Предстоят тежки решения в образованието

*„Всяка година броят на учениците в 10-те общински училища намалява с над 100” * За последните 7 години са „изчезнали” две троянски училища * Възелът „Орешак – Черни Осъм” и „Дебнево – Врабево”
се затяга, има ли решение?
Да бъдеш или да не бъдеш

ОБЛАЦИТЕ НАД УЧИЛИЩАТА в съседните села – от една страна Орешак (ОУ „Васил Левски”) и Черни Осъм (СОУ „Васил Левски”) и от друга Дебнево (ОУ „Любен Каравелов”) и Врабево (ОУ „Христо Ботев”) – се сгъстяват. И предстои вземането на тежки решения за преструктуриране. Това стана ясно на последната сесия на Общинския съвет (ОбС) в Троян и приетото решение, което „задължава общинската администрация да предложи мерки за оптимизация на училищната мрежа”. С други думи – да реши дали да закрива някое/и от споменатите училища или да търси някакъв вариант, позволяващ съществуването и на четирите.

ЯСНО Е, че предстоящата промяна е болезнена и не носи управленски дивиденти, но се налага по обективни причини, които бяха заявени и от трибуната на местния парламент – не достигат деца, все повече са слетите и маломерни паралелки, качеството на учебния процес пада, заобикалянето на образователните нормативни изисквания не може да продължи до безкрай…

„ВСЯКА ГОДИНА броят на учениците в 10-те общински училища намалява с над 100. Тенденцията към намаляване е трайна”, каза в изнесената информация ресорният зам.-кмет и доказан образователен експерт Поля Димова. Г-жа Димова определи слетите и маломерни паралелки, каквито има в повечето общински училища, включително и в най-големите, като „образователен анахронизъм за 21. век”; който освен че не гарантира качеството на учебния процес, принуждава Общината да прави допълнителни разходи и да дофинансира училищата (най-голямото дофинансиране е за училищата в Орешак и Дебнево).

ИЗНЕСЕНИ БЯХА и стряскащи данни: че общо учениците във Врабево и Дебнево са 164, а в Орешак и Черни Осъм 162, което е „по-малко от необходимата бройка за едно училище”; че 126 ученици във Врабево и Дебнево и 101 ученици в Орешак и Черни Осъм пътуват от други места – основно от Троян; че въпросните училища в някаква степен се превръщат „от образователни в социални институции”, от което се възползват най-вече децата от ромската общност, но това води до напрежение сред останалите и тласка местните ученици към града…

ИМА ЛИ РЕШЕНИЕ? Опасно е, ако проблемът се разглежда „не от професионална гледна точка, а се прехвърля в сферата на политиката”, предупреди в изказването си председателката на постоянната Комисия по образование и духовни дейности, директор на най-голямото троянско училище и бивш ресорен зам.-кмет Розалина Русенова. „Лесно е, но не е редно на гърба на децата и техните родители да правим политика”, допълни г-жа Русенова. Тя подчерта, че изнесените данни от общинската администрация са коректни, прибавяйки, че от 20 години в нашата община има трайна тенденция към намаляване на учениците; а само от 2005 г. до днес, т.е. за последните 7 години, троянските ученици са станали с 1103 по-малко. Което означава, че за този период са „изчезнали” две училища от порядъка на СОУ „Св. Климент Охридски” плюс НУ „Св. св. Кирил и Методий” или СОУ „Васил Левски” плюс НУ „Христо Ботев”.

ЯВНО ОПТИМИЗАЦИЯТА е неизбежна, обобщи Розалина Русенова, но не изключи възможността при една среща на общинското ръководство, образователни експерти, кметовете на четирите села, училищните директори, представители на местните общности да се намери „разумното решение”. Което би могло да е различно от затваряне на някое/някои от училищата.

Т21
Бележка на редактора

В средата на миналия мандат предишната троянска управа бе изправена пред същата тежка дилема. Тогава, на пресконференция с местните медии, кметът Минко Акимов спомена, че има проблем с училищата в съседните села Орешак – Черни Осъм и Врабево – Дебнево и че е възможно закриване на някои от тях. Т21 единствен написа за „изпуснатата” от г-н Акимов реплика – с ясното съзнание, че казаното не е случайно и е продиктувано от тежките реалности. След нашата публикация обаче последва такъв вой откъде ли не, че от Общината официално отрекоха кметът да е казвал подобни неща. С други думи – тогавашната администрация се уплаши да тръгне към наложителната реформа. Сега ситуацията е сходна, но като че ли този път „бягане” от реформата е невъзможно, колкото и тя да е мъчителна.

44 коментара:

Анонимен каза...

Е той Минцът все се изпуска,ма то от възрастта ще да е...

Анонимен каза...

Нещата са от ясни, по-ясни. По-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай!

Анонимен каза...

Закриват се фабрики,сега училища,скоро цялата държава!Изобщо има ли смисъл живота в България?

Анонимен каза...

3. Има смисъл, когато на всички управляващи се връчат гегите да гонят Михаля по баирите, както техните родители преди 9 септ.1944 са го правили, а управлението да се даде в ръцете на млади и некорумпирани хора. Тогава те няма да бягат в чужбина, за да търсят реализация и нормален живот там. И училища няма да се налага да закривате.

Анонимен каза...

Браво, първо затворихте фабриките сега училищата.
Госпожа Димова е наистина "доказан образователен експерт", след като закри всички селски училища в Ловешка община, сега ще се развихри и в Троянска.

Анонимен каза...

№1 какво искаш да кажеш? Или просто трябва да кажеш нещо? Иначе изгонихте младите от малките градове, оставихте ги без работа и сега ами няма ученици ще се затварят училиЩА, ще се съкращават учители да мое някои хора да продължат да си тъпчат джоба и да се оплакват от лошото икономическо състояние на градЪТ и видиш ли предприемали мерки за подобряване на нещата предприемат трънки ...

Анонимен каза...

Няма фабрики, няма млади хора , няма и деца. Но си имаме общинска администрация като за 60-хиляден град- цветущ и работещ. Населението на общината намалява, но щатовете в администрацията расте. Растат и заплатите на чиновцниците и даскалите. Но това има край. Трябва някой да ги изкара тези заплати и те да си ги разпределят. Но няма вече...............Сега ще станем овчари.

Анонимен каза...

"Има училище - има проблем, няма училище-няма проблем ". Г-жо Михайлова ,нали казахте ,че знаете как да промените Троян ,това ли ви е промяната . Едва от 4-ри месеца сте на власт ,а създавате само разруха, утре ще си заминете в Ловеч и Вие и голямата експертка по закриване на училища, а след вас какво ще остане...или просто изразът ще стане:
"Има град - има проблем, няма град - няма проблем".
Не постъпвайте като еничар и вие и г-жа Поля Димова, за Р. Русенова определението е друго, но тя дори не е родом от тук.

Анонимен каза...

Орешак и Троян фактически са едно цяло,а и манастира е Троянски.При това той се намира на другия край на Орешак.Влива се Орешак и по този начин училището в Орешак става градско начално/то и сега си карат циганчетата/,манастира си отговаря на името,ремонтираното Изложение на занаятите си е общинска фирма,автобуса до манастира става градски.Селския кмет си търси работа,бройките от кметството/ако има нужда от тях/преминават към общинската администрация,а селяните стават граждани!Кажете нещо против,но по същество.

Кънчо К. каза...

Почваме да праим деца туй е решението...Кънчо винаги навирен,масова ебан без презервативи и други такива и проблемът ще се реши....Здрава ебан това е лек срещу закриването на училища.На ебан братя!!!!!!!!!

Анонимен каза...

А така ,браво 9ти,дай да закрием цялото село - закрихте стадиона,закривате училището хайде сега да закрием и селото и проблема е решен.

Анонимен каза...

Затваряйте ги, пейзаните да копат картофи и да гледат скотове, не им трябва образование в тия дупки, няма за какво да го използват, пък за чалгата са необходими два пръста.

Анонимен каза...

А като ще затварят или оптимизират училищата в Орешак и Черни Осъм, защо в момента и в двете училища тече голям ремонт по европейски проекти?
Какъв е смисълът тогава ????

Анонимен каза...

Явно държавата е лош стопанин! Така е и така си беше, но сега бизнесмените да не би да са цъфнали и вързали, да не би да са почтени, да не би да плащат заплати като в нормалните държави, да не би да плащат данъци към нашата, колкото и скапана да е, но все пак държава на която самите ние целокупно сме поданици? И какво саво, взаимно се лъжем! Другаде е заровено кучето уважаеми съграждани!
Аз поне до сега не съм видял нито политик, нито бизнесмен, нито гражданинин, нито държавата в лицето на тези които я представляват, да си признае някой от тях, че е сгрещил, да се извини, ей тъй като човек! Няма такова нещо ! Някой друг ВИНАГИ е виновен но не и ние(те)! Кусури братя се намират лесно. Лошото е че все по-малко хора се оглеждат и застават на достойни позиции, относно поставените проблеми в града и в държавата, каквато и да е тя.
Но тя е НАШАТА държава, ние сме тези които я представляваме и градим имиджа и като европейска държава. Тя затова е такава, защото е като нас самите!
Прочетете внимателно и ще се уверите, че в 90 % от коментарите се пишат стопроцентови глупости от хора които никога дори и не са се сблъсквали с проблемите които се поставят и в които обикновенно се съди винаги НА СМЪРТ? Д се вижда и усеща, че нещо в обществото е зависело в някай период от техните решения? Твърдо НЕ!
Все повече се уверявам, че спасение никога няма да има, при такава конфигурация на полярността в мненията на хората и при такова съдържание на коментарите, относно битието ни. Просто така ще си продължаваме "Во веки веков!"

Анонимен каза...

До № 13. Именно в това е тъпотията на Минко Акимов. И тогава се знаеше, че изпълни ли се този проект за образователната инфраструктура, 5 години след това училището трябва да се поддържа и съществува. И 10 деца да останат, трябва да го има. Но грандоманщината на тоя човек край нямаше. Давайте, да печелим проекти, да режем лентички, защото идват избори. Не ми се мисли какви средства трябва да отделя общината за поддържане на сградата. Някъде ми попадна един коментар, който ми допадна и ще го повторя. Скъпи орешачани, като сте такива патриоти и милеете за училището си, къде учат децата ви?

Анонимен каза...

Всички, които "сте възмутени до дъното на душата си" от Донка Михайлова и Поля Димова, просто прочетете материала "За хлебарките и политиците" в днешния брой на "Троян 21". Нищо повече.

Анонимен каза...

В Троян т.н. политици, са чиста проба малки,гнусни хлебарки.

Анонимен каза...

Много си прав 5-ти. След закриването на селските училища ще дойде ред и на Троянските. Тогава ще тръгнат да искат подкрепа от Нас-селяните, но дали ще я получат - това е под въпрос???
На събранието в Черни Осъм г-жа Димова започна да чете една статистика, която всички я знаем-намаляват децата като цяло. Не предложи никакви решения, не каза има ли изход изобщо. Значи може би решението е взето - така или иначе трябва да се закрие някое училище.
Неможе селото да се сравнява с града!!!

Анонимен каза...

Да, съгласявам се с вас приятели от форума,наистина свидетели сме на един демогравски срив,вече след разпада на предприятията и училищата..просто незнам на какви катаклизми ни очакват,всеки случай,не положителни!!!

Анонимен каза...

Какъв възел? Нещата са пределно ясни, в момента има четири големи града, където има нормален стандарт за живеене, няколко малки, които обусловени от географското си разположение, активна курортна дейност или чужди инвестиции в промишленост съществуват и също поддържат стандарт на живот. Всичко останало постепенно загива, като първи дават фира селата и малките градчета. Въпросът е кого приоритетно да се мъчим да спасяваме, ако изобщо е възможно.

Анонимен каза...

РЕМОНТЪТ ДА СЕ ПРАВИ КАЧЕСТВЕНО, МНОГО Е ВАЖНО-
КАТО ГО КУПИ НЯКОЙДЯДО ТРАПЧАНСКИ ИЛИ КОЛИБАРСКИ ДА НЕ СЕ БЛЪСКА ГЛАВАТА.

Анонимен каза...

Опасно е, ако проблемът се разглежда „не от професионална гледна точка, а се прехвърля в сферата на политиката”,Р.Русенова -ало, госпожата вие да не сте случайно като професионалист там!май присъствието Ви е чисто политическо!

Анонимен каза...

И Русенова,и Димова-все едно!!!!!Няма професионализъм и новаторство,има само грандоманщини и партийни забивки....

Анонимен каза...

Здравейте,
Господа, помислете преди да затворите вратите на училищата ни на село. Многолесно се унищожава нещо направено години наред. Но много трудно се гради каквото и да е. Виште има затворени много училища които днес са заапустяващи сгради. Срамота да се стигне до такава степен в образованието ни. Всяко едно училище което се затвори,води да безработни педагози. Аак сега затворим училище на село. Няма да можем никога да го пуснем да работи . Могат да се работи с маломерни паралелки. Преподавателите да бъдат на половин щат. В едното училище и на половин щат в другото учибище и да рабоят и убочават децата в двете училища. Така се спестяват средства. Или ние искаме да направим пълни паралелки в града. А в селата хората и техните деца по неволя ще дойдат в града. Помислете например с авторитет се помнят имената на бивши учители и директори. Методиев, Илиев-които създате и музея и направи чудесен кабинет по биология, Занковски създателя на СОУ за планински водачи. Преди да решите господа премерете 10 пъти и тогава действаите. И разберете много е трудно особено когато децата са малки да пътуват. Няма вече така редовни автобуси. И ние родителите се претясняваме. Защото, за да работим се налага да пътуваме няколко км. Как да се чустваме спокоини за децата си? Молим Ви днес ежедневието на всички много е напрегнато, безпаричието е на всякъде, не ни затрудняваите повиче. Помислете. Даите ни шанс.

Анонимен каза...

24.Много си неграмотен.Не смятам че трябва да се наливат пари в нещо вече замряло и на изкуствено дишане.Така само се удължава агонията.Разстоянията до Троян са незначителни и с училищните автобуси няма проблем.По-добре по-качествено обучение и пестене на средства,отколкото харчене на нашите пари на вятъра,само и само една шепа преподаватели да са устроени.Колко други професии са вече на улицата...Тях кой ги мисли?

Анонимен каза...

25. Присъединявам се към вашето мнение и предлагам да се спре наливането на пари прадимно от джобът на европеиския данъкоплатец в гр.Троян, понеже е град със затихващи функций,замрял и на изкуствено дишане.Има пътища и осигурен транспорт до Ловеч,София и Калотина,разстоянията са незначителни.Да се помисли и за БГ,за спирането на дотаций на пациент приличашт на оглозган до костите от глутница бездомни кучета.Предлагам всички инфраструктури да бъдат разпродадени на по-заможни червени нео-либерали, а те да ги префункционират по тяхно усмотрение. Какво значение има кой първи и кой втори ще излезне на улицата ?

Анонимен каза...

25-ти много грешиш. ВАШИТЕ пари само за образование по селата ли се харчат на вятъра? Мислите ли, че със закриването на училища ще се спестят пари?

Анонимен каза...

Каквото се спести, да се даде на оня от трапето!

Анонимен каза...

27. Прочетете внимателно и ще откриете иронията в казаното.

Анонимен каза...

Не се занимавай, тия хора в тоя град са се вземали толкова насериозно, че направо не знаят къде се намират (:

Анонимен каза...

28-ми Оня от Трапето не е закрил нито едно училище по време на манадта си,даже напротив - осигури им ремонт, даже си мисля ,че щеше да номери решение на проблема ,ако беше останал.

Анонимен каза...

Моля,първо научете как се пише буквата щ,това шт говори за голяма посредственост!

Анонимен каза...

Да, вече пиша оплакване до Бил Гейтс, че с буквата Ш понякога има проблеми. Дано това е най-големия ви проблем.

Анонимен каза...

31-ви, Вие вервате ли си?Навярно щеше да внесе нови хора,или лично щеше да се заеме със създаването на нови?Ало, верно че е Петък,ама от рано да се захващаш от ракията, рано ще втасаш (:

Анонимен каза...

34-ви,най-лесния начин да се внесат хора и съответно техните деца е като в съответното село се осигурят работни места - така и училището ще се напълни и пари за данъци ще има...и мир ще има.А сега какво - давай да закриваме училището,че така е най-лесно.

Анонимен каза...

35-ти,Вие вервате ли си? Оня от трапето, колко работни места откри в селата и в Троян по време на мандата му, че да говорите в бъдеще време?

Анонимен каза...

Ей 36-ти Нито оня от Трапето,нито кака Донка ще направят нещо за Троян.Още повече как Донка се чуди вече кой да слуша-тя се оказа милата,че май няма собствено мнение.Само дето думите и преди изборите бяха по-високопарни-ама то така...като на всеки преди да го изберат.Пък то и да закрият училищата в тези села-чудо голямо-ще дойде момент,дето и в Троян ще са много толкова училища.А иначе на тези даскали от селата,които ще останат без работа,не ги мислете.Няма да отидат у никого от ВАС за да ги храните или приютите....Българщинка си е това-аз като съм добре.....

Анонимен каза...

Някои от Вас никога не са живяли на село, никога не са пътували с автобуси и затова, растоянието например Врабево-Троян,Ч.Осъм-Троян им се струва много малко.Но аз се пресъединявам към №24, за едно дете това е много. Вярно има ученически автобус. Но зимата не са отоплени,в автобусите-студено е. На обяд немогат всички деца да го ползват. Налага се от последния и пред последния час да бъдат освободени децата. Това ли наричате качествено образование. Не смятам, че в Троян има по добри учители и дават по качествено образувание от тези в селата всички са завършели едни и същи ВУЗ-ове. Може да са една шепа педагози. Но в Троян стават все повиче и повиче безработните. Ако може да се запазят тяхните работни места, защо да не се направи. Вярно е много хора останаха и остават днес без работа. Но господата ни ръководители на общината не мислят за тях. Всеки се спасява както може днес в Троян. Позолихме да се затворят много фабрики, затворихме преди години училищата около Борима, Чифлик, Б. Осъм, Д. Дол и др. Защо да не затворим и малкото селски училища които съцествуват. Питам се в тези села на които днес училищата са на прицеп за затваряне, кметовите какво правят. Някои от тези кметови. Например на с. Ч. Осъм г-н К. Захариев основното си образование е завършил в селото, мислим че от това училище има добри спомени. И не би трябвало да му бъде безразлично това училище. Или той вече има големи деца, не го интересува как пътуват децата, като много ръководни органи пас.Гради собствени авторитет, впечатление и гони лични интереси. Моля Ви господа кметови, защетете училищата на вашите села. Моля Ви господа от община Троян, помислете за училищата в селата, не ги ленчуваите.Даите шанс на селските училища.

Анонимен каза...

Много неграмотен народ боже!

Анонимен каза...

Затворете всички училища,като искате по-грамотен народ.

Анонимен каза...

Не са ли и г-жа Димова и г-жа Михайлова родом от селата? Забравиха ли че и там живеят хора - европейци, които имат право на образование.Забравила ли е г-жа Димова, че през турско робство са откривани български училища, а сега трябва да рушим нещо градено толкова години с любов. Много от висшистите на ръководни постове са завършили образованието си в "селски" училища.Дори твърдя, че "селските" учители са много по-съвестни, по-отговорни и по-добре си гледат работата от тези в града, защото на село всички се познават и учителите са под постоянен прицел. Уважаеми госпожи, ако не можете да помогнете на селските училища поне не им пречете да се развиват. Г-жо Михайлова преценете сама и вземете най-правилното решение,все пак тези хора ви избраха да защитавате техните интереси.

Анонимен каза...

Браво №41. Много точно и вярно. Дано тези които трябва, да се замислят в/у вашите думи. Доно преценят и вземат най-правилното решение. Да има училища в селата ни. Дано нашите кметови от селата също застанат за училището и го защитят. Защото повиче от тях са били и те ученици в тези училища. Успех на селските училища.

Анонимен каза...

Стига с тия "кметови" , "повиче" и т.н.,че ми става лошо като ти чета "правописа" !

Анонимен каза...

Много ще Ви става лоша като никой не мсли за общината ни.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |