За 9-ти път в Журналистическата гора

* ВИП десант на Беклемето: зам.-министър, две депутатки, двама губернатори, кмет, общински председател и пожарникарски шеф * Доц. Георги Костов: Гората е най-големият ресурс на България, цената й е над 120 млрд. долара * Инж. Богдански на 55, черпи с уникална домашна сливовица

ЗА ДЕВЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ (9 април, събота) журналисти от Ловеч и Троян, заедно с домакините – шефът на Регионална дирекция на горите (РДГ) – Ловеч инж. Павли Богдански и колегата му от Държавно горско стопанство (ДГС) – Троян инж. Димитър Шишков, залесяваха в т.нар. Журналистическа гора над местността Айдушкото сборище на Беклемето (на метри от добре запазеното трасе на стария римски път, свързвал северните провинции на империята с Филипополис /дн. Пловдив/ - бел. Т21).

ЗАЛЕСИТЕЛНАТА АКЦИЯ е добила популярност през годините, но нека припомним – идеята е съвместна, на кореспондентката на БНР в Ловеч и председателка на местното журналистическо дружество Стела Бочева и на инж. Богдански, и започна да се „материализира” през далечната вече 2003 г.; мястото пък бе подбрано от инж. Шишков (залесяването е на територията на ДГС - Троян), а тъй като поводът е горският празник (Седмицата на гората), който се отбелязва в първата пълна седмица на м. април, тогава е и журналистическото садене. Кой пък кръсти залесения от медийното братство участък Журналистическата гора, е трудно да се каже, не е изключено и заслугата да е наша, но това не е толкова важно – важно е, че насмешливия тон (по отношение на зеленото ни творение) вече го няма, а гръмкото име „гора” почна да звучи не чак толкова необективно (някои от първите журналистически борчета вече са си солидни дървета и се извисяват на 2-3 метра височина).

РАЗБИРА СЕ, медийното залесяване имаше и има и една „скрита” цел – чрез обговарянето на акцията из местните и централни медии да се даде допълнителна гласност на хубавия горски празник и да се заостри вниманието върху най-голямото ни богатство, българската гора (по късно, на банкета след залесяването, ресорният зам.-министър доц. Георги Костов, който уважи с присъствието си залесителната ни кампания, подчерта точно това – че най-големият природен ресурс на България, оценен на над 120 млрд. долара, е именно българската гора).

С КАКВО ЩЕ СЕ ЗАПОМНИ 9-то „издание” на ловешко-троянската медийно-залесителна акция в Журналистическата гора на Беклемето? Най-напред – с невижданото ВИП участие: за зам.-министър Костов вече казахме, а редом с него се трудиха две депутатки – съгражданката ни д-р Станка Лалева и колежката й и член на парламентарната Комисия по земеделие и гори Христина Янчева, областните управители на Ловеч и Плевен – съответно Николай Нанков и Иван Новкиришки, троянският градоначалник Минко Акимов, председателят на Общинския съвет в Ловеч и наш колега Милко Недялков, инж. Яни Петков - директор на ДГС – Плевен, което преди дни чества 100-годишнината от основаването си, шефът на троянската Пожарна гл. инсп. Иван Шайлеков. И казваме „участие”, а не „присъствие”, тъй като „виповете” наистина работиха здравата, даже се получи негласно съревнование кой ще забоде най-много дръвчета. Някой сигурно ще се усъмни в думите ми, но ви уверявам, че съм обективен – най-чевръст бе зам.-министърът, който зася цели 8 борчета (над 10% от приготвените общо 70 бройки от вида бял бор), второто място си поделиха двамата областни с по 7 (имаме обаче съмнения, че г-н Новкиришки „по полендашки” попреувеличи отчета си, но няма да го правим на въпрос). Двете парламентаристки, троянският градоначалник и общинският председател журналист също се представиха на ниво.

ВТОРО, но основно по значение – спазена бе традицията за перфектна организация на залесителната акция. Както винаги хората от ДГС – Троян начело с инж. Шишков бяха помислили за всичко; а инж. Богдански, без да изневери нито за минута на обичайната си сърдечност и остроумие, внесе допълнителна ведрост и лекота в трудовата обстановка.

ТРЕТО – журналистическото братство (около 20 души от повечето медии в Ловеч и Троян) се справи прилично със задачата си, почти десетилетният опит също си каза думата, но за отбелязване е, че най- чевръсти бяха доайените – ловешките журналистически величия Кольо Станчевски, Георги Маринов и Хари Хараланов; „Старото си е старо”, както почтително се изразявахме някога в казармата.

ЧЕТВЪРТО – излишно е да описваме купона след деловата част (почерпката бе в ресторанта на хотел „Сима”), изпипан като по учебник, с отбрани мезета и питиета. „Гвоздеят” сред напитките бе много специалната и вадена само по най-неотложни поводи домашна сливовица (отлежавала в черничево буре) на инж. Павли Богдански, който почерпи за предстоящия си на 13 април 55-ти рожден ден; от името на журналистическото братство рожденикът получи скромен подарък и пищни и от сърце пожелания. Купонът обаче имаше едно допълнително украшение, което заслужава да се отбележи – речта на зам.-министър Костов, посветена, разбира се, на гората. Г-н Костов, както вече споменахме, подчерта, че българската гора е най-големият и важен природен ресурс на страната ни; но ресурс, който е много по-важен от материалната си стойност – защото означава живот, и това прави мисията по съхранението, стопанисването и развитието му изключително отговорна, стратегическа мисия. Висшето горско началство поздрави всички с влизащия в сила от следващия ден (10 април) нов Закон за горите, който, по думите му, бил един много добър и на европейско ниво документ.

Генадий Маринов

5 коментара:

Анонимен каза...

Заглавието е: "За 9 ти път в Журналистическата гора", и виждам много лица и ...минчо и станка(журналисти?)!
Чета отново, гледам отново, и пак едно и също заглавие и пак тия на снимките!!!
Връщам с няколко клика назад в сайта, и чета за намеренията на минчо да съсипе парка обяснявайки, че само няколко дървета ще се премахнат?!?!?!?
Стана, е ясно къв го е дирила там-кучето винаги търчи след стопанина...
Но любопитството ми е пресилно, и натискам на връзката отвеждаща ме към миналогодишното(осмо) садене в същата гора.
Преглеждам снимките и познайте кои 2 героя липсват...

Деебиш и предизборното му време настана,PR дебне от всеки ъгъл...

Тумбака

Анонимен каза...

"Като сме безделници,
да не сме без празници?"
Много снимки за спомен,моабети,усмивки и все по-мако гори.Качете се на Купена и погледнете-оттам се вижда прекрасно,а и не само оттам.Но не може с джип,ще трябва да ви се бая поизпоти дирника.Въобще другояче изглежда светът,когато слезеш от джипа,мерцедеса и някои други работи.....

Анонимен каза...

Доста интересен анализ има в сайта на ФорумЪТ

Анонимен каза...

Защо тези люде неносиха поне един търмък да очистят тревата от осем години, която задушава дръвчетата, особенно през лятото.Много от тях са изсъхнали или изкривили.Това е отбиване на номера и повод за поредната богата софра - така се правеше през комунистическо време,ама то като се погледне кои образи са там, не се и съмнявам, че почерпката е минала на ниво, няма да се срамим и излагаме я.Това не е никаква гора а едно буренясало място, където през лятото се вижда само табелата.Да , идеята е отлична и мисля, че имаше преди някакво предложение и други канцеларисти да излезнат и да залесят с дървета определени площи и да ги кръстят на тях, но уви, остана само предложението.

Анонимен каза...

Като ви разправя дядо ви Иборит, че изхода е да се правят на всеки 6 месеца избори трябва да му вярвате. Интересно след като са отбили номера и са отишли да поразпият при Дочков какво ли са измислили да ни предложат по време на изборите?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |