Ездачи и коне от „Буцефал” (Троян) – балкански шампиони по ендюранс

* На Балканския шампионат в Турция: Кирил Степанов с кон Зехир и Мария Стефанова със Сира дю Брюжер – съответно втори и трети; българите – с отборната титла * Конюшня „Буцефал” в Дебнево разполага с 40 елитни коне

НЯКОЛКО ГОДИНИ СТАВА ВЕЧЕ, кибиците по тротоара и пейките на с. Дебнево, Троянско, кокорят очи, когато две млади дами, яхнали грациозно два великолепни коня, пресичат селския мегдан. Кои са те, какво правят в наше село? Какво търсят по стръмните горски пътища и често, препускайки шеметно, стряскат гъбари и козари?

НА ТИЯ И МНОГО ДРУГИ ВЪПРОСИ ще се опитам да дам отговор в този документален разказ. От 2003 г. в Троян съществува конюшня "Буцефал" със собственик Иван Стойчев (собственикът на троянския Хлебозавод – бел. Т21), който е и менажер, треньор и състезател. В момента конюшнята разполага с около 40 коня от арабска и шагия-араб порода. Ориентирана е предимно към развъждане и подготовка на коне за състезания и изпитания по издръжливост (ендюранс). За конете се грижи екип от млади, амбициозни и с голям професионален опит хора. Конюшня "Буцефал" диктува модните тенденции в дисциплината на Републиканското първенство, а вече и в Балканския шампионат.

ДВА ОТ ТЕЗИ ПРЕКРАСНИ КОНЯ сбират погледите на хората в Дебнево, защото подготовката за състезания се провежда именно тук. А че подготовката е първокласна, го доказаха на Балканския шампионат, състоял се от 17 до 19 септември в турския град Аванос (област Кападокия). В първенството участваха отборите на Турция, Румъния и България с по 4 коня и четири ездача. Трасето бе на 1500 м надморска височина в полупланинска пустинна местност - много тежко за коне и състезатели. Надпреварата протече в три етапа по 35 км - общо 105 км, с почивки от по 30 мин. Една обиколка се минаваше средно за около 2 часа.

В НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР на България два от четирите коня и ездачите им бяха от троянския Клуб по конен спорт (ККС) "Буцефал", а селекционер на отбора е Жанина Иванова (ветиринарен лекар със 17-годишен опит с коне, треньор, менажер и ездач), също от "Буцефал". Конят Захир с ездач Кирил Степанов („Буцефал”) спечели 2-ро място и сребърния медал в главното индивидуално класиране. А Сира дю Брюжер с ездач великолепната Мария Йорданова (по професия - финансов анализатор) остана 3-ти и се окичи с бронза.

БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ ОТБОРНАТА ТИТЛА, златните медали и купата на победителите, като наградите имаха и финансово изражение; отличията за конете в такива състезания пък са специални розетки. Ще се помни картината при издигане флага на България и звученето на националния химн – сред публиката десетки български изселници със сълзи на очи приветсваха нашите, а конната турска жандармерия отдаваше чест на победителите.

НАКРАЯ НЯКОЛКО ДУМИ и за другите от екипа, подпомагащ подготовката на ККС "Буцефал”. Главният отговорник на конюшнята Стефан Дамбалов е на "всеки километър" и решава всички въпроси в движение, а шефът на конегледачите Станимир Иванов е любимец на хората от селото и е всичко за конете. В "Буцефал " се отделя специално внимание и за най-младите ездачи; 11-годишните Анна Стойчева - племенница на собственика, и дебневенчетата Виктор Диянов и Стефани Николова ежедневно се грижат за любимите кончета и вече доста професионално яздят.

Стефан Генков-Лимона, с. Дебнево

1 Коментара:

Даниел Сираков каза...

Браво момчета и момичета,
любовта ,търпението и постоянството вече носят успехи.Иван,ти доказа ,че и в Троянско има бъдеще за конен спорт...Успех и здраве да съпътсват хора и коне и занапред...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |