Инж. Мирчо Банев: Призовавам към намеса на прокуратурата

* „Струва ми се, че е дошло време да се потърси отговорност”

С инж. Мирчо Банев (56 г.) – бившият, свален силово управител на общинското строително дружество „БКС” ЕООД (2007 г.) и вкаран в съда с обвинение, че е ощетил дружеството с неизгодна поръчка (за строителството на комплекс „Чаршията” в центъра на Троян), после спечелил делото, но невърнат на работа – разговаряме по няколко горещи теми. Съдбата на „БКС” ЕООД, което е в критично състояние и се заговори за закриването му; троянската „далавера на века” с апетитния терен в района на бившата градска баня, който от години пустее и буренясва и нищо от приватизационните ангажименти не е изпълнено; случващото се в БСП – Троян и капаните пред червения градоначалник Донка
(продължение)

- Г-н Банев, какво знаете за т. нар. троянска „далавера на века” – продажбата през 2003 г. на атрактивния общински имот край бившата градска баня, край реката, в идеалния център на Троян, където трябваше да се построи голям търговско-развлекателен център, но и до днес няма нищо? Всъщност има нещо - всеки четвъртък, по време на троянския битак, там паркират циганските каруци и се вихрят цигански купони.
- Казах, че Байрям Баш, собственикът на фирма „Мера” ООД, която първоначално купи имота, предложи на общинското дружество „БКС” ЕООД да изгради заложената в договора подпорна стена за 240 хил. лв., сключихме и договор. Но в един момент от бетонна стената бе трансформирана в друг вид – от кошове с камъни, крайно неподходящ вариант, но много по-евтин.

- Но нали в приватизационния договор бе записано, че фирмата, закупила имота, трябва да изгради масивна бетонна стена? Как така изведнъж фирмата започва да гради не бетонна, а някаква друга стена – това не е ли неизпълнение на клауза от приватизационния договор?
- Фирмата, „Мера” ООД, по договор трябваше да изгради подпорна бетонна стена и търговско-развлекателен комплекс. И тук да вметна нещо – аз като управител на БКС бях вкаран в една съдебна сага заради „неизгодния” договор за строителството на комплекс „Чаршията”, който комплекс изградихме за по-малко от година и дружеството спечели 350 хил. лв., а след довършителните работи – общо около 400 хил. лв.; това е факт и се знае от всички, още повече че инвеститор на „Чаршията” бе уважаваният общински съветник Николай Тодоров. И в същото време – другият обект при някогашната градска баня, който е само на стотина метра по реката и на който също трябваше да се изгради търговско-развлекателен комплекс, вече 10 години пустее и никой на никого не търси отговорност. Струва ми се, че е дошло време да се потърси отговорност.

- Нека да си изясним нещата. Този имот при някогашната градска баня беше общински, Общината го продаде на частна фирма, която не изпълни клаузите от приватизационния договор. Въпросът е – защо Общината мълчи, защо толкова години търпи и не си търси правата? У всеки трезвомислещ човек се загнездва съмнение, че тук са играни някакви тъмни игри, че някой вероятно е взел нещо под масата…Смяташ ли, че е имало някакви тъмни игри?
- Вероятно е точно така. Доколкото си спомням, решението на Общинския съвет, с което се възлагаше на тогавашния кмет Дилян Енкин да организира и проведе конкурс за продажба на имота – частна общинска собственост, е от 2002 г.; а в заданието имаше изискване за изграждането на атракционен център с разгъната застроена площ от 1176 кв. м (решение на ОбС – Троян №663 от 25 юни 2002 г.). Конкурсът е проведен и на 3 януари 2003 г. е сключен договор за продажба с фирма „Мера” ООД. Цената на сделката е 66 900 лв., като в приватизационния договор е залегнала клаузата, че купувачът „се задължава да изгради върху имота атракционен център с възможност за развлечения, игри, отдих и търговия”. Също – „да построи корекция на река Бели Осъм в частта на имот №4183 по одобрен от Общината проект или актуализиран такъв”. Срокът за корекцията на реката, т.е. за изграждането на подпорната стена, е 2 години, а за цялостната реализация на проекта – 3 години. Допълнително изискване към купувача, залегнало в договора, е да изгради нов трафопост. При неизпълнение на задълженията от страна на „Мера” ООД договорът прекратява своето действие.

- Вие, общинското дружество „БКС” ЕООД, почнахте да строите подпорната стена. Защо не я довършихте?
- Както стана ясно, според договора фирма „Мера” трябваше да извърши корекции на реката по проект, одобрен от Общината. Одобреният проект включваше изграждане на бетонна стена на стойност 240 хил. лв. Аз малко се учудих, когато собственикът на фирмата Байрям Баш, без предварителни разговори, дойде при мен и предложи БКС да изгради бетонната стена. Но това явно не се хареса на някои хора – общинското дружество да строи най-големия комплекс в центъра на града („Чаршията”) и едновременно да получи поръчка за големия обект в съседство.

- Намекваш за някои хора в Общината?
- Да, точно така – някои хора в общинската администрация, свързани с частния бизнес. Мога да дам и пример – тогава имаше един общински съветник архитект, арх. Пенко Терзиев, той изработи проекта за бъдещия комплекс на „Мера” ООД и мисля взе доста добри пари от Байрям Баш; а в същото време в Общинския съвет арх. Терзиев изказваше мнение, че не му е много приятно БКС-то да строи обекта и да се развива. Така беше. И ако започнем да гадаем, защото не мога да кажа точно, човек може да помисли, че и имало някакви скрити намерения.

Поставям и другия въпрос – кой разреши първоначалният проект за изграждане на бетонна подпорна стена да се игнорира и в централната част на града да се прави подпорна стена от кошове с камъни – до Марковския мост, до хотел „Троян Плаза”… На кой болен мозък му хрумна това – използвам възможността да попитам чрез вашия вестник.

- Би трябвало в Общината да има документация и лесно да може да се провери?
- Разбира се, че в Общината би трябвало да има документация, нали инвеститорът бе задължен да изпълни проект, одобрен от Общината.

- Тогава как да си обясним тази „необяснима” трансформация на проекта? Някой от Общината би трябвало да е разрешил?
- БКС-то взехме тази поръчка, защото бе голяма – бетонна стена за 240 хил. лв., добра сума, която бе добре дошла за дружеството в оня момент. Но само месец по-късно Байрям Баш ми се обади, че променя плана – вместо бетонна ще се прави подпорна стена с кошове с камъни. Пак питам – кой болен мозък разреши тази промяна, защото всеки знае как при пролетното пълноводие реката влачи дървета и др. и една подобна стена от кошове с камъни може да се окаже без всякакъв ефект. Според мен тук трябва да се намеси прокуратурата.

- Намекваш, че с тази сделка и трансформацията на проекта за подпорната стена става дума за корупционна практика?
- Точно това казвам. Затова и инвеститорът Байрям Баш се уплаши и напусна обекта. Питам и още нещо – как Общината избра точно този купувач (Байрям Баш), беше ли проучено дали той има възможности и намерения да реализира обекта. Нямам нищо против човека, но се питам защо след като се появи този проблем, договорът с него бе прекратен и Общината му позволи безпроблемно да прехвърли дяловете си от терена на друга фирма – „Олимпия” ООД с управител Мирослав Симеонов.

- Общината имаше ли към новия купувач сходни изисквания, защото виждаме, че теренът продължава да пустее и едва ли някой има намерение да строи нещо?
- Разбира се, че имаше изисквания. За срок от 3 години „Олимпия” ООД трябваше да построи корекциите на реката и да изгради атракционен комплекс плюс нов трансформатор. Договорът бе подписан на 31 май 2007 г. и до средата на 2010 г. атракционният комплекс и всичко останало трябваше да е готово. Но вече сме 2012 г. и нищо не е готово.

- Нищо не е изпълнено, което означава, че „Олимпия” ООД трябва да плати неустойка на Община Троян?
- Да, трябваше да плати неустойка от 50 хил. лв., но нямам представа дали фирмата е платила. Би трябвало да попитате Общината защо е сключила договор с тази фирма, която явно няма ресурс да изпълни проекта.

- Нека да обобщим. Община Троян продава много евтино, за 66 хил. лв., апетитен имот от 3,5 дка в централната градска част до реката. Ниската продажна цена донякъде се обяснява със заложения в приватизационния договор ангажимент купувачът да изгради за своя сметка масивна подпорна стена за 240 хил. лв. После обаче със съгласието на Общината на купувача е позволено да изгради много по-евтина немасивна подпорна стена. След това, поради невъзможност да спази срока и под угрозата да изтърве апетитния имот, фирмата купувач с благословията на Общината прехвърля собствеността си (явно не безвъзмездно) на друга фирма, която пак нищо не построява и атрактивният имот на пъпа на Троян продължава да пустее вече 10 години. Като че ли от всичките тези безплодни въртележки намирисва на нещо нечисто?
- Определено намирисва. Затова и призовавам към намеса на прокуратурата в лицето на новия районен прокурор на Троян и се надявам той да не е като предшественика си, скалъпващ дела по поръчка. По този начин ще се помогне и на настоящия кмет Донка Михайлова, защото нещата стават при нейните предшественици – по-предишния и предишния.

Интервю на Генадий Маринов

Още по темата:

37 коментара:

Анонимен каза...

Пази Боже сляпо да прогледа! Кои говори за прокуратура? Мирчо пищова-крадеца и некадърника,
когото мисленето така го затруднява,че му създава главоболие...
Генчо продължаваш с дивотийте!!!

Анонимен каза...

1-ви, я се опитай да напишеш коментар, в който казваш че изнесената информация от Мирчо Банев е лъжа и не отговаря на истината!
Не можеш нали, и затова се опитваш като пале със скимучене да кажеш нещо!

Анонимен каза...

Хм,звучи логично!Впрочем,този човек е единствен от "строителната мафия",който все пак говори!Разбира се,може да има и друга истина.А архитект Пенко Терзиев мълчи,мълчи и Енкин,даже инж.Пеевски мълчи - може би защото по това време работеше заедно с Терзиев?Ш-ш-ш-шт,да не ги събудим?

Анонимен каза...

Недейте така, молим ви се.Юнак Пенко да е влезнал в далавера, недопустимо !!!
Ама така скоро ще речете ,че е и корумпиран!!!! Не е хубаво дата да говорите,грозно е(:

Анонимен каза...

Мирчо е набрал скорост, дано се изпусне и за още някоя афера.Със сигурност има още много подобни случаи за разказване от енкини времене...всъщност то пак са енкини времена...за жалост

Анонимен каза...

Ха сега някой да ми обясни как така лицето Пеню Терзиев е непроменлива величина,в иначе променливата политическа конюктура на едни 4 години в Троян?Макар и в последните години добре прикрит като ваевода зад македонска наденица!

Анонимен каза...

Имам въпроси. Как става така, че тук се публикуват непрекъснато неща, които са за прокуратурата? В града ни няма ли прокурори? Прокуратурата не може ли да се самосезира, ако няма достатъчно големи куражлии да го направят? Ако пък всички тези неща, за които трябва да има съд, не са истина, защо няма заведено дело за клевета? Много странни работи стават. Непрекъснато чета обвинения. Ответна реакция в никой не виждам. Нито заведени дела. Нито за порочни управленски практики, нито за клевета. Обяснете ми, какво става?

Анонимен каза...

Време е за сериозна работа!

Анонимен каза...

Нима някой очаква да се случи каквото и да е?
Нима някой очаква да има възмездие за постоянно коментираните лица, богатеещи на гърба на държавата и общината?
Осъзнайте се,живеем в България!

Анонимен каза...

Споменава се за нов районен прокурор- как се казва той ?Дано не е някой пияница или далавераджия.

Анонимен каза...

Нима намеквате ,че сегашният има така да го наречем афинитет към високоградусните напитки :)

Анонимен каза...

Генади, сайта ти е станал трибуна за всеки, който иска да си излее публично злобата. И к'во? От цялата работа резултат-песен. Още 4 години комунисти, комсомолци, пионери....

Анонимен каза...

Не се залъгвайте, нищо няма да се случи. Всичко, което се дращи тук, е израз единствено на безсилието и злобата на вече "бивши" величия, които сами са си ос..ли пътеките. Бидейки съвсем бездействащи в момента, това е тяхната утеха. Че тук могат на воля, къде анонимно, къде - не, да поохулят тези, дето са се оправили (не мога да кажа "успели", ама са се пооправили някои). Ако някой от тези, дето все публикуват "неоспорими факти" подкрепени с документи, можеше да докаже обвиненията си, нямаше само да разлайва кучетата. Щеше да предприеме действия, които наистина да доведат до наказателни действия за виновниците.
Дайте мнения, защо само се пише и то само тук?

Анонимен каза...

Къде другаде има гласност в Троян?
Медии ли има,вестници ли,телевизии ли,електронни издания ли има?
Някога да си видял по кабелната телевизия репортаж за корупция,мърливост,не вършене на служебни задължения на територията на общината?
А ти като един недраскач, ще отречеш ли изнесената информация за глоби,корпуция и т.н.?

Анонимен каза...

Гласност ли е да можеш да оповестяваш публично лични недоказани или недоказуеми обвинения? От друга страна, защо никой от тежко обвинените не заведе дело за клевета? Ей това не мога да разбера. Обвиняемите си траят, все едно са гузни, или пък ги е страх какво ли може да изскочи. А обвинителите размахват "документи", ама въпреки явното озлобление, което струи от тях, не завеждат дела. Може ли някой да ми обясни какво става?

Анонимен каза...

Ти какво искаш, да завеждат дела за клевета относно честта на сестрите си, при условие, че нямат сестра?

Анонимен каза...

Не е така. Дело за клевета се завежда дори за да покажеш, че не си съгласен с обидни квалификации и да предизвикаш обществеността да застане в твоя защита. Дори за да покажеш, че не се страхуваш да дискутираш даден проблем в дълбочина и в подробности. Ако ще и това да е проблема за морала на сестрата, която нямаш.
Тук чета обвинения върху конкретни хора. От човек, който явно никак не се тревожи, че някой ще рови около него. А ровене би имало, ако има съдебно разследване.

Анонимен каза...

Я стига си мрънкал.Остави хората да си изливат душата.Че за какво ни е на село вестник,ако не можем да прочетем местни жълти истории.

Анонимен каза...

Този платен вестник само може да дава изява на престъпници като Мирчо Пищова. Защо не зададете само един въпрос на Банев - По негово управление как се замогна да направи тази къща?

Анонимен каза...

Това не е платена статия. Това е интервю на Генади Маринов.

Анонимен каза...

генчо,шматарок неден.твоите интервюта с м..чо са обида и подигравка с троянци
платено е платено

Анонимен каза...

Браво на инж.Мирчо Банев!!!

Анонимен каза...

Ха сега някой да ми обясни как така лицето Пеню Терзиев е непроменлива величина,в иначе променливата политическа конюктура на едни 4 години в Троян?-ми лесно:))Преди 17 години имаше едни дънки и едно якенце, когато Илиян Пеевски го взе във фирмата си...после добре услужлив и нататък се сещате!!!

troyan21 каза...

До №21: Интервюто с г-н Банев не е платен материал. Човекът говори по важни теми (надявам се не смяташ, че пустеещият от десетилетие имот на пъпа на Троян, случващото се с БКС и т.н. са маловажни троянски теми), говори куражлийски, едно към едно, излиза с името си, а не като някои анонимни мишоци - всичко това е достатъчно основание да му дам думата, не мислиш ли? Ако ти, №21, искаш да кажеш нещо различно, заповядай, вестникът ни е на твое разположение.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Арестуваха приятеля на Троян 21 Деси Велков. Така че не го чакайте в Троян. http://frognews.bg/news_42384/Arestuvaha_ekstrasensa_Desi_po_vreme_na_pregled/

Анонимен каза...

Каква отговорност може да носи един крадец. Отговорност трябва да ноди и вестникът, който прокламира, човекът, който дълго време използваше бетоновозите на БКС към палата си

Анонимен каза...

Анонимноста ти Гена я създаде в Троян! Не зачеквай тази тема!

Анонимен каза...

За фирма Олимпия защо никой нищо некоментира?

Анонимен каза...

Професионализъм лъха отвсякъде,само като видиш как се преминава от "вие" на "ти",требе да ти стане ясно ...

Анонимен каза...

"Анонимноста ти Гена я създаде в Троян! Не зачеквай тази тема!"
Добре ли ти е 27-ми? Това,че нямаш топки и не смееш да си покажеш муцунката е твой собствен проблем, не се прикривай зад хората и не търси вината другаде !

Анонимен каза...

30-и и ти си анонимен

Анонимен каза...

Пааа к'во от т'ва?

Анонимен каза...

Па! Па! Па! Патлака!

Анонимен каза...

Господин Банев като сте построили за 400 000 лева такъв печеливш комплекс който комплекс се състои от 4 празни навеса които до ден днешен не са донесли нито един лев в Общинската Хазна.За каква прокаратура говорите, за какви разследвания претендирате не ви ли стига че от тези 400 000 лева сте си построиле такъв палат в Дебнево Защо не са скриете там и да се молите дано да не срещнете шрокурор до края на живота си

Анонимен каза...

43 ти май си малоумен за какви четири празни навеса говориш..заведението на николай тодоров работи добре,има и няколко хубави магазинчета едното е на Винпропа има и кафене с лятна градина..Празна ти е главата май!:((((

Анонимен каза...

на мен ли ми е празна бе ей шматарок по добре се скрий някъде че си смешен моля ти се че много се излагаш мълчи недей мисли това не е за теб то е за някои други хора ама НЕ Е ЗА ТЕБЕ !!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ти даже незнаеш какво даже и е построил
горкият

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |