Чалгата измете мозъка на българина и троянеца

* „Гледам сега снимките от концерта. Пълна зала, млади хора, и много деца... И това заради няколко местни групарчета!”
"Читателите ни пишат"

Безпощаден текст. Анонимният форумец - коментарът му е към материала „Рок разтресе Троян” – уж говори само за поп и рок музика, по-точно за постепенното изчезване на това „нещо” от Троян, но казва много по-големи неща. Казва ни голата истина – за опростачването и чалгизацията (ни); не общобългарското, макар че и за него се намеква, а чисто нашенското, троянското опростачване и чалгизация. Казва ни я (голата истина) с много болка, но и с мъничко надежда. Дано!
Т21
*****

ПРЕДИ БЛИЗО 20 ГОДИНИ, за последен път мощният звук от китарите на АХАТ, разтърси читалището в Троян. Валеше един хубав летен дъжд и затова концертът се проведе на закрито. Последният път, когато в Троян се провеждаше етап от "Рок Маратона" на България. От тогава нататък - спорадични прояви, блудкави и посредствени опити за музиканстване... Чалгата измете мозъците и възприятията на Българина и Троянеца. По градския мегдан дефилираха не една и две силиконови плейбек певачки за маса.


ГЛЕДАМ СЕГА СНИМКИТЕ от концерта...(на 15 април 2011 г.). Пълна зала, млади хора, и много деца... И това заради няколко местни групарчета! В съседен нам Ловеч вече доби традиция рок фестивалът, макар и с напълно пенсионирани групи и напълно безплатен за публиката. Хора се събират от цяла България, за да слушат няколко дни качествена музика.

В СЕЛО РАЗЛОГ (!!!), в края на м. юни, няколко от най-популярните световни рок и поп изпълнители ще премерят сили в първия подобен музикален фестивал в България. А за кралете на рап кора Cypress Hill няма какво да се каже... Идва и м. август, в Бургас отново мегавати музика ще вдигнат във въздуха плажа в морската градина; коя от коя по-известни световни групи, 30-40 хиляди човека ще минат от там... Каварна, има ли смисъл да се споменава!?

ВРЪЩАМ СЕ ПАК В РОДНИЯ ТРОЯН. Нима не може да се сложи основа на планински рок фестивал, който с времето да добие популярност и да набере скорост? Площадката в парк Капинчо, или на Беклемето. Жестоко ще е там! Но няма пари, няма спонсори... К'во ще ги събираме разни металисти, наркомани и пропаднала сволоч. Я да викнем някоя чалгаджийка да помята силиконови цици за 5-6 бона, че да им е арно на хората...

17 април 2011 г.
Анонимен
(коментар към материала „Рок разтресе Троян”)

28 коментара:

Анонимен каза...

Пак от мен:

Мислех да продължа с темата, но знам че много хора изобщо няма да разберат смисъла на писанките ми. Затова просто ще публикувам текста на една песен писана през 1987(подчертавам годината), песен която наистина описва що за племе сме ние Българите преди и сега:

Някъде под небето
на грешната Земя
живеел народ обречен
на живот без светлина.
Слепи им били очите,
вечна била нощта,
черни били ръцете
на сляпата съдба.
Дълго така живяли
в мрак и тъмнина,
свои богове създали -
идоли на скръбта.
Но станало нещо странно
в техния тъмен свят -
родил се човекът-чудо,
прогледнал за първи път.
Бликнала стръвна завист
в обречените души,
те черни пръсти сплели
в своите коси,
очите му отнели
и до края на своя живот
осъден бил да страда
от слепия народ.
С вериги окован завинаги,
затуй, че бе видял деня.
На хиляди слепци
не можеше да бъде крал
и в нощта остана сам
със своята вина.

Анонимен каза...

За жалост в Троян се прави празник на сливата, щяло да бъде вече фестивал на сливата!!! Такъв ни е манталитета, такива ни селски управниците. Не се надявай на рок фестивал - гълвей на фестивала на сливата!

Юлия Кирилова каза...

Организирането на един по-мащабен рок концерт или дори фестивал вече опира до желанието и действията на местната власт. А както всички знаем тя не е особено активна по отношение подобряването живота на троянеца. Както всички, така и троянците обичат да се забавляват. За съжаление забавленията, които им се предлагат са ... чалга. Да не забравяме, че хората сами избират управниците си!

Анонимен каза...

Айде, айде... на вас рокаджиите всички са ви виновни! Чалга, фолк, молк - никой не ви кара да ги слушате, но ако слагате детето си пред ТВ-то на пусната Планета - проблемът е лично ваш!
Ние сме на Балканите, тази музика е неизбежна и рано или късно щеше да навлезе.
Направете бойкот пред р-нтчето на площада или пред оная дупка "Шоко". :D :D :D

Анонимен каза...

Защо ги противопоставяте - на Празника на сливата пя Милена, пял е Васко Кръпката и т.н.

Калоян Ангелов каза...

Нямам нищо против,но замислете се предлагате Капинчо...ами загледахте ли се там колко е чисто,как да се проведе подобно мероприятие??Другия аргумент е,че в момента тази музика(чалгата) се продава най-успешно и диктува модата.

Анонимен каза...

От мен:

Капинчо го давам просто като предложение, но...
Провеждането на едно подобно мероприятие не е само свързано с музика.Бургаският фестивал събира повече от 25 000 на едно място, на другия ден не личи че е имало хора.Разбира се, част от организацията по провеждането включва задължително опазването на околната среда.
Но искам да кажа и друго.Споменахте че било чисто...Чисто е сега,след позьорските PR акции "вдъхновени" от БТВ, и пренесени на местно ниво от кандидат политици....Лошо няма, но през останалото време на годината, мизерията и там е голяма...

Калоян Ангелов каза...

Дори и сега не е чисто...аз лично не видях никой да чисти в Троян по време на въпросната кампания,но такъв си ни е манталитета

Koleff каза...

Калояне, как изобщо ти хрумна да наречеш чалгата музика?!

Анонимен каза...

Защото музиката отваря врати!!!
Защо е нужен на Троян, един подобен музикален форум?
Провеждането на един двудневен фестивал е съпътстван не само с музикални прояви.
Това е един голям кръг от свързани помежду си звена.
Палатков къмпинг, заведения за хранене, атракционни и сувенири.
С обявяването на датата на провеждане, стартира и рекламната кампания по медиите.
Плакати, промотиране по вестници, телевизия и интернет.
Хората в подобен фестивал са всякакви и от всички краища на страната.
А всички знаем какво означава това...Финанси влизащи директно в джобовете на местните хотелиери, магазини, ресторанти и т.н.
Разбира се че всяко начало е трудно, и първото провеждане едва ли ще се радва на огромен зрителски интерес.
Но затова в първия материал написах, че поставяйки основите,идеята е с времето да набере популярност.Защото в Троян досега всичко се прави по традиционния метод "Отбий номера", и да имитираме дейност.
А в крайна сметка, средствата за досегашните културни мероприятия в последните години, дали оправдават целта?

Анонимен каза...

Поздравления за постинга,№10-ти!Преди време имаше песен,на Валди Тотев,мисля-"....Вдигни очи!Виж този свят-животът днес върви напред,а не назад!...."Има време,вероятно ще го проумеем.Имам предвид ДАЖЕ и хотелиерите.Тези,които оцелеят,разбира се....АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Благодаря уважаеми Ай с-с-с-с...
Написах го в продъжение на започнатия от мен по-рано материал за чалгата.
Радвам се, че има хора които на първо четене разбират на къде бия.
Поздрави и на двамата ти синове.С големия като войници кройнахме шапкарите за нула време, за да установим телефонна връзка с малкия в Ямбол,
.Той беше новобранец на няколко дни служба, и много се смяхме :)

Анонимен каза...

Боже,боже,напълно съм разконспириран.....Обаче пак някой ще ме кори,че съм анонимен.Какво да се прави,като малко хора владеят дедуктивният метод на Шерлок Холмс......
По този случай,приятелю,ще си позволя един кратък виц:-Холмс и д-рУотсън са на пикник сред природата.Ще спят на палатка.Лягат и двамата по гръб в двуместната си палатка.По първи петли Холмс се събужда и ръга с лакът Уотсън.
-Виж,Уотсън,звезди!Какво ще кажеш?
-Времето утре ще бъде хубаво,Холмс!
-Галфон,откраднали са ни палатката!!!!!
АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Октоберфест не се е провеждал 24 пъти поради воини, холера и хиперинфлация за цялата си история от 200 години!

Калоян каза...

Ами реално погледнато си е музика,при това с много силен маркетинг,както забелязвате и Вие г-н Колев

Анонимен каза...

Жалко, че се показвате като толкова ограничени хора. Да, попфолкът си Е музика и дори има много качествени изпълнители, текстове и изобщо песни, това че вие отричате нещо, не значи, че то не същъствува! Примирете се с факта, че тази музика се харесва от 80% от българите и е съвсем нормално - това е музиката на Балканите!

Анонимен каза...

Точно това е страшното. 80% от българите харесват долнопробна чалга, мисленето им е чалга, живота им е чалга. В нормалните държави чалгаджиите са най-много 5-6%.
Затова и никога българите няма да се оправим!

Анонимен каза...

Какви нормални държави бре?! Ти слушал ли си Бритни Спиърс, Риана и Мадона? Чул ли си ги какви работи пеят, гледал ли си им клиповете, ами тая Лейди Гага - това е 5 пъти по-чалга от нашето. Те не показват ли цици, а онея черните пищни мадами не въртят ли дупетата по клиповете?
Не се излагайте, никой не ви е виновен, това е най-близката музика до сърцата на хората, жалко само, че сме до Турция, защото именно оттам идва циганията и мазното. Ако си бяхме като сърбите да си правим попфолка на фолклорна основа с поп мотиви щеше да е много добре, но цигани и турци ни е-аха майката...

Анонимен каза...

Нормални държави, защото си спазват правилата и живеят добре. И на мен 3 % от попфолка ми харесва - има смислени песни, даже и изпяти добре. Но останалото е долнопробна чалга, която чалгаджиите надуват до дупка, особено нощно време. Не стига, че целият блок се тресе, ами и прозорците отварят, че и хората от околните блокове да участват. Всички да ги видят колко са велики. Пък те - на социални помощи. А тези, дето им ги плащаме - не можем да спим. Това е чалга мислене и чалга живот. В нормалните държави такива ги изритват в гетото. Тук всичко е гето.

Анонимен каза...

Съжалявам хора,ама колкото и да ви е гадно сме на балканите,което никак не е лошо.Не е зле просто да го приемете и да гледате по друг начин.Посочете ми някои от комшиите,които да се срамуват от музиката,навицитеи всичко което и м е в кръвта.Напротив правят всички тези неща с гордо вдигната глава.Ама не на нас все някой с нещо ни е виновен-турците за робството,руснаците за социализма,а сега за това положение кой ни е виновен,сега никой не ни се меси-значи ние.Чалгата върви,защото хората, където и да отидат си я поръчват и се забавляват на нея-това се нарича пазарна икономика или търсенето формира пазара!!!

Анонимен каза...

20 - напълно съм съгласен с теб - търсенето формира пазара. Съгласен съм също, че никой не ни е виновен. Също така приемам, че съм на балканите. Но гледането ми е реалистично. И виждам чалга народ с чалга мислене и с чалга живот. Затова ми е гадно.

Анонимен каза...

Не съм съгласен със заглавието. Не чалгата измита мозъка, а измитият мозък иска чалга.

Анонимен каза...

Абе 18 ти, те не само цигани и турци ни таковаха майката май а...? Ами тия най- скори ни я таковаха та затова по тях плюем :) а?

Анонимен каза...

все вие крив някой на вас ейййййййййй, живи здрави да сте....

Анонимен каза...

Съгласна съм да има рокфест и в Троян.Спомням си преди повече от 20 години,тук се организираше фестивал от списание "Ритъм",ако не се лъжа и доста хора излизаха на площада.За любителите на чалгата,ще кажа,като им харесва нека си я слушат .Живеем в свободна държава все пак.

Анонимен каза...

Да, само рок фест ни липсва, тъкмо бизнесът с наркотиците ще е в своя разцвет!

Анонимен каза...

От Станислав:

Незнам за вас но според мен чалгата не е музика първо чалга песните са копирани от сръбски оригинални песни на Драгана Миркович, Цеца, и т.н. Второ Пеят само на плейбек като дойдат в Троян, не пеят тяхни си песни ами на всичките им колеги еми замислете се бе малко за какво ходите да ги слушате тези които не са певци, а се правят като такива. Трето искаха от начало вход 5лв. след това изведнъж стана на 10лв. и взеха да идват по 3-ма всяка седмица в троян да пеят, попринцип това може да се случи само в троян, във Варна не се случва чак толкова нищо че е по-голям град от нас. А какви сме ние едно градче без фабрики, без работна ръка но всички се правят на кой съм аз. Еми няма как да стане бих дал 50лв вход но да е някой известен и който умее да си пее неговия албум и само неговите песни например: Шанел, Тома, Д-2, Сигнал, Щурците, и т.н. Имаме толкова много добри групи певци че явно някой хора си нямат на идея

Анонимен каза...

Ще говоря от името на турист, макар че познавам Троян като дланта на ръката си и бих казала, че обожавам този град.
Казвам се Жани и по принцип съм 5-то поколение софиянец, което за мен няма никакво значение, моят дядо е от Троян и от както се помня прекарвам всяка година по няколко месеца в този прекрасен за мен град.
Тъй като се отклоних от темата за рок фестивал и идеята за неговото провеждане ще кажа, че напълно го подкрепям много от моите приятели , с които идваме са почитатели на тази музика включително и аз, разбира се. Не съм съгласна с това, че да се провежда празник на сливата трябва да е нещо лошо, защото реално погледнато кой не е чувал за троянската сливова. Няма заведение, в което да съм била и тя да не присъства сред марковите аперитиви от този вид. Освен това човек трябва да се гордее със своите традиции и обичай, а нейното производство определено кореспондира пряко с това. Да не говорим за невероятният музей на занаятите, където се разказва много от историята за начина и на създаване, и не само.
Обожавам този град винаги, когато идвам сякаш намирам част от себе си. Поддръжката му е на изключително високо ниво, а и има безброй много факти заради, който всички граждани могат само да се гордеят. В тази връзка бих казала, че не би следвало да се обръща внимание на чалгата, в столицата все пак тя е като октопод, за съжаление, но пък не мога да съдя кой какво да слуша.
Ще завърша с това , че на 100 процента ще е чудесно ако има рок фестивал, да не говорим затова, че Троян е все по-процъфтяващ курортен град и лично са ме питали туристи за наличието на такива заведения. Надявам се да се на прави нещо по-този въпрос, тъй като моето впечатление освен всичко казано до тук, е и че има много младежи, които харесват по твърда музика и биха се включили в нещо такова, а и наистина Къпинчо предоставя много добра атмосфера за подобни изяви

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |