За 9-ти път в Журналистическата гора

* ВИП десант на Беклемето: зам.-министър, две депутатки, двама губернатори, кмет, общински председател и пожарникарски шеф * Доц. Георги Костов: Гората е най-големият ресурс на България, цената й е над 120 млрд. долара * Инж. Богдански на 55, черпи с уникална домашна сливовица

ЗА ДЕВЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ (9 април, събота) журналисти от Ловеч и Троян, заедно с домакините – шефът на Регионална дирекция на горите (РДГ) – Ловеч инж. Павли Богдански и колегата му от Държавно горско стопанство (ДГС) – Троян инж. Димитър Шишков, залесяваха в т.нар. Журналистическа гора над местността Айдушкото сборище на Беклемето (на метри от добре запазеното трасе на стария римски път, свързвал северните провинции на империята с Филипополис /дн. Пловдив/ - бел. Т21).

ЗАЛЕСИТЕЛНАТА АКЦИЯ е добила популярност през годините, но нека припомним – идеята е съвместна, на кореспондентката на БНР в Ловеч и председателка на местното журналистическо дружество Стела Бочева и на инж. Богдански, и започна да се „материализира” през далечната вече 2003 г.; мястото пък бе подбрано от инж. Шишков (залесяването е на територията на ДГС - Троян), а тъй като поводът е горският празник (Седмицата на гората), който се отбелязва в първата пълна седмица на м. април, тогава е и журналистическото садене. Кой пък кръсти залесения от медийното братство участък Журналистическата гора, е трудно да се каже, не е изключено и заслугата да е наша, но това не е толкова важно – важно е, че насмешливия тон (по отношение на зеленото ни творение) вече го няма, а гръмкото име „гора” почна да звучи не чак толкова необективно (някои от първите журналистически борчета вече са си солидни дървета и се извисяват на 2-3 метра височина).

РАЗБИРА СЕ, медийното залесяване имаше и има и една „скрита” цел – чрез обговарянето на акцията из местните и централни медии да се даде допълнителна гласност на хубавия горски празник и да се заостри вниманието върху най-голямото ни богатство, българската гора (по късно, на банкета след залесяването, ресорният зам.-министър доц. Георги Костов, който уважи с присъствието си залесителната ни кампания, подчерта точно това – че най-големият природен ресурс на България, оценен на над 120 млрд. долара, е именно българската гора).

С КАКВО ЩЕ СЕ ЗАПОМНИ 9-то „издание” на ловешко-троянската медийно-залесителна акция в Журналистическата гора на Беклемето? Най-напред – с невижданото ВИП участие: за зам.-министър Костов вече казахме, а редом с него се трудиха две депутатки – съгражданката ни д-р Станка Лалева и колежката й и член на парламентарната Комисия по земеделие и гори Христина Янчева, областните управители на Ловеч и Плевен – съответно Николай Нанков и Иван Новкиришки, троянският градоначалник Минко Акимов, председателят на Общинския съвет в Ловеч и наш колега Милко Недялков, инж. Яни Петков - директор на ДГС – Плевен, което преди дни чества 100-годишнината от основаването си, шефът на троянската Пожарна гл. инсп. Иван Шайлеков. И казваме „участие”, а не „присъствие”, тъй като „виповете” наистина работиха здравата, даже се получи негласно съревнование кой ще забоде най-много дръвчета. Някой сигурно ще се усъмни в думите ми, но ви уверявам, че съм обективен – най-чевръст бе зам.-министърът, който зася цели 8 борчета (над 10% от приготвените общо 70 бройки от вида бял бор), второто място си поделиха двамата областни с по 7 (имаме обаче съмнения, че г-н Новкиришки „по полендашки” попреувеличи отчета си, но няма да го правим на въпрос). Двете парламентаристки, троянският градоначалник и общинският председател журналист също се представиха на ниво.

ВТОРО, но основно по значение – спазена бе традицията за перфектна организация на залесителната акция. Както винаги хората от ДГС – Троян начело с инж. Шишков бяха помислили за всичко; а инж. Богдански, без да изневери нито за минута на обичайната си сърдечност и остроумие, внесе допълнителна ведрост и лекота в трудовата обстановка.

ТРЕТО – журналистическото братство (около 20 души от повечето медии в Ловеч и Троян) се справи прилично със задачата си, почти десетилетният опит също си каза думата, но за отбелязване е, че най- чевръсти бяха доайените – ловешките журналистически величия Кольо Станчевски, Георги Маринов и Хари Хараланов; „Старото си е старо”, както почтително се изразявахме някога в казармата.

ЧЕТВЪРТО – излишно е да описваме купона след деловата част (почерпката бе в ресторанта на хотел „Сима”), изпипан като по учебник, с отбрани мезета и питиета. „Гвоздеят” сред напитките бе много специалната и вадена само по най-неотложни поводи домашна сливовица (отлежавала в черничево буре) на инж. Павли Богдански, който почерпи за предстоящия си на 13 април 55-ти рожден ден; от името на журналистическото братство рожденикът получи скромен подарък и пищни и от сърце пожелания. Купонът обаче имаше едно допълнително украшение, което заслужава да се отбележи – речта на зам.-министър Костов, посветена, разбира се, на гората. Г-н Костов, както вече споменахме, подчерта, че българската гора е най-големият и важен природен ресурс на страната ни; но ресурс, който е много по-важен от материалната си стойност – защото означава живот, и това прави мисията по съхранението, стопанисването и развитието му изключително отговорна, стратегическа мисия. Висшето горско началство поздрави всички с влизащия в сила от следващия ден (10 април) нов Закон за горите, който, по думите му, бил един много добър и на европейско ниво документ.

Генадий Маринов

5 коментара:

Анонимен каза...

Заглавието е: "За 9 ти път в Журналистическата гора", и виждам много лица и ...минчо и станка(журналисти?)!
Чета отново, гледам отново, и пак едно и също заглавие и пак тия на снимките!!!
Връщам с няколко клика назад в сайта, и чета за намеренията на минчо да съсипе парка обяснявайки, че само няколко дървета ще се премахнат?!?!?!?
Стана, е ясно къв го е дирила там-кучето винаги търчи след стопанина...
Но любопитството ми е пресилно, и натискам на връзката отвеждаща ме към миналогодишното(осмо) садене в същата гора.
Преглеждам снимките и познайте кои 2 героя липсват...

Деебиш и предизборното му време настана,PR дебне от всеки ъгъл...

Тумбака

Анонимен каза...

"Като сме безделници,
да не сме без празници?"
Много снимки за спомен,моабети,усмивки и все по-мако гори.Качете се на Купена и погледнете-оттам се вижда прекрасно,а и не само оттам.Но не може с джип,ще трябва да ви се бая поизпоти дирника.Въобще другояче изглежда светът,когато слезеш от джипа,мерцедеса и някои други работи.....

Анонимен каза...

Доста интересен анализ има в сайта на ФорумЪТ

Анонимен каза...

Защо тези люде неносиха поне един търмък да очистят тревата от осем години, която задушава дръвчетата, особенно през лятото.Много от тях са изсъхнали или изкривили.Това е отбиване на номера и повод за поредната богата софра - така се правеше през комунистическо време,ама то като се погледне кои образи са там, не се и съмнявам, че почерпката е минала на ниво, няма да се срамим и излагаме я.Това не е никаква гора а едно буренясало място, където през лятото се вижда само табелата.Да , идеята е отлична и мисля, че имаше преди някакво предложение и други канцеларисти да излезнат и да залесят с дървета определени площи и да ги кръстят на тях, но уви, остана само предложението.

Анонимен каза...

Като ви разправя дядо ви Иборит, че изхода е да се правят на всеки 6 месеца избори трябва да му вярвате. Интересно след като са отбили номера и са отишли да поразпият при Дочков какво ли са измислили да ни предложат по време на изборите?

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |