„Климента” изпрати Випуск 27

* Словото на първенеца на випуска Цветелина Борджукова ще се помни дълго *„Женско царство” за пореден път доказа колко много талант има в троянското СОУ „Св. Климент Охридски”

ЗРЕЛОСТНИЧКАТА Цветелина Борджукова (щерката на нашия приятел и администратор на сайта на Т21 Стоян Борджуков – бел. Т21) първа получи дипломата си – като първенец на Випуск 27 на троянското СОУ „Св. Климент Охридски” – на тазгодишната церемония за връчване на дипломите (23 юни, читалищния салон). Цветелина е от семейство, в което има няколко поколения математици, и тя не прави изключение; но интересите, талантите и успехите й са далеч по-разностранни – в спорта (и по-точно баскетбола), изобразителното изкуство, английския език, фотографията. Г-ца Борджукова, както е традицията, произнесе слово от името на завършващите, което ще се помни дълго, докара и сълзи в очите на мнозина – защото бе много истинско, топло и умно и защото нямаше нищо общо с обичайните шаблонно-патетични излияния при подобни поводи.

ДРУГ ЗАПОМНЯЩ СЕ МОМЕНТ от церемонията на „Климента”, както ласкаво наричат това троянско СОУ, отново бе свързан с училищна традиция – при сбогуването с випуска да се поднася сценична програма, подготвена и реализирана със собствени сили. Този път тя бе по-амбициозна от обикновено – училищните артисти, ръководени от преподавателката по литература Миглена Кюркчиева, представиха комедията „Женско царство” на Ст. Л. Костов и за пореден път доказаха колко много талант има в троянското СОУ „Св. Климент Охридски”. И от нас – на добър път!

Т21

*****
Из словото на първенеца на випуска

(…) И сякаш тази вечер вятърът навън е по-силен от обикновено – южен вятър, ода от планинските ридове, която носи със себе си тайно очарование, тиха надежда, нещо ново, дълго очаквано и дълго обещавано. За мен решението е едно – искам да проследя вятъра обратно към планината, към долините на Южна България, сред горите на Родопите и Рила и след това още по-далеч – през морета, океани и пустини. Искам да поговоря с всеки срещнат, да попитам от къде е, как живее, в какво вярва; искам да усетя уюта на стаите зад всеки прозорец, светещ в нощта... искам да последвам пътя. И тази вечер мога да го направя – всички ние можем – с първата самостоятелна стъпка в живота. Там – над хоризонта – където пътят се губи в далечината, облаците свършват...

21 коментара:

Анонимен каза...

Изключително вълнуващо тържество!!!Невероятно,почти професионално представяне на младите самодейни артисти и тяхната ръководителка г-жа М.Кюркчиева.Поздравления!!!!!"Климента" отново показа класа присъща само на това училище.

Анонимен каза...

Защо винаги Борджукови са първенци на випуска? :)

Анонимен каза...

Защо ли?... :)

Анонимен каза...

Знам, че въпросът е реторичен, но ще отговоря: защото винаги са две крачки пред всички останали!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

ЧЕСТИТО НА УПОРИТИТЕ ТРОЯНСКИ ДЕЦА и като се пръснете по света НЕ 3АБРАВЯЙТЕ - ОТ КЪДЕ СТЕ ТРЪГНАЛИ и поне за вакейшаните си идвайте на село ....НА ДОБЪР ПЪТ!!!

Анонимен каза...

Това е Made in Troyan

Анонимен каза...

Браво на момата,браво Стояне, Само Левски!
Ех що не съм по-млад....

Анонимен каза...

До 8-ми : Ти и като млад се излагаше и рано свършваше.

Анонимен каза...

А ти си олигофрен...

Анонимен каза...

Колко умилително! А по-скоро е тъжно, защото децата ни навлизат в живота без национални идеали, без любов към отечеството, без вяра в Бога. Оценките тук не са толкова важни, те са по-скоро една илюзия и за тези млади люде, и за техните родителите - една илюзия, която бързо ще отлитне още при първия сблъсък с настояшата родна действителност. А и като се има в предвид как днес се оценяват децата, става още по-шантаво... Така че вместо този патос: "А, колко са ни умни и талантливи децата!", сякаш че в другите градове не са!, по-добре е да помислим как и дали сме ги направили истински българи! Другото е ден до пладне... Разбира се, за написаното по-горе децата нямат никаква вина!
Иван Хаджиев

Анонимен каза...

до N 2
Семейство Веселка и Стоян Борджукови имат две деца. Цветелина (която е първенец на випуск 27) и Петко, който завърши преди 2 години. Тогава първенец на випуска бе Минко Гечев. Така че, уважаеми пишещ под номер втори - когато не си наясно, не пиши глупости. Браво на Цветелина, браво на Петко, браво на Минко, похвала и поклон към М. Кюркчиева и целият педагогически колектив на СОУ "Св. Климент Охридски".

Анонимен каза...

Първинец е защото са си математици от класа - браво! Но доколко е за хвалба - целият педагогически колектив на СОУ "Св. Климент Охридски" - барабар с директора и зам. такъв - смях в залата

Анонимен каза...

Известно ли е каква е оценката на първенеца на гимназия "Св.Климент Охридски" на НАЦИОНАЛНАТА матура по математика?.Там очевадно тате и мама не са могли да се намесят, така както при оценяване на първенеца на випуска в училището.

Анонимен каза...

Една оценка нищо не означава!Тези млади хора за в бъдеще ще се доказват,включително и Вие горепишещият!Нека оставим бъдещето да покаже,а сега да не избиваме комплекси.Поздрави и благопожелания на всички наскоро завършили!!!

Анонимен каза...

Смях в залата е винаги, когато стане въпрос за образование в България. Затова никой от завършващите не може да се хавали с оценки нито от училище, защото са нереални, нито от матури, защото пак са нереални, поради простата причина, че се преписва и то масово. Говоря от личен опит! А за г-ца Борджукова - тя неведнъж е доказвала (когато критериите за учениците от всички троянски школа са били и едни и същи), че може много. Ако можеше да е пежфектна винаги, просто щеше да бъде машина.
Един от наскоро завършилите.

Нели Генкова каза...

Написаното от №16 потвърждава, че често младите са по-умни, по-точни, по-почтени от много възрастни. Така и трябва да бъде. Вярвам в таланта и характера на Цветелина. Желая успех на нея, на въпросния "един от наскоро завършилите" и на целия троянски випуск! Дано познаят едни по-хубави времена (места, хора...)

Анонимен каза...

Номер 14, знаем оценката... ама знаем, че по български и литература има 5.99. Виж това: http://svetikliment1.blogspot.com/2011/06/v.html прочети думите й и тогава ще разбереш защо сме избрали Цветелина Борджукова.

Анонимен каза...

Е,добре - колко е оценката от матурата по математика,че никой не смее да я каже. Първият и вторият по успех от абсолвентите на математическата гимназия в Ловеч са от Троян.

Анонимен каза...

Оценката ми от матурата по математика е 4.07.
Браво на ловешките троянски отличници, желая им успех в предстоящите изпитания.
P.S. Благодаря за хубавите думи и основателната критика.
Цветелина Борджукова

Нели Генкова каза...

Цветелина, не дължиш отчет никому тук, в пространството на анонимността, колкото и да задължава това "първенец на випуска". Но пък направи едно показно на немалко страхливи троянци, анонимни специалисти по морал и статистически науки. Което си е още един изпит за зрелост, взет с отличен. Още веднъж - успех!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |