Троян вече е имал кмет жена – Петрана Делийска

* Отказала се от тогавашната служебна кола – общинския файтон, и е подкарвала собственоръчно една двуколка с кон

Усмивки от старите ленти 

ТРОЯН ВЕЧЕ Е ИМАЛ за кратко кмет жена - Петрана Делийска, поела града за периода 30 септември 1955 г. - 20 февруари 1956 г. Тя е била зам.-кмет (зам.-председател на Изпълнителния комитет на Градския народен съвет, по тогавашному) при двама кметове. И когато Петко Печев подава оставка по здравословни причини, Петрана Делийска завършва мандата му.

ХОРАТА, КОИТО Я ПОЗНАВАТ, очертават портрета на една доста енергична и с въображение жена, а в присъствието й на обществената сцена личи патосът на онези спорни, трагични и комични години. Петрана Делийска (1924 – 2007 г.) е родом от Острец, завършила е Троянската гимназия, после – инженерни науки в София. Била е близка с Тотка Съева, на нейното партизанско име (Росица) е кръстила сина си – Росен. За кратко е била начален учител в Острец и е преподавала на малкия тогава Марко Семов.

ЛЮБОПИТНО Е, че по време на нейното зам.-кметуване е построен партизанският паметник в центъра на града, който и досега буди троянски страсти (и чийто остатък, стърчащ нелепо вече 20-тина години, предстои да бъде демонтиран по решение на Общинския съвет – бел. Т21). Тогава започва създаването на новия градоустройствен план и тя, заедно със секретаря Иванка Колчевска и големия фотограф Пенчо Доков обикалят града, за да заснемат старите къщи. Последвалото им събаряне довело до много напрежение в града. Но - любопитна гледка са били тези обиколки. Петрана се е отказала от тогавашната служебна кола – общинския файтон, и е подкарвала собственоръчно една двуколка с кон. Въвела сред колежките си дрескода на руските колхознички – обгърнати от шарени шалове глави. Въобще, тя е била жена със стил, сама си е шиела дрехи по модели от тогавашните съветски журнали и другарките й са я знаели като голяма модистка.

ПО ВРЕМЕ НА КРАТКОТО СИ КМЕТУВАНЕ е замислила ново увеселително място за троянци – езеро, до което да води новият градски мост (мостът при „Елма”, известен и като Пачовия мост). И наистина хората се научили да правят своите градски разходки там, а езерото иронично започнали да наричат Петранабад. (Мнозина си спомнят, че преди време трагичен инцидент с едно дете наложи лошо име на това място.) Друга нейна градоустройствена идея е да се поставят пейки на Турлата.

ПО ИНИЦИАТИВА на Петрана Делийска в Троян се построява първият Детски дом (сегашната детска градина „Осми март”), и то с помощта на доброволния труд на троянски жени. Много активна в изграждането на градината е била Янка Топалова, отпосле – дългогодишен директор на „Осми март”, която е майка на новата троянска кметица Донка Михайлова (по баща Топалова).

КАРИЕРАТА НА ПЕТРАНА ДЕЛИЙСКА продължава в София. Партийната работничка става генерален директор на Обединение „Елпром” и съвременниците й свидетелстват, че се е ползвала с изключителен авторитет. Днес дъщеря й Боряна Делийска е председател на Троянската земляческа група в София. В едно свое скорошно интервю за списание „L’Europeo” Любомир Левчев, на въпроса какво има зад политиката, отвръща: „Зад политиката трябва да има история”.

Т21

68 коментара:

Анонимен каза...

Много добре написано, много ! Много ме грабна и завършека на статията ви г-н Маринов, от списание „L’Europeo” : „Зад политиката трябва да има история”. Достоен човек е била тази жена, жалко, че не е имала достатъчно време да управлява града. И жалко, че никой почти от младите не знае за нея, в това число и аз. Благодаря за обогатяващата статия. И именно защото е обогатяваща и полезна не се радва на добър отзвук - поне на този етап.

Анонимен каза...

Спомням си,че моите родители говореха за нея и не хубави неща!Мисля,че тук не сте проучили добре историята.Върла комунистка и то от най-лошата номенклатура.Тази статия не е добро лице за Т21!

Анонимен каза...

Ей такава работлива кметица ни трябваше на Троян,и Енкин ни е доведе.Да е жива и здрава и да ни радва..

Анонимен каза...

Кметица се прибира вкъщи уморена. Съпругат и загрижено пита:
- Защо работиш толкова много? Почини си малко…
Кметицата:
- Не мога, знаеш, че се трудя за благото на народа…
Съпругат:
- Стига бе, нали оня преди теб също се трудеше за благото на народа и после кво? Насраха го! Оня преди него, също се трудеше за благото на народа… и него го насраха…
Кметицата:
- А пък аз, ще се трудя до тогава, докато няма какво да серат…

Анонимен каза...

Гнусна работа са туй троянците...гнусна! Чист пример за това са №2 и №4.

Анонимен каза...

Ами да! Възмутително !!!

Анонимен каза...

Кво викаш нъмбър фаиф ,за комунизма или добро или нищо! Като за мъртвец! Ей един виц немой да каже човек вече,ужас:((((

Анонимен каза...

Когато другаря Сашо Данков избълва,Ний кмет си имаме -беше ясно че Троян няма да се съгласи.Защото когото и да питате ще ви каже че Сашо е прост,елементарен човек.Когато се напие в неделя на Длъжковското продължава да вика с цяло гърло Аз съм комунист.Гербаджии очистете се от подобни недоразумения.Троян гласува не за комунистката а против такива като него с каквито е пълна листата им.

Анонимен каза...

Напълно прав си 8ми.ГЕРБ загуби точно заради цървула Сашо Данков.

Анонимен каза...

Сашо Данков е интелигентен човек и достоен политик.За брат му, чичо Йордан, само прекрасни неща мога да кажа.Направил е толкова много за Троян, развива и хотелиерството.А това,че вие сте злобни и завистливи комунисти, е повече от видно!
А чичо Марин Радевски ви направи фабрика, за да има къде да работите а вие и по него плюете!
За чичо Светльо Дочков има ли смисъл да говорим?Той е причината Беклемето да е курорт !

Анонимен каза...

Усмивки от старите ленти цървула Сашо Данков:):):)

Анонимен каза...

Селяни номер 10,съвсем скоро ще разберат какво са направили.Гнусна работа са туй троянците...гнусна!Възмутително !!!

Анонимен каза...

Троянци гласуваха да Донка Михайлова, не че толкова я харесват, а за да свалят Минко Акимов! Това е истината!!!
А за такива заблудени като № 10 ще кажа, че Йордан Данков, Марин Радевски, Светльо Дочков и други са работили и работят основно за своя си джоб, а не за града и Беклемето. Питайте който и да е от техните работници, да ви каже каква експлоатация пада за много, ама много малко пари. Така, че гнусни са именно тези господа, прибавям и Сашо Данков, който е най-гнусния, и разбира се Минко Акимов.
Вота в Троян беше отрицателен, протестен!!!

Анонимен каза...

,, Нъмбър севен" евала батка, кефиш със селянията си. Ти сам си правиш некви смешни, жалки изводи, на които вероятно само ти си верваш. Аз не съм гласувал на балотажа, защото не виждах смисъл. Но това едва ли би накарала ,, зелената ти кратуна" да осъзнае, че за хора, който не са между нас просто се казва или хубаво или нищо. Защото те няма как да се защитят, а подобни обвинения са просто отвратителни и повече от арогантни. Но ти понеже си ,, селяк" Едва ли би разбрал за какво иде на реч. И понеже тук всички ревете против комунизма, не, че той е нещо хубаво и според моите разбирания, но да ви попитам. Ваш бивш кмет г-н Акимов, да не би да не беше комбина по проектите с г-н Енкин, да не би да се каза нещо лошо за предишното управление на г-н Енкин? Вие кога ще разберете, че това е един порочен кръг, излизане от него няма, но е пълно със заблуждения.

Анонимен каза...

Генади Маринов започва с четките ми се струва. Той се слага на всяка нова власт. Или по-точно както Илиян Пеевски го нарича: "ПЕВЕЦ НА ПОСТКОМУНИЗМА В ТРОЯН"

Анонимен каза...

Не е по темата, ама е хубава новина:
"Вчера бе подписан договор за рехабилитацията на пътя Троян-Кърнаре. Стойността на проекта е почти 11 млн. лв. Отсечката с дължина от 19 км е лот 17, финансиран по ОПРР. Основната работа по рехабилитацията на пътя през най-високия проход у нас ще започне през пролетта. В договора е предвидено преди зимата фирмата изпълнител да запълни дупките по пътя."

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №15:
Моля те, обясни ми за четките и слагането на всяка нова власт?! Щото все си мисля, че тази позиция ми е и винаги ми е била абсолютно неприсъща, но пък може и да бъркам, тъй че - казвай (и не би било лошо да си кажеш и името, за да поспорим при открити карти - ако не се страхуваш или срамуваш от нещо, разбира се). А за цитата от Илиянката няма какво да кажа, подобни авторитети трябва да се уважават.

С уважение - Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Скучна работа. Минаха изборите,укротихте страстите и сега няма за какво да се дразните.Чудите се кой да заядете. Ами гледайте си работата, защото само с приказки, няма нищо да постигнем. И да спорите, това е избора на Троян.На работа и само работа. Така ще успеем.

Анонимен каза...

Срам ме е да си кажа името, защото гласувах за твоя фаворит - Бойко Пъдарски.... А сега се оказва, че от син се пребоядисал червен! И кого се опитваш да заблудиш, че материалите ти не са били тенденциозни? А сега всички дето повярвахме на Милко Станчев и на теб, ще ходим като посрани! Защото Пъдарски още в понеделник сутринта е бил в общината да каже на всички с голяма "гордост", че остава секретар. Защо ли?

Анонимен каза...

19-ти, това ли имаш предвид:
================================================
74. Анонимен каза...
Ами пАдарски от 2 стола на земята ,дано го сложат поне ПАЗАЧ на входа

ВТОРНИК, 01 НОЕМВРИ, 2011
75. Анонимен каза...
74-ти не подценявай ПЪдарски! Колкото и да ти се иска няма да е на земята.


ICE

ВТОРНИК, 01 НОЕМВРИ, 2011
76. Анонимен каза...
Милко, ти, Юдо! Спазари за 30 сребърника всички нас, които ти повярвахме! Бог да те наказва!

ВТОРНИК, 01 НОЕМВРИ, 2011
77. Анонимен каза...
74-ти, не надценявай Пъдарски. Той ще се продаде без да се замисли! От крайно десен веднага ще стане крайно ляв. Стига да платят. Ти как мислиш, с какви качества е структурирал живота си до сега? То като му гледаш живота - егати живота...

ВТОРНИК, 01 НОЕМВРИ, 2011
78. Анонимен каза...
Живот с Баба Яга....

СРЯДА, 02 НОЕМВРИ, 2011
79. Анонимен каза...
:)))))))))))))

ЧЕТВЪРТЪК, 03 НОЕМВРИ, 2011
80. Анонимен каза...
Но му плаща на момчето.....

ЧЕТВЪРТЪК, 03 НОЕМВРИ, 2011

Анонимен каза...

Това че не съм само аз прекараният не ме успокоява, ама никак!

Анонимен каза...

Брей голям ги хванало тия троенци бре!
Така като гледам колко "посрамени" гласували я за Пъдарски я за Станчев се изказват, последните двама би трябвало да стигнали до балотаж...Ама то преди избори и лов се лъжело,а след тях се ЛИЖЕЛО.Я гъз, я ръка...Смешници сте всички.
Марш при Сашо за абълкова ракия!

Анонимен каза...

А и накрая все Генади ви виновен.
Гена, закривай коментарите и да ходят да кълнат и реват на кръговото!

Анонимен каза...

22-ри, абсолютно си прав! За всичко си прав! Оказва се, че много са ни лъгали преди изборите! За съжаление след като Милко и Генади ближат ..., ние няма на кой да целуваме ръка! /не виждам друг начин, по който би могло да се нарече това което правиха между двата тура и което явно ще правят още 4 години..../

Анонимен каза...

Неее,ти ще продължиш да целуваш същия задник,който и сега целуваш!Ни Милко ни Генади са ти виновни, просто кляфаш колкото да си казал нещо!

Анонимен каза...

Мда, това сега е най-интересно, какво ще прави новата кметица с този общински съвет и с този секретар? Ама то като са се продали на комунистите, за ДСБ вече е ясно, сега да видим Илиянката.

Анонимен каза...

Ще е интересно и на Бойко като все кмета му беше виновен за всичките неуредици, а сега кмета си е лично негов, как ще реорганизира работата на общинска администрация? Набързо, за има-няма месец ще оптимизира всичко. Само ми е жал за горките хорица, че тъй се надяват всеки път като направи поразия да го махнат, а то - той все там.

Анонимен каза...

Сигурни ли сте за ДСБ и Милко?

Анонимен каза...

Ти само почакай да влезе БСП във власт официално. Сега да говорим няма смисъл. Сам ще видиш.

Анонимен каза...

ПаДарски ша обрежим пръв..пеДател...............
Бсп +Дпс+атакА+десеебе+ВМРО пари=коалиция
Каде са ГОСПОДАРИ НА ЕФИРААААААААААА

Анонимен каза...

25-ти, разбирам позицията ти. Нищо друго не си виждал около себе си, по друг начин ти самият не си успявал, освен с целуване на задници. Трудно ти е да приемеш, че може и без това. Но помисли, сега ще имаш много време, може и без това действие.

Препоръчвам ти:
1. Върви някъде да учиш и то не само формално, а в истински университет;
2. Ако не ти е по възможностите, приеми съдбата си. Че си човек, чието призвание няма как да бъде да твори с ума си - живей в мир със себе си. Не е обидно да си бачкатор, особено ако никой не те ще за друго;
3. Усъвършенствай се в професията, която някой добър човек /не от БСП/ ти е дал възможност да упражняваш;
4. Не завиждай, завистта е вредна за този, който я изпитва;
5. Недей да злословиш, това не е нормално да ти носи удовлетворение;
6. Най-важното: примоли се на някое момиче, по-изпаднало, може и стара мома даже, да се съгласи да контактува с теб. Повярвай, много помага за подобряване на самочувствието. Ако имаш късмет, като мен, ще можеш да се радваш на контакти с прелестни и интелигентни жени, ще бъдеш весел и щастлив. Ама то ако не спазиш първото няма как... Но нищо, каквато и да е, само да ти се навие, пак ще се почувстваш по-добре.
Желая ти успех в начинанието, ако /за свое добро/ решиш да се вслушаш в съветите ми!

Анонимен каза...

А, така.... Пеевски, втаса я......

Анонимен каза...

Явно си много навътре в темата с навеждането и целуването.Я мини през нас да ми целунеш задника.В замяна, ще ти дам да ми барнеш пишката.

Анонимен каза...

33-ти, оказах се прав, търси жена, явно за теб е належащо:)))) Не се притеснявай, каквато и да е, само да пише в документа пол Ж :))))))))))

Анонимен каза...

Майка ти?

Анонимен каза...

Одобрявам АБСОЛЮТНО ВСЯКАКВА КОАЛИЦИЯ ДА УПРАВЛЯВА ТРОЯН СТИГА В НЕЯ ДА НЕ УЧАСТВА ФИРМА ГЕРБ.

Анонимен каза...

ФИРМА ГЕРБ ТРОЯН ИМАХ ПРЕДВИД.

Анонимен каза...

А сега да видим админа какво трие? И кога?

Анонимен каза...

Пичове,абе кво става по Търнето,Радевски почна ли да разколачва шивашкия цех и да се мести?
Чух, че Дочков пък щял да си премести влекачите от другата страна на сервиза в знак на протест,а Данковците почнали да изливат ракията в реката....

Анонимен каза...

Не само простотията, завистта и омразата също са безкрайни. Тази предизборна кампания видяхме много интересен феномен. Личностната омраза и завист бяха основната движеща сила на кампаниите на няколко претендента. И както практиката показа - това е успешен ход. Явно българина наистина умее силно да мрази, за обичта не съм сигурен. Без да го пишете в прав текст стана ясно, че сте готови всеки да ви управлява, стига да не е успял. Без оглед на това, какви са му идеите, дали е фашист, комунист, националист, настроен към сегрегация или чисто луд. Без никакви претенции дали лъже нагло или е откровен, без забележки кой с кого ще се сдружава и на какъв принцип.
Дори чисто търговските сдружения, за да са успешни, трябва да имат обща платформа. Иначе са обречени на провал. Както и нашия град следващите години...

Анонимен каза...

За сега само им бави заплатите, в законовия срок естествено. След това ще им ги намали и ще посъкрати 10-тина % от всички. Знаешли как ще заработят като часовници?

Анонимен каза...

Зелена кратуна към Нъмбър фоуртеен ,който рече: Наш бивш кмет г-н Акимов, бил комбина по проектите с г-н Енкин, да не би да се каза нещо лошо за предишното управление на г-н Енкин? Вие кога ще разберете, че това е един порочен кръг, излизане от него няма, но е пълно със заблуждения.

За другото нищо не разбрах кво искаш да каиш,и що са толкоз пениш ,ама за туй последното ЕВАЛА батка,ей там е разковничето към упадъка на наше село.А кажи ми с таквиз селяци дето не се досещат като нас с тебе(по-умните) ,как да вървим към Еуропата.То и за това вдигат много пушек тез двата отбора за да останат пак Аки§Диди след изборите да командват.А кво ш"каиш не съм чак толкоз тъп,а?

Анонимен каза...

както беше казал един човек

Троян иска ГЕРБ,но не иска Акимов...
ако не беше така нямаше почти 8500 троянци да гласуват за Плевнелиев,ако беше друг кандидата на Герб за Троян съм сигурен че щеше да спечели....квото искате казвайте тва е моето мнение

Анонимен каза...

Троян иска ГЕРБ,но не иска цървула Сашо Данков.

Анонимен каза...

Извинете, а защо на предния материал с благодарност към нас от Акимов не са разрешени коментари? Пак не иска да си говори с нас - и на изпроводяк. И пак казва злобнички неща - полицеска му работа...

Анонимен каза...

Май Донка е повече мъж от него - не се скри нито веднъж от коментарите ни. Обнадеждаващо!

Анонимен каза...

Гена, обясни какво е това "Не е разрешено публикуването на нови коментари".

Анонимен каза...

8500тъпаци гласували за Герб,а колко пари похарчиха за кампанията?Гербери не искали г-н Акимов (НАЙ-УСПЕшНИЯ КМЕТ НА ТРОЯН)

troyan21 каза...

До №47: Това е опция за материали, свързани с Местни избори 2011; имаше го в офертата ни към политическите играчи и който иска, се възползва.

Анонимен каза...

Мариела Шошкова се възползва, когато плачеше за "убитата" брезичка май :)))))))))))))))))

Анонимен каза...

До 46:
Донка, както я наричаш, ще има възможност 4 години да лиже .... на кой ли не, за да си подсигури подкрепа! Най - малкия й проблем е, кой я коментира и кой - не. Чак ми става весело, като си го представя!

Анонимен каза...

Защо гаджетата на Акимов продължават да реват още тук?

Анонимен каза...

Верно ли ,че в общината почнала чистка и Енкин връщал старите муцуни от неговия отбор с които крадоха 12 години.

Анонимен каза...

Да бе,а по улиците чух, че са плъзнали комунисти и ловят гербери като кучета...

Анонимен каза...

Преди малко на центъра видях един дрът гербер закичен с значка на БСП

Анонимен каза...

Имам землянка на Кратунковци, сбирам багажа и бягам.Комунистите са плъзнали из целия град и ловят гербери на кило!

Анонимен каза...

56-ти изчакай да мине зимата и тогава бягаи . Пък и комунистите обраха мандрите та не се знае кво ща ядеш . Споко Дона като докара големите вериги в Троян ще слизаш от гората да пазаруваш в тях на партизанска промоция .

Анонимен каза...

Аха да ме хванат и мен.Дока не се върне на власт Минчо, най-много ще слизам до Капинчо...

Анонимен каза...

56-колко квадрата ти е землянката, можеш ли ни збра?!!

Анонимен каза...

Има място за вси юнаци.И ракия от Сащо Данков съм вземал.Ще ги преживеем някак тия 4 години на партизанство.Хо хо хо, ний 45 сме преживели,че един мандат да ни уплаши!
Тръгвам нагоре, който иска ,да ме чака на Голяма Рибна.Айде...

Нас червеното знаме родиии,нас не ще ни уплаши женааа,герб е на всеки километър и така до края на троян...

Анонимен каза...

60, сега баба Радка от м. Кратунковци и бай Минко Върлучката от съседната м. Гергевско ги няма вече и няма да имаш читави ятаци. Внимавай да не не те намерим на пролет измършавял и проскубан на някой стобор около Кратунковци.

Анонимен каза...

Ятаците сега са нужни за Минко-комувистическия предател. Да му носят сланинка в Трапето.

Анонимен каза...

Предлагам на ГЕРБ-ерските тролчета да се концентрират върху темата "Защо Донка Михайлова ни разказа играта?" и да спрат да пишат. Повярвайте - причината е и в самите вас. Спрете да плюете - вече няма да ви плащат за това. Новите доходи - на парламентарните избори след две години.

Анонимен каза...

Абе някой има ли на докторката Барби телефона?Ще боядисвам гаража, та ми трябва професионален бояджия, та да спазаря мъжката и прислужница с "пен зума"...

Анонимен каза...

Някой може ли да каже вярно ли е че Пъдарски е сключил споразумение с БСП?

Анонимен каза...

65-ти не е точно така. Не Пъдарски, Милко Станчев е сключил споразумение с БСП. Да му вардят Шошковата, да не и спират кранчето на субсидията. А Пъдарски е страничен продукт, ще го вардят и него , но до време.....

Анонимен каза...

Напротив точно Пъдарски се е молил за поста си, с подкрепата на Милко Станчев де. Това ще е безумие вече...

Анонимен каза...

Ти да не си очаквал нещо друго да се случи като изберете Донка,с тия около нея скимтящи за кокълче помиари ,голяма переспектива,голяма промяна ни чака,ужас!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |