В жк „Лъгът”: предстои учредяването на първия квартален съвет в Троян

* Близо 60 човека участвали в този местен „прощапулник” на 
подобна гражданска структура

ПО ИНИЦИАТИВА на кмета Донка Михайлова в най-големия троянски квартал – жк „Лъгът”, се проведе събрание (5 март) във връзка с предстоящото учредяване на квартален съвет, първия в града, научихме от PR-ката на общинската администрация Маргарита Генкова. Събранието е било ръководено от Славея Христова, позната ни като председател на гражданското сдружение „БолканАсист” (София), и колежката й от гражданския сектор Ралица Попова; сред участниците е бил и зам.-кметът Ангел Ангелов.

БЛИЗО 60 ЧОВЕКА участвали в този градски „прощапулник” на кварталните съвети, като във фокуса на дискусията били правата и отговорностите на бъдещата структура и най-наболелите проблеми на квартала, очакващи своето решение. Събранието избрало Инициативен комитет, чиято задача е да покани представители от всички части на квартала, както и хора от бизнеса, позициониран в жк „Лъгът, за участие в кварталния съвет и да насрочи учредителното Общо събрание.

СЪЗДАВАНЕТО на квартални съвети – като средство за разширяване на гражданското участие в местното самоуправление, бе едно от обещанията в предизборната платформа на Донка Михайлова. Този проблем бе дискутиран и на скорошната сесия на Обществения форум в Троян (28 февруари), където сред основните цели на бъдещите кварталните съвети бяха посочени: „да се повиши прозрачността и контрола върху управлението и процеса на вземане на решения”, „да се повиши ролята на гражданите за осъществяване на контрол при разпореждането с обекти, общинска собственост” и др.

Т21

42 коментара:

Анонимен каза...

Не че е по темата, но се чудя до кога ще продължаваме да газим лайната в това умряло село?
Миналият петък бях в Ловеч и там всичко си беше изметено/измито и нямаше никакви мизерии по улиците..

Анонимен каза...

Какво става със закона за етажната собственост? Мизерията на е само по улиците, а и във входовете, стълбищата, всичко е оставено на доизживяване и се руши и е потънало в прах, паяжини, почерняло от времето, окъртено и мръсно. Хората, замислени за цени, безработица, неясното утре, сякаш не виждат състоянието на собствеността си, тая, за която са броили пари, събирани и плащани десетилетия. Тая мръсотия се пренася вътре в къщи, а епидемиите, стомашни и други, са често явление.
Единици хора се опитват да направят нещо, но повече от съкооператорите казват, че нямат пари, и всичко свършва до тук.

Анонимен каза...

Добра идея, но според мен обречена на неуспех. Причините са ясни, хората живяли по време на соца имат изкривена очаквания, че някой от "държавата" трябва да се грижи за тях. Даже е малко куриозно бсп да учи хората на принципите на гражданското общество. Но да видим каква ще я свършат, поне се предполага, че Донка ще хвърли всички сили за това, защото тя в общината вече няма работа, там други са й иззели функциите:)).
Таз женица май сама се насади на троянския таралеж.. поне да си поиграе на будител на гражданството:)

Анонимен каза...

Най- доброто което може да направи Михайлова е да си се прибере в Ловеч. Не й е тук мястото, излъга избирателите са да даде пълната власт на енкин.

Анонимен каза...

Няма по голяма сила от свободата да си тръгнеш!Но това може да го направи само свободен човек.Тя НЕ МОЖЕ да го направи!!!
Ще търпи Минко,ще търпи Енкин,ще търпи всички,които и отвръщат със същото.А ние ще търпим тях...

Анонимен каза...

браво на номер 4.

Анонимен каза...

На някой троянски тъпанари,който и да им сложиш за кмет ,все няма да им е удобен!!!Точно те са хората ,които им падат къщите на главите,а те търсят някой друг да им е виновен!Включително и метлите си не знаят къде стоят!!!Чакат Общината да им измете пред вратите,та и в домовете,защото плащали данъци!!Ей,няма прокопсия с тази селяния!!!!!

Анонимен каза...

100 % истина казва 7 -ми

Анонимен каза...

Същите тези тъпанари, са виновни за разбитите троянски улици.Тъпанарите от поста на 7-ми, нанесоха глоба от 3 милиона лева на Община Троян...
Селяните както казва автора, трябва чинно да плащат данаци, и да не очакват нищо.Камо ли пък да дирят сметка за платените от тях данъци!

Анонимен каза...

Напълно съм съгласен с номер 1 относно потресаващата и задушаваща ни мизерия по троянските улици.И не мога да си обесня къде са там разните му каиши ,които обикалят по фабрички ,фирмички ,заведения и т.н.за да пишат жестоки актове за замърсеност и запушеност,а не вземат да застанат на една най вече от главните улици ,където трафикът е най голям и да замерят замърсеноста да видим колко пъти над нормата ще измерят и да вземат да глобят шибаняците управляващи това село или да наредят да започнат да мият редовно улиците,че не рак ами не знам какво ще хванем в тази мизерия.
На прасетата ще им слагаме климатици за да са щастливи ,а ние ще ходим с противогази по улиците за да оцелеем.

Анонимен каза...

Другарко Михайлова, кой ви излъга, че можете и знаете как да управлявате Троян. Наистина ли си мислехте, че със сладки приказчици за развитие на гражданското общество ще размекнете сърцата на тукашните феодали или разчитахте, че смачкания троянец ще се въздигне и ще ви помогне да "оправите" града. Много наивно.. колкото са и тези квартални съвети.

Анонимен каза...

Боже с какво се занимават хората и управниците на общината в т.ч и г-жа Михайлова. Г-жо Михайлова, не се опитвайте да си правите дивиденти, чрез такива лесно осъществими и замазващи очите, несъсредоточени, и ненужни проекти. А си вършете работата, като започнете от това да си кърпите дупките по улиците на Троян, а не само пред вашата, естествено след "великото" снегопочистване на града, който за цяла седмица остана изолиран от света и всички ви се смяха. И как това следващата зима, ако има така ще продължи, а може би и по лошо ...

Анонимен каза...

Ало,другарко Михайлова,да не би да сте много заета,че организирате овчите маси на стада,да се пасат и командват сами?
Никаква разлика от гроб.Ония овце се сбират на стада по интереси,другарката Михайлова ги сбира по местоположение на страгите.Не е Дочко овчаря, не е, ние сме беее беее...

Анонимен каза...

Не е заета тя, другарят енкин я отменя по кметските задължения и затова има време да прави седенки по махалите. Разменяйте си барем по някоя рецепта за копривени манджи, че да има полза от сбирките по комшийски:)

Анонимен каза...

Толкова си личи, че последните няколко мъдрости са писани от един и същи човек. Жалки сте.
Госпожо кмет, поздравления! Още в предизборната кампания чух за тази Ви идея и очаквах началото й. Убеден съм, че ще се формират повече квартални съвети.
Вече съм наясно, че този сайт не става за сериозни разговори, защото тук всичко се изкривява като в криво огледало. Но все пак ще попитам. Възможно ли е когато се формира бюджетът на общината / става въпрос за следващата година/, да се предвидят суми, не мога да преценя в момента колко, за отделните квартали. И именно тези квартални съвети да излязат с предложение за какво да бъдат използвани средствата.
Още веднъж Ви пожелавам успех в начинанието!

Анонимен каза...

Не ни трябват квартални ОФ клубове,а производство...съответно заплати,спокойствие и т.н.
Понеже знам,че г-жа Михайлова понякога чете коментарите искам да и подхвърля една идея която е трудно изпълнима,но има хляб в нея:
Не може ли някаква малка част от производството на ловешкия автомобилен завод да се прехвърли в Троян - тук има кадри/паралелка- двигатели с вътр.горене от Механотехникума/, има празни цехове,т.е. база,има евтина работна ръка. Има и транспортни връзки - влак,автобуси...

Анонимен каза...

Абсолютно се съгласявам със 7-ми. Харесвам и подкрепям идеята на г-жа Михайлова.

Анонимен каза...

"В съседен Ловеч има неколкогодишен опит във функционирането на квартални съвети. Чрез тях се поставят проблеми за решаване, но се търсят и начини хората сами да се активизират за общото добро, а да не търсят само „отгоре“ решения."
/троянски новини /
Мисля че идеята е добра

Анонимен каза...

В съседен Ловеч има и хипермаркети,кво се прави по този въпрос В Троян,а кварталните съвети нещо ми мязат на Оф клубчета или пенсионерски клубчета за запълване свободното време на мързеливи пенсии,квартални клюкарки и червени бабички...

Анонимен каза...

ж-к "Лъгът" е абсолютно гето и нужник,както и полендашко свърталище.АМИН.

Анонимен каза...

Щяло да се повиши прозрачността и контрола върху управлението и процеса на вземане на решения”, „да се повиши ролята на гражданите за осъществяване на контрол при разпореждането с обекти, общинска собственост”
Абе какъв контрол ,какви пет лева ,защо баламосвате само селяните.То катоси имаме един болюк прокурори и ченгета на които за това им плащат и въпреки това нищо не могат да направят нито на байводата дилянчо нито на минката, вие щни баламосвате,че баба ви Пена от гетото ще осъществявала контрол .Ей аман от шарани .

Анонимен каза...

Явно на много хора не им е ясно какво представлява кварталният съвет, какво цели, какви функции има и в крайна сметка какво ще ни донесе, а и необходим ли е изобщо?
Мисля, че преждепишещите се отклоняват от темата, а и не показват, че им е много ясна.
Що се отнася до мненията изказани до тук, според мен по отношение на кмета ни, с уговорката, че не е това темата, в десятката е коментар №5.
По отношение на кварталните съвети, мога да дам пояснения, но само ако е необходимо. За сега от това няма никаква нужда, защото на болшинството от хората не им е ясно, какво е това "квартален съвет"?

Анонимен каза...

Добра инициатива на Кмета! Аз бих участвал.

Анонимен каза...

Още едно изпълнено обещание на Михайлова. Не бях сигурен, че ще го направи. Дано да успее...

Анонимен каза...

Абе, хора! Нали това искахме - правото на участие и на мнение. Мисля, че идеята е удар в целта. Браво!

Анонимен каза...

Точно тъпанарите си избират управниците,от които после плачат!!!Въпреки това си остават все същите селяни без капка битова култура!

Анонимен каза...

Хубаво, дано общината да осигури и някакво финансиране на кварталните съвети. Могат да бъдат полезни.

Анонимен каза...

А ти как мислиш ,че ще е 27-ми?
Славея Христова от Болкан Асист,да не мислиш, че у полза на кварталу ще работи?
А какво ще правят в гетото ми е интересно,при положение че това е най-смърдячащата част на Троян,преди Бонковския Бевърли Хилс?
А,верно,че Англечо зам кмета се изплеска преди време,че бил роден ,отраснал и живее в най-хубавия квартал на Троян-Лъгът!

Анонимен каза...

Да не ни пипат кучетата, щото си ги храним и те не правят проблеми! А относно циганията на "пазара" и по-точно кръчмата и мръсотията, която се носи от нея да бъде предодвратена и да не ехти квартала от чалгията на разни пияни чичковци вътре!

Анонимен каза...

Ей хоремага на братята не пипайте,че ще има боят настана, тупкат сърца ни......

Анонимен каза...

Ейго почна се ,на един кръчмата му пречи на друг пазара,на трети кучетата додето се вземи някой на сериозно в тези сел съвети и направи мизерия на изкарващите си честно хляб и после ще има що му гребнало ушото сипица.

Анонимен каза...

За ж-к "Лъгът" диагнозата е РАК.

Анонимен каза...

На тази троянска напаст не може да им се угоди. Преди защо не е така, сега пък защо е така. Я тези които изказват мнения тук да вземат и да проумеят някои неща.

Анонимен каза...

Какво искат тези от жк.Лъгът, какво си нямат:
1.Училище
2.Детска градина
3.Пазар
4.Аптека
5.Няколко магазина
6.Бензиностанция
7.Няколко градинки за игра
8.Реконструирани улици
9.Няколко заведения
......
Какво си нямате бре наглеци???

Анонимен каза...

Как какво.Акъл
А той ако не ти дойде на време,не идва никога...

Анонимен каза...

До 19-ти да си видял обява и да пише тук се свикват всички които са минимум на възраст 60 г.

Анонимен каза...

35-ти нали идеята за кварталния съвет е те да представят пред общината роблемите и заедно да се решават.Няма никой от общината да дойде да Ви изчисти входа.Ако не преосмислите начина си на живот по-добре да те няма

Анонимен каза...

Повечето от пишещите тук са гадни злобари! Освен да плюете друго незнаете...

Анонимен каза...

Много невежи хора има по този свят господи.Ела и си събери верисиите, че на Троян му станаха много, много, много, и то и в жк.Лъгът са много, много, много. Ти му правиш нещо добро, то те оплюва.

Анонимен каза...

Изказването на 28-ми отноно Ангелчо. Г-н Ангелов, усещате ли колко приятелски огън има срещу Вас? От къде някой ще знае какво сте казал, ако не е присъствал тогава, а тогава са присъствали само хора от Вашето обкръжение!

Анонимен каза...

Какъв ви е проблемът, бе? "Лъгът" е най-големият квартал и какво се направи за него? 2 тротоара като за футболно игрище и една детска площадка? А уличките между блоковете са като някоя възрожденска улица.И да, ако се прави съвет, той е за това - да се решават проблемите на квартала.

Анонимен каза...

От кога улицата в жк "Лъгът", опираща в ската под фирма "Калинел" (от ул. "Балкан" до бензиностанция "Петрол"),има статут на ОБХОДНА улица ? Къде по света обходна улица / за извеждане на тежкотоварния трафик / минава през ЖИЛИЩЕН комплекс ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |