Поредната ценна находка на Состра

* Отлично запазената сребърна монета с ликовете на император Филип I Араб и Богинята на щастието е сечена през 246 г.

Експедиция "Состра 2011"

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО РЯДКА и добре запазена сребърна римска монета е 28-мата под ред находка от експедиция „Состра 2011”, ръководена от доц. д-р Иван Христов (землякът ни и зам.-шеф на Националния исторически музей, който от 2001 г. организира и ръководи археологическите работи на римския обект Состра до Троян – бел. Т21). Монетата е открита пред югоизточната кръгла кула на крепостта. На лицевата й страна е изобразен император Филип I Араб, а на обратната - Богинята на щастието. Монетата е отсечена през януари 246 г. Новата археологическа находка ще влезе в колекцията на троянския музей.

СТРАННО, но въпреки че Филип І Араб не е пребивавал в Тракия, от времето на управлението му са останали 12 почетни надписи към него и семейството му, научихме от доц. д-р Христов. В един от тях, посветен на съпругата му Отацилия Севера от жителите на емпорион (тържище) Дискодуратере (при днешното с. Гостилица, Дряновско), императрицата е титулувана като „майка покровителка на крепостите”.

ТВЪРДЕ ВЕРОЯТНО е по време на управлението на Филип I Араб да е обърнато внимание и на Состра като важна крепост на север от Хемус (Стара планина), е мнението на археолога. А монетата най-вероятно е изгубена от някой защитник на крепостта по време на първите готски нашествия в района на военния лагер. Проучванията от експедиция „Состра 2011” продължават във вътрешността на кастела, като ентусиазмът на участниците е много голям.

1 Коментара:

Анонимен каза...

На последната снимка е позициониран калейчанин, и се хили...Браво Стилс :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |