Среща за Левски в къщата на Ламар

* Патриотична Калейца бе домакин на събитието за рождения ден на Апостола * Представена бе новата книга на Иван Жеглов, изцяло посветена на най-достойния българин
18 юли
ТРОЯНСКИЯТ КОМИТЕТ „ЛЕВСКИ“ и читалище „Искра – 1898 г.“ в с. Калейца, Троянско, за втора поредна година бяха съорганизатори на среща по повод рождението на Апостола – великият българин се е появил на бял свят на 18 юли 1837 г..

ТОЗИ ПЪТ ЛЕВСКИ БЕ ПОЧЕТЕН с литературна проява. В емблематичната за Калейца къща „Ламар“ (родната къща на именития калейчанин и голям български поет Лалю Маринов-Ламар, превърната в музей – бел. Т21) бе представено част от обемното творчество на родения в Пордим (Плевенско), но заселил се трайно в Калейца Иван Жеглов и по-конкретно - новата му книга, изцяло посветена на Дякона.

СРЕЩАТА В КАЛЕЙЦА привлече не само много членове на комитета „Левски” и местни хора, но също гости от Ловеч, Плевен и Дойренци. Сред които бяха и познати имена като Вихрен Венков, Атанас Маринов, Иван Хлопков, Тончо Богданов, Людмила и Емил Брънекови, Найден Ангелов и други. Всички те споделиха мисли, емоции и оценки за делото и личността на безусловно най-бележития и достоен българин.

А ИВАН ЖЕГЛОВ, вече 50 години пишещ за Апостола, бе представен от Румяна Маркова. Адв. Венелин Ангелов пък припомни основните принципи на комитета „Левски” - да се поддържа споменът, да се знае и говори за Левски, защото и като личност, и като политик и общественик той е еталон. Стойностна, нешаблонна и емоционално наситена, такава бе единодушната оценка на всички присъстващи за срещата, посветена на Апостола. А като домакини калейчани за сетен път доказаха и на себе си, че са безкористни ценители на националния дух и традиции.

Ренета Варчева, кмет на с. Калейца

7 коментара:

Анонимен каза...

Евала на кметицата. Само така! Пътеки сбирки трябва да има някакъв живот. Не всичко е пари и не всичко става с пари.

Анонимен каза...

Чудно ми е само, какво по дяволите прави онзи плазмодий Венко Ангелов там?
И защо когато се спомене святото име на Дякона, винаги има един гнусен изрод ,наредил се да плагиатства!

Анонимен каза...

Не се вижда на снимката,значи си бил там
В.А.плагиаторъ Аз съм ДЯКОНА-светач

Анонимен каза...

Нима не забелязваш как натрапчиво големия нос се набива?Турни си оптика мейт!

Анонимен каза...

Тоя същия комитет"Левски",преди години паметник на Апостола щеше да прави?Май неможа да му "намери" място?По това да разбереш ,колко велик е Левски и колко ние не го заслужаваме!

Анонимен каза...

Разбира се, ще някой друг ще го направи(разбирай с негови средства),а носЪТ на Ангелов ще е на всяка снимка.
Ако Апостола знае, че продажни адвокати, търговци на имоти, се отъркват от името му,ще се обърне в гроба...където и да е той!

Анонимен каза...

Аз съм 3:ИЗВИНЯВАЙТЕ е.б.а.х го у големия нос
В.А.алигатора

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |