На Сирница в Троян

* Националният омбудсман Константин Пенчев се включи в празненството, въртя уруглювица и получи награда

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА троянското читалище „Наука – 1870 г.” организира навръх Сирни Заговезни* (неделя, 6 март) общоградското карнавално празненство „Сирница в Троян – ден за прошка”. И този път читалищните хора се бяха постарали и заслужават похвала; за множеството конкурски - най-оригинален костюм, най-атрактивна „Ялова двойка”, „амкане на халва”, въртене на оруглювици***, прескачане на традиционния огън, дърпане на въже и др.; за гвоздея в програмата - маскарадното дефиле „Ялова сватба”, тръгнало от площада след гостуване в кметския кабинет (ритуал с ясно усещащи се езически корени, в който булката се „играе” от мъж и обратното, а всичко това се прави за прогонване на злото от старата година – бел. Т21); за цялостната подготовка и осигурените спонсори на събитието.

СЕГАШНАТА ТРОЯНСКА СИРНИЦА си имаше и ВИП гост – националния омбудсман и троянски зет Константин Пенчев, който на следващия ден (7 март) имаше приемна в града ни. Г-н Пенчев, макар и без карнавален костюм, се присъедини към дефилето, а след това майсторски въртя уруглювица и дори получи награда.

Т21
*****

* Сирни Заговезни (Сирна Неделя) – неделята, която е точно 7 седмици преди Великден и от която започват Великите пости. По народному се нарича се „сирни, сирна”, защото на този ден православната църква разрешава консумация на масло, сирене и яйца; от месните храни се заговява (започва да се пости) предишната неделя, известна като Месни Заговезни. Сирни Заговезни е наричан още „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“ - на този ден според църковния канон се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви”.

*** Уруглювица – факла от изсушени кори от черешово дърво, която се върти около ритуалния огън на Сирни Заговезни; тези обредни действия, водещи началото си от езическите времена, имат двоен магически смисъл – за предпазване на посевите от градушки и прогонване на бълхите и въшките. Паленето на огньове и въртенето на уруглювици на Сирни Заговезни все още е живо в Троян и Троянско, но се приема единствено като любопитна атракция, освободена от някогашните ритуални смисли.


13 коментара:

Анонимен каза...

на първата снимка е моя личен приятел-човека оркестър бай Ценко!!!

Анонимен каза...

Въртяхте уругльовици,въртяхте и нищо-злото си седи.Я опитайте тогава с гьостериците.

Анонимен каза...

Май трябва да се вслушаме в съвета на №2.Крайно време е!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Щом не разбират от Български,да минем на нашенски!

Анонимен каза...

Първо, не беше добре като преместихте всичко, освен огъня, на асфалта на онзи тъпан пред имота му! Не може там да се играе и да се правят възстановки, а в същото време огънят да е майната му на калта и хората да ходят напред-назад.
Второ - организяция никаква! Тая Краса Коларова не знам кой й е казал, че става за водещ и за репортер, ама да ни изговаря "омбудсман" с грешни ударения.... не върви. А това е малка част от смешните й грешки. Хората учат по 5 години журналистика, не става ей така!
Браво поне на единствения танцов състав в Троян - "Траяна", че беше там да подържа поне някакво настроение, защото с тези едни и същи възстановки, представени от лигави и изкуствени бабета писва!
Браво и на "големците", които присъстваха.

Анонимен каза...

браво

Анонимен каза...

кряйно време е организаторите да спрат да сместват двата празника."Ялова сватба" се прави на Тодоров ден и има съвсем друго съдържание и смисъл.

Анонимен каза...

Докато тази ЧУКОРКА , Станка Марешка е в това читалище, ще я караме по Енкински, Баневски и Стоянчовски Орешашки. а, може и катаджийски. Да жевей културата Троянска, като всичко в нещасното ни градче!

Гост каза...

Голяма селяния в тоз Троян,жалка работа.

Анонимен каза...

Всичко което става всяка поредна година на този ден ясно показва колко изпращял народ е останал в Троян.Чернобилска работа или открай време си е тъй.Само последната снимка струва ,,,,,,,,ТАШАК работа е тука вече.

Пол..... каза...

Поздравявам организаторите на празника.Дали има недоволни,това няма значение,те няма да свършат.С организирането на подобен род празници,само показва,че традициите са живи,че в града има живот.Пожелавам празниците да се множат,за да правят дните ни по-малко скучни в това трудно време,а традициите да се спазват за да може българския дух да се пази жив!Кой както иска да го разбира,но според мен тези прояви заслужават похвала.Много от тук пишещите са може би десетина години по-млади от мен а и повече и вместо да критикуват,нека предложат нещо ново,нещо по-интересно,креативно или тези които са пътували по света да дадат някоя интересна идея.Един нов елемент би направил празника по-интересен,би привлякъл повече внимание на младежта,но само с голи критики във сайта нищо не се постига!

АРВи каза...

Пол, права си приятелко, но по-лесно е да се критикува, отколкото да се заеме някой, който и да било, сериозно и да се сътвори нещо стойностно. Тук би свършило работа и добро предложение за съобразяване при следващи такива подобни прояви от организаторите.

Анонимен каза...

Диви езически обичаи. А уж сме християни.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |