Орешашкият панаир – крачка във вярната посока?

* На чудотворната икона на Троеручицата вече не й се налага да се носи покрай кюлоти, „сутюени” и всевъзможни китайско-ориенталски боклуци и кинкалерии

ТАЗГОДИШНИЯТ ОРЕШАШКИ ПАНАИР направи крачка във вярната посока, мисля аз. Посока на връщане към традициите – някога Панаирът е представлявал органична част от храмовия празник, от християнската ритуалност, а търговията е била само на занаятчийски стоки с доказано качество и, забележете, е започвала с тържествен водосвет (да търгуваш до храма - това е било осъзната отговорност, и от продавачи, и от купувачи, от всички).

ПОСОКА НА ПОВЕЧЕ РЕД И СТРУКТУРИРАНОСТ, обратна на биташкия хаос. Пример – детският кът (Луна паркът), едно много много важно нещо, вече е обособен на възможно най-удобното (а и безопасно) място, площадчето по средата на сергиите. И безотговорната гледка на набутани където им падне люшкалки и влакчета и малчугани, промъкващи се покрай подпийнали и разпищолени компании и настървени от алъш-вериша панаирджии, я нямаше.

ПОСОКА НА, ОБРАЗНО КАЗАНО, отделяне на зърното от плявата – в горната част на Панаира, по-близката до храма, бяха разположени само сергии, предлагащи произведения на традиционните народни занаяти; нещо повече – на няколко места имаше дори демонстрации „на живо” (грънчарство, дърворезба). Което отделяне постигаше и допълнителен ефект, знаков ефект: на чудотворната икона на св. Богородица Троеручица не й се налагаше, както в предишни години, да се носи покрай кюлоти, „сутюени” и всевъзможни други китайско-ориенталски боклуци и кинкалерии - обидно и унижаващо и за Нея, и за всички нас.

ПОСОКА, ТОВА ГО КАЗВАМ С ГОЛЕМИ УГОВОРКИ, на макар и плаха дечалгизация; би било прекалено оптимистично и нереалистично да очакваме чалгарията (музикалната и останалите й проявления) да бъде изкоренена от Орешашкия панаир, но вярвам, че може да бъде укротена и изтикана по в ъгъла. Посока, това е много важно, на повече хигиена (в буквалния смисъл) – не че чистотата е влязла в нормалните европейски параметри, но има положително развитие (макар че и този път не забелязах задължителните химически тоалетни, но може да бъркам – бел. Г.М.).

„ВЪПРЕКИ КРИЗАТА финансовите резултати от Панаира са по-добри от миналогодишните”, коментира Иван Чакъров, управителят на общинското дружество „Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак” ЕООД, което администрира Орешашкия панаир. От него научихме, че участващите фирми сега са около 270 срещу 150 миналата година. Друг важен момент – всички наеми за сергиите били платени предварително, още през м. юли, което е и по-удобно, и по-изгодно за организаторите. Тоест – поета е посока на ясни икономически правила (дано не бъркам – бел. Г.М.).

Г-Н ЧАКЪРОВ, който след месец ще отбележи точно една година начело на НИХЗИ – Орешак, подчерта още един безспорен успех – постепенно на сергиите се завръщат произведенията на автентичните троянски народни занаяти, символ и гордост на нашия край. Друга вярна посока.

Генадий Маринов

5 коментара:

50/50 каза...

Имаше една нещастна химическа тоалетна, ама май по-добре щеше да е без нея... Не изглеждаше никак европейски.

Анонимен каза...

1/2 каза...
Кръчмите в Орешак са достатъчно и достатъчно тоалетни имат,така че може и без химическите измислици!

Пол...... каза...

50/50,може би си прав/а,но в статията на Гената се изтъква,че се върви във вярната посока.И аз ходих и видях това което е описано.Разбира се да е всичко по-европейско се иска още много работа а и хъс да знаеш как да го направиш,но,определено г-н И.Чакъров тази година се е постарал.Чалгазацията скоро няма да може да се изкорени,но когато е изтласкана по-встрани,това няма как да не се забележи и естествено да те зарадва.Аз като човек който се занимава изцяло с керамика няма как да не оценя всичко това по достойнство.

50/50 каза...

Коментарът ми беше в отговор на цитат от статията - "(макар че и този път не забелязах задължителните химически тоалетни, но може да бъркам – бел. Г.М.)."
Според автора явно не са достатъчни тоалетните, според мен също.

Анонимен каза...

Аз непосещавам панаира от 25 години насам.Мразя това струпване на хора,голяма част от които използват проявата да се напият, а поповете да си правят далаверата със скапаните си и скъпи свещи.Това, което става в Троянския манастир не е нищо , освен една далавера на божите служители и хората около тях.Добре ,че имаме управител на изложението един млад и много интелегентен и най-важното инициативен човек - браво Иване ! Дано успееш да се пребориш в близките години с простотията и алчността и безбожните дела, които стават в района на манастира.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |