Георги Дренски: Защото са малко умните собственици

* „Жан Виденов и неговото правителство направиха един безумен закон за масовата приватизация, но на Костов този закон му се видя много удобен”
* „Почвам да си мисля, че отнякъде е платено „Елма” да бъде затрита”

Георги Дренски (р. 1950 г.) е кореняк троянец, от известния Дренски род. Завършва с отличие Троянската гимназия и МЕИ – София (сегашния Технически университет), след това и аспирантура, доктор е на техническите науки. Има и икономическа диплома – по мениджмънт и маркетинг. След казармата постъпва на работа в „Елпром” - Троян (прекръстен по-късно на „Елма”), където извървява всички стъпала: конструктор, старши конструктор, ръководител отдел и от 1 януари 1990 г. е назначен за директор на института към завода – развойната част на огромното по това време предприятие (3000 работници), година по-късно вече е зам.-директор по техническите въпроси. За кратко време е и изпълнителен директор на „Елма” – от м. май до края на 1997 г., в началото на приватизацията. Има двайсетина защитени патенти, някои от които са в производство и днес. В момента е изпълнителен директор на фирма „ММоторс” (Етрополе). Политическите му убеждения са десни, активен седесар в първите години на промяната, но сега не крие разочарованието си.

Поводът за разговора ни с г-н Дренски е ясен – „казусът „Елма”, който и днес буни духовете, а над 400 бивши работници на фалиралия промишлен гигант и някогашен №1 в производството на електромотори на Балканите правят безуспешни опити да си получат неизплатените през годините трудови възнаграждения.

*****

- Г-н Дренски, „Елма” вече е история, кажете ни обаче какво става със сегашната Ви фабрика („ММоторс”, Етрополе)?
- По този повод най-първо искам да изясня едно недоразумение, което се шири из Троян. Аз собствена фабрика нямам, нямам и акции в тази фабрика. Но – да, от друга страна тя е моя фабрика, защото аз я създадох, нещо като мое дете е, без да звучи нескромно. Тя беше пред затваряне и произвеждаше само промишлени вентилатори, които след 1990 г. никой не ги търсеше. А сега произвежда цялата гама електромотори, които правеше „Елма” (Троян); цялата гама – от 56-ти до 132 габарит, става дума за мощности от 40 W до 11 kW, целият среден сектор електромотори. Фабриката не е голяма, но стои отлично на пазара. В този смисъл мога да кажа, че фабриката е моя. През 2002 г. там се е правил само един асинхронен двигател и то много прост модел, наследен от време оно, а сега се правят 8 габарита мотори.

- Какво излиза тогава – че в момента нашият роден български икономически и всякакъв друг контекст позволява да се изгради едно успешно промишлено предприятие. Каква е рецептата за успеха?
- Рецептата е много проста, мога да дам и един пример от Троян. Следната е: 1. Да има що-годе умен собственик; 2. Собственикът да си намери подходящия човек и да му делегира пълните права. Какъв троянски пример мога да дам? Докато „Машстрой” вървеше, директорът Минчо Таслаков имаше подобен статут, господарите му бяха дали карт бланш и той разполагаше с парите на предприятието; а ти управляваш, само ако разполагаш с парите, иначе си един г-н Никой. При мен сега е същото – първото условие, което аз поставих и тогавашният ми господар (сега вече са двама, има и един руснак) се съгласи, беше: аз, изпълнителният директор, разпределям парите, аз решавам дали на господаря/те ще им дам или няма да им дам, те нямат право на достъп до парите. Това трябва да се подчертае дебело – изземат ли ти възможността да управляваш парите и Господ да си, пак няма да се справиш. Това е условие №1. А №2 е да имаш характер за тази работа; естествено – трябва да разбираш какво правиш. Това са факторите.

- Изглежда много лесно, но защо тогава са тъй малко подобните успешни български предприятия, особено пък машиностроителни?
- Защото са малко умните собственици, затова! Няма как да бъде иначе. И нека се върнем на тази наша безумна приватизация. Какво направи Иван Костов?!

- Говорите за 1997 г.?
- Говоря за 96-97 г. Жан Виденов и неговото правителство направиха един безумен закон за масовата приватизация, но на Костов този закон му се видя много удобен.

- Имаше обаче един първи момент, в който Костов и тогавашното СДС обявиха, че няма да участват в тази непочтена игра.
- Да, но вместо това приложиха едно към едно закона на Жан Виденов. Едно към едно!

- Може би усетиха сладкото на този вариант на приватизация?
- Разбира се. Аз тогава имах своята битка – като активен седесар, в началото на 97-ма. Чрез тогавашния председател на СДС – Троян Тотьо Бенев изпратих две писма до Иван Костов. В тях обяснявах, още преди да е стартирала приватизацията, че този закон трябва да бъде отменен поради това, това, това и т.н. Дали г-н Костов ги е чел писмата ми, не знам, вероятно не е; но че са му ги предали, в това съм сигурен.

- Писмата Ви до министър-председателя Иван Костов вероятно са били провокирани и от онова, което почваше да се мъти около „Елма”?
- Да, така е. На мен ми беше ясно какво ще се случи с „Елма”, аз вече го виждах.

- А дали на тези горе им е било ясно? Ако е така, значи съсипията и кражбата са планирани?!
- Разбира се, че са били наясно. Абсолютно! Съгражданинът ни Минко Христов, тогавашен депутат от СДС, ми уреди среща с председателя на Икономическата комисия в Народното събрание Никола Николов; ходих в парламента, срещнах се с него – няма да кажа какви ми ги наговори, защото ми е неудобно, просто ме е срам от чутото. Но тогава разбрах, че тези хора имат съвсем други виждания.

- Възможно ли е тези виждания да са им наложени, да са играли по чужда свирка? И ако е така, може да се окаже, че слуховете за световна конспирация срещу България не са безпочвени?
- Възможно е, може да излезе точно така.

- Добре, но кой има изгода от цялата тази работа?
- Явно има някои хора. Дори едно от обясненията ми за съсипията на „Елма” е точно такова. Кой има изгода? Ще попитам следното – вярно ли е, че към Николай (Коко) Банев, след като „Елма” вече беше в агония, е имало предложения заводът да бъде продаден, но той е отказвал? Защо?! Не твърдя, че това е на 100% вярно, но упорито се говорят такива неща. Питам – какво му е пречило на г-н Банев да прибере 2-3 млн. евро?! Почвам да си мисля, че отнякъде е платено „Елма” да бъде затрита; защото – аз съм работил в този завод доста години и знам как стоят нещата – „Елпром” („Елма”) винаги е работил основно за външния пазар, и то за страните от Запада. „Елпром” (Троян) бе единственото българско предприятие в бранша със западно качество на продукцията, подобна информация се изнасяше официално; цитираха се данни за нивото на рекламации от 0,3%, мисля най-близко до нас беше „Елпром” (Ловеч) с 3,0% рекламации. Значи на някого „Елпром” (Троян) е пречил и нищо чудно това да е обяснението за последвалите лоши неща. Не мога да го твърдя със сигурност, но е много възможно.

(следва)

Интервю на Генадий Маринов

62 коментара:

Анонимен каза...

Почвам да си мисля, че отнякъде е платено „Елма” да бъде затрита; защото – аз съм работил в този завод доста години и знам как стоят нещата – „Елпром” („Елма”) винаги е работил основно за външния пазар, и то за страните от Запада. „Елпром” (Троян) бе единственото българско предприятие в бранша със западно качество на продукцията,

http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=117

Анонимен каза...

И не само България, а и Гърция, Испания, Португалия и т.н. Просто са различни начините за капитулация!!!??? Студената война е спечелена, но...не от нас! Използваха слабостите на всеки народ, на един мързела, на друг простотията, на трети, нещо друго. Обединяващото е подкупността, лакомията, продажните управници отгледани или образовали се от победителите!!!
Умните, находчиви и интелигентни хора останаха много малко, опростяването на народите и тяхната неграмотност е също постигната цел, защото неграмотния човек се лъже и заблуждава по–лесно!
Браво на продажните правителства, жалко за нас!!!

Анонимен каза...

Уважаеми другарю Маринов, честит рожден ден! Вашия вестник променя съдбата на събитията и града ни, прави ни по-уверени и може би малко по-смели! Без Вас и Вашия вестник Троян би бил още по-скучен и вял. Желая Ви здраве и повече свободно време! Никога не се предавай, Генчо, защото си пич! МШ

Анонимен каза...

Дренски, като си тей кадърен, е оти оная кръчма де я напрай на синковец ти,така скропостижно хлопна кепенеца?И ти трябва свещ да палиш на оня горе,за де те е пратил в Елма нявгаш да работиш.
Колко от там сте цуцали като пиявици!!!!

За много години на главният редактор на вестника,единственият незадушен от властта източник на светлина!

Генадий Маринов каза...

Ей, №3 (МШ) и №4, изчервих се от удоволствие, не ме хвалете така, че ще се възгордея! Благодарности, многооо!!!

С удоволствие: Генадий Маринов

Анонимен каза...

Към № 4- Може да е цуцал, но цуцаха и си оправиха живота с апартаменти за по 300,00 лв.в Лъгът, изучиха си децата и ги пратиха в чужбина, ходиха без пари на море близо 3000 души от града и техните семейства. Всеки втори е свързан с Елма и жалко ,много жалко за такъв като тебе- все недоволни.

Анонимен каза...

Точно такова "цуцащо" мислене драги, докара България до разруха. Всичко де бе на държавна работа,гледаше само как да крадне.И после ,си бъркате в носовете и се чудите кво става (:

Анонимен каза...

Малоумник такъв, като не си ходил на училище и си прост, знай си поне мястото. Ти сам си го избрал, аман от некадърни управници.Ходил до 8-ми клас на училище, но бизнесмен ми се пише.

Анонимен каза...

8 кой не е ходил на училище?

Анонимен каза...

Злобата е голяма работа, ама зависта още по-голяма. Познаваме се с Гошо от деца ако е крал щеше да вдигне комплекс на центъра в Троян, а не малка кръчма в края на града. По времето в което той беше в Елма нещата вървяха за разлика от сега.

Анонимен каза...

Не разбирам смисъла на това "интервю", защо в него не виждам името на Йордан Данков?

Анонимен каза...

БРАВО ГОШО ТОЧЕН АНАЛИЗ И ПОЗИЦИЯ НА ДОКАЗАЛ СЕ СПЕЦИАЛИСТ - ТЪРСЕТЕ НАЧИНИ ДА ЖИВНЕ ПРОМИШЛЕНОСТА КАТО УСЛОВИЕ ЗА ЖИВОТ НА РАБОТЛИВИТЕ ТРОЯНЦИ. ОТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ НА "СЛЕПЦИТЕ".

Анонимен каза...

Е не остава и срещу Дренски да започнете да плюете, просто нямам думи. В този сайт няма неоплют човек.

Анонимен каза...

Браво на г-н Дренски за смелостта да каже нещата с истинските им имена :D

Анонимен каза...

След дъжд качулка.Всеки знае,че умишлено ЕЛМА бе затрит,както и Машстрой.Казвам го и ще го кажа пак,че директивата е ПРОЙЗВОДСТВОТО в България да бъде УНИЩОЖЕНО.Такива изроди като Банев са изпълнителите на тези директиви,създадени от комунистическата върхушка,която и до ден днешен управлява България.Разбира се, на простият българин му е казано,че комунизъм няма,комунистите са ИЗЧЕЗНАЛИ,и всичко е розово и светло.
И двата завода са в безвъзвратното минало и нищо няма да се промени.Нито пък някой ще тръгне да създава каквото и да е тук.Всеки да се спасява както намери !

Анонимен каза...

В Троян определено няма по-голям специалист по електрически машини от Георги Дренски. Доколкото знам той е кандидат на техническите науки. Много интересно ще ми бъде да разбера какво е образованието на г-н/г-жа писал коментар 4.

Анонимен каза...

Г-н Дренски-ЕВРИКА, Вие открихте топлата вода!
Ай ай ай,Минчо Таслаков казвате,а защо не споменавате Тодор Енев?

Анонимен каза...

Какъв е смисълът да се говори за ЕЛМА,Виденов,Костов?Празни приказки само.Молете се за хбаво време да изкарат гъбите и хващайте гората.

Анонимен каза...

Познавам чудесно "Елма" /а и много други подобни съсипани предприятия като "Полимери" - Девня, "Ален мак" - Пловдив, ЕАЗ и ЗАЕ - Пловдив и много други, защото бях активен участник в тази приватизация - изпълнителен директор на един от приватизационните фондове/ Прав сте, господине, така! Плащано беше на хора да съсипват, но само стратегически важни и добре работещи предприятия, като им се плащаше с подаръци - по-малки предприятия и собственост!

Анонимен каза...

И какъв е извода от казаното ?
Ще се промени ли статуквото(а то е ,че всичко се срива), едно подобно изказване?
Не виждам предложения,решения.16 години Троян бе командван от двама другари,които допринесоха за продължаващия разпад на града ни, но оправиха родата си до втори внуци.

Иванко каза...

Поздрави за г-н Дренски!Тъжно,но факт.Костов съсипа всичко.Подставено комунистическо лице.
Г-н Маринов, за много години и успешен вестник с такива материали.

Анонимен каза...

Съвсем скоро същата участ ще застигне и сградния фонд на Машстрой.Бутане и рязане на скраб.

Анонимен каза...

И без това Троян става туристическа дистинация,така че не ни трябват заводи и цехове,защото и без това града е пренаселен,а политиката на общинското ръководство е обезлюдяване на града и ставане на едно туристическо голямо село.....хасхахахахахаха
...............дано сте ме разбрали какво искам да кажа????

Анонимен каза...

Да, ама сега като дойдат китайците и катарците - крави, овчици, козички... Един човек може да гледа до 20 крави, един електромотор го пипат поне 20 човека. А според колегите Маркс и Енгелс парите са в производството на средства за производство /машини демек/. Така че дайте на тия гладните китайци по 20 овчици да си ги карат на собствен ход в Китай /така ще закарат поне 200 глави докато си стигнат/ и търсете пак китайци, ама богати с пари и идеи.

Анонимен каза...

Не свързвайте града ни с т.н. тежка промишленост , защото който е дошъл , заради пари тук - и заради пари ще си отиде ... Познайте - истинския ТРОЯНЕЦ по това независимо къде е и заради какво - той си го тачи и обича , защото си му е в сърцето - завинаги ....

Анонимен каза...

В Троян никога не е имало тежка промишленост. Покрай такива като теб, които са ежедневие, троянеца се припознава като глупав и страшно ограничен човек.А управляващите го, са върха на некадърността но страшно алчни (:

Анонимен каза...

Към - 26 от - 25 Въздухарю ... , къде ти е познанието - незнам ... сигурно в стомаха ... Факт е обаче , че за горепосочените заводи се знае , че бяха към министерството на машиностроенето , което отговаряше за т.н. тежка промишлинест ... , и не смесвай политиката с популизма ... явно си повече - полендашки материалист , отколкото - балкански идеалист ... И незнам какво разбираш под ТРОЯНЕЦ - в болшенството сегашните - ПОЛЕНДАЦИ ЛИ ... Ако е така - аз съм изключение ... и много други , които сме се пръснали и реализирали на сериозни позиций по света и Троян е в нашите - сърца ...

Анонимен каза...

От поленак по-просто и нахално ,няма!!!!!

Анонимен каза...

28ми Полендак му кажи и повече не го обиждай

Анонимен каза...

Поредният випуск завършва в Троян, а какво го очаква?

Анонимен каза...

Поздрав за троянци и завършващия випуск:
http://vbox7.com/play:d836514a

Нели Генкова каза...

31, браво за избора!

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №31: Чудесно, великолепен избор! Тази песен (на Хосе Фелесиано), изпълнена от този младок Патрисио Буане, наистина е чудесен поздрав за нашите троянски абитуриенти. Качих я в сайта със заглавие "А сега накъде?". На добър път, троянски момичета и момчета от Випуск 2012!

Анонимен каза...

А сега накъде?". към бустаните и макдоналдсите на истинската Европа,защото заплащането на общите работници на запад е по добро от това на вишистите в БГ.ФАКТ!!!

Анонимен каза...

Към - 34 - ти От към приходи да , а замислил ли си се поне от към разходите каква им е сметката - приятелю ... Защото в една Германия например съществува - т.н. данък солидарност - това е данък за источна Германия и се взима от всички работещи там - включително и от чужденците ...Да не говорим за останалите - квартири , комунално битови , услуги ... и накрая , какво мислиш остава - НЕОСТАВА ... остава само това че си живял в чужбина и си видял нещо - повече ....

Анонимен каза...

Просто народа го е казал - ДЪЛГА КИРИЯ , ПРАЗНА КИСИЯ ...

Анонимен каза...

Като чета коментари като горния,все повече се убеждавам,че прочетеното от мен,вече не помня точно къде "ние българите сме малък,но много прост народ",за съжаление е много вярно.

Анонимен каза...

37ми точен коментар и допълнение:
на работата търсим мързеливата част,все гледаме да скатаем,най-крадливите и лъжливи политици в цял свят,най-голямата мафия на глава от населението,най-голямата контрабанда,най-бедни95% и най-богати5% изчезна средната класа..власт от проста по проста.....не знам да продължавам ли?
Дано някой не е съгласен с мен.

Анонимен каза...

35 и 36–ти, работливите, интелигентните и способни хора, успяват навсякъде по света! Теорията ви може и да е вярна, но и не, я си помислете!

Анонимен каза...

36–ти, лежете на тази поговорка, но когато се огледате ще е късно. Да е жива и здрава майка ви, да ви дундурка до 100 години.

Анонимен каза...

Kъм - 40. Не го казвам аз - народа го е казал , а горепосочените явно сте изключение от - народа . Иначе за сведение , сега когато майка ми е на 70 години , аз дондуркам майка ми а не тя мене - мой човек ...

Анонимен каза...

А сега накъде? Който има малко мозък знае отговора, за последно да види табелата "Троян" преди разклона за Калейца и повече да не се връща в това обречено място.

Анонимен каза...

Това сме ние българите:вместо да работим и да бъдем задружни,ние се караме и мързелуваме.От това печелят само калпавите ни управници!

Анонимен каза...

На нас все някой ни е - виновен , вместо да се замислим , стегнем и измислим нещо с което да - печелим и да се чувстваме добре , независимо къде и как . В това ни е проблема на нас - БЪЛГАРИТЕ . Я да се замислим какво е държава - ми това сме ние - хората ... А тогава , кой е винован - ми ние - хората ... Е извода тогава , какъв е - МИ ВСИЧКО ТОВА КОЕТО ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ , ТРЯБВА ДА СИ ГО ИЗГРАДИМ- НИЕ ... А това става с много любов и усилия от всички нас ... Изклзчение правят може би само тези , които са свикнали постоянно да се оправдават за собствените си грешки с другите ... Но това е явно остатък от едно друго - минало ... Обаче надеждата остава , защото живота просто продължава и младите ще го направят - по добре от нас ...

Анонимен каза...

Драги 44-ти. Тъкмо младите няма да го направят по-добре от нас. Защото тъкмо те най-много се оправдават - винят ту комунизма, ту някой около тях или малко по-далече от тях. Иде време отново да пеем песента 45 години стигат. Повече от половината на тези 45 години минаха. Минаха в разпад, грабеж и разруха.Все едно не сме ги живяли защото нищо не създадохме през тях. Само съсипвахме.Така не става.

Анонимен каза...

До отворковците 35 и 36,които надали по далеч от калеешкото са ходили ,та понеже ДЪЛГА КИРИЯ , ПРАЗНА КИСИЯ ...
Българските емигранти стават най-големите инвеститори в икономиката на страната. По данни на БНБ до края на октомври у нас са влезли 680 млн. евро, а за цялата предходна година се очаква сумата да надхвърли 760 млн. евро. Така трансферите на емигрантите надминават дори преките чуждестранни инвестиции, влезли в страната през 2011 г., които достигнаха едва 740 млн. евро. И това не е окончателната сума на парите, които нашите сънародници изпращат в родината си. Защото статистиката не обхваща най-популярните и предпочитани канали на гастарбайтерите – неофициалните. Това са паричните трансфери по регулярно пътуващите рейсове, по приятели и познати, които отиват в България. Данните на БНБ показват, че изпратените пари от работещите в чужбина българи растат с 8,4 процента годишно. По официална информация повече от 1,2 млн. българи живеят и работят в чужбина.
За засилващата се роля на емигрантските пари в българската икономика говорят и данните на европейската статистика. През 2010 г. работещите в чужбина българи са вкарали в страната официално 760 млн. евро. Така България се нарежда на четвърто място в ЕС. Според Евростат, без тази сериозна финансова инжекция дефицитът по текущата сметка щеше да скочи със 160 на сто повече
.ФАКТ!!!
http://venziko.blog.bg/biznes/2012/01/31/bylgarskite-emigrantski-pari-izdyrjat-bylgariia.893207

Анонимен каза...

Българските емигранти са нещо като “бурлаки на Волге” – влачат страната си срещу течението на кризата и пеят: “Ей ухнем”.
Този извод се налага от факта, че независимо от трудностите, които в тези години неизбежно съпътстват емигрантското им битие, те продължават да подпомагат своите близки със суми, съставляващи един чувствителен процент от националния ни брутен продукт.
Например през 2009 г. са превели в България около 1,2 милиарда лева – според изследване на института "Отворено общество" за тенденциите в трансграничната миграция и ефектите за България.
За сравнение – тези пари са повече, отколкото България сполучва да усвои от европейските присъединителни фондове.
Няколко извода във връзка с това. Първият и най-очевидният: България е бедна страна. Толкова бедна, че много хора в нея няма как да издрапат без помощ отвън.
Толкова бедна, че единствения изход от нейната мизерия е гурбетлъкът, а единственото достойно бъдеще за младите хора в нея – еднопосочният билет за някъде другаде.
Следователно: тези, които могат, вече не са тук – но тези, които не могат, им тежат като воденичен камък на шията – все едно дали са майки и бащи, несполучили братя и сестри, или невръстни дечица, оставени тук на отглеждане, докато им заякнат крилете и на своя ред отлетят.
Получава се нещо като затворен кръг, което обаче ще е до време. Второто поколение емигранти няма да превежда нищо никому – а и няма да има на кого.
Вторият: колкото и да се изостря кризата, между нейните ефекти няма да е бленуваното връщане на попиляните по тежка чужбина българи. Те ще стискат зъби и ще чергарстват къде ли не – но обратно няма да поемат.
В някакъв смисъл финансовата поддръжка на близките е и компенсаторен механизъм, който анулира гузната съвест за това, че си загърбил родината в труден момент.
Повече от тях просто не може да се очаква – а и няма как, след като средните заплати в страната ни – както посочва изследването, са 14 пъти по-ниски в сравнение с тези в страните от Западна Европа.
Едва когато тази огромна разлика бъде редуцирана до приемливи стойности, можем да очакваме емигрантската носталгия да подтикне тръгналите си оттук да се завърнат.

Анонимен каза...

Третият: лошото ниво на социалните услуги в страната ни също е фактор, който стимулира емиграцията – и то предимно сред младите хора. Те не виждат смисъл например да следват в български университети – след като не получават съответно на заплащането си качество на образованието – и след като престижът на това образование не им гарантира нищо в конкурентната борба на европейския трудов пазар.
И четвъртият: съставлявайки твърде чувствителен процент от българското население и представляващи чрез своите помощи за близките сериозен фактор за стабилизацията на българската икономика, българските емигранти не срещат адекватна на значимостта си грижа от страна на държавата.
Самият факт, че за тях отговоря недоразумение от типа на Божидар Димитров – или че им пращат консули като Шкумбата – е показателен в това отношение.
Вместо да бъдат приобщавани към България, българите в чужбина систематично биват отчуждавани от своите български корени – отказаното им право на глас примерно е един от тези отчуждаващи фактори.
Логиката, според която само който живее в страната, има право да гласува, е късогледа и удобна за определени политически сили логика. Защото в страната остава застаряващото население – което всъщност гласува късогледо и ограничено, гласува за нейното минало, за невъзможното запазване на някакво статукво отпреди двайсет години – без да вижда, че именно с този си глас обрича нейното бъдеще.
И в определянето на нашето общо бъдеще се повтаря огромният, обричащ ни български парадокс: гласуват тези, които не могат и не искат, които виждат своето гласуване като оправдание на малоумно пропиления си по времето на социализма живот – а тези, които и могат, и искат, вече отдавна не са тук, няма да се завърнат тук - и децата им едва ли дълго ще помнят своите български корени.
Така пустотата и безумията български ще се разрастват - и може би някой ден просто ще обявят страната ни в ликвидация – тъжна и запусната като колхозна сграда.

Анонимен каза...

Какво образование да получат, като завършващите са по-малко от местата, които предлагат ВУЗ.КАТО ЗАВЪРШАТ - стават безработни. Една диплома от чужбита винаги отваря много врати и работата носи високи доходи.КАКВО ДА ПРАВЯТ УМНИТЕ НИ ДЕЦА ТУК.ДА работят за някой с 8-ми клас, който пере пари от някъде.Е В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ НЯМА ДА СТАНЕ. Т Р Ъ Г В А Й Т Е,млади хора и не се чудете.

Анонимен каза...

От 39,40 към 46,47,48! Благодаря за написаното! Започнах да пиша нещо подобно, но времето ми беше ограничено, а и се поколебах заради отзвука, който може да има написаното в тази насока. Не мога да разбера, толкова ли са "слепи" някои хора, или просто по тоя начин си извиняват собствените пропуски, и се самоуспокояват.
Не знам къде живеете, в България, или навън, но написаното от вас е достойно за размисъл от "дългите кирии", и не само!
Самата аз бях "изхвърлена" от изборните списъци, и на практика ми е отнета възможността да гласувам, колкото и да ме "боли" за съдбата на страната. Всичките си средства изпращам в къщи, и парите се харчат в тази, моята Родина, която ме лиши от право на глас. Това нещо ми подейства много зле, и сякаш се скъса нещо в сетивата. Остана обаче здравата спойка със семейството, приятелите и познатите, което ми дава сили.
Пожелавам на завършилите, вече пораснали деца, да не се плашат от трудностите и дори да рискуват. С повече воля, и интелигентност, уважение към другите, вратите ще се отворят пред вас, ще бъдете уважавани, необходими, оценени и разбира се достойно възнаградени за един нормален живот, а къде, в България, или извън, това трябва да е ваш избор!
Отново пожелавам много успехи, здраве и късмет! На 46–48 също!

Анонимен каза...

Явно - МАТЕРИАЛИСТИТЕ , преобладават над - ИДЕАЛИСТИТЕ в този форум ...

Анонимен каза...

След 67 години "идеализъм" се "приземяваме" полека.

Анонимен каза...

Към - ПОЛЕТО ли имате в предвид . ЕДВА ЛИ ...

Анонимен каза...

С идеалните пари ако отидеш в магазина няма да можеш да си купиш хляб, както и идеалния кон, който не може да те ритне.
С материалните пари ще си купиш храна, ще си купиш и книга, и музика ще слушаш, ще се образоваш, ще обиколиш и света, също и материалния кон може да те ритне, за да се сетиш, че заблудата,в която живяхме е история. Не казвам, че трябва да загърбим духовното, но и "Гладна мечка, хоро не играе", както е казал народа, а и при недояждане, и мозъка "гладува", и човек по–лесно се лъже, и заблуждава!
На нашите сегашни ръководители, точно такива хора им трябват, идеалисти, и с недохранени мозъци, но това си е ваше право как да разсъждавате, и уважавам написаното от вас.

Анонимен каза...

Към - 54 И аз уважавеам вашето мнение , защото е отзвук на някаква - обида или нещо нереализирано в досегашния ви живот по причини , които явно са отражение на вашия слаб - характер .Може ли цял живот да толерираме - крадците , мошенниците , измамниците , дори и с неадекватното си поведение , като си мълчим и стоим равнодушни , към техните непристойни действия , които явно цвят - нямат . А в същото време да казваме , че някой ни е виновен . Аз съм гражданин на света - имам няколко гражданства и владея няколко езика . И съм такъв , не по икономически причини все пак . Но това е друга тема . В развитите държави има ред не защото политиците са им толкова кадърни , а защото гражданския контрол е на много високо ниво ...т.е. всеки контролира всекиго , и когато става въпрос за закони - грешните просто се коригират и изпълняват безмълвно . Това е - КОГАТО ИЗГРАДИМ Т.Н. СЪВЕСТНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО , тогава можем да живеем по подредено и спокойно - а това зависи от всички нас . И докато съществуват - материалистите с нечестно спечелини парички - неочаквайте , нещо хубаво да ви се случи и на вас ...

Анонимен каза...

След като не толерирате - крадците , мошенниците , измамниците , дори и с неадекватното си поведение към техните непристойни действия, и сте много силна личност, колко от гореизброените вкарахте в БГ в затвора ??? г-н гражданин на света ?

Анонимен каза...

Ще се заяждаме ли , или ще си говорим сериозно . Затова си има правоохранителни органи , на които им е задължение да го правят това - нали сме правова държава . Но как да го правят , когато обществото неучаства в този процес , поради страх , или от интерес за някакво подражание , само и само , както вие се изразихте , като материалист да може да си купите хляб - например , да обиколите света и т.н. Или по скоро сте май МАТЕРИАЛИСТ - ИГОИСТ , който си живее във своя собствен свят и иска да бъде щастлив, но не може , просто защото винаги - ДРУГИТЕ СА МУ ВИНОВНИ , а това е вече - диагноза ...

Анонимен каза...

Благодаря 57–ми, добре казано! На 55–ти искам да кажа, че и аз съм гражданин на Европа, но какво да го правя това гражданство, не го искам. Искам да съм гражданин на България, и да живея в България, колкото и да съм добре тук, където съм в момента. Като прочетох в документа "Гражданин на Европа", се почувствах, като гражданин "на никъде".
Не обичам да говоря за тези неща, защото не го приемам като нещо, с което мога да се гордея в момент, когато знам, че някои хора в България, живеят със 150 лв. пенсия. Писах, защото ме предизвикахте.
Единствените неща, които не съм реализирала в живота си, са някои от детските ми мечти, като например да имам колело, което не ми купиха, защото трябваше да имаме покрив над главата, а парите не стигаха. Когато можех да го имам, вече нямах желание.
Всичко останало съм постигнала сама, с много труд, и много силен характер. Само да знаете какъв инат съм, но "впрегнат" за добри неща, и стремеж за да имаме необходимото, само необходимото, нищо което да е в повече. Така, че не съм материалист, а просто разбрах, че само с идеали не се живее. Пожелавам ви, ако нямате семейство и деца, да имате, но никога да не ви се наложи да ги храните с идеали!!! Пожелавам ви късмет, и добре платена работа, а разбира се първо от всичко, здраве и щастие!
Поздравявам ви, за вашите няколко гражданства, за владеенето на многото езици,за всичко постигнато от вас, със силния характер, и не по икономически причини, от моя малък свят–моята душа, която е изпълнена с обич, уважение, любов към близки и приятели, към България, въпреки опитите да ме накарат да я мразя. Аз, за разлика от вас, по икономически причини научих език, станах гражданин на Европа, лишиха ме от право на глас, децата и внуците израснаха далеч.
По тези причини не се чувствам ни най–малко материалист, напротив, но не искам и да съм идеалист, стига ми толкова, колкото бях, но ще оставя малко от моя материализъм и за вас, но материализъм за необходимото за един нормален човешки живот, не повече.

Анонимен каза...

Тук - 57-ми . Браво за изразената от вас - лична позизия . Исказаното от вас си е една голяма - И3ПОВЕД . Уважавам вашето мнение , и оставам потресен , защото явно доста сте се борили със живота на жена в родината си .При мъжете е малко по друго . В крайна сметка никой БЪЛГАРИН - не се чувства толкова конфортно , колкото би бил в родината си , независимо по какви причини е в чужбина . Но малко сънародници биха си признали , по понятни причини ... Истината е , че всички обичаме - БЪЛГАРИЯ , и вместо да обединим усилията си във градивни неща за нея , всеки изразява своите угорчения и руши дори това , което е постигнато ...Щастлив съм , че сме стъпили на верниия път , и рано или късно - ако не за нас , поне за нашите деца и внуци БЪЛГАРИЯ , ще бъде РАЙ . НАЗДРАВЕ и попътен вятър ви желая , и дано един ден се срещнем в Троян вече като пенсионери може би , за да си похортуваме , както едно време нашите баби и дядовци са ни казвали в какви трудни времена са живеели ...а сега , колко е хубаво ...

Анонимен каза...

Дано!

Анонимен каза...

О-горчение и Е-гоизъм господине / иде от ЕГО, а не от някакъв вид иго /,дано с чужите езици се справяте по-добре, а еуфорията Ви от "верниияТ път" без фундаментални промени, / които няма да дойдат без икономически / не споделям. Само икономическите закони могат да променят нещо и рано или късно ще го променят.

Анонимен каза...

Я ... 3АПЕТАЙКАДЖИЯ . А вие няма да си подобрите икономическото си положение , докато си стоите с вашето ЕГО , да се ровите в елементарните грешки на другите , сега когато и децата дори си пишат на български с латиница - например , но всъщност се разбират ... http://www.frognews.bg/news_45244/Prof_N_Georgiev_Barkotiiata_okolo_balgarskata_pismenost_e_goliama/. Прочетете тази статия и се успокойте , защото няма да си решите проблемите , като постоянно хленчите и намирате кусурите на другите , а вашите - не виждате ...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |