Празникът на сливата 2011 – по-мащабен и многолик

* В Орешак – пиршество за очите и душата * Гвоздеят в Троян – Улицата на занаятите * Двама министри, един зам. и губернатор уважиха ракиджийското шоу

ПО-МАЩАБЕН ОТ ПРЕДИШНИ ГОДИНИ бе сегашният 19-ти Празник на сливата и троянската сливова (и, ще ни се да вярваме, това да не е заради предстоящите местни избори, а трайна тенденция). Шоуто отново бе на две места (Орешак – Националното изложение на занаятите, и Троян – централния площад), но в цели три дни (23-25 септември) и далеч по-многолико от обичайното. И като че ли направи голяма крачка в правилната посока – да излезе от сковаващия модел „сцена – публика”, каквато общо взето бе практиката на досегашните издания, и да се доближи до (все)народната веселба, в която всички са едновременно и участници, и публика, а събитията не се случват само на сцената.

СПОМЕНАХМЕ МНОГОЛИКОСТТА. Обичайните и превърнали се в неизменна част от Празника неща си бяха на местата: конкурсите (за най-добра домашна сливовица – за баш ракиджия бе обявен Васил Баровски от с. Бели Осъм; най-оригинален етикет – победата грабна Янко Христов от с. Шипково; кулинарен – спечели Бисерка Иванова от с. Орешак с невероятния си десерт „Праскови от… сливи”; фотографски); казанката „на живо”, от която се лееше първак и всеки можеше да опита; мармаладажийницата от с. Бели Осъм (вещо управлявана от кандидат-кметицата Донка Банковска) и шипковската група с прочутото си сватбарско жито.

И ОЩЕ - дефилето (което този път обаче бе по-вяло, познато и не така находчиво както други години, когато ставаше „гвоздеят” на празненството); сцената с водещия (столичния актьор Дидо Мачев, известен и като българският Дани де Вито, който обаче не се превъплъти особено успешно в троянската си роля, макар да не му е за пръв път) и изпълнителите (ще отбележим звездното участие на пловдивския ансамбъл „Тракия” и поп звездите Дичо – в Троян, и Искрен Пецов – в Орешак, три много добри и адекватни на събитието попадения).

НО НЯКОИ ПО-НОВИ или съвсем нови моменти заслужават специално внимание. Ще започнем с Орешак. Там, вече не за първи път, купонът добива невероятни мащаби и се превръща в истинско пиршество за очите и душата. Защо? Излишно е да казваме, че там, на зелената морава в Националното изложение на занаятите, мястото е най-подходящо – просторно, удобно, адекватно като атмосфера; освен това родно за Празника – именно на тази поляна през далечната вече 1993 г. се роди сливаро-ракиджийското ни шоу. Но не е само това – другото е в чудния синтез на традиция и модерност, на занаяти и шоу, на дух и материалност.

СПЕЦИАЛНИ ПОХВАЛИ за управителя на Националното изложение Иван Чакъров, чиято е голямата заслуга за този синтез (а най-добрата похвала бе многобройната публика, която не спря да пълни Изложението и през трите дни, напълни и всички хотели и заведения в района; по информация от общинската администрация през всичките празнични дни туристическата база в Троянско е била заета на 100%). Адмирации и за неговите съмишленици – майсторите занаятчии, които на живо демонстрираха уменията си и бяха като магнит за гостите.

ТУК МУ Е МЯСТОТО дебело да подчертаем впечатляващото участие на орешашката механа „Кайзер” – която направи поредната си тематична кулинарна фиеста и показа сливови вкусотии от предястието до десерта. Майсторската кулинария е култура и философия – „Кайзер”-а го доказва. Нашето голямо браво!

В ТРОЯН ГОЛЯМАТА НОВОСТ бе „Улицата на занаятите” – нещо, за което Празникът просто плачеше. А когато можеха да се видят такъв букет от различни занаяти, и то представени от водещи майстори в бранша, празненството бе пълно. Убеден съм, че тази запомняща се тазгодишна екстра трябва да стане традиционна – настроението, което създаде, стилът, големият интерес, пък и добрият алъш-вериш го доказват. Поздравления за младата, талантлива и всеотдайна троянска керамичка Росица Занкова, моторът и главен организатор на Улицата на занаятите. Браво, Роси!

БРАВО и на „Винпром Троян” АД – националният лидер в производството на плодови ракии и в частност на запазената марка „Троянска сливова”, който организира два „Дни на отворените бутилки”. И даде възможност на нашенци и гости да видят как се добива кехлибареният еликсир.

И НАКРАЯ, но както се казва – не по значение, нека споменем и ВИП гостите, уважили 19-тото издание на Празника на сливата и троянската сливова. Сред тях – двама министри, на еврофондовете Томислав Дончев (г-н Дончев сполучливо определи ракията ни като „троянският петрол” и ни похвали за спечеления европейски проект, който ще даде допълнителен размах на празника ни) и социалният Тотьо Младенов (който пък открои социалния смисъл на шоуто, опиращо се на един традиционен местен поминък и съобщи новината, че предстои откриването на дома за стари хора в с. Добродан). И още – новият зам.-министър на регионалното развитие и доскорошен ловешки областен управител Николай Нанков и заместничката му на губернаторския пост Ваня Събчева. За троянските кандидат-кметове и политическия им антураж е излишно да говорим – кой на трибуната, кой сред публиката, всички бяха тук.

НАЗДРАВЕ! И до догодина – на 20-ия юбилеен.

Генадий Маринов

6 коментара:

Анонимен каза...

Такива новини обичам да чета-позитивни,шарени,заредени с настроение.Какво му трябва повече на човек-хапване ,пийване..и тези три неща.Дано не се намерят дежурните недоволници да търсят и тук под вола теле.Празника си беше много добър.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

И аз го мислех за селяния, но отидох тази година та даже и на Орешек и много ми хареса.С такива празници ще си запазим българщината иначе какво?-Риана или Бони, помпозност,цигании,насилие,педерстия и простащина - това ни заспива отвсякъде в ежедневието ни.

Айде чакаме Силива 2012 :))))

Анонимен каза...

Смилянски боб,севлиевска тиква,априлска сланина и троянска сливовица и кризата е преборена!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |