керамик Николай Йовков, една от емблемите на Изложението, заедно със съпругата си Мая и двете им внучки близначки.

И сега - четири снимки за магията на "Кайзера", а многото думи са излишни. Едно голямо "Браво!" казва всичко!

 

 Камерата на "Канал 1" бе особено любопитна.
А "гвоздеят" на сцената бе Наско Стефанов - вокалистът на емблематичната за 80-те група "Импулс"; който, разбира се, изпя и неувяхващия си хит "Ако ти си отидеш за миг". Наско и съпругата му - Милена Димова, тя пък бе водеща на празника, са половин орешачани и много често са на вилата си недалеч от Изложението.

Т21
Начало

Още по темата:

   2 коментара:

   Иванко каза...

   Наздраве на всички!
   Хубав празник.Жалко, че съм далече от Троян.

   Анонимен каза...

   Много хубаво беше!

   Публикуване на коментар

   Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
   (Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

    

   ©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |