Официално откриха обновеното Изложение в Орешак

* Иван Чакъров: Голямата ни цел е превръщане на Изложението в европейски център на художествените занаяти

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ министърът по еврофондовете Томислав Дончев отложи визитата си, но ВИП гости на официалното откриване на основно реконструираната инфраструктура (изложбени палати, дворно пространство, административна част) на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак, състояло се неслучайно на 11 май – деня на духовните ни учители св. св. Кирил и Методий, не липсваха. Тук бяха областният управител Ваня Събчева и заместникът й Сашо Данков, народните представители д-р Станка Шайлекова и д-р Анатолий Йорданов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, посланикът на Полша у нас негово превъзходителство Лешек Хенсел, разбира се - кметът на Троян Донка Михайлова, и колегите й от Орешак и съседно Априлци Христо Терзиев и Бенко Вълев.

И ДА НЕ ПРОПУСНЕМ една знакова фигура – Деница Николова, директорката на Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие” в МРРБ, управляващият орган у нас на европейската Оперативна програма „Регионално развитие”, чрез която бе финансирана реконструкцията на Изложението в Орешак. Припомняме – проектът („Развитие на туристическите атракции в община Троян”, № BG161PO001/3.1-02/2009/011) бе на обща стойност 1,465 млн. лв., от които 220 хил. съфинансиране от Общината, и осигури основния ремонт на 7 от 9-те изложбени палати; архитектурният проект, по всеобщата оценка постигнал великолепен ефект, е дело на троянския архитект Пенко Терзиев.

ОТДЕЛНО В ПРОЕКТА бе заложена подготовката на туристически продукт „Живите занаяти”, представен при откриването с 3-минутния филм „Дестинация Троян – Живите занаяти”. Идеята на „Живите занаяти” е „оживяването на местното културно наследство и традиции”, чрез конкретни модерни форми – демонстрации, пленери, изложби, пърформанси, концерти и др.; и един синтез на изкуствата, подсказващ възможни пътища за съхранение и развитие на „вехтите” занаяти. Друга цел е изкуството да излезе извън залите – да се показва изкуство в парка, Изложението да се превърне в една „геоарт система”; т.е. да доближи максимално посетителите до занаятите, да им даде възможност да се пробват „на живо”.

А ГОЛЯМАТА ЦЕЛ, както подчерта в словото си при откриването директорът Иван Чакъров, е „превръщане на НИХЗИ в европейски център на художествените занаяти”. И всичко това, разбира се – в тясна връзка с развитието на туристическия потенциал на културната институция, в партньорство с хората от туристическия бранш.

Т21

Още по темата:

28 коментара:

Анонимен каза...

Защо не направят,една проверка на този ГЕИ с кафявото сако,за да разберат колко пари е откраднал от тези ремонти,и какви далавери е правил с материялите.Тази измет се беше кандидатирал и за кмет на с.Орешак.

Анонимен каза...

Да вярно е ас сам го виждал как товари в Джипа си торби с лепило и теракот за да си прави ремонтите отях,на гърбът на българсият народ.

Анонимен каза...

Като сме неграмотни/!!!/ ще ни крадат! Освен, че сме неграмотни, сме бедни и страхливи, а от там идва проблема с протестите. Търпеливи, и протестиращи в сънищата си. Сънуваме още и светлото бъдеще, но вятъра на промяната го отвя някъде надалече, преди доста години. Много жалко!

Анонимен каза...

2ри ГРЕШИШ......този тип не е крадец на дребно,този джип не се купува и поддържа с заплата.Похвално много величия на едно място,със сигурност много пари са "усвоени" ама нека!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nora Naneva каза...

Като сте толкова отворени и всичко знаете защо не си написахте именцата? Това сме ние българите,за 40 годишното съществуване на това Изложение, най-накрая се намери човек който да се погрижи за него и да направи така,че да не забравим поминъкът на бащите и дядовците си а вие пак търсите лошото...
Поздравявам г-н Чакъров за това,че го е грижа за Изложението и го доказа!!!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

За голямо съжаление, българските сувенирите ги правят китайците! За печалбата разбира се, отново за печалбата, и то голямата! Жалко за традициите и народните занаяти! Дано и това, което е останало при нас се запази, но как, когато доходите са смешни, а хората се радват, когато имат храна на масата, а не на народното творчество.

Анонимен каза...

До 1 ви Ванката изобщо не е гей,като знам колко путка е изебал по Търново и София докато работеше там няма как да е гей.Пък и той фирма спасява как да не си помогне с такъв голям бюджет.Стига с тази завист,човекът е много умен и находчив и се ориентира навреме ,че истината в БГ не е в частния бизнес ,а в политиката и за сега играе добре и ПИчЕЛИ.

Анонимен каза...

Това изложение носи печалба на общината около 20000лева за една година ,обосновано ли е да изхарчим 1460млн. лева нищо че са европейски средства?
Колко ли е комисионата на тази цифра?

Ol` dirty bastard каза...

Нора Нанева от Търново ли е,или от София?

Анонимен каза...

Мале,колко сте жалки всички /без 5 / даже сте смешни.Такива като вас трябва да са доста самотни и нещастни за да сте такива злобни мишцици.:)))

Анонимен каза...

Някой от Троян.
Гголям мазник,само като го чуеш и видиш олио капе от него.Дали си е зарязал фирмата за някаква скромна заплатка от изложението или от възможностите за кражби???????не са и малко закърпените с пари от него!!!!

Анонимен каза...

8-и, ти да не си светил на тези мурафети?

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Наистина голям мазник е Чакъров,прав си 12-ти!А с кметската съпруга си паснаха идеално.Познавам доста хора от "закърпените" - и тук си прав!Какво да се прави,като на такъв човек му викат "гъвкав",приказва едно тихо,тихо,че няма пари и току изчезне...А след няколко дни гледаш и не вярваш - я с джип VW,я с АУДИ!Гаче ли го е родила баба му - Пена Казанджийката!

Анонимен каза...

11,незнам какво е мишцици,ама май Ванката ти е показвал какво е муш между цици ;-)

Анонимен каза...

Някакви страсти по Орешак долавяме в сайта :)

Анонимен каза...

1ви,този с кафявото сако не е ГЕЙ. Проучи какви са извънслужебните му взаимоотношенията с жената на кмета на Орешак и ще разбереш че грешиш.

Анонимен каза...

Снимка номер 5,в дъното в шарено,Баба Яга!

Анонимен каза...

Направения ремонт е чудесен. Отдавна трябваше но все недостигат парите и за извършеното поздравявам ръководителя на проекта. Винаги има какво още да се желае, но направеното е голяма крачка напред. Имам обаче забележка. Необходимо е да се премахне такса вход за деца. Свидетел бях когато група около 20 деца отидоха до входа за да посетят изложението и когато разбраха, че трябва да платят вход от 4 лв. се отказаха и посетиха прилежащото заведение.Пред културата предпочетоха храната. Доходите на българите са малки и ги разбирам. Може би е нужно общински съвет Троян да проведе дебат в тази посока.

Анонимен каза...

Николайчо,
Не пиши сам за себе си бре!

Анонимен каза...

19ти,няма Баба Яга, няма Червената Шапчица когато човека е ПРОФЕСИОНАЛИСТ. Мотото на наръчника на ебача е: Професионалиста няма право на избор.

Анонимен каза...

Да де,ама някои жени са толкова грозни,че докато ги таковаш ти се иска не те да са други,а ти да си друг!

Анонимен каза...

Бла,бла,бла... Чакъров поне направи нещо, за разлика от старя управител Стоянчо Комсомолски.

Анонимен каза...

""Той е велик човек,ебач,управител и т.н.""""
А бре хора вий луди ли сте,тоо гей си плаща за услугите от общинската дянкова пица,ако е много кадърен ко ми прае в упшината.....колко деца има като е много курвар,защото един ром в Ливадето има 7 деца и чака 8,и все на него приличат.....та ако няма да го потърси ,па и на мен да звънне 0000000000
негов комшия

Анонимен каза...

Е все бах виждал, ама човек сам да се хвали. Браво Николай, понеже няма кой да те похвали и го правиш сам. евала. повярвал си си.

Анонимен каза...

Много моля горепишещите да се поспрат за малко с великолепните си възхвали за реновацията на ПАНАИРА.Защо така бе млади хора.Стига толкова злоба и злъч.Навярно не сте изпитвали срама пред български и чуждестранни туристи , когато обхождайки изложбените зали им капеше вода по главите от издънилия се таван от поредния дъжд или конденз.Как вървейки по окъсания,мръсен и охлузен велтер нагазват в локвите навирили се пред най-интересните експонати.Сега изпитвам задоволство, че имаме още едно място,освен Музея в града където,спокойно и с гордост да се похвалиш.Уважете труда и старанието на Чакъров да направи реновация на едно от най-посещаваното място в общината.
Жалко, много жалко, отново ще го напиша за тази плюмка,която тропнаха на най-хубавото място в града т.н. ЧАРШИЯТА, пардон с страхотното българско име и особено троянско РИВЪР САЙТСАЙД.Най-грозната сграда, която е лепната на брега на реката като ахитектура и изпълнение няма никаква връзка с това, закоето бе проектирано това място, като продължение на ахитектурата от музейния комплекс.Грозноооо, много грозно.Този собственик дали не се срамува от джунглата около това чудо на троянската архитектурната мисъл.Да беше си пооскубал тревата и изрязъл храстите, че като стане горещо змии и гущери ще потърсят хладина там или отново общината с безработните е длъжна да свърши и тази работа.Как може да се търпи тази грозотия в центъра на града? МД

Анонимен каза...

Г-жа Михайлова, Иване, хич да не ви пука от неуспели личности. Пътя е правилен, следваите го заедно. Успех и на двдма Ви!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |