Важно: Нова възможност за проверка на вашето белодробно здраве

* Безплатно изследване на белите дробове осигуряват от СБАЛББ - Троян в Световния ден на спирометрията – 14 октомври, от 8:00 до 14:00

НА 14 ОКТОМВРИ – Световния ден на спирометрията, екип от лекари и медицински сестри от Белодробна болница (СБАЛББ) в Троян, с помощта на прецизен 5-минутен тест, ще преценяват белодробното здраве на жителите от нашата община. По същия начин, по който измерванията на кръвното налягане осигуряват прост, но ефективен метод за проверка на сърдечносъдово заболяване, спирометричните тестове могат да помогнат за разкриване на ранни симптоми на множество белодробни заболявания.

ТЕСТОВЕТЕ ЩЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ от 8:00 ч. до 14:00 ч. във Функционалния кабинет на лечебното заведение. Това събитие е едно от многото, които се провеждат по целия свят като част от профилактичната кампанията за профилактика на белодробните заболявания в Годината на белия дроб (2010).

СТАТИСТИКАТА СОЧИ, че всяка година 7% от всички смъртни случаи по целия свят са причинени от предотвратими белодробни заболявания. Милиони хора са изправени и пред дълга и болезнена старост поради състояния, които са лечими, ако бъдат уловени рано чрез подходящите тестове като спирометрията. Първият Световен ден на спирометрията ще насърчи повече хора да проверят белите си дробове за ранни признаци на белодробни заболявания: астма, рак на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест.

БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА - ТРОЯН е домакин на това безплатно събитие за желаещите както от община Троян, така и от цялата Ловешка област. Лекарите от екипа, извършващ безплатните спирометрични тестове за измерване на обема на белите дробове, ще консултират пациентите в случай, че резултатите породят загриженост, и ще дадат препоръки за по-нататъшно поведение.

БЕЛОДРОБНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ се сочат като бъдещият трети най-голям убиец през следващото десетилетие и ние се надяваме, че безплатните спирометрични тестове ще увеличат решителността на жителите на община Троян да контролират своето белодробно здраве.

Д-р Цветомила Дудевска,
управител на СБАЛББ - Троян

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ за проявите в Световния ден на спирометрията, които се провеждат в нашия район и в цяла Европа, ще намерите в интернет на адрес www.yearofthelung.org/wsd-events. Допълнителна информация можете да получите и от д-р Цветомила Дудевска - управител на СБАЛББ -Троян, на телефони 0670/6-49-85 и 0888/690273.


2 коментара:

Анонимен каза...

Д-р Дудевска,
Всяка есен в двора на белодробна болница - Троян се изгарят събраните листа. Огромните кълба пушек тровят не само болните, но и троянските жители. Говорих с Таня Рогачева. Ако им се обадите листата ще бъдат извозени безплатно. С тях се зарежда инсталация за биогаз.

Анонимен каза...

А защо Тоня Рогачева не ги е глобила? За едни може, за други - не, така ли?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |