Гл. инсп. Марин Ичев: „Няма как да осигурим контрола, който ни се иска”

* В РУП – Троян – 20 незаети места, искаме разрешение за 9 назначения, отпускат ни 1-2 бройки * Два радара и трима катаджии „контролират” движението в цялата община * Имаме проект за видеонаблюдение, но нямаме нужните 119 хил. лв.

„БЛАГОДАРЯ НА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ за съпричастността към проблемите на Районното управление и борбата с престъпността и опазването на обществения ред.” С тези думи започна изказването си пред Общинския съвет (24 март) – във връзка с представената информация за борбата с престъпността, състоянието на обществения ред и безопасността на движението на територията на община Троян през 2010 г. – началникът на Районно управление „Полиция” (РУП) – Троян главен инспектор Марин Ичев.

ОБАЧЕ БОДРИЯТ ТОН в изказването на полицай №1 на Троян свърши дотук. Приоритет в работата на РУП – Троян е безопасността на движението, но недоокомплектовката на личния състав с около 30% е сериозна пречка за постигането на желаните резултати, обясни г-н Ичев. По линия на КАТ (Пътна полиция) има щат за 9 служители, но в момента в управлението работят едва 3-ма пътни полицаи; плюс още двама в Априлци (община Априлци също е в района на РУП – Троян – бел. Т21).

ДО МИНАЛАТА ГОДИНА управлението разполагало едва с две устройства за засичане на превишена скорост (радари), като единият почти през цялото време бил повреден; в полицейското звено в Априлци пък изобщо нямало подобно устройство. „Представяте ли си за какъв контрол на движението може да се говори?! А за да издържат данните в съда, трябва да са регистрирани с изрядно техническо устройство”, поясни гл. инсп. Ичев. Съществувал и друг не по-маловажен проблем – с техническите устройства (радари, дрегери за алкохол и др.), на базата на които се пишат и наказателните актове, имат право да работят само служителите на КАТ (3-ма) и 4-5 полицейски инспектори, т.е. общо 8 човека за цялата територия на община Троян. В момента троянското управление разполага с два изправни радара, но само с… един екип, работещ с тях.


„ТОВА НЕ Е ОПРАВДАНИЕ, но истината е, че при тези реалности няма как да осигурим контрола, който и на нас, и на гражданите, и на областната дирекция в Ловеч ни се иска”, бе неоптимистичното заключение на полицейския шеф. Към сегашния момент в РУП – Троян има 20 незаети места за полицейски служители и това било основанието да се отправи искане до ръководството на МВР за 9 нови назначения. Искането обаче ударило на камък – 9 били отпуснатите бройки общо за Ловешка област, като в най-добрия случай за Троян ще са 1 или 2. Отделно 5-ма от настоящите троянски полицаи били пред пенсиониране, което допълнително усложнявало кадровата ситуация.

„ПРИ НАС НЯМА НОВИ НАЗНАЧЕНИЯ от доста време. Като прибавим и това, че за да навлезе в работата на един полицай му трябва година, година и нещо – в началото 3 месеца проучване, после 9 месеца школа и т.н. – проблемът става още по-голям”, заяви г-н Ичев. Полицейският началник обаче изрази надежда, че инициативата на общинското ръководство за издействане на допълнителни полицейски бройки за Троян би могло да доведе до положителен резултат.

ГЛ. ИНСП. МАРИН ИЧЕВ обърна специално внимание на нуждата от видеонаблюдение, което би помогнало много в борбата с престъпността и особено срещу гастролиращите в нашия район обирджии от други места. Г-н Ичев обяви, че фирмата, която е организирала видеонаблюдението на столицата София, е изготвила безплатен проект за Троян. Проектът е отворен, като на първо време се предвиждат три наблюдателни точки на входовете на Троян – при „Лесопласт”, към Орешак и откъм Беклемето (на Камен мост), плюс комуникационен център. „Реализацията на този проект ще струва 119 000 лв., но управлението не може да осигури подобна сума. Ние се ангажираме да поддържаме системата, имаме и обучени хора за това”, заяви началникът на РУП – Троян. Той допълни, че в съседния ни и далеч по-малък Луковит вече работела подобна система за видеонаблюдение, като комуникационният център се намирал в Общината, което не било проблем.

ДРУГ ДОБЪР ХОД би било изграждането на няколко стационарни полицейски пункта, тип „будки”, на възловите точки в общината. Една такава будка струвала около 1000-1200 лв. и местни фирми вече изразили готовност за спонсорство.

Т21

25 коментара:

Анонимен каза...

Г-н Ичев, "съветвайте" по- често циганите и сложете по една патрулка на възловите кръстовища вечер, та да видиш колко книжки на джигити камикадзета ще отидат.
Кмете ,чуваш ли какво казва шефа на полицията,видеонаблюдение на Троян, за смешни пари.Напъни се и ги осигури.
На 6 км от Велинград в село Ракитово,крайна беднотия,има камери на много места.

Анонимен каза...

Прав е г-н Ичев, но какво от това? За жалост не само полицията е на този хал. Дано поне ни уврат вече главите и да не гласуваме за глупави пожарникари, физкултурници от ВИФ и пенсионирани от МВР и затвора. Да се обърне г-н Ичев към "най-великия" от всички "велики министри" - г-на Цецо Цветанов и да иска, да иска!!!

Анонимен каза...

г-н Ичев,

пожелавам ви успех в работата ви и искам да знаете, че ви давам два съвета с най-добри чувства.

1. По главната улица особено нощно време с бясна скорост се движат хлапета и създават опастност не само за себе си.
2. В този град процентно сигурно има много повече наркотици, отколкото дори и в по-големите. На цял град от години беше ясно кой движи "жриците на любовта" в града, който арестувахте едва преди месец. Също така на доста хора им е ясно кой продава наркотици, кой кара коли със съмнителен произход и така нататък. Какво се прави по въпроса?

Анонимен каза...

Кой продава наркотици ? Кажете де? Така и така тук е анонимно кажете да се знае.

Анонимен каза...

А-а-а-а,а де....

Анонимен каза...

Преди се знаеше ама сега май незнам и аз.,само знам че почти на всеки ъгъл може да си купиш от тия отрови!!!

Анонимен каза...

Ами питайте някой ученик или някое дете от яслата и има много голям шанс дори те да ви кажат.

Анонимен каза...

и на мене ми е интересно кои са тези човечета които продават и разпространяват тези нещица?А дано г-н Ичев се справи с тази долна напаст,ама на дали.....

Анонимен каза...

Като ти е интересно - завърти се около гимназиите и попитай 10 ученика от горния курс. Поне двама знаят за какво става на въпрос. Аз също чувам това- онова, проблемът е че полицията както винаги научава последна.
Истината е, че си трайкат за заплатките и не им се работи най- много.
Много се надявах Ичев да промени тази практика и да ги накара да работят. В началото тръгна много добре, но поговорката : "Една птичка пролет не прави" се задейства и май и той тръгна по течението

Анонимен каза...

Вярно бе,защо ли полицаите не попитат гимназистите?Сигурно не смеят,щото ще вземат да им кажат имената и .....

Анонимен каза...

Господин Ичев,
в условия на криза парите наистина са проблем. Но най-важното, което можете да направите и то без особени разходи, е да повишите доверието в ръководената от Вас институция. Позволявам си да ви дам следните препоръки:
1. Затегнете контролът върху пътните полицаи - да не пият кафе често в различните бензиностанции, а да си вършат работата в определеното им работно време. Да не се крият нощем по пътищата с цел да получат някой лев над заплатата.
2. Повишете професионализмът на всички Ваши служители. Сега се работи бавно, мудно, неефективно. Оценете каква част от общото работно време е изгубеното.
3. Увеличете делът на превантивните мерки. Често те спестяват допълнителни разходи за разкриване на произшествия.
Когато доверието и престижът на тази институция нараснат, респектът на хората ще е по-голям и престъпността намалява.

Анонимен каза...

Добри предложения,бих добавил да прави и внезапни проверки на полицаите по време на дежурство!

Анонимен каза...

Не е ли смешно да гледаш как двама униформени 2 часа пият кафе в "Зулу" и накрая единия да изцепи "Колега, айде да хойм да разбийм престъпността"

Анонимен каза...

Желанието на г-н Ичев е за похвала и му прави чест по линия на сигурноста на града ни . Но проблема е във възможностите.С идването на демокрацията и децентрализирането на общините се развихри и престъпноста , която не е по силите само на МВР да се справи с този проблем.3атова възникнаха и частно-охранителните структури.В много градове вече си има и зам. кметове по сигурноста , както общински полиций,часни такива и не само в България , но и в останалите европейски градове.Та това е пътя , ако искаме да имаме истинска сигурност в нашия град . Що се касае за наркотиците , ми погледнете практиките в някои европейски държави т. н. Словакия . Там всяка вечер в т.н. крими - новини показват - акций на полицията в училищата . Това са внезапни проверки на децата в учебните часове , та дори и цялото училище се строява в двора с ученическите чанти , които се проверяват от полицаите, като превантивен контрол. Примери много, останалото е въпрос на желание и възможности на общината , а иначе си имаме добре подготвени специалисти в това отношение . ДИКС

Анонимен каза...

проблемите са много и винаги ще има.дано има желание за промяна а не самао приказки.похвално е че почнаха да вардят пред у-ще кирил и методи и по каравелов където никой не спазваше забраните за насрещно движение.но преди около месец патрулката спряла пред оптиката до малкото пазарче а отсреща пред банката спира с джипа си пешо банчев също полицай и съвсем спокойно си върши работата в банката.я да се пробва някой простосмъртен да видим дали пак ще си кротуват тези от патрулката.

Анонимен каза...

Така е...за едни може ,а за други неможе,това е България,а по точно това е Троян.Колко такива случки съм виждал...Щом сутрин облекат униформичките си от преди 5 години те са велики,те имат право на всичко..В евр.държави служителите на мвр сужат за пример,а в нашето градче...(не се отнася за съвестните служители на РПУ Троян)
Колко години само Банчев си държеше джипката затруднявайки видимостта към улицата за детската кухня и при това с някакви си измислени нередовни номера...?Така е за едни може ,а за други неможе...

Анонимен каза...

Mного посерковци има в тез редици г-н Ичев-измети ги?

Анонимен каза...

До 15: "...месец патрулката спряла пред оптиката до малкото пазарче..."

ДОБРЕ БЕ, ТАМ НАЛИ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ СПИРА ПРЕД ОПТИКАТА! ЗА ПАТРУЛКАТА НЕ Е ЛИ ЗАБРАНЕНО ДА СПИРА ТАМ? ИЛИ ТЯ Е СПЕЦИАЛЕН ЛУНОХОД И ЗАКОНИТЕ НЕ ВАЖАТ ЗА НЕЯ? От много време се каня да ги снимам с телефона и да питам БТВ за родната милиция, щото те са си милиция и не са мръднали на милиметър, закони и правилник за тях няма ли?

Анонимен каза...

18, ти чел ли си закона за движение по пътищата или само си зубрил листовки наизуст? МПС-та, които са със специален статут на движение и МПС-та, които зареждат магазини имат повече правомощия, относно престой и паркиране. 15 правилно пита защото не наказват тоя с джипа?

Анонимен каза...

Номер 15 не виждам какво се възмущаваш ;)
Чел ли си истинска листовка на КАТ, за да разбереш за какво иде реч?

Ето една: http://www.zetle.net/tony/pictures/listovka.JPG

Това е тъжната истина - погледни особено въпрос номер 8 и отговор В :)

Анонимен каза...

Браво 20-ти-от сега ти казвам,че правилния отговор е "В".И ако 15-ти беше учил листовките,щеше да му е ясно и нямаше да задава този въпрос.....;)

Анонимен каза...

аз съм 15.признавам че тази листовка не съм я чел.преди 20 години когато взех книжка такива нямаше.

Анонимен каза...

22-ри,няма значение дали си я чел,то и без това се знае правилния отговор ;)Преди 20 г. нямаше такива джипки в Троян :)

Анонимен каза...

колата ! минах покрай нея на 2 метра и после отидох да си доизиграя футбола на нашта улица! а той дойде смеейки се с неговият приятел(на който уж бях откраднал капачките на BMW-to и директно ме натопиха а онзи англичанин (глуп*к) си извади капачките от джоба прад мен и маиками и ни се изхили ! Троян е ебахти града ако няма6 приятели в полиция,болница и т.н. не си е работа да живееш в този град! Но искам да кажа че съм много доволен от полоцай Бисер Иванов който се отзова след 3 мин на мой сигнал за кражба от дома ми на цветница миналата година! и след около 10 мин след голямо обикаляне на центъра с патрулката ги заловихме 2 ромки !
И така ичев незнам кои му е гласувал доверие за този пост след като защитава приятелите си без дори да попита какфо е станало колкото и да сам малак (15 г.) мойеше поне да ме ислуша ама той не повярва си на дружката и така ;]

Анонимен каза...

какво само ревете бе хора и 200 полицаи да има в града пак няма да се научите на ред!!!като сте се разпасали от вред!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |