Осъдиха игумена на Троянския манастир за дискриминация срещу инвалиди

* Дядо Теодосий трябва да плати 250 лв. глоба, да се погрижи за създаване на достъпна среда за хора с увреждания и да се извини за поведението си * Ищецът Петър Кичашки: „Това е един много голям срам за всички вярващи” * Игуменът: Няма да подам оставка

НА ЕПИСКОП ТЕОДОСИЙ - игумена на Троянската Света обител „Успение Богородично”, бе наложена наказателна санкция за дискриминация, съобщи радио „Дарик”. Решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е било произнесена във вторник, 23 ноември, а наказанието на светия отец е да плати символичната глоба от 250 лв., да се погрижи за създаване на достъпна среда за хора с увреждания в Троянския манастир и да се извини за поведението си***. По-тежка обаче е моралната санкция и фактът, че висш духовник, и то ръководителят на третия по големина православен храм в България, се е опозорил и по този начин е опозорил не само висшия клир, но и Българската православна църква като цяло. По закон решението на КЗД може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

ПРОИЗВОДСТВОТО СРЕЩУ ЕПИСКОПА започна през 2008 г. по жалба на 19-годишния мирянин Петър Кичашки (виж подробностите ТУК). Ищецът твърдеше, че игуменът на Троянския манастир се държал изключително агресивно с група посетители на храма – младежи с увреждания от България и Финландия; и не само ги изгонил от Обителта, но ги заплашил и със саморазправа. Дядо Теодосий изхвърлил инвалидите, позовавайки се на несъществуваща забрана за посещения на манастира с… инвалидни колички; и с аргумента, че според Библията те (инвалидите) са „грешници” и „прокълнати”.

СПОРЕД ПОТЪРПЕВШИЯ КИЧАШКИ игуменът напъдил младежите в инвалидни колички с думите: „Вън, вън, вън, вън. Марш, нямате място тук. Отвън на вратата си пише. Има забрана за такива като вас. Айде марш!” И още: „Това е паметник на културата, такива даже нямат право да влизат тука! Обърнете се към министерския съвет, към парламента, към когото искате. Аз тук на вас нищо няма да ви пригаждам…”

СЛЕД ОСЪДИТЕЛНОТО РЕШЕНИЕ НА 23-ТИ Петър Кичашки заявява пред „Дарик”: „Игуменът вече е осъден за дискриминация, за обида пряко към мен. Най-после има решение по този наболял казус. Освен това комисията е определила една глоба, която трябва да плати, символична глоба от 250 лв., които не са много, но са символ на това, че човекът е наистина осъден. Той е посочен за човек, който е дискриминирал хора с увреждания. Призовавам за много здрав разум в редиците на Българската православна църква. Без да съм набожен смея да твърдя, че ще бъде срам и позор за България като нация, ако човек, осъден за дискриминация, дискриминирал хора с увреждания, обиждал ги е, остане на поста си като игумен на Троянската света обител. Той е с много висок сан в йерархията на църквата. Това е един много голям срам за всички вярващи.”

В ОТГОВОР, пак пред „Дарик”, игуменът Тедосий пък казва, че няма да обжалва наказанието и ще си плати глобата от 250 лв. И също – че не смята да се оттегля доброволно от поста, макар че вече е на 77 години, през 50 от които е работил и би си отпочинал. Игуменът обаче не се смятал за виновен и бил изгонил инвалидите от храма, понеже вдигали много шум и се държали много лошо.

Генадий Маринов
П.П. Коментарът ми е: „No comment!”

*** Решението все още не е качено на сайта на КЗД; когато това стане, ще ви представим дословния му текст.

*****

Из Закона за защита от дискриминация

Глава трета. КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ

Чл. 40. (1) Комисията за защита от дискриминация, наричана по-нататък
"комисията", е независим специализиран държавен орган за предотвратяване на
дискриминация, защита от дискриминация и осигуряване равенство на възможностите.
(2) Комисията осъществява контрол по прилагането и спазването на този или
други закони, уреждащи равенство в третирането.
(3) Комисията е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София и е първостепенен разпоредител с бюджетни кредити.
(4) Комисията има свои регионални представители, като условията и редът за определянето им се уреждат с правилника по чл. 46, ал. 1.
(5) Комисията представя на Народното събрание всяка година до 31 март отчет за дейността си, който включва и информация за дейността на всеки от постоянните й специализирани състави.

Начало

Още по темата:

На дядо Игумен, и не само на него, предлагаме да си спомни един разтърсващ, поучителен и, по наше мнение, напълно подходящ за темата разказ на Елин Пелин; разказ, за който се сеща и Петър Кичашки, когато описва "милата случка", сполетяла го в Троянския манастир през лятото на 2008 г.: "За мое искрено съжаление това е истинска история, а не разказ на Елин Пелин. Тук камбаните не занемяха, монахът не осъзна грешката си".

31 коментара:

Анонимен каза...

Поведението на този който се нарича "божи служител" не може да очуди днес никой в България. Нашите попове по места все повече се държат така сякаш църквите и манастирите са тяхна лична собственост.Църквата е на Бога не на попа. Да си свещенослужител вече е модерно. Днес поповете са се превърнали в търговци. Продават всичко: от инвентар, през църковни имоти, свещи, до… опрощаване на греховете само далавери и користолюбиво присвояване на парите на Църквата ги вълнува. Важното е да се спазари цената.Игумените на манастирите са превърнали светите обители в кръчми,хотели и сборища на мутри . Е как да вярваш на такива "Божи" наместници?Навсякъде по света тези хорица"инвалидите" се поставят най-отпред,пред олтара.Има специални пътеки,асансьори за тях.Всеки им оказва внимание,а тук ги гонят от манастирите. Това, което се е случило в Троянския манастир, е възмутително! Подобно поведение е недопустимо за Божи служител. Дори младежите да са се държали не съвсем адекватно това по никакъв начин не му дава право да се отнася към тях по този начин, да ги нарича "грешници" и "прокълнати".Ако в миналото българските манастири са били среща на просветата и културата, сега за съжаление все по-често в тях се шири безпросветност, агресия и дребнодушие.

Анонимен каза...

Напълно съм съгласна с това изказване. Само ще добавя, че щом църквата/дано това в Троянския манастир да е единичен случай/ е започнала да игнорира "различните" от нас, то тогава какво да кажем за работодатели, които не приемат на работа хора с увреждания, от кого да вземат пример-хуманноста е отдавна забравена дума!

Анонимен каза...

Има и друг важен въпрос. Ако за църквата инвалидите са грешници по презумпция и трябва да се наказват, според демокрацията инвалидите са невинни и за тях трябва да се полагат грижи. Кой е прав и ако всеки държи на своето как ще се решават конфликтите?

Анонимен каза...

Аз като имам дете инвалид трябва ли да го измъчвам щото господ така иска?

Анонимен каза...

А има ли инфо, как са се държали дискриминираните, и с какво са предизвикали гнева на Дядо Теодосий? Защото не ми е за вярване, че само защото са инвалиди са изгонени. Според мен, инвалидите са същите права за посещение, както и всички.

Анонимен каза...

Боже,боже,на път сме заради наш Иван да намразим и свети Иван.Т.нар.Патриарх не беше ли и той от Орешака,какво мисли за хората с увреждания и въобще мисли ли?Щото манастира е ставропигиален-тоест директно подчинен на него....АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Всички брадати дяволи в черни раса, на принудителен труд в Белене!

Анонимен каза...

За съжаление,не само игумена се държи лошо.Много пъти хора са ми споделяли,че в Троянският манастир са се държали лошо с тях.Грубо и надуто,сякаш са отишли там да им пречат.Това трябва да се промени.Вместо да привличат хора,те ги отблъскват.Същите хора са ми споделяли,че в другите манастири няма такова отношение.И това не е единичен случай.Нищо повече не мога да кажа освен- срам ме е!

Анонимен каза...

Мен ме интересува какво е отношението към инвалидите. Да си оставям ли детето в къщи когато ходя в манастира, или пък най-добре изобщо да не ходя там?

Анонимен каза...

Невежество и бездушие - това мога да кажа за подобно отношение. Малко му е наказанието. Но може пък друг(по-високо от него) да го съди.

Атанасов каза...

Това вече не е храм, това е бизнес на чужд гръб.

Анонимен каза...

Дали има начин да се разкръстя, или това може да стане само ако приема друга религия? Доколкото знам ислямът е по-толерантен към инвалидите.

Анонимен каза...

Хайде бе специалисти! Толкова много въпроси, пък няма кой да отговори!

Анонимен каза...

Игумена направи добра реклама на манастира. Браво!!! Сигурен съм, че много хора ще помислят пак преди да посетят Троянския Манастир. Браво дядо попе.

Анонимен каза...

Ще му секне бизнеса със свещи.

Анонимен каза...

Не 10-ти, няма да го съди. Ако съдеше земята отдавна да се беше разтворила и много мръсници да бяха пратени да се пържат в ада. Пък те си живеят като царчета.

Анонимен каза...

ЗДРАВЕЙТЕ,
КОЛКО КОМЕНТАР МОГА ДА НАПРАВЯ ЗА МАНАСТИРА,ЧЕ НЯМА ДА МИ СТИГНАТ СТРАНИЦИТЕ,НО ИСКАМ НЯКОЙ ДА МИ ОБЯСНИ АКО МОЖЕ:ПРАВИЛНО ЛИ Е В БОЖИЯ ХРАМ ДА СЕ ПАЛЯТ СВЕЩИ ОТВЪН ПРЕД ВРАТАТА И ЗАЩО НЕ ПРОДАВАТ СВЕЩИ ЗА ПО-МАЛКО ОТ 0,50ЛВ.,КОИТО ГОРЯТ КАТО ФОЕРВЕРГИ,ЗАЩОТО ВОСЪКА Е НЕКАЧЕСТВЕН И ПЪЛЕН С ВОДА И .......... ПРОСТО НЯМЯМ ДУМИ.МОЖЕ ДА Е ПРЕСИЛЕНО НО ТРЯБВА ДА ИЗГОНЯТ ВСИЧКИ СТАРИ ПОПОВЕ И ДА УПРАВЛЯВАТ МЛАДИ ,КОИТО ТОКУ ЩО СА ИЗЛЕЗЛИ ОТ СЕМИНАРИЯТА.

Анонимен каза...

Xa xaxaxa тоз игумен голям побоиник току що го даваха по БТВ и шибна оператора с бастуна.Май се изживява нещо като свещеник от манастир на Шаолин.Абе тия хора минават ли психо-преглед преди да ги настанят на длъжността ? Ужас!!!!!

Анонимен каза...

Даже и осветената вода се продава...Читателка

Анонимен каза...

Ако бяха божии хора на дяда ти Максима хората - нямаше БиТиВи да събира милостиня, а църквата щеше да е поела социалните си функции и всички домове за деца, сираци, стари хора, кухни за бедни, циганските гета и т.н. и т. н. щяха да са църковни. Ама те са търговци ВСИЧКИТЕ и мразят хората от десетилетия. И когато човек им го каже в очите - НАЛИТАТ НА БОЙ?! Нечувано, нагло и повече от срамно!

Анонимен каза...

Нямам думи, знам че политиката е мръсна, но това е църква тази която закриля хората.
Този да си ходи от където е дошъл.

Атанасов каза...

Писмо с предложение до Генади Маринов

Предлагам на Генади да направим подписка за смяна на игумена. Това не е единично действие, този ще прогони и малкото туристи които има на последък.

Анонимен каза...

Нека сме състрадателни,нека съчувстваме на дяда Теодосия-очевидно Бог му е взел акъла през 2008-ма и очевидно не му го връща и до днес/виж новините по БТВ/!Преди време същото се случи и с игумена на Гложенския манастир-запали го!Е,слава Богу,прибраха го.Сега какво чакаме-или линейката,или пожарната!Или и двете едновременно....АЙ с-с-с-с.....

Бианка каза...

От инцидента насам следя много внимателно какво се случва с Игумена.Сега се държи пак нагло,не отрича а непосредствено след скандала с инвалидите в интернет даде изявление,че такова нещо не се е случило!Действията му обаче пред журналистите отново доказват простотията на тъй наречения Дядо Игумен.Никога не съм крила,че имам дъщеря с увреждане,гордея се с нея и искам да кажа на човека,който пита има ли дете инвалид, да си стои ли детето в къщи ,когато той отиде да пали свещичка в манастир или църква-НЕ ГОСПОДИНЕ/ЖО,ВЗИМАЙТЕ ГО НА ВСЯКЪДЕ И ГО ПОКАЗВАЙТЕ,ГОРДЕЙТЕ СЕ С НЕГО,ЗАЩОТО ТО Е ВАШЕ ДЕТЕ И НАЙ-МАЛКОТО КОЕТО МОЖЕ ДА НАПРАВИ Е ДА НАУЧИ ВСЕКИ КАК СЕ ЖИВЕЕ ДОСТОЙНО,КАКВО Е ИСТИНСКА НЕОПЕТНЕНА РАДОСТ,ЩАСТИЕ,КАКВО Е ЧЕСТ,КАКВО Е САМООТВЕРЖЕНОСТ!!!
За съжаление игумена няма нито чувство за чест,нито за достойнство.Само едно жалко чувство за пресметливост и високомерие,неприсъщо за един истински божи човек!Един божи човек трябва да е пример за обществото и вместо да казва че в библията пише че инвалидите са наказани от Бог,нека се понапъне да покаже наистина Библията на какво учи.А то е само за ЛЮБОВ,дума непозната явно за него.Как да се сърдим тогава на бизнеса, като личност като него мисли така а те го следват?И как да се втълпи на обществото,че инвалидите са достойни да заемат своето място сред тях?Именно те са тези които ТРЯБВА да покажат,че инвалидите са достойни да покажат умения,да им подадат ръка и да им помогнат да се чувстват сред свои,да се чувстват пълноценни.Това няма как да стане сега,защото обществото не е узряло за подобни постъпки и е видно защо.Има хора които в името на добрата реклама взимат на работа хора с увреждания и след като видят че не е толкова лесно а се изисква внимание ги уволняват,под предлог-чист мързел!/Визирам РИКО СТИЛ/.Човек колкото и да иска не може да надмине себе си,но жалко е,че няма много от кой да се взима пример.Но все пак има и хора-един от тези е отец Иван,който е достатъчно доблестен и силен да се бори сам срещу държавата.Може би и тук трябва да има подобен на него,но за съжаление си имаме Игумена,който ни е за чудо и приказ.По мое мнение инвалидите в манастира не са се държали нагло и невъзпитано.Те си имат специфични начини за общуване,някои не чуват или не разбират използват се жестове ,говорене на висок глас и не на последно място слагам възбудата от екскурзията,радостното чувство че пътуват и има къде да отидат,да посетят една светиня,която за жалост се оказа твърде враждебна за тях.
И аз апелирам към троянци да покажат неудовлетворение към неговата простъпка.Да покажем,че инвалидите са достойни за нашето уважение и прием.Колкото до подписката-такава имаше и аз бях една от първите които се подписаха.
С уважение към Вас-Бианка Павлова

Анонимен каза...

Оставка ----или<,,<< анатема >>>>от манастира хахаха не е за смях .Това е гавра с хората ,ван от манастора,тия попове няма ли пенсия за тях @@@голяма реклама за троян ок про4ухме се

Анонимен каза...

Трябва да се смени Този ,не може да срами Манастира.Какъв е този бе,това не е поп,камоли игумен.Затова Църквата е на това дередже,защото е пълно с такива..........................................................................................................................................

Анонимен каза...

Споко! Дядо Теодосии е просто луд човек и това се зная много добре от родния клир. Вината и грехът не са негови, а на онези, които го пратиха за игумен в Троянския ванастир...

Анонимен каза...

Генади, много въпроси станаха, направи едно интервю с дедо поп, само гледай да не гризнеш бастуна...

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Teddy ot "normalnia" sviat каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
troyan21 каза...

Приложих правилата за 29 и 30

админЪт

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |