Троянското ЛРД стана на 115

* Над 1000 авджии и въдичари се веселиха на Къпинчо, водосвет отслужи лично Ловчанският владика дядо Гавриил * Секретарят Иван Дочев – носител на най-високото национално отличие * Готвачът виртуоз Коки от Велчево - №1 на скарата

МАЩАБЕН КУПОН си спретнаха за юбилея – 115 години от създаването, ловците и риболовците от Сдружение „Ловно-рибарско дружество” (ЛРД) – Троян в събота, 22 септември. Мястото бе обичайното – поляните на Къпинчо над Троян; а присъствието впечатляващо – по официални данни около 1000 авджии и въдичари, някои заедно с половинките и децата си, бяха на празника (за протокола – в общо 27-те дружинки в състава на ЛРД – Троян членуват 1006 ловци и 446 риболовци от общините Троян и Априлци).

ЮБИЛЯРИТЕ ИМАХА и важни гости: инж. Григор Гогов, секретар на Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ), народният представител д-р Станка Шайлекова, зам.-областният управител на Ловеч Сашо Данков, кметът на Троян Донка Михайлова и заместниците й Кольо Кацаров (също запален авджия и член на дружинката в с. Балабанско) и Ангел Ангелов, директорът на Регионалната дирекция на горите (РДГ) – Ловеч инж. Павли Богдански, председателите на ловните сдружения в Кърджали, Пловдив и Казанлък, колеги ловци и риболовци от различни краища на България. 

ПРАЗНЕНСТВОТО ЗАПОЧНА по впечатляващ начин, като лично Негово Високопреосвещенство Ловчанският владика дядо Гавриил, заедно с група свещеници от Ловчанската епархия, освети знамето на сдружението и отслужи водосвет за здраве и късмет А инж. Гогов връчи няколко високи отличия – с най-високото звание на СЛРБ „Заслужил деятел на ловно-рибарското движение” бе отличен дългогодишният щатен секретар на ЛРД - Троян Иван Дочев, човек, който десетилетия не жали сили и ентусиазъм в името на каузата. Наградени, с грамоти, бяха и други заслужили членове на ЛРД – Троян – Иван Дулев, Стефан Стратев, Стайко Стайков и Тодор Цвятковски. Награда получи и всеотдайната Таня Чавдарова, ръководител на шампионския детски отбор на дружеството, победител в тазгодишното риболовно състезание за Купата на СЛРБ, състояло се край Асеновград. Наградени бяха и дружинките първенци за миналия ловен сезон - Априлци (кв. „Зла река”), Велчево, Орешак и Дебнево.   

„ПРЕДИ 115 ГОДИНИ, през месец май 1897 г., в България се приема първият Закон за лова, което активизира ловците от цялата страна да изграждан свои сдружения. В Троян сме едни от първите”, каза в приветственото си слово дългогодишният председател на ЛРД – Троян и повече от две десетилетия член на УС на СЛРБ Минко Акимов. Председателят припомни, че дружеството в Троян е основано на 28 ноември 1897 г. от 18 местни ловци и първоначалното му име е Троянско ловчийско дружество „Медун”, а първият председател е Михаил Койчев. 

ИЗЛИШНО Е ДА КАЗВАМЕ, че веселбата бе много здрава – с оркестър с две певици, буйни хора, водени от танцьори от прочутият троянски ансамбъл „Траяна”, чевермета, скари, отбрани питиета и много настроение. Разбира се, всяка веселба си има своите герои – тук ще отбележим готвачът виртуоз на дружинката от с. Велчево Кольо (Коки), личен приятел на националния майстор на черпака и двуцевката Ути Бъчваров и двукратен участник в кулинарното му шоу; Коки бе в атрактивен готварски екип, подарен му от Ути, а дивечовите му кюфтенца и ребърцата, овкусени по специална рецепта, нямаха равни (и ние ги опитахме, но то с думи не може да се опише – бел. Т21). Насочихме вниманието към велчовските стрелци и по друга причина – дружинката им, която отскоро е с нов председател (известния бизнесмен Цветан Петров, ф. „Ослар”) е неколкократен национален първенец по отстрел на диви прасета.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да отбележим и перфектната организация – с еднотипни палатки в зелено за всички дружинки, разположени във формата на буквата „П”, с развети знамена на дружинките и създаващи удобство и пригледност, химически тоалетни, кошчета за отпадъци, сцена. Запомняща се бе и представената експозиция с ловни трофеи, като по думите на познавачи едни от показаните еленови рога са били оценени на над 30 000 лв.

Т21

17 коментара:

Анонимен каза...

Ловците са убийци, просто и ясно. Нека не ги оправдаваме и смекчаваме нещата. Ловците се опитват да оправдаят жестокото си забавление, но каквото и да говорят, за да ни убедят в противното, ловът е умишлено, хладнокръвно убийство на невинни животни.
Целта на лова е да се убиват животни. Ловците твърдят, че не става въпрос само за убиване. Те смятат, че сближаването с природата, нейното опознаване, дружбата, физическата активност и така наречените екологични ползи са толкова важни за ловуването, колкото и самото убийство или опити за убийство на мишената.
Но повечето хора могат да изучават и да се наслаждават на природата, и в същото време да допринасят за опазването на околната среда без да убиват животни, и като натискат копчето на фотоапарата, а не спусака на пушката или пистолета.
Наистина ли ловците за загрижени?
Абсурдно е да се вярва, че човек, който цели да убие здраво животно за удоволствие, трофей или печалба се грижи за дивите животни или природата като цяло. Снимки на усмихнати ловци, които позират с мъртвите си жертви едва ли отразява „грижовността”, за която се сещат повечето хора.
Ако ловците са „истински” природозащитници, както твърдят, и реално се интересуват от благосъстоянието на животните, те ще използват всички хуманни, мирни възможности или средства да се грижат за дивите животни и околната среда. Вместо това решение им на всички съществуващи проблеми с животни е пушката. Защо тогава ловците, или така наречените природозащитници, се интересуват единствено от животни, които са най-привлекателни като трофей или тяхното ловуване е най-предизвикателно.
Плащат ли ловците за опазване на околната среда?
Убиването на диви животни е голям бизнес и много хора печелят добре от него. Тези, които насърчават и участват в лова на животни образуват многомилионна кожарска индустрия която ще се бори до последно, за да остане в бизнеса. Производителите и търговците на ловни принадлежности, облекло, оръжие и боеприпаси, лъкове и стрели, къмпинг оборудване и други имат пряк интерес да представят лова като добър, здравословен семеен спорт на открито. Колкото повече ловци, толкова по-големи печалби за тях самите.
Собственици на ловните стопанства заедно с местните и национални власти печелят милиони кожи от редки екземляри годишно, като продават диви животни на частни ловни стопанства, където ловците заплащат безбожни такси, за да ги убиват за удоволствие, трофеи или месо.
Както при всеки друг вид узаконена злоупотреба с животни, ловуването няма лесно да бъде премахнато, въпреки безмилостния натиск от страна на защитниците на правата на животните.

Анонимен каза...

Това, което прави защитата на лова лесна е, че ловците разпространяват невярното твърдение, че точно те финансират опазването на околната среда и ако не бяха те повечето защитени земи, които са частна собственост в момента, щяха да са вече земеделски земи като това би довело до изчезването на дивите им обитатели. Това означава, на първо място, че единствената причина за отглеждането на диви животни сред тези земи е с цел да се печелят средства от лова им и на второ място, че всички земи на непечеливши ловни стопанства трябва автоматично да станат жертви на разрушителното селско стопанство. Пълен абсурд.
Опазването на околната среда и защитата на дивите животни трябва да бъдат финансирани от източници с приемливи морални подбуди, включително облагане еко-такса всички доходи от продажбата на стоки и услуги, които произлизат от който и да е природен източник. Дивата природа и опазването на околната среда не бива да се оставят в ръцете на неблагосклонна към животните система, която печели като оправдава убийствата на здрави, беззащитни животни. Като позволява на ловците да твърдят, че „плащат за опазване”, обществото се проваля в грижите си за дивата природа. Съдбата на дивите животни е буквално изоставена в ръцете на убийци.
Ловецът отговаря ли на образа на хищник?
Определено не. Ловците няма да пропуснат възможност да се окичат с лаври, дори до степен да претендират за ролята на естествени хищници по земите, където естествените хищници са били ликвидирани или не съществуват.
Но, когато т.нар. хищник, ловецът избира да убие само най-внушителните екземпляри. Това е в пряко противоречие с ролята на естествените хищници, които излизат на лов за старите, ранените и непредпазливите, като по този начин се грижат за здравето на стадото. Старите, немощните и непредпазливите хищници стават жертви, но не на ловуващия човек, който желае само здрави и млади животни.
Постоянното убийство на млади животни, от който и да е вид, води до отслабване на генетичните характеристики на този вид и може да завиши опасността от изчезването му. Никой естествен хищник не би действал по този начин освен при необичайни и изключителни обстоятелства. Естественото и балансирано отношение хищник-плячка води до здрави поколения и на двете страни.

Анонимен каза...

Защо ловуването е нередно!
Ловуването е нередно, защото наушава основното право на всяко живо създание – правото на живот. Ловците твърдят, че убиват само животни, които са в повече за тези земи или тези, които са стари или ранени. Те настояват, че причините за убийствата са хуманни и целесъобразни и че преждевременната смърт от куршум или стрела е за предпочитане пред естествена смърт.
От всичко това следва да предположим, че животни, които са убити или ранени от човека, изпитват по-малко страх, стрес и болка от тези, които са умрели от естествена смърт, включително и хищничество.
Факт е, че ловците убиват заради насладата, удовлетворението, и тласъка, който убийството дава на иначе крехкото им его. Така убийството изглежда като почетна игра, към която другите трябва да се стремят и да подражават. Това превръща животните в удобни обекти, които съществуват, за да задоволяват хората и ако това задоволство идва от убиването на животно, така да бъде.
Ловът лесно прославя морално незащитимото разбиране, че животните съществуват, за да служат на хората. И нищо не подчертава по-категорично това погрешно схващане от преследването и убиването на диво животно за забавление, трофей или печалба. Това показва, че ловците въобще не зачитат правото на дивите животни да прекарат живота си сред естествената си среда. И докато на ловците им е разрешено да водят кървата си война срещу невинни диви животни и обществото одобрява, всеки един човек в това общество носи вина за това злодеяние.
Също така, когато ловецът прибира тялото на убитото животно, отнема от екосистемата хранителните вещества в това тяло. Всяко животно е изцяло съставено от елементи, натрупани в рамките на екосистемата, в която е живяло. Когато то умира от естествена смърт, тялото се разлага или бива погълнато от екосистемата и елементите, които го изграждат остават в нея и биват преработени от растенията или животните. Когато ловецът отнема тялото от екосистемата, тя губи елементите, които то съдържа.
Като се имат предвид оръжията, които използват ловците днес, твърдението, че животното има малък или никакъв шанс да избегне убийството си или да бъде ранено, е дръзко. Разстоянието, от което ловецът може да произведе фаталния изстрел надхвърля разстоянието, от което естествен хищник може успешно да нападне нарочената жертва. Дивите животни все още не са развили необходимия инстинкт да държат съвременния ловец на „безопасно” място.

Анонимен каза...

Хората винаги са ловували.
Има много ясна практика сред ловците да защитават кървавия си „спорт”, като твърдят, че е в природата на човека да ловува. Това е абсолютна лъжа. Ловците са завлечени в ловуването от своите приятели и от индустрия, която по различни начини насърчава хората да станат ловци, като свързва лова с мъжество, приключения и дори божествена наредба. Това означава, че хората са неспособни да се превърнат в по-цивилизовани, грижовни и толерантни същества. За щастие това е много погрешно. Има надежда за бъдеще, в което животните са уважавани заради естествената си стойност и че законите, които днес дават „правото” на хората да ги притежават и нараняват ще бъдат заменени от нова етика, която защитава правата на всички животни, така както Просвещението започна универсализацията на човешките права.
Ловът и критиката
Ловците изразяват особена непоносимост към всеки, който поставя под въпрос така наречената им „етика” или се осмелява да критикува насилственото им забавление. Всеки, който се противопоставя на избиването на невинни животни от ловците е заклеймяван като „хипи”, „нереалист”, „непрактичен”, „емоционален”, „невежа”, дори „терорист”, ако случайно е и защитник на правата на животните.
Всеки един критик на лова е подиграван до такава степен, че заедно с гражданското общество са сплашени до състояние на мълчаливо примирение, че лова е незаменима, дори благородна част от общоприетата политика и практика на опазване.
Това, че ловците трябва да предприемат по-сериозни мерки, за да защитят действията си пред все по-критичното и информирано общество е обнадеждаващо. Въпреки това, употребата на

Анонимен каза...

Абе драскач, ти си пълен нещастник.

Иван Петков каза...

Аз не съм превърженик на това хоби, но мисля, че всеки има право ни избор и щом закона не го забранява нека ходи с оръжие в гората и се радва на трофейте си.Като видях снимките след днешната статия се сетих за хората вложили много труд и средства навярно, и причина всичко това да се случва и то ежегодно.Браво,една грамота или друго отличие не компенсира вложенета енергия и стровените нерви, но все пак е признание. В този ред на мисли се сетих и за едни други снимки, по същата тема от началото на седмицата.Колко малко е нужно и от едно приятно събиране може да се получат големи неприятности.Това което показа ТР 21 през обектива на репортера бе леко казано отвратително. Сигурен съм, че това е дело най-много една дружинка, но тя бе достатъчна, всички въоръжени туристи да минат под един знаменатал.За мен не е без значение дали организаторите ще намерят достойнство и ще обявят чрез вестника името на провинилите се. Знам, че Иван Дочев и Минко Акимов не могат да оставят толкова боклук, но дали в името на криворазбраната колегиалност ще покрият виновните и ще повторят делото на Матросов, поемайки негатовите оставям на тяхната съвест.

IgMg каза...

1-4, стига сте преписвали(плагиатствали) от интернет. Кажете или напишете нещо свое, нещо което вие мислите, не това което сте прочели и Ви е допаднало.
Ловът за мен лично е срамно и долно занимание. Не мога да си обясня, присъствието на божиите хора сред ловците и дядо владика да отслужва водосвет на убийци. Ловът е съзнателно отнемане на живот, нищо друго. Ето ви глупави закони, измислини от прости депутати в интерес на малцина кожодери в буквалния смисъл на думата.
Е това ли е демократичната ни държава. Значи, ако някой си позволи само да напише нещо за нас, тежко му и горко ще го скъсаме, но когато този същият някой си посволи да отнеме живот, макар и на животно, е законно, защото законът не го забранява. Евала, ашкоусун, машалла, аферим - БРАВО! А кучетата дето ни ядат, тяхното убийство е кощунство и недопустимо нали???!!
Откровенно казано ни ви разбирам уважавани иначе ловци.
Останете си със здраве, знам, че не се вписвам във вашите предстви за човек, но така мисля и го споделям със всички които искат да четат.

Анонимен каза...

Комплексари това е точното наименование на тези хора наричащи се ловци.Нали видяхте какво беше останало на " Къпинчо" от тържеството им. Били го почистили вече. Ами ако не беше Т 21 да им извади кирливите ризи? Комплексари посерковци.

Анонимен каза...

Ами то от БОКЛУЦИ като ДРУГАРИТЕ акимов и дочев какво друго да очакваш след тях освен същото,вървете да видите какво оствят нашите ЗАКОННИ УБИЙЦИ по къра след след всеки съботен и неделен ЗАПОЙ,то не тие консервенни кутий,пластмасови шишета,найлонови пликове и торби,абе вобще каквото му дойде на ум на човек това може да види,с една дума МИЗЕРИЯ,но нали все пак са "природо-защитници".Колкото и да се опитват да сложат савака на АЛКОХОЛНИЯ въоражен туризъм,няма как да стане по простата пречина,че всичката ни работа е такава в нашата шибана и все още номенклатурна държавица,закона го има но няма кой да го изпълнява.По статистика миналия сезон са загинали 16 ловци,по невнимание или употреба на алкохол,не е далеч времето когато не дай боже това ще стане и в някоя от тукашните дружини,защото сулю и пулю е нарамил пушка и се прави на велик разбирач от лов,но за номенклатурните управници от троянското сдружение е важно да има пачка за лапачка....

Анонимен каза...

И аз съм на същото мнение, че не трябва да се избиват невинни животни. По същата причина съм избрала и да съм вегетарианка!
Според мен това е най-долното хоби, което само долни хора могат да считат за забавление.....

Анонимен каза...

Олеле,как може да снимате тоз МОШЕННИК със медала от втората снимка,що за безочие и наглост е това дълбошко полу-същество да е държано толкова години на този пост,да смуче като кърлеж от парите на законните убийци на животни(както ги нарича номер 9),лично аз съм изпитал мошенническия му нрав когато отидох да си закупя риба(пъстърва)тъй като съм рибар, от рибарниците на така нареченото дружество до село Г.Желязна.Количеството беше на стойност около 120-130 лв.,попитах другаря от втората снимка издават ли фактури и кога мога да си явзема,започна се едно вдигане на рамена едно мрънкане все едно,че кой знае какво му искам,нямало кочан започна да ме баламосва което е типично в негов стил"ела тая седмица,ела пък другата "и така докато тряваше да се сетя,че в работата си имало работа,т.е. паричките в джоба,а за мен тичането тъй като не съм от Троян,питам: ткива ли трябва да бъдат хората които да се награждават и така ли се свършиха умните и интелегентни хора та толкова години го търпите този паразит със невинната на пръв поглед физиономия да смуче от парите ви .....????????????

Анонимен каза...

Напълно солидарен с квалификациите на №9 и 11 !!!

НС каза...

Забравих да напиша че изобщо не съм нито ловец, нито въдичар, просто гледам и от другата страна на барикадата.И пак мисля че не е лошо да се обърне внимание на снимките,тъй както казах...там има доста материал.

troyan21 каза...

До НС (№13): Наистина потресаващо! Добре би било еколози, хигиенни служби и тем подобни, прокуратура също май има в този град, да се заинтересуват от тези неща, от тези престъпления, защото това е точната дума. Не разбирам само защо го противопоставяте на другите лайнарщини, всяка лайнарщина си е лайнарщина!

С уважение: Генадий Маринов

П.П. Би могло съвместно да подготвим публикация и сигнал до споменатите органи?

Зайо Байо Средногорски каза...

Само комплексари и долни хора могат да убиват за удоволствие ! И защо там има свещеници, след като авджиите са хладнокръвни УБИЙЦИ, а и по-голяма част от тях са КОМУНИСТИ-БЕЗБОЖНИЦИ! Не е ли крайно време авджалъка да се забрани със закон ! Докога тези отрепки ще обикалят (понякога пияни) с пушки горите ? В кой век живеем ? И защо им популяризирате долните деяния ?

Анонимен каза...

Чувал съм , че авджиите имали малки топки и масово ходели с рога :-)))Нормално е...Като тръгнат по убийства, жените им няма да стоя мирен я...:-))))Майтапа на страна, ама това са жалки и нещастни хорица, обикновено с нисък интелект (е сигурно има и изключения, но са много, много малко)Забелязал съм, че човек с хуманитарно образование рядко става ловец...

Анонимен каза...

Ааа,17-ти нее баш тей,я виж д-р милЮ минкОВ от с.Чифлик,дребен но вреден като бълха,хем хуманен лекар хем ловец:ауу грешка мисли си,че е ловец,както си мисли и че е лекар...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |