Много по-лесно е да се обвиняват обикновените хора

* „Асен Блатечки да си каже банковата сметка, за да му преведем пари, че да не ходи да яде по хорските хладилници” 
* „Торентът представлява файл, който обявява информация, а не я съдържа… Той ви казва, че в „Лъгът“ ще има цирк. Но ходенето до комплекса зависи от вас”

Предизвикано

Авторът Свилен Димитров се занимава с компютри и програмиране повече от 10 години. Завършил е информатика в Софийския университет. От 2004 г. до 2011 г. е учител по информатика и информационни технологии в троянското СОУ „Св. Климент Охридски”. В момента работи като компютърен администратор към интернет доставчика „Оптиспринт” - Троян. В свободното си време се занимава с театър (член е на местна любителска театрална трупа, наскоро на троянска сцена бе премиерата на „Прозорецът” от Рей Куни с негово участие); голям фен е и на киното, има собствени преводи на няколко англоезични филма, а преди време разработи проект за училищно кино в Троян по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, който обаче (кой знае защо) не получи 
финансиране. Т21

****

26 МАЙ 2012 Г. Малко преди стрелките на часовника да предвещаят новия ден се пренасям в миналото. Спомням си за 17 ноември 1993 г., когато в деветдесетата минута Господ беше българин. Е, отново в деветдесетата минута, в тази дъждовна вечер, не Франция, а друга страна, Холандия, е принудена да капитулира със същия резултат 1:2. На фона на представянето на националния ни отбор по футбол напоследък това си е истинско чудо. Отварям коментарите към торента на мача и всеки втори започва със забравеното през последните години „Българи юнаци!“. Да, отварям торента, защото един-единствен оператор в България има „изключителните“ права върху телевизия TV+, която е пък единствената телевизия, която има правата да излъчва футболните срещи на националния ни отбор. Това, че законът задължава спортните мероприятия от национален или световен мащаб да бъдат излъчвани и по ефирни телевизии е явно преодолима пречка. Нямаш ли TV+, нямаш футболни срещи или Формула 1 на български. А СЕМ и КЗК са едни трибуквени съкращения само за красота.

ЗАЩО РЕШИХ ДА ПИША всичко това? Защото няколко часа по-рано от националната телевизия bTV, която, напълно оправдано, вече мнозина наричат „ер малък ТВ“, излъчиха своето предаване „bTV репортерите“. Предаването беше наречено „Индустрията с българския торент“, но в него на преден план беше скритата реклама на един платен сайт, собственост на медийната група, стояща зад bTV (явно авторът говори за обилно рекламираното напоследък нещо, кръстено Voyo.bg – бел. Т21). Проблемите с фискалния резерв, с купените избори, с несанираните и порутени от земетресението сгради, с корумпираните чиновници и политици, с бездомните кучета, с абсурдно високите цени на горивата и тока явно са напълно решени и вече за авторите на рубриката не остава нищо друго, освен да се заемат с торентите.

МИСЛЕХ ДА АНАЛИЗИРАМ краткото им 17-минутно експозе в хронологичен ред, но сладката победа на националния отбор ме прати директно на 15-тата минута от тези безкрайни лъжи, които се изляха в националния ефир. Там Валентин Михов се оплакваше, че футболни мачове се качвали на торенти. Г-н Михов, и аз се оплаквам, че „трибуквените съкращения“, които са регулаторни органи, не правят нищо по въпроса да се самосезират и да проверят защо не са изпълнени предписанията на закона, а кабелен монополист забранява на повечето хора в България да видят един от малкото мигове, които заслужават овациите ни. Къде при това положение да гледам мача?! Там, където и всички останали – в Zamunda. Къде е държавата, за да ми осигури правата на зрител на националния отбор? Къде са СЕМ и КЗК? Запълва ли торент-тракерът пазарната ниша, която собствените ни управници умишлено са оставили? Не ми отговаряйте.

СЕГА ЩЕ СЕ ВЪРНА в началото на този 17-минутен фарс и ще попитам простичко още след първите ви думи: Вие за идиоти ли ни мислите?! Според вашите думи България била на първо място по интернет пиратство в Европейския съюз. Значи Швеция с нейните два „скромни“ сайта – thePirateBay и KAT (който дори получи пълно копие, което беше прехвърлено в Канада) са много след нас? Това, че всеки може да качва торенти при тях и че на всеки 10 секунди се качва нов торент, явно пак ги изпраща на второ място. Ние сме „НАЙ-“. Ние сме първи! Бива да се лъже нагло, но показаното в „репортажа“ минава всякакви граници. За да се промотира платеният сайт за видео на bTV са подготвени хиляди измислени статистики. Разбираме колко било пиратството в България, сравнено с другите държави. Между другото, добре, че има торенти, защото точно там намерих предаването, иначе нямаше да разбера за „невероятно обективното“ разследване на медията. То бива слугинаж, но това вече е прекалено. И „репортерът“ Асен Блатечки да си каже банковата сметка, за да му преведем пари, че да не ходи да яде по хорските хладилници и да се превръща в обект за присмех в десетки вицове. Да отива в театъра. Като дойде в нашия град с постановката „Бардак“, салонът беше пълен, макар че билетите бяха по 10 лв. Ето така се успява, г-н Блатечки, а не с мрънкане и въздишане по това колко бил свален един филм от Zamunda.

СЛЕДВАТ ДУМИТЕ на учителката Албена Спасова, която питала учениците колко от тях са теглили музика и филми от интернет? Ами, г-жо Спасова, да ги бяхте попитали колко от тях са ходили на кино? Ако е в София, вероятно пак всички щяха да вдигнат ръка. Само че в провинцията нещата стоят по друг начин. След като в цяла България съсипаха киносалоните, ще си сваляме филмите от торенти. След като на държавата не й пука за творците и не може да финансира дори издаването на една книга, ще я четем on line от торенти. След като не правите нищо, за да могат да се гледат европейски филми и спортни предавания, ще ги следим чрез торенти. „Пирати по света, обединете се и откраднете всичко, което някога съм писал“! Това са думи на Паулу Куелю в отговор на опитите за цензура на интернет със SOPA и ACTA преди време. Гениалният автор продължава и с думите, че „всичко, което някога се прави, е да се въртят четири истории – любовна история между двама души, любовен триъгълник, стремеж към власт или история за пътуване“.

ИМЕННО ПОСЛЕДНОТО е историята на режисьора Цветодар Марков, който обаче си позволява да прави генерални изводи за ползването в интернет на филма му, който е кръстил със звучното „българско“ заглавие „Hunting Down Small Predators“ („Лов на дребни хищници”). Спокойно, г-н Марков, гледал съм вашия филм на кино и то два пъти. В същото време го свалих 10 пъти от интернет, защото поради липса на място в моя компютър съм го записвал и после съм го трил, без да имам време да го гледам. Ще прощавате, но филмът ви е добър, ако го гледаш веднъж. Вторият път, когато знаеш какво става, нещо във фабулата на това пътуване куца безобразно и това не е д-р Хаус. В Троян DVD-та не се продават и няма да дам 6 лв. за куриерска доставка за филм, който струва 8 лв. Малък съвет – правете качествено кино и хората ще си купуват DVD-то и ще ходят на кино въпреки торентите.

МИСЛЕХ СИ, че глупостите ще са дотук, но Стефан Минчев от Българското сдружение за борба с неразрешено използване на защитени произведения (БУЛАКТ), застрелва зрителите на Славитрифоновската медия с най-страшната новина – от торентите се губили годишно 4 милиарда лева. И това само в България! Не милиона, а милиарда! Боже, аз ли не мога да смятам или това прави по над 500 лв. годишно от всеки един човек в България – от току-що роденото ромче в Столипиново до 99 годишната баба във Вълчитрън. Само да добавя, че не сме 8 милиона, но да приемем, че сме, защото иначе сметката ще излезе по-голяма. Тоест, според г-н Минчев, ако няма торенти, едно 4-членно семейство ще си купува филми, музика, игри или софтуер за близо 200 лв. на месец. Ама разбира се, че ще го прави. Нищо, че бюджетът на едно четиричленно семейство понякога клони към тези 200 лв. Ех, ако не бяха проклетите торенти…

НА ДНЕВЕН РЕД е следващата покъртителна „новина“. Торент-тракерите печелили по 300 000 лв. на месец или по 10 000 лв. на ден. Значи в Zamunda има 8 позиции за реклама. Рекламата трябва да се върти на 20% импресии, иначе няма публика и губи. Иначе казано, най-много може да има 40 реклами на ден. В момента Google искат за пълна реклама 30 лв. на ден. Да приемем, че Zamunda искат и те по толкова (само че Zamunda не може да иска толкова, защото не е Google и никога няма да бъде, но това е друга тема). Това прави в най-добрия случай 1200 лв. на ден. В същото време 16 наети сървъри струват малко повече от 8000 на месец. Сървърите на Zamunda май са 32, но да приемем, че са 16. Т.е. в най-добрия случай Zamunda печели по около 30 000, а не 300 000. Силно се съмнявам обаче да е така, защото ако аз искам реклама и съм склонен да платя 30 лв. на ден, защо да не е в Google, където 100% ще я видят всички. Но моите изчисления са нищо пред невероятните загуби, които торентите причиняват на bTV. Да приемем, че аз греша, а от bTV са прави. Ами тогава от bTV да направят един торент сайт, да сложат всичко в него и с тези 300 000 лв. на месец да финансират българските продуценти и режисьори. Не е толкова трудно. Обаче като гледам предаването, се оказва, че е. Много по-лесно е да се обвиняват обикновените хора. Ако отворете YouTube ще видите, че 90% от клиповете, които са собственост на bTV, са цензурирани. Дори снимани с GSM записи от „Шоуто на Слави“ или „България търси талант“ от хора, които са били в публиката.

САМО ЧЕ ВМЕСТО ДА ОБВИНЯВАТЕ собствените си зрители, каквото правите в тотално необективния си репортаж, да бяхте поискали сметка от правителствата и местната власт след 1989 г. защо и как без никакво обществено обсъждане 90% от киносалоните в страната бяха унищожени и превърнати дискотеки/чалгатеки. Например защо и кой разреши в Троян да бъде унищожена най-голямата кинозала в България (преди построяването на софийските комплекси „Арена“), която събираше 500 зрители и беше единствената в страната с амфитеатрално положение на редовете? Защо се спряха всякакви опити за възраждане на киносалоните и подпомагане на всеки, който иска да направи европейски проект, свързан с повторното им изграждане? Тези въпроси не ги чух в нагласения репортаж, но това не ми пречи аз да имам отговори на въпросите, които се поставиха в него. Питаше се защо има торенти? Има ги, защото администраторите на торент-тракерите са предложили начин на нас, хората от провинцията, да гледаме. Гарантирам ви, че аз лично никога не бих гледал филм на торент, ако има кино в Троян. Но след като няма, се принуждавам да гледам филма с кофти качество и да видя дали си заслужава, защото когато даваш 40 лв. за двупосочен билет до София и поне 10 лв. за филм, не ти се гледат бози.

ДОСЕГА ВИНАГИ СЕ ВЪЗХИЩАВАХ на „bTV репортерите“, защото предаването беше обективно и показваше двете гледни точки на даден проблем. Само че не видях да попитате някой, който е за торентите, защо ги подкрепя. Тогава щеше да е репортаж. Сега гледахме рекламно клипче на интернет услугата на bTV и чухме поредните измислици. Интернет доставчиците печелили от торенти и затова предлагали високи скорости за своите потребители. На обикновения потребител му стигали 2 мб/с, за да ползва пощата си. Да, стигат! С 2 мб/с ще отворите прикачения файл в електронната си поща за една минута, вместо за 4 секунди. Разбира се, че е много по-удобно. Нека да няма торенти, за да може свалянето на e-mail да е по-бавно от доставката на хартиени писма през Български пощи?! (Във въпросното издание на „bTV репортерите“ споменатият г-н Минчев изтърси една мега глупост, смущаваща и с наглостта си – че българският потребител нямал нужда от сегашните високи скорости на интернета и че тези скорости обслужвали единствено торент сайтовете – бел. Т21)

И В САМИЯ КРАЙ ДА КАЖА на bTV, че са поели загубена кауза. В петък европейският съд излезе със становище по повод свалянето на музика или филми от интернет за лично ползване и некомерсиални цели. Познайте дали се легализира, благодарение на Женевската конвенция? В същото време приходите от последната компютърна игра, Diablo III, са 250 млн. долара само в първия ден и още толкова за последвалите 6 дни. От премиерата си преди 20 дни, новият Photoshop е отчел приходи от 900 млн. долара. Разходите по разработката на играта възлизат на 20 млн. долара, а тези по разработката на Photoshop – на 60 млн. Къде другаде разрешават печалби от 2500%? Финансовата криза не се ли получи благодарение на свърхнадценяване на продукти от интелектуален характер, за които се смяташе, че е нормално да генерират подобни печалби? При цялото пиратстване, последният филм „Карибски пирати“ е с печалба от 1200%. Кой печели от всичко това? Отговори няма и няма да има. Обаче торенти ще има. Торентът представлява файл, който обявява информация, а не я съдържа. Той е като глашатай на цирково представление. Той ви казва, че в „Лъгът“ ще има цирк. Но ходенето до комплекса зависи от вас. И след като според европейския съд това не е престъпление, не виждам защо според bTV е. Само че от телевизия, която не излъчва репортаж за протестите на работниците от „Елма“, бави го близо седмица, а после извърта нещата така, че г-н Банев е „невинната жертва“, може всичко да се очаква.
27 май 2012 г., Троян

Свилен Димитров


От същия автор:

41 коментара:

Анонимен каза...

2012-05-26 - Във връзка с предаването на бТВ- Репортерите, ние единствено можем да разпространим разговора с господата:

danestev написа:
Здравейте,
Казвам се Димитър Анестев и съм репортер в бТВ Новините.
Подготвям предаване в бТВ Репортерите за пиратството и конкретно торент-тракерите, какво се случва в момента, кой печели, кой губи от това, за правото на всеки да гледа безплатно филми и друго съдържание и т.н.
И понеже държа на всички гледни точки, какъвто е слоугънът на бТВ Новините, държа да направя интервю със собственика на Замунда.нет.
Свързах се с Мартин Павлов от Линкос ООД, който твърди че вече няма нищо общо с Замунда.нет и че не знае кой е новият собственик. Можете да се свържете с мен на 08** *** ***. Очаквам обаждане по всяко време!

И нашият отговор:
С цел подобряване на качеството на предлаганите от нас услуги, разговорът може да бъде използван, както намерим за добре!
Здравейте.
Ако имате въпроси към нас, моля напишете ми ги. Тъй като бТВ има навика да изопачава и преиначава информацията, ще си запазим правото в последствие да разпространим и нашата версия по независещи от Вас канали. В тази връзка и ние като медия имаме няколко въпроса към Вас:
1. Одобрявате ли рекламната стратегия на Войо?
2. Считате ли я наистина за феърплей?
3. Как се отразява според Вас на младите идеята за едно явно престъпление (влизане с взлом и кражба), което е показано в клипа на кампанията?
4. Това, че същото престъпление ще се размине, тъй като това е Асен Блатечки?
5. Виждането Ви за феърплей на БГ пазара.
6. След направеното от нас разследване, г-н Павлов абсолютно отрече да е разговарял с някой, представящ се за репортер на бТВ по темата. (Да се върнем на твърдението, че сте разговаряли със същия и преиначаването на информацията). Как ще коментирате това ? След като отговорите на нашите въпроси в писмен вид и ние ще направим същото.
С уважение :
Henry Morgan / Admiral /

Отговор не сме получили. Изводите ги оставяме на Вас!

Свилене,поздрави за написаното!

МПВ

Б.Павлова каза...

Поздравления,г-н Димитров!

Иван каза...

Браво! Страхотна статия! :)

Анонимен каза...

Имало и грамотни и знаещи троянци!!!!!!!!!
Благодаря за ихформацията която получихме,а тооо Асен Блатечки е направил един-два филма и стана " актриса"в Троян има доста салами за ядене

Анонимен каза...

Интелигентен, както винаги. Актуален, както винаги. Смел, както винаги. Поздравления!!!

Анонимен каза...

Свилене, дано има достатъчно хора, които да разберат какво си написал. Ако поне част от тях го оценят, значи си е заслужавало труда.

Анонимен каза...

Г-н Димитров е рядко интелигентен, рядко честен и почтен човек. Никога няма да спра да го възприемам като страхотен учител. Не само си знае работата, но се отнася нормално и човешки с учениците. Със закъснение честит празник на българската просвета и култура. Дано има повече такива учители и хора.

Анонимен каза...

Радко честен и точен човек, прав си 7ми!А статията е великолепна.

Анонимен каза...

8 ми ,хора да го направим кмет Г-н Димитров,та белким оцелим най-после на честен и точен човек!

Анонимен каза...

Няма никакъв шанс, прекалено е свестен.... Ще го окалят авансово, само да подозрат. Пък и със сигурност никой няма да инвестира в предизборна кампания на интелигентен и свестен човек. Как после ще си върне вложенията:)))

Анонимен каза...

"След като в цяла България съсипаха киносалоните" - В нормалните градове не ги съсипаха, а построиха нови съвременни (с всички екстри), веднага следва въпроса Троян какво представлява?

Анонимен каза...

Браво Свилка, дръж фронта, ние ще помагаме.

БТВ съм я зачеркнал още откак изгониха Иво Инджев заради на Гоце апартаментите.
За забавения и "редактиран" репортаж за Банев писах мейлове до всички ТВ предавания, вестници и ел.медиим, за които се сетих...но уви отзвук нямаше.

Подсещам те, че и финала за купата на България, както и полуфиналите също се излъчиха по кабеларката.Не съм вярвал, че ще гледам мач за купата през руски стрийм със сопкаста.

А блатечки, да пълни хладилника, че ако идат у тях всички герои от гей-порното, което е свалил през живота си...

Анонимен каза...

Малко бърка в историята с ТВ правата,но иначе за останалото е прав. Който държи правата,той определя кой ще излъчва.Да не забравяме,че Оптиспринт предаваше незаконно футболни срещи излъчвани по Булсатком, а в локалните им сървъри до скоро имаше толкова незаконна информация, че не ми се говори...

Анонимен каза...

Задълбочени познания, ясна позиция и кураж. Все неща, които днес трудно се намират. Браво, СЕД!

Анонимен каза...

До колко скоро бе 13-ти,като тези сървъри ги няма поне от 3 години?

Анонимен каза...

BTV(bosfor TV) .
Bravo g-n DIMITROV.
ICE_P :)

Анонимен каза...

Просто не гледайте БТВ и няма да имате чак толкова тревоги.А това за което говори Димитров,е част от цялата помия в която сме принудени да живеем.

Нели Генкова каза...

Свилене, ама добре си помечтахме за училищно кино навремето! И салонът стана страхотен, и филмовата програма, и другите екстри! Поне да ни бяха светнали онези проектни чиновници защо сме в резервите, че да си знаем кое не ни е наред. Ама... нейсе! Поздравления за написаното!

IgMg каза...

Браво Свилка! Дано прочелите статията ти се замислят дълбоко и анализират сами за себе си написаното.
Моето лично мнение е, че докато ни управляват партии все така ще бъде. Умните ще пишат, "хитрите" управляващи ще вършат нецензурирани простотий и закононарушения в интерес на партийни централи и величия. Ще ни се надсмиват с лъжи и манипулации. Ние ще мизерстваме и ще чакаме хипотетично някой прекрасен ден да ни стане готино, т.е. да се оправим!

Анонимен каза...

И пак всичко опира до нас. Ние допускаме с мълчанието си определена група хора на всеки 4 години да забогатяват неимоверно по един или друг начин.Гледаме безучастно как гърци се подиграват на целия свят и правят каквото на тях им е угодно.Но го правят, а ние?Ние мълчим,защото сме роби!

Анонимен каза...

Евалата ! Имаме нужда от повече такива хора !

Анонимен каза...

Много професионална и топ-актуална статия.
Браво и поздравления г-н Димитров!

Анонимен каза...

Свилене, написаното от теб е добро, вярно и актуално. Поздравявам те за което. Само искам споделя една лека неточност в написаното. Има разлика между цена на реклама в Google и цена на реклама чрез банер в даден сайт и разликата е в пъти. Средна цена на банер осигуряваща ти около 1 000 000 импресии варира между $400 - $1000. Разбира се зависи от website-а, големина на банер, позиция на банер и т.н. Замунда ти гарантира(http://zamunda.net/banners.php) по 9 милиона импресии на ден. Аз съм склонен да вярвам на цифрата от 10000 на ден.

Анонимен каза...

Интелигентен човек - личи си. Две мнения няма. Всички ние - съгражданите му - можем да се гордем, че този млад и очевидно умен човек живее все още в Троян-ът.
Искам да кажа и още нещо на хората, които под негативните коментари относно някоя глупост, пишат, че каквото и хубаво да се случи в града, все ще има някой да го оплюе. Опровергавам това тяхно мнение. Когато казаното или направеното "нещо" е наистина стойностно, няма как да провокира негативни мнения......

Анонимен каза...

Съвсем скоро торент сайтовете и свалянето на информация от тях,ще бъдат криминизирани.ACTA така или иначе не е спирала да действа, няма какво да се направи, това е действителността към днешния ден.

Анонимен каза...

Eй това е по жестоката действителност:
Умираме по план!!!!!!!!
110 011 българи да умрат - такава цел си е поставило за 2011 г. Министерството на труда и социалната политика (МТСП).
Оказва се, че народонаселението е преизпълнило правителствения план, защото за този период са починали общо 110 165 души, пише “Труд”.
Числото в графата “умирания” е част от официалните цели на МТСП. Такъв документ според Закона за администрацията трябва да приема всеки орган на изпълнителната власт веднъж годишно, а по-късно да публикува и отчет за изпълнението му.

http://www.blitz.bg/news/article/140685

Анонимен каза...

Плановото умиране на българите е заложено още през 1990 година с одобрения "План Рат -Ът".

Анонимен каза...

Зададен от братска Америка,приведен в изпълнение на бившите генерали от НА на БКП!Браво,че и в Троян има умни хора,знаещи глобалното унищожение на България откъде тръгва.
А локалното унищожение и личностно забогатяване,чрез корупция и явни кражби на местно ниво, се извършва от добре познатите ни лица.

Анонимен каза...

Аре стига па и ти с тоя Ран-Ът.
Тия двамата са най-малката брънка и всичко
е по утъпкан много преди това шаблон.

Анонимен каза...

" СОЦИАЛИЗМЪТ ЗАСИЛИ КРАЖБАТА...
С две решения на Политбюро на ЦК на БКП и Министерския съвет започва банковата “реформа” в страната. Преди тях финансовият капитал у нас се води по закона като “общонародна собственост”.
Първата крачка към голямото разграбване се прави още през 1987 г. Тогава се създават специализирани отраслови банки. За тяхна нормативна основа служи новият Правилник на банките. Той прокламира “социалистическата акционерна собственост”. Абсурдна правна форма , каквато няма никъде по света, е удобната дреха, в която се облича, хем разделянето на държавата от банките, хем и възможността за частно участие в тях. Например в “Минералбанк” дялове и акции са разпродадени почти веднага след това.
Замисълът е прост – висшата комунистическа номенклатура да започне да пребарва парите на България, спестяванията на гражданите й и отпусканите от чужбина заеми. Естествено до този грабеж ще бъдат допуснати само тя и нейните подставени лица.
Постановлението от 19 май и Протокол 19 от 28 август 1989 г. на Министерския съвет. Така е одобрена “Концепция за приватизация на държавните банки със 100 процента държавно участие”. Наближават големи събития – предизвиканите изкуствено “революции” от върха на БСП и време за губене няма. Затова този път използуваната терминология е откровена почти до бруталност.
Другата “революционна” новост в него е идеята за разпродаване на банките на “трудещите се”, които ще влязат в тях без право на глас. Блестящият маньовър по-късно бе приложен от почти всички частни банки. Например, при капитал от 1 млрд. лева, набран от хората, само 1 до 5% - но с глас, стигаше за пълен контрол над финансовата институция.
Дни преди историческия 10 ноември 1989 г. се пръква поредното решение – на 25 октомври 1989. То дава право на новоучредените банки да продават до 80 на сто от капитала си. След като основите на “пазарната “ икономика за своите хора бяха положени, дойде и рухването на вече безполезния социализъм.
...И САМИЯТ ТОЙ Я ОСЪЩЕСТВИ
Чрез скроения в двата документа тертип, бившите клонове на БНБ в София и навсякъде по страната трябваше да се преобразуват в самостоятелни банки. От тази крачка започва големият грабеж. Много от новоизлюпените банки раздават на поразия кредити на определените от партията лица.
От онази година – 1987, до март 1991 г. са купени акции от различни лица – фирми, граждани и кооперативи, за 243 млн. тогавашни левове. Български и небългарски резиденти прибират още 118 млн. лева капитал. Общата сума представлява една четвърт от размера на банковия капитал у нас – без БНБ, ДСК и Булбанк.
За шест години демокрация нито един ред и нито една цифра досега не бяха оповестени публично. Защото “светая светих” на заграбването на разпределителните центрове на парите не беше нищо друго, освен преобразуването на политическата диктаторска власт в много по-здравата и сигурна икономическа власт на богатството. "

Анонимен каза...

Защо не споменавате "Игрите на щастието", българските пирамиди, "ограбили" и последните спестявания на наивния българин, наивен, да не кажа нещо по–обидно!
Кой ги организира, и узакони? Колко спечелиха някои "отговорни" хора, и кои бяха те, и в края на краищата, декларираха ли се тия печалби, платиха ли се данъци, върху спечеленото, за да се върне нещо и джобовете на "пострадалите", като повишение на пенсията с 9 лева, например?
Никога няма да се отърсим от беззаконието, и мафиотската психика на хората докопали се до възможността да грабят и мародерстват на гърба на цял народ. Ако не ни "оправят" от ЕС, то ще ни оправи природата, но жалко, че "покрай сухото, ще изгори и суровото!"

Анонимен каза...

" За повече от 15 години Български преход много герои изгряха, забогатяха и изчезнаха. Изчезнаха от видимото Българско небе, скриха се, и инвестираха заграбеното. ДС-търговци на стоки през границите веднага след 1989г. не плащаха мита и завладяха част от контрабандните канали. Други Червени другари основаха Пирамиди за финансово ограбване на населението – обещаваха дивиденти и лихви, но скоро, много скоро изнесоха парите зад граница. И инвестираха в собствени имоти и фирми. Някои от пирамидите бяха и с международна “ЩАЗИ” закваска – пирамидата MCS, която Българското следствие и прокуратура прикриха много умело. Източиха банките и над 10, държавни и частни, банки фалираха. Откраднаха не само влоговете на населението, но и рефинансирането от БНБ, където Тодор Вълчев и БНБ, за известно време и с подкрепата на др. Стоян Александров, лицензираха и уж контролираха финансовия сектор.
Но прехода имаше и предистория – от 1986 година БКП и ДС кадрите започнаха да се подготвят за промените. Отклоняваха средства от задграничните дружества, скриха част от активите им, заделиха за себе си част от външното финансиране за държавата, вземаха тлъсти комисионни при анемирането на закъсалия комунизъм, приватизираха държавния бизнес и с връзките си регистрираха собствени фирми."

Анонимен каза...

Явно се е появил някой от "изчезналите", и е поработил по въпроса с пирамидите. Тази сутрин съобщиха за "ужилени" от Варна. Хора, които са загубили пари, от обещания за печалба!
Пирамидаджиите, покрили се доста години, са се "събудили", и са успели! Има ли още наивници да вярват–икономика в криза, безработица, затворени предприятия, а ти вярваш в печалба, и то когато нищо не правиш.
Правилно подчертаха, че българина не си знае правата, на всичкото отгоре не пита, и за жълти стотинки му се запушва устата, и си мълчи, и мълчи, и мълчи! Кротува, и тегли хомота!

Анонимен каза...

Майките вече плашат злоядите си деца с думите:
- Изяж си супата, защото иначе ще дойде Асен Блатечки да ти я изяде.

Ако Асен Блатечки се появява като си дръпнеш негов филм,
ако си дръпнете порно да очаквате ли актьорите у вас в кухнята?

- Ти защо сваляш този филм пиратски?
- Вече съм оставил 2 кренвирша в хладилника за Асен Блатечки.

Асен Блатечки е в болница с опасност за живота.
Оказало се, че и Кубрат Пулев си е изтеглил последния му филм...

Анонимен каза...

Еее,тааа съжалявам че късно попаднах на това излияние на "автора"...честен, кабеларка, от къде на къде ще искате пари, авторски права...бре, бре и пак бре!! То истинската кабеларка където е хич не краде канали, софтуер, не пуска нелегално чужди канали и то на въпросната "кабеларка", всички авторски права са си платили, на ползват обществена инфраструктура безплатно, ама хич!!! Сам забравя услужливо, че също така ревностно защитава мрежата си от "пирати", накачили са цитати от НК в касата, заплахи с прокурори ако си някой си "позволи" да се "прикачи непозволено", глоби ако не си платиш навреме!!!
Всичко това ми се струва в сериозен разрив с цялата му теза, не е ли така ?!?

Дядо Йоцо

Анонимен каза...

Имам питане, г-н Димитров...

Представен сте като човек който се занимава с компютри и програмиране. Доколкото Ви познавам, все си мисля че програмирането не сте го практикували професионално, но да приемем че сте се потрудили и сте разработили някакъв си софтуер... Да речем за склад... Или каквото ви дойде наум... Не сте спали много нощи, правили сте, преправяли сте, творили сте... И в един момент продукта ви е готов. Започвате да го продавате (нали това е целта на всеки труд - да създадеш нещо за да го реализираш на даден пазар). Но в един "прекрасен" момент се оказва че продукта на Вашия труд е пуснат по торентите и всеки може да си го свали съвсем безплатно?!

Какво правим тогава г-н Димитров? Няма ли да се изкушите да минете на страната на Асен Блатечки? Ще си кажете ли банковата сметка да ви преведат по някой лев, за да не ровите из хорските хладилници?

И... Сложете си ръка на сърцето и кажете на аудиторията каква операционна система използвате? Имате ли комерсиален софтуер на компютъра си и ако имате - закупил ли сте си го?

Предполагам няма да м и отговорите, но поне се замислете...

SED каза...

Не се крия и смятам за наложително да ви отговоря. На първо време ми се виждат неуместни кавичките пред думата "автор", защото стоя зад написаното от мен в тази статия.
35, ползва. Кабелната телевизия ползва изградена структура, за което си плаща. Досега не е имало случай никой да бъде глобен, че е закъснял с плащането. Телевизията е собственост на ЗЕТРА ТВ и има информация за каналите. Що се отнася до "пиратите" и разминаването на тезата ми, не смятам, че има такова. Ако дойда и се прикача към Вашия електромер и ползвам ток, Вие как ще ме наричате?! Но ако дойда у Вас и заедно слушаме новия албум на Bon Jovi, с какво моите уши пречат на Вашите да чуват?! И няма ли Bon Jovi да спечели, защото като чуя албума, ще направя всичко, за да заделя от заплатата си и да си го купя? Говорим за нещо друго. Когато имаш 100 лв. повече от екзистенс-минимума, необходим, за да си купиш храна и да си платиш сметките, то не можеш да харчиш повече от 100 лв., за да си купиш друго. Приказките, че ако няма торенти, ще се купува софтуер са смехотворни. Няма, защото няма пари!
36, имам легален Windows 7 и Office 2010, защото искам да печеля, затова първо давам. Закупих си ги от САЩ, защото бяха дава пъти по-евтини. В момента ползвам Adobe, когато имам поръчка за направа (най-често за мултимедии или Flash от фирми в София). Те са ми предоставили лиценз за ползване. За други услуги мога да ползвам новия лиценз, който Adobe направиха за обикновения човек от малък град в малка държава - право за ползване за месец. Adobe се адаптират по-добре от bTV. Не съм си позволявал да уча децата (когато бях учител), че е правилно да се краде. Не Асен Блатечки излиза от играта, не Паулу Куелю, а хилядите прекупвачи, хранещи се на гърба на обикновения човек и авторите.
По отношение на програмирането - разработвам софтуер, който ще пусна БЕЗПЛАТНО. Идеята ми е проста - няма да плащам пари за поддръжка на сървър, програмата е безплатна (като други) и я ползваш. Има предложение за заплащане. Няма да има интерес и ще загубя?! Може би. Но с тази формула Wikipedia съществува от 11 години. Хората плащат, когато получават.
Няма да мина на позицията на Асен Блатечки. Той е ерудиран човек и е ясно, че не вярва на казаното в репортажа, затова го определих като "репортер" в кавички и написах да си даде банковата сметка. Но не аз измислих вицовете, цитирани от Номер 34. Не може да се заема безпринципна позиция, за да спечелим пари. Безпринципно е да се твърди, че торентите ограбвали творците. Последното проучване в САЩ доказа, че те увеличават приходите на качествените продукти. Като клиент, искам да плащам за качество. Нито сега, нито в материалите, срещу АСТА, говоря да не се плаща, дори напротив, подчертавам, че "няма безплатен обяд". Но не желая "яхнията" на bTV.

Продължава...

SED каза...

Аз съм за торентите, защото те помагат в избора. Хората не искат да крадат, но не искат и да ги крадат. Не може да направя програма, която форматира диска и да искам пари за некадърността си. Ако програмата е направена добре, ще бъде открадната, но ще бъде и закупена.
Отдавна не живеем във времето на Адам Смит и дори във времето на Кейнс, така че не е нужно да ни се продава всяка стока, която е произведена. Има една много точна дума за тези хора, които са против торентите - лудисти. За всички останали е ясно, че по-евтина реклама от торентите няма.
И за финал, на този безкрайно дълъг коментар, ще си позволя да добавя, че никога не съм поставял парите на първо място, така че, не, няма да си дам личната банкова сметка ;)
Парите са средство, а не самоцел. Група хора, обаче искат друго за сметка на истинските творци. Какво мислеше за това Куелю можете да прочетете в тази статия. Какво мислеше за това Любомир Николов, можете да прочетете в другата. Какво мислеше за това вдовицата на Кърт Кобейн, можете да прочетете тук: http://www.webcafe.bg/id_1184837274
Не съм против авторските права, а против натрапването на идеята, че трябва да се плаща за всичко, което някой някога реши да издаде.
За мен това е принцип!

С УВАЖЕНИЕ: Свилен Димитров

Анонимен каза...

Цитирам: "имам легален Windows 7 и Office 2010, защото искам да печеля, затова първо давам. Закупих си ги от САЩ, защото бяха дава пъти по-евтини."

И задавам въпроси:
1. Известно ли ви е г-н Димитров, че използването на предназначени за САЩ версии на Windows 7 и Office 2010, от лица като нас (имам предвид Вас самия и всички други европейци), също е нарушение на лизензионната политика на Microsoft?

2. Дори да пренебрегнем този факт, и дори да вземем предвид че да, като цяло Microsoft продава по-евтино в собствената си страна (така или иначе всички големи фирми имат различни ценови политики за различните пазари), известно ли ви е с колко биха се оскъпили въпросните продукти са внесени легално в страната, след заплащане на съответните траспортни, митнически и данъчни утежнения?

3. Търсенето на "adobe лизенз" дава като резултат лиценза на Adobe, в който пише следното:

"11. Ползване на Софтуер
....
11.3 ..... Adobe Ви дава персонален лиценз за използване на Софтуера, валиден за цял свят, отменяем, ограничен, без право на прехвърляне и на подлицензиране, без право на преотстъпване, неексклузивен лиценз за използване на Софтуера по начин, разрешен от Условията."

Или казано с други думи - вие ще разберете сам.

4. А те това направо ме разби: "...мога да ползвам новия лиценз, който Adobe направиха за обикновения човек от малък град в малка държава - право за ползване за месец."

Явно ни останалите ги ручаме доматите со все колците, щом незнаем че на 30-дневния trial вече му викали "нов лиценз".

Сполай ти Свилене, ограмотих се...

Бъди здрав!

SED каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
SED каза...

Отново сте анонимен, отново се опитвате да ме нападате лично и отново е неоснователно. Аз нямам нужда да бъда сакрастичен, защото съм прав. Можете да си направите поръчка от страницата на Microsoft и да видите колко ви струва Download лиценз (какъвто съм си платил) и дали този лиценз важи за Европейския съюз и конкретно за България. Не говоря, че съм си платил за копие, което ще ползвам в САЩ, а го ползвам в България.
По отношение на Adobe - за 49.99 имате право да ползвате всичките им продукти за един месец, в който сте си направили плащането. Дори ако си бяхте направили труда да отворите началната страница на Adobe (www.adobe.com), щяхте да се убедите, че не говоря за Trial, а за истински лиценз, ориентиран именно към Freelancer-ите и обикновените потребители, които имат възможност да изкарат пари веднъж или два пъти, но ако си купят пълния пакет за 2599 долара ще бъде крайно нерентабилно.
Сайтът на Adobe ни приветства с "Every CS6 tool and so much more. From US $49.99/month".
Досега не съм бил упрекван, че говоря неточно и в момента не го правя. Това, което вие цитирате са старите условия от лиценз на Adobe CS5.5 (или може би по-стари). Затова написах, че "Adobe се адаптират по-добре от bTV". Разбрали са, че ако искат на Freelancer 2599 долара, той ще ползва пиратска версия, но като му предлагат същото за 49.99, ще включи в цената за изработката на видеоклипа или сайта (направен на Dreamwaver или Flash), за който е сключил договор тези 49.99 и няма да се опитва да хитрува.

Не знам как ядете доматите, но се надявам наистина да съм Ви ограмотил, защото макар и вече да не съм учител, обичам да обяснявам на всеки, който ме попита нещо и съм в състояние да му отговоря точно и акуратно.


С УВАЖЕНИЕ: Свилен Димитров

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |