Калпави улици, калпави ремонти и за в бъдеще - още по-калпави улици

* „Къде е контролиращото лице от Общината, когато се извършва ремонтът? Стои ли това лице на улицата при работниците?”
* „Гаранционният срок на кръпките е 2 години съгласно Наредба № 2”

 
"Читателите ни пишат"

По-долу ви представяме читателски коментар (към материала „Започна голямото пролетно кърпене” в сайта на Т21) по една от най-горещите троянски теми – уличните ремонти. Публикуваме го, защото – както е и в други коментари на същия автор, подписващ се с псевдонима EM/SI – се подхожда експертно, няма заяждане на дребно и наистина се търсят решения на проблемите. Има още нещо - забелязахме, а и наши читатели ни сигнализираха, че по преасфалтирания основно в края на миналата година участък от ул. "Димитър Икономов" (от разклона при автогарата до бившето лятно кино; изпълнител бе известна ловешка фирма), вече са се появили дупки; факт, правещ коментара на EM/SI още по-навременен. И заслужаващ сериозно внимание!
Т21
*****

ТЕКУЩИТЕ УЛИЧНИ РЕМОНТИ в Троян не се извършват качествено и ефективно според това, което виждам да се върши от СТРОИТЕЛЯ. За да се извършва качествено, е необходимо да се спазва технологията - не виждам да се прави битумен разлив (спойката между стария и новия асфалтобетон), уплътняването се извършва с виброплоча, а за по-високо качество трябва да се използва малък вибрационен валяк (така натискът и уплътняването са в пъти по-големи) и изобщо не се окрайчва кръпката с полимер-битумна паста, която ще запълни фугата и ще предпази новия асфалтобетон от навлизане на вода. Всичко това не се прави!

ЗА ЕФЕКТИВНОСТТА - отдавна за бързо и качествено оформяне на леглото на кръпките практиката е да се ползва фреза. Става бързо и качествено (за около 2 минути на кръпка), отделно че фрезованият материал автоматично се товари на камион за депониране и не остава на уличното платно, та да се налага някой по-късно да го събира. При сегашните улични кърпежи в Троян се работи с фугорези (работникът реже поне 15 минути), които са нискоефективни и вдигат много шум и прах, ако не ползват вода.

ТА ТАКА - докато Общината като ВЪЗЛОЖИТЕЛ не укаже, точно и ясно при подготовка на тръжната документация за обществената поръчка, какво иска от строителя (като технология и машини за работа), така ще е. Къде е контролиращото лице от Общината, когато се извършва ремонтът? Стои ли това лице на улицата при работниците? Гаранционният срок на кръпките е 2 (две) години съгласно Наредба № 2, ако строителят не е поел друг допълнителен ангажимент.

НО КЪРПЕЖИТЕ НЕ РЕШАВАТ ВЪПРОСА със състоянието на уличната мрежа на града ни. Необходими са основни ремонти на улици, но преди да се планират и направят тези ремонти, трябва експлоатационните дружества да си сменят проводите отдолу. Основните ремонти включват и основен ремонт на прилежащия тротоар, проводите в него, премахване на старите и болни дървета и т.н. Няма да питам дали Общината е изготвила и съгласувала с експлоатационните дружества план (обикновено е 10-годишен, а и трябва да е разписано в стратегията за развитие на Общината) за извършване на основни ремонти на улици; този план се прави, за да не се налага да се копае след като улицата вече е преасфалтирана.

НЯМА ДА ПИТАМ, защото няма да ми отговорят, а и да ми отговорят, аз предварително знам какво ще ми кажат. Та така, уважаеми съграждани, аз виждам нещата - калпави улици, калпави ремонти и за в бъдеще още по-калпави улици!

14 април 2011 г.
EM/SI
(коментар към материала „Започна голямото пролетно кърпене”)
 

10 коментара:

пънещия се в дупки каза...

Браво EM/SI много точно и ясно. Въпроса е до кога Троянското общество ще търпи това. И кока най сетне ще благоволят да преасфалтират входа на града , който честно казано подхожда на крайречна селска улица а не на лицето на един град стремящ се да привлече туристи.

Всезнайко :)

Анонимен каза...

Изключителен коментар EM/SI,поздравления!

Анонимен каза...

За да преасфалтират входа и други "невралгични" точки на града първо са необходими средства, които общината трудно ще набави отчитайки банкрута на индустрията, и второ набраната сума в пъти по-малката от необходимата да не се редуцира типично по шуро-баджанашки и кметско-обкръженски.

Анонимен каза...

ЕМ/SI: До колегите № 1 и № 3: Правилно посочвате невралгичен участък-входа на Троян. Но, входа на Троян е държавен второкласен път ІІ-35 и като такъв е собственост на държавата, в случая го поддържа ОПУ-Ловеч/областно пътно управление-Ловеч/. Тяхно е задължението да го ремонтират текущо, включително и основно.Финансирането на ремонти на горецитирания участък/да не забравяме че този държавен път преминава през цял Троян/ върви по 2 потока. Единия е от пътната агенция-ремонта на ІІ-35 между Троян и Ловеч достигна на някакъв етап но не е довършен. Мога ако някой иска да проверя дали е включен и нашия участък. Втория път на финансиране е чрез целева субсидия от държавата към общината. Но тя е в малък размер/за текущ ремонт е около 8 хиляди лв. и толкова и за зимно поддържане/ което е крайно недостатъчно имайки предвид дължината на участъка през Троян. Ощинския бюджет за ремонти на уличната мрежа се формира от местните данъци и такси. Данък общ доход отива директно в държавния бюджет/това за информация на № 1/. Питам обаче Кмета-Уважаеми господин Кмет, предвидихте ли средства от целевата субсидия за ремонт на точно този участък? Колко писма изпратихте/сезирахте ли/ до пътната агенция, с копие до ОПУ за изключително лошото му състояние и като предпоставка за ПТП, та онези господа да се размърдат. Знаете притчата за бебето-докато не ревне…..не му дават. Те освен да взимат пари за винетки имат и задължения.

Анонимен каза...

Че май и приключи това голямо пролетно кърпене...

Анонимен каза...

То ясно че приключи,но повечето дупки стоят.И продължава да е опасно и с възможност за ПТП.

Анонимен каза...

Мен ми е чудно този наш "кмет" не минава ли по улиците на града? Може би пък прелита и това е причината да не го интересува състоянието на входа / изхода и самите улици :/

Анонимен каза...

Кьм 7:този "наш" кмет лети в небесата с мисалта,че ще е вечен,но този пьт ако излезем да гласуваме всички които сме вьзмутени от неговото супер некадьрно и номенклатурно управление няма да му гледаме вече "умната" милиционерска физиономия в служебната тойота как кара на слалом из троянските дупки всяка сутрин като отива на работа

Анонимен каза...

Интересно ми е като го изхвьрлим от кметския пос на есен,каде ли ще му намерят топло местенце да си изкара старините.Защото се говори,че предчувства шута в задника и е стегнал канторка до ловното с парите на всички ловци които си плащат членския внос.Не мога да се начудя на ловците като го гледат какьв е некадьрен как го тарпят да им е и прецедател,като се знае какви софри спретва от техните пари.Само за информация:11 000 лева е дал за смешния банкет в ресторант Бьлгария на фона на беднотията и безработицата в нашия град.Там всички плачат за кривак и след това за Пирогов

Анонимен каза...

Към №9

Ако е спретнал канторка, трябва и да е намерил правоспособен адвокат да работи в нея, защото той нито има, нито някога е имал правоспособност, нито пък може да вземе такава!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |