Уважаваме това училище

* Днес малко се говори за ПГМЕТ - Троян, а това училище е подготвило много специалисти за пазара на труда и продължава да подготвя

Читателите ни пишат

ЗДРАВЕЙТЕ! На 6 март 2012 г. в Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) – Троян, новата паралелка, която стартира през тази учебна година, направи открит урок по физика. Изпращаме ви снимки от събитието и ако имате интерес, публикувайте във вашия вестник за него. Защото днес малко се говори за ПГМЕТ - Троян, а това училище (бившия Механотехникум) е подготвило много специалисти за пазара на труда и продължава да подготвя. Но не винаги чуваме хубави думи за него.

ЛИЧНО АЗ И ПАРТНЬОРЪТ МИ сме завършили Механото, след това продължихме във ВУЗ и днес сме се устроили много добре. Познаваме и много други хора, които са учили, учат и ще учат в ПГМЕТ - Троян. Мога да ви уверя, че ако бяхме продължили да живеем в Троян, децата ни със сигурност също щяха да учат в ПГМЕТ - Троян. Уважаваме това училище и затова се интересуваме от него.

А ВАШИЯ ВЕСТНИК
го четем с интерес, както много хора го четат не само от родния ни град, а и други. Защото това е вестникът, който пише за истината и винаги отразява събитията точно, ясно и конкретно. Ето защо ви поднасяме информация за това училище, ако имате желание да я отразите. За което ви благодарим предварително. Пожелаваме ви успех.
10 март 2012 г.
Соня Стоянова

*****

Бележка на редакцията

Много благодарим на нашата читателка Соня Стоянова за хубавите думи, надяваме се и занапред да оправдаваме очакванията. И искаме да я уверим, че за нас троянското Механо (ПГМЕТ) е едно от най-важните училища в района – защото машиностроенето ни може да е в криза, но без подобни кадри, без „техничари”, икономиката и на Троян, и на България като цяло няма как да дръпне напред. Още нещо – според нас в момента ПГМЕТ – Троян има една амбициозна и кадърна млада директорка, Радка Бончевска, която води училището нагоре.

Генадий Маринов,
гл. ред. на Т21

59 коментара:

Анонимен каза...

Аз доколкото знам,учениците в това училище ходят,защото не се учи!!!Някога беше добро уч.заведение ако говорим за Механотехникум с 4годишен срок на обучение,не за друго.Нещата в днешно време са съвсем различни!!!

Анонимен каза...

Нека да бъдем реалисти - специалностите в които се обучават децата не отговарят на изискванията на пазара...завършващите са потенциални безработни. Мисля,че трябва да се направи среща между представители от местния бизнес и ръководството на училището и там да се обсъди от какви НОВИ СПЕЦИАЛИСТИ има нужда на пазара на труда.
Например може да се разкрие паралелка изучаваща кроене,шиене и дизайн на дрехи /тапицерии и др./

Анонимен каза...

Троян има нужда от хора, които да се занимават с животновъдство и планинско земеделие.Преди много години имаше Селскостопански техникум, който подготвяше такива кадри.Но някоя "мъдра" комунистическа глава реши, че тук е високоинтелектуален район и няма нужда от такива селски занимания.Време е да се премислят тези неща!

Анонимен каза...

Аз знам един дето е завършил троянския ПУЦ за звеноводи към някогашния Селскостопански техникум и след това се издигнал

Анонимен каза...

ПГМЕТ е едно от най-важните училища в района.

Анонимен каза...

Анонимен 1, доколкото Аз знам (а аз не мога да не знам, защото преподавам там), във всяко училище има черни овнета (дори и в частните такива). За да научиш повече и изказванията ти да звучат компетентно и ВЯРНО, заповядай в ПГМЕТ да видиш кой за какво идва и как се учи тук. Избягала от анонимността - инж. Иванка Чолакова

Анонимен каза...

"защото машиностроенето ни може да е в криза", Хайде стани утре, изпий си кафето, порови из нета и се осъзнай. Машиностроенето в Троян умря! R.I.P. Механото в момента произвежда безработни, които поради положените услия през време на обучението са и полу-грамотни. Миналото е факт и не може да бъде отречено, но ние живеем в настоящето.

Анонимен каза...

Съгласен с коментара на 7-ми,много точно казано.
Има останали металообранотващи фирми, но колко ли от тези младежи имат знания за да работят в тях.
А има ли смисъл да обясняваме, машиностроителната индустрията в Троян,какво голямо място от икономиката заемаше?

Анонимен каза...

Хайде, стига е какви смехории се пишат напоследък в този вестник ... " Ши ма Уморите" . Всички набори, които познавам и учат в ПГМЕТ, не толкова учат, а са там за големия бал в дипломата и високите оценки, които не могат реално да защитят. За това некадърниците от ПГМЕТ, които все пак искат да продължат да учат влизат във престижни ВУЗ-ове заради високата им диплома, а учениците, на които им скъсват седалищните части от учене, им пишат ниски оценки във В.Л и Климент Охридски ... Хайде моля ви се какви кадри произвежда ПГМЕТ, нискоквалифициран персонал с "професия", който не може да си напише правилно името. ... Хайде моля ви се ... Вярно, не знам как е било едно време, но от това, което чувам си е било направо престижно да учиш в Механо-Техникума, но сега това изобщо не е така. Променят се нрави, ценности и всичко във света, не трябва да продължаваме да лягаме на тази кълка, защото от толкова лягане на нея, сме на този хал като цяло в държавата. А покрай нея и всички сектори, без изключение дори и образованието, което според мен е най-засегнатият сектор ...

Анонимен каза...

Адмирации за ПГМЕТ!Ръководство на ниво! Преподаватели - професионалисти!А дали се учи или не си зависи само от ученика. Навиците за учене се създават в степен Начално образование.Ролята на ПГМЕТ е професионално ориентиране и мисля, че го има.Друг е въпроса дали ученикът е попаднал на точното място.

Анонимен каза...

А как го е закъсала България за въпросните "техничари", родени и израсли в земя на овчари.

Анонимен каза...

Ванче Чолакова,не случайно пиша коментар №1,защото знам как ходите в четвъртък за кебапчета на пазара вие и вашите ученици!!!!Знам също и колко ви знаят учениците,защото ги пазим на матурите!!!!!

Анонимен каза...

Мале колко злоба се излива тук. Не знам дали е от конкуренцията Охридски или от основното Ботев. Но казват, че рибата се вмирисва от към главата - та по същество ПГМТ е с нов директор на когото шапка свалям, че успява да въдвори някакъв ред и подбор на персонала. Адмирации към Механото за базата им и учениците, които ще отпаднат могат спокойно да се върнат в Климента - там всичко е разрешено

Анонимен каза...

Здравейте,
Много мислих да пиша или не. Но реших и искам да се обърна към анонимен №12, и да кажа, че е много гразно когато колега за колега говори лоши думи. И на този преподавател къде е авторитета му пред учениците или пред хората от града, защото всички от този малък град-село се познаваме. Ако мислиш №12, че учениците от В.Л. или то други училища днес са много повиче подготвени много се лъжеш. Да не поглеждаме по колко оцъствия има в другите училища извинени или не извинени. Във всяко едно училище днес подготовката е ниска, и посещаемостта му е може би 60-70%. С една дума образованието ни куца. Затова Ви молим не се взаимно оплюваите, а си подаите ръце и помогнете на нашите деца. Защото ние разчитахме на вас господа учители. Но като виждаме как взаимно си подливате вода си мислим "на какво може човек като вас да научи нашите деца". Моля Ви погледнете реално на дейстителността и застанета като учители каквито бяха навремето нашите и вашите учители.
Що се отнася до подготовкана на учиниците от ПГМЕТ-гр. Троян, аз лично смятам, че е добра, оценките не се подарявам. Знам, че в други училища се пишат оценки с лека рака. Изискванията във всички училища са еднакви. И наистина ръководството на този техникум се съобразява с търсените специалисти на пазара на труда. Ето той подгатвя специалисти във автомобилната индустрия. Днес в гр. Ловеч има такъв завод и търси такива кадри. Знам, че в гр. Троян има деца които са завършели тази специалност и са се устроели в местни сервизи. Има ученици които завършиха дървообработващата паралелка и днес са много добри работници в дървообработващи фирми. Някои от тях работят в една от най-гололямата и престижна фирма Рико стил. Училището казвате, че изкарва деца с висок успех и затова те влизат в пристижни ВУЗ-ове. Ако е така как успяват да ги завършат и след това да се устроят като специалисти? Лично аз познавам много такива успели млади хора. Ето сега е стартирала информационна паралелка. Пожелавам на тези деца на добър час. Защото такива специалисти се тървят навсякъде у нас и в чужбина. И се пресъединявам към думите на редактора, че директорката е една много амбициозна жена. Въпреки, че е наи-малдата от директорите на училищата ни в общината. Но тя успява да вижда всичко много реално. Старае се да обучат нейните преподаватели наистина специалисти които се търсят на трудовия пазар. Познавам много учители то града, тези от механото не отстъпват по нищо на други учители, с една дума училището разполага с добри специалисти /които са не само педагози а и инж. сепциалисти/.Успех на всички тях. И нека тяхната директорка бъде все така упорита и амбициозна. Да не се огъва от удърите които и нанасят колегите и от други училища. Успехи на техните учиници, които не се различават по нищо друго от своите съоченищи и връсници от другите училища от общината ни.

Анонимен каза...

Понеже прочетох доста негативни коментари на това как в "Механото" не се учи, искам да кажа, че това не е съвсем така.Който иска да учи ше успее и там и то на много добро ниво.Аз самия съм завършил това училище и след това продължих в УНСС (само да спомена, че той е единствения университет в България в който не се влиза с матура,а с ЕПИ)И това го постигнах без да ходя на "уроци" и да плащам за да влезна да уча,така че не ми разправяйте че там са идиоти и нищо не учат и нищо не знаят.Това е въпрос на личен избор!

Анонимен каза...

14, направо ми стана мило за региона, аз съм бил заблуден, направо разбихме Детройт с автомобилната индустрия в Ловеч (сглобяване на китайски части).

Анонимен каза...

14,задължително е да се научиш да пишеш грамотно ,а после да изказваш мнение!!!Не ми се иска да мисля,че си учител,където и да било!!!!!

Анонимен каза...

Абе може и да сложил на зъба,и да са му натежали пръстите.И ти сега,гле'й к'ъв си дребнав значи!

Анонимен каза...

14ти е много прав да знайте 16ти и 17ти!

Анонимен каза...

До 14- Моля Ви да се поограмотите по родния език!Срамота!

Анонимен каза...

До номер 12. Навсякъде има ученици, на които им се учи и такива, на които не им се учи много. Това не е от сега. Така беше и едно време. И не всички, т.нар. лоши ученици са завършили и завършват Механото. Много грозен коментар обаче. Много завист прозира. Какво ви засяга това училище, като явно не сте учител там? Нещо явно ви пречат от Механото, защото те наистина работят. А и друго разбрах от коментара, че една шепа учители изяждали кебапчетата на пазара в четвъртък. Учителите от другите училища не се ли хранят? И друго да им кажа на колектива от училището:Работете все с този хъс, с който сте започнали! Винаги ще има хора, които ви харесват и такива, които не ви харесват. Може да припомня само, че старите хора казват:"Прекален светец и богу не е драг." Така, че работете си и хич да не ви пука от жлъчните коментари. Очевидно наистина има нещо, за което да ви завиждат!

Анонимен каза...

Адмирации на Чолакова, която е един от най-качествените учители по информатика и инфомационни технологии в града. Гълтат й праха повечето от учителите по същите специалности от двете прехвалени гимназии...
Със сигурност навсякъде има силни и слаби учители. Така е и в ПГМЕТ. Директорката е млада и много амбициозна, дано това донесе позитиви на училището.
А факта, че сега седим и коментираме изобщо, означава, че има потенциал в това училище. Защото до преди 2-3 години никой нямаше да си направи труда да говори за механото. Нали знаете, умряло куче не се рита!

Анонимен каза...

22-ри, тук има 5/пет/гимназии.
1.НГПИ..художественото училище.
2.СОУ "В.Левски"
3.СОУ"Кл. Охридски"
4.ПГМЕТ...бивш Механотехникум
5.СОУ "В.Левски" Ч.Осъм

Анонимен каза...

Ох,започна се пак с рекламата!Този път в полза на Механото,предишната тупордия беше за НУ"Хр.Ботев">Директорката пък била"млада и амбициозна",ама селянка непоръбена!!!!

Анонимен каза...

"Харесва ли ти или не,
животът си тече.
Щом можеш помогни
или не ми пречи!"
Този стих отправям към всички, които показват своето негативно отношение и мнение!

Анонимен каза...

Коментар към 24. Човек не може да избира къде да бъде роден. Но къдедо и да се родиш ако си добър и амбициозен няма никакво значение. Исказването на 24 за директорката е вид завест. Кои каквото и да казва тя е много амбициозен човек. Ще постигне много за града и училището си.

Анонимен каза...

А стига сте използвали подобни заучени фрази!
Бе да ви се не видят даскалите изкукуригали!
Щяла да постигне много за града?!?!?!?
По изборите пък,всички се насраха да се бият в гърдите, как щели да върнат младите в Троян!
С к'во,с пистолет под строй ли?
Един се не намери да каже,че ще се опита да създаде поминък на тези ,които са останали тук!
Опитвате се всички да си придавате общонародни важности, а се не видите че нищо не правите освен да плуете.Аман, аман от апаратчици,номенклатура и скапано чиновничество!
Сега ще си издерете очите по форумите, кое училище е по-добро.Видно е , виждат ви се пройзводните на всички!Не стига ами и за управници взехте да се натискате.Поганци с поганци!

Анонимен каза...

Към 24
Директорката на това училище е интелигентен човек, на когото наистина му пука за поверената му институция!!! В ПГМЕТ има качествени учители (повечето млади и амбициозни), които влагат огромна енергия ежедневно, за да се справят с едно поколение, което масово не притежава каквито и да било морални ценности. Преди да започнете да плюете учителите, моля ви, погледнете първо собствените си деца и се замислете дали видяното ви харесва.

Анонимен каза...

Подкрепям 28.
Този открит укор които е подготвила г-жа Дудева и учиниците от 9"б" е похвала за тях. С това те доказват, своите способности. Знам от родители и ученици че г-жа Дудева, е много добър педагок и преподавател по физика и математика. Пожелавам на нея неините колеги, ученици и директорката на ПГМЕТ успехи. И нека все така добре се представят.

Анонимен каза...

Ако може да спрем с коментарите кой добър кой лош. Всички са еднакви. Нали учениците в Механото преди това са били ученици в другите училища. Техните навици са изградени в къщи и в предишните им училища. Сега кажете кои са добрите училища и кои лошите? Интересното е, че преди са добри, но видиш ли като отидат в 9 клас вече са лоши ученици. Нека вземем да си гледаме по-добре работата, а не само да критикуваме.

Анонимен каза...

Да,но докато са при нас всички те идваха с учебници на училище, после се оказва ,че в 9-ти клас можело да се ходи на училище само с една тетрадка и ,че в час по математика само няколко ученика притежават учебник по математика. А уроците,а домашните???

Анонимен каза...

На какво учат децата в училище .Деца, подложени на опростачване - чалга плюс червени вратовръзки. "Действието" се развива на 8 март 2012 в сградата на общината на град Видин. Гнусота и сквернота. И не - не е монтаж. Тъжна и мръсна е азисоподобната култура.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=I1JH0x8GLxk

Бог да пази българия и децата й....!

Анонимен каза...

Към 26-ти, не може също да избира родителите и роднините си, някои родствени белези, и до тук с ограниченията. Може да избира приятелите си, бъдещето си вкл. къде да учи и живее, т.е. дори да бъде ограничаван поради троянски еснафски разбирания, общински селски порядки и т.н., като направи 18 г., няма никакви ограничения върху избора. Ако някой още не го е осъзнал, тежко му. Човек се различава от животните по избора и отговорността, която следва за него.

Анонимен каза...

Г-жа Дудева била прекрасен педагоК?Олеле,ужас!!!!Присъствах на нейн открит урок преди години-посредственост и простота,придружени с високи претенции!!!!"Велика физичка и математичка",двамата с нейният красив съпруг са просто олицетворение на съвременната българска простащина!!!

Анонимен каза...

Уважаема г-жо Соня Стоянова, стана ми много интересно как след като не живеете в Троян сте така добре информирана, за това че има нова паралелка в ПГМЕТ, че е имало открит урок по физика и всички тези снимки. Съмнявам се дори и че сте редовен читател на този вестник ( надявам се да сте и да ми отговорите).
Лично на мен всичко ми изглежда като добре написан сценарий и като рекламен афиш на ПГМЕТ за предстоящата учебна година.
„Борбата е безмилостно жестока…” Н. Й. Вапцаров …и тя вече започна.
Пожелавам на родителите да направят правилния избор!

Анонимен каза...

Да! Ще Ви отговаря. В Google следя всичко каквото пише за гр. Троян, също там чета вестник Троян 21. От друга страна всеки месец една събота и неделя си идвам в гр Троян. Редовно контактувам с хора от града и общината. От там знам всичко това. Всеки един които се интересува за града си ще знае какво става в него. Въпреки, че не живея в гр. Троян, аз го уважавам и уважавам хората които живеят в него. Искам да Ви помоля да сперем да хулим хората. Всички хора сме еднакви. Всеки има отрецателни и положителни качества. Така са и децата.
Успех на всички.
Поздрави: Стоянова

СЛРД Троян каза...

Подкрепям г-жа Стоянова.Аз не съм от Троян.От 1 гд живея в близост на града.Благодарение на "Т21" опознах града и проблемите с него.
За съжаление разбрах обаче,че вие Троянци ме накарахте да намразя нашият език.Може ли да се пише по най - гадния,злобарски начин.Та вие не виждате ли нищо хубаво в хората?Приказката "Полето ражда тикви,а Балкана -хора"вече не важи за вас май...
Всеки мрънка,хули,критикува без да се постави на мястото на другия.БЪЛГАРСКА работа.
А и децата ви какъв пример ще вземат?
А що се отнася до ПГМЕТ/Механо техникум/.Това училище е възпитало един голям човек ,професионалист,учен.Пламен Караджов.Той е завършил ВУз- с пълно отличие,благодарение на знанията дадени му в това училище.И предполагам,че не е само той.
Затова моля всички от Троян.Помогнете да се реши проблема ,а не да се задълбочава

Анонимен каза...

Ало, 31, ако прекарвате време в интернет не само да плюете по учителите в Механото, трябва да ви е станало ясно, че работата ВЕЧЕ не е в носенето на учебници и подвързването на тетрадки. Ако не сте чували за електронни учебници, сега е момента да поровите из Нета. Възможно е с ужас да установите, че за вас няма, но по всички изучавани общообразователни предмети от 7 клас нагоре - има.

Анонимен каза...

Ха-ха-ха-голям виц:))) В Механото ходят на училище само с една тетрадка ,защото учат по електронни учебници:)))Ха-ха-ха,благодаря за вица:))Затова сте на това дередже!

Анонимен каза...

Хора,хайде да прекратим този цирк!!!на всички е ясно как стоят нещата......

Анонимен каза...

Не мога да разбера, защото даскалите се плюете един друг тук. В обществото се знае абсолютно всичко. Няма да коментирам какви са квалификациите за учителите от всички училища. Какви са в това училище, какви са в другото, третото и т.н.

Анонимен каза...

такива ще са квалификациите,като обществото им изпраща семейнонеобработен материал!!!!!

Анонимен каза...

А ти какъв материал очакваш от поколението на сръбското,дънки Панака и видео Орион(записващо)?

Анонимен каза...

Да, знае се и то открай време. Има две читави училища в Троян - В.Л. и К.О., останалите са сенки и бегли подобия и към днешна дата вадят смешници.

Анонимен каза...

Май на много от тук пишещите не ви е ясно, че на сила хубост не става. Ако едно дете не желае да учи и да се развива е без значение в кое училище ще бъде. Въпросът е много по-задълбочен от това дали в Механото се учи или не - огледайте се наоколо и вижте, че кафенетата и дискотеките са пълни с ученици, заслушайте се в някой техен разговор, за да придобиете представа какъв език използват. Тук основната вина се крие в семейството и средата. Учителят е вече никой. Човек без никакъв авторитет и власт, а децата не са глупави. Те знаят, че той/тя е безсилен (а) и си правят каквото си искат. Вземете един етичен кодекс и прочетете правата на учителите и тези на учениците, пък тогава говорете. Не може в къщи да ти се казва: "Абе майни ги тия изкукуригали даскали", а после да очакваме децата ни да влизат в час с необходимото уважение към преподавателя пред тях!!!

Анонимен каза...

А т.н. преподаватели да имат двоен аршин.
Синът/дъщерята на еди кой си троянски бизнесмен...
В училище "Кирил и Методий" миналата есен се сбраха в един клас много отрочета на новизлюпени богаташи, и реакцията на даскалиците не закъсня.Леки намеци за спонсорство и т.н... Е сещай се ,как ще посмее даскалицата да респектира щерката или синковеца на въпросните бизнесмени!
Имаше един случай в зората на троянския капитализъм, в който учителка канеща се да изпитва един такъв сополанко останала като гръмната,чувайки как негово протеже и подхвърля "Ама техните имат магазин..."

Но пък се съгласявам с това,че е достатъчно само да им чуеш речника на днешните младежи и можеш да си напревиш сметка,що за мозъци са.А за това вече,учителите нямат никаква вина!

Анонимен каза...

Ей,по този проблем със спонсорството,г-жа Русинова е цар!!!Няма друго троянско школо,в което да са правени толкова"дарения",колкото във В.Левски.Родителите мърморят,но дават-нали е най -престижното.За сервитьоти и готвачи!!!!!Олеле,до къде стигнахме?!

Анонимен каза...

Браво 47. Много вярно и точно.

Анонимен каза...

Даже и г-жа Теодора Дудева е правила дарение( парфюми) на абитуриенти от СОУ " Васил Левски" , докато за своето училище не сме чували да го е правила. Какво ще кажете за това?
А какво лошо има в сервитьорите и готвачите? Може би Вие не се храните? А и в туристическия бранш те винаги могат да си намерят работа с професионалната подготовка, която им дават техните великолепни преподавателки- г-жа Църова и г-жа Мартинова.

Анонимен каза...

Или хотелиерският такъв,а?

Анонимен каза...

За да го има хоте лиерският и ресторантьорският бизнес някой преди това трябва да произвежда!За да има какво да се яде и за да можем да се забавляваме.Не мислите ли?За г-жа Т.Дудева не искам и да чувам!!!!!

Анонимен каза...

51, къде е написано че клиентите на х-р бизнес трябва да са местните трапери? Въпросния персонал е необходим, при това трябва да е на ниво за да не страдат инвеститорите, а клиенти има, особено ако се рекламира и се разчуе, и наистина има качество в услугата.

Анонимен каза...

52,много елементарно мислене!!!Как,ако местните хора са трапери ще бъдат качествен обслужващ персонал?Вероятно искаш да кажеш,че у-ще"В.Левски" обучава трапери??Освен това имам възможност да наблюдавам как стоят нещата с клиентие-жалка картина.

Анонимен каза...

Г-жа Дудева,ако може да дари учениците със знания по физика и математика,а не с парфюми!!!!

Анонимен каза...

МОЛЯ ВИ!
Да спрем да хулим! Гподно е!
Всеки ученик се записва да учи където иска и има желание. Всеки учител се стреми да дари децата си съз знание. Няма добри и лоши преподаватели. Има деца които не искат да учат и да усвояват учебния материал. Както казват възрастните хора "Хубост на сила не става". Във всяко училище има деца които са редовни ученищи т.е. подгатвят си уроците и домашните не оцъстват от училище. Има и не хаини ученици. Но затова не са виновни учителите им, а родителите, защото не се интересуват от децата си.

Анонимен каза...

Да! 55 е прав! Много е грозно! Спрете!

Анонимен каза...

53, ти много добре знаеш за кои трапери говоря, учениците и обслужващия персонал нямат нинщо общо.

Анонимен каза...

57,не слагай всички троянци под един знаменател,защото ще се отнася и за децатаим(вашите ученици).Аман ,от набедени бизнесмени,които карат хората да се чувстват като нищожества!!!!!

Анонимен каза...

nabedenite biznesmeni sa rotariantsite, deto vi kupiha kitajski 4asovnik

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |