Фестивалът на сливата тръгна

* Вяло начало в петък, двама депутати, зам.-губернатор и сръбски управник на официалното откриване в събота, кметът сряза лентата  
на феста
* „Карандила” взриви троянския площад; интимното признание 
на Петя Дикова

ВЯЛО СТАРТИРА Българският фестивал на сливата  в Троян (21 септември, петък) – може би заради неприятното студено и дъжделиво време, или пък заради двата „конкурса” за изпълнители на песента и танца на фестивала (и двата формални, а изпълнителите – избрани предварително), а най-вероятно и заради двете; плюс малобройната публика. Най-хубавото нещо в този първи фестивален ден бе огромният син балон с емблемата на феста, герба на Троян и надпис „Български фестивал на сливата”, който се рееше високо в небето над централния троянски площад.  

НА ВТОРИЯ ДЕН (събота), когато се състоя официалното откриване, обаче бе по-различно – и като метеорология, и като настроение, и като програма, и като присъствие. Както се полага, лентата преряза кметът Донка Михайлова; а в самото начало на приветствието си градоначалникът не пропусна да подчертае колко важен е днешният ден – 22 септември, обявяването на Независимостта на България. Г-жа Михайлова подчерта също, че Фестивалът на сливата има някаква изконна троянска специфика и енергия, което го прави много близък до всички нас (троянците).

РЕДОМ ДО КМЕТА на официалната трибуна (закупената специално за събитието сцена) бе и един от важните хора в управата на сръбския град Крагуевац – неслучаен гост, тъй като и там си имат сливов празник, а пък се знае, че Сърбия е европейският лидер в производството на сливи (и сливова); сърбинът горещо приветства тукашните си съмишленици. Други ВИП-ове на трибуната – депутатите от нашия избирателен район д-р Станка Шайлекова и Кирил Гумнеров, зам.-областният управител Сашо Данков, председателят на местния парламент Минко Акимов, троянските зам.-кметове Поля Димова, Кольо Кацаров и Ангел Ангелов и др.

СЛЕД ОФИЦИАЛНИТЕ речи имаше кратка церемония – Иван Чакъров, управителят на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак, където се провежда юбилейният 20-ти Празник на сливата и троянската сливова, 22-23 септември (нещо, което би трябвало да е органична част от сливовия фестивал, но кой знае защо, а може би не е толкова трудно да се досетим защо, бе изключено от фестивалната програма – бел. Т21), връчи на г-жа Михайлова символът на сливаро-ракиджийското шоу – пластика, изобразяваща троянска синя слива. След което Общинският младежки духов оркестър и дамската вокална група от читалището в с. Бели Осъм изпълниха песента на фестивала, кръстена „Живата история” (текст Боби Мирчев, музика и аранжимент Георги Георгиев-Герасим). 

НАТАТЪК БЕ народното веселие, като на сцената се редяха различни самодейни читалищни състави, чиято „таргет група” бяха преимуществено хората от средната и по-горните възрасти. Накрая обаче купонът стана истински, тъй като под прожекторите излязоха майсторите от сливенския оркестър „Карандила” – мургавите джазмени наистина доказаха, че могат всичко и взривиха немалката вече публика.

ОСВЕН ТОЗИ достоен финал на втория фестивален ден ще се запомнят още няколко неща. Маскарадното дефиле по главната улица на Троян, от Малкия пазар до централния площад, в което нямаше нищо иновативно (открай време същото дефиле си е неизменна част от Празника на сливата и троянската сливова); хубавото – че бе запазило нивото си от предишни години. Сергиите, в които могат да се намерят интересни занаятчийски стоки от различни краища на България. И последно, но не по значение – чаровната водеща Петя Дикова, която си е наше момиче и е израснала при баба си в Троян, даже първите си школски години е изкарала в тукашното НУ „Св. св. Кирил и Методий”. Петя бе по младежки забавна и динамична и внесе допълнително настроение и свежест; а откровението й, че точно тук, на троянския площад, за пръв път е излязла с момче, ще се помни.
(следва)
Т21  

Още по темата:

30 коментара:

Анонимен каза...

Петя, е една красива и непринудена млада жена. Личи си ,че Аня й е дала пълната свобода на действие от малка. Още с участието й като водещ на световните финали, ми допадна страшно много. Интелигента,красива и с неподправен истински женски чар омагьосва публиката. Тази държава има нужда от повече такива Петета и по- малко Златки :)

Анонимен каза...

Кви са тези руси индийки!

Анонимен каза...

И аз се чудя какво правят те там, с този гордо развят "плакат".

Анонимен каза...

На мен ми е чудно колко струва празника,и дали всичките набрани сливи в общината могат да покрият разхода..........мисля ..........смятам.
...и смятам ,че ако налепим центара с банкноти по десет лева няма да има място за сумата,а и не знам община Троян да има сливи който да БЕРЕ И ПРОДАВА........................... може би под празник на сливата може би имат други сливи предвид ..поздрав за всички троянски сливи

Анонимен каза...

Тази Петя - не е лошо да се научи да не казва "Аааа" или "Ъъъъ", преди всяко изречение, че е много дразнещо. Иначе е готина.

Анонимен каза...

Най-добрият празник в Троян за последните 10 години. Браво!

Анонимен каза...

Авторите за злобни и злонамерени постове замълчаха. Празникът си беше празник - с настроение и вкус. Дай боже повече такива.

Анонимен каза...

Признавам, че не бях през деня на празника, защото пътувах към Троян, но отидох на площада вечерта и що да видя, и чуя? Оглушителна дандания, причинена от мургави оркестранти. И за капак на всичко ЦИГАНСКА музика в деня на НЕЗАВИСИМОСТТА. Що за начин да затвърдите гордостта на българина от величието на историята му госпожо КМЕТ?

Анонимен каза...

Е ми то това е модното, няма как-има в нета една снимка с едни младежи с тениски на които пише "България това си ти", та такова е положението-ти колега народна музика ли очакваш, ами тя вече не е на мода, пък и оркестъра говори сам за себе си така че..............всичко е ок.Хубав празник е бил както някой по-отгоре се изказа.

Анонимен каза...

Много е хубав празника!

Анонимен каза...

7-ми, допреди твоето излияние, не се виждаха "злобни и завистливи коментари". Но , явно не можа да издържиш на напъна да се излееш. Кой си ти, че ще наричаш хората злобари и завистници, затова че изказват мнение по даден въпрос?

Анонимен каза...

Не знам кой от кого открадна идеята но за мен е недопустимо да се правят паралелно празници на сливата и в Троян и в Орешак.

Анонимен каза...

Как кой от кого я открадна, 12ти?! Този, който го е правил досега, не може да го открадне от този, който сега го прави за пръв път и отгоре на всичкото го брои за "иновативно"?! Обратното е!!!

Анонимен каза...

Много ми хареса частта с изявленията на лични троянски фигури като :Сашо Данков,Минко Акимов и Колю Кацаров-Те са лицата на Троян!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Да го духа ама неисе не го ли виждате как се мазни на управниците? Със сигурност вече гледа към следващ по висок пост.

Анонимен каза...

Къде видяхте вкус в това мероприятие?!? Няма такъв - цигански оркестър, индийски танци, врява до небето. В голямата си част сергиите са с пластмасофи дранкулки и нямат общо със занаятите и сливовата ракия. Панаир насред Троян - това е този фестивал!

troyan21 каза...

Във връзка с изтрития коментар №15 напомняме:

Многократно сме казвали и доказвали, че коментарите в сайта на Т21 са абсолютно свободни - тържество на свободното слово. Въпреки рисковете. Има ДВЕ ПРАВИЛА, които обаче са абсолютно задължителни:

1. Коментарите на български език се правят с българската азбука – от уважение към българския език и българското!

2. Пише се с малки и главни букви (а не само с главни) – заради хигиената на четене.

Правилата от сега нататък стават ТРИ. Третото е:

3. Не се допускат нецензурни персонални обиди, както и смъртни заплахи, клетви и други подобни - заради елементарната културност и коректност.

Тези три правила ще бъдат съблюдавани безкомпромисно. Казано друго яче – „българските” коментари на латиница, коментарите само с главни букви и нецензурните и заплашителни коментари ще бъдат изтривани!

Ваш: Стоян Борджуков, (АдминЪТ)

Анонимен каза...

Бре, браво бе, отдавна беше време!

Анонимен каза...

Много хора по площада тези дни! Много настроение и хубави инициативи. Не виждам нещо лошо в това, празникът да бъде обновен, да привличе гости на града, а такива имаше - особено в почивните дни. Поздравление, организатори!

Анонимен каза...

Въпреки че свиреха "мургавите джазмени", и въпреки че изпълняваха музика типична за кръвта им, на площада имаше толкова дълго хоро, че накъдето и да се обърнеш все него виждаш. И не мисля че Троянци го направиха като циганска сбирка насред гетото.

Нели Генкова каза...

http://slovesa.cloud.htmlpet.com/archives/10666

Анонимен каза...

вчера минах по площада и една леля си чете сама..:)) на себе си от сцената..и си се кани на разни неща:)) много е разпръснат празника..и много от нещата са бутафория и само на книга! И като отворих от любопитство сайтана фестивала щях да падна от смях като санаписали,че ще има участия на "ансамбли" от Шипково и Голяма Желязна:)))). И още нещо...толкова им досвидя на организаторите,че поне един по- известен изпълнител за накрая не поканиха...?! Кои са тези световно неизвестни,които ще пеят на 29ти?!

Анонимен каза...

Боба,Граха и Печурката навярно...

Анонимен каза...

23, очевадно не си запознат, но да те светна - Карандила са доста известни (наричаните от вас мангали). Лично съм присъствала на фестивал в София (ParkLive) със световно известни изпълнители и на един от тях подгряваха точно те :) присъствала съм и на тяхно участие на Аполония в Созопол. Това, че нищо не може да ви зарадва си е лично ваш проблем.

Анонимен каза...

Точно така 25- ти!Догодина да се поканят изцяло цигански музиканти, като орк Канарите и орк на Ибро Лолов- 11 брата мангали,а които не са братя, са първи братовчеди. Да се докарат всите цигани от трапето,от желязна и от добродан ,та да е пълна картинката !А Митю Пищова за водеш.Да се лее чалга и кибапчита и кифтета на корем, та да е всеки задоволен!

Анонимен каза...

До 26 - опроверга последното изречение на 25 :)

Анонимен каза...

Преглеждах "официалния сайт" на фестивала и нещо ми направи впечатление. Фестивалът го имало и през 2011,2010,2009 и т.н.. При положение, че до преди сегашния формат, се наричаше Празник на сливата, къде по дяволите се е провеждал този фестивал?

Анонимен каза...

Нещо много ги разбирате нещата.
А да сравняваш Карандила с чалга, без коментар. Да си признаем, че досега не сме имали нито сцена, нито осветление, озвучаване и пр. Ама карай да върви, по-добре да пишеш, защо нещо не се е случило, защо организаторите на со довели световно известни звезди и да кажеш, калко по-добре може да се случи. Давайте пишете, гении!

Анонимен каза...

Между другото, попитайте внучето, детето или съседчето, кой са Ангел и Моисей. За тях, ти не са световно неизвестни.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |