Сега не плаках, честито на Испания!

* Защо 2010-та бе много по-различна от 1974-та и 1990-та
 
ПОМНЯ 1974 ГОДИНА. Мондиалът в Западна Германия. Бил съм на 13. И пак моят отбор бе Холандия. Тогава плаках, не, ридах, когато великият отбор, изобретил тоталния футбол, отборът творец, заслужаващ както никой друг световната титла, загуби с 1:2 от домакина Германия. И сега потръпвам от спомена – уникалният, гениалният, великият, най-великият (или може би вторият най-велик - до Марадона) Йохан Кройф навърза половината немци на терена и след това от дузпата дребничкият Неескенс разпра германската врата зад Сеп Майер. Но въпреки логиката Германия спечели. Най-добрите, лалетата, останаха втори. Нелепа шега на съдбата.

ТАКА СЕ СЛУЧИ, ЧЕ ПРЕЗ 1990 Г., точно по време на Мондиала в Италия, бях в Берлин. И там, в центъра на немската столица, в един училищен или някакъв друг обществен двор недалеч от Бундестага, на един огромен екран гледах „повторението” – Германия срещу Холандия, този път осминафинал. Лалетата отново имаха своя велик отбор – с Марко ван Бастен, Гулит, Рийкард. Изненадващо площадът с големия екран беше почти пуст. Гледахме от колата, аз и Панчо, двама троянци, викащи за Холандия. До нашето соцвозило пък бе спрял лъскав мерцедес с холандска регистрация, с двама чичковци вътре, които също като нас бяха решили да гледат мача тук. Нещо повече – в началото те извадиха две холандски знаменца и ги закачиха, на някакви специални стойки, отпред на капака на мерцедеса.

БЯХ СИГУРЕН, ЧЕ ТОЗИ ПЪТ ЩЕ БИЕМ, че не може на два пъти съдбата да е толкова жестока към най-добрите. Оказа се, че може. Немците отново спечелиха с гол преднина (1:0). Виках, ама как виках за Холандия насред Берлин, виках до края. И пак щях да плача. Ако не бяха онези холандски чичковци, които още преди да свърши мача си събраха знаменцата, запалиха лимузината и се изнизаха като мушмороци. Може би Господ наказа „оранжевите” заради тези двама техни сънародници мушмороци…

МОНДИАЛЪТ В ЮАР, 2010 Г. Сега не плаках. Макар че щях да счупя телевизора при оня невъзможен пропуск на Ариен Робен през второто полувреме в снощния финал срещу испанците. Питам се защо този път бях някак по-равнодушен при загубата на моите лалета. Може би „равнодушен” не е правилната дума, но със сигурност бях по-спокоен. Лесно си го обяснявам – сега срещу Холандия имаше отбор, който заслужаваше титлата в абсолютно същата степен, дори повече. И като майсторство, и като харизма (както бе и през 1978 г., когато Аржентина на Марио Кемпес спечели финала срещу „оранжевите” с 3:1). Затова 2010-та бе много по-различна от 1974-та и 1990-та. Честито на Испания – новият световен футболен владетел!

ХОЛАНДИЯ – вечните втори? Не – великите втори!

Генадий Маринов 

21 коментара:

Анонимен каза...

Тази сутрин Цветан Цветанов заедно с немските си колеги е провел втора част на култовата акция "Октопод",на територията на бундес републиката.
Заловен е октопода Паул и е обвнинен в черно тото и нелегални залози!
Повече подробности очаквайте в ненормално късната емисия новини на Пират ТВ!

Анонимен каза...

Към горния:това се казва новина-хахахахахаааааа.......

Анонимен каза...

И една новина в аванс:

Очкава се нова специализирана акция на вътрешния министър Цветанов по южното черноморие носеща името "Вувузелата"....

troyan21 каза...

Не плачи, Гена! Ще те водя да ти удавя мъката в БИРА и да я запуша с пържени картофи и ще ти направя сайтче с рекламки по него!
АдминЪТ

Пол..... каза...

Искам и аз.Аз мога по женски много да рева:))))))

Елеонора каза...

До Генади
Статията ти за испанския отбор е чудесна. Казва ти го най-върлия противник на българската футболна действителност.Както знаеш миналата година имах удоволствието да стъпя на култовия стадион Сантяго Бернанео, да изпия кафето си в кафенето на Реал Мадрид, да се разходя във фирмения магазин на отбора. Така и аз попаднах в клопката на испанската футболна магия. В тази страна футболът найстина е религия и красиво зрелище. Истински спектакъл и емоция, която ние не сме способни да изживеем. Добронамерено завиждах на всички, които цяла нощ са празнували на площад Сибеляс и традиционната за футболни празници улица Кастелияна. Между тях много българи и троянци. Живеещите в Испания заслужават уважение и за начина, по който се веселят и изразяват принадлежността към тази общност. А и покрай всичко друго се нагледах на хубави мъже.

Анонимен каза...

ULTRAS HOOLS
До Елеонора:

Само не разбрах хвалиш ли се или се оплакваш?
И като си върл противник на българската действителност ходи в Испания,ама гледай да не е в Каталуния или при баските че ще ти резнат зелката.
А идеята ти да сравняваш Бг футбола с Испанската Примиера дивизион е направо тъпичка.
Случайно ако не знаеш,а може би не,живеем в най-бедната и корумпирана държава в цяла Европа че и повече.
Нищо тук не е като хората че да искаш футбола ни да е!
Аман от такива Българи,дето всичко чуждо им е родно!
Нали знаеш Алеко кво казва в оня роман:Боже пази...

Анонимен каза...

А и в Троян има достатъчно хубави мъже,че да се юрнеш чак при Иберийците да дириш коравляк.
Чудно ти на кво мязаш,че си и претенциозна.
И само да те информирам, стадиона на кралския отбор се казва "Сантяго Бернабеу",а да те питам знаеш ли кой е той или какво означава Реал Мадрид,едва ли ще ми отговориш...

Гост каза...

Усещам тежка миризма на трол.

Генадий Маринов, Т21 каза...

До по-горния:

Познавам добре Елеонора - една страхотна дама, която направи и прави много за нашия град (по-точно - превърна ръководената от нея институция в едно от малкото, да не кажа единственото, наистина европейско кътче в Троян). И отгоре на всичко е много, ама много хубава жена!

С уважение към всички форумци: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Така си и мислех че става въпрос за музея...
Нищо лично,ама да я попитам тя на колко футболни мача е ходила през живота си ,че така весело да отхвърля всичко Българско и родно?
Госпожице или госпожо,нищо лично,ама недей да се обаждаш по теми по които явно не си компетентна,ако търсиш показност ей го господин Маринов,ще ти направи едно бързо интервю и си готова с ПР-а за който мечтаеш.

Анонимен каза...

А тоя дето усещал тежката миризма да ходи да се замие и да си смени чорапите,може и да спре да му мирише а и на хората около него....

Анонимен каза...

ami vaprosnata eleonora sestra im jiveq neide v ispaniq:)kade to4no ne me interesuva no znam 4e i dvete sa mnogo opravni vav vsqko otno6enie :)no naistina opravni

Анонимен каза...

Елеонора, добре дошла във форума на Троян 21. Надявам се по- често да четем твои мнения и най- вече предложения, защото се познаваме и знам, че си можещ и мислещ човек.
П.П. Не обръщай внимание на троловете, те толкова могат!
Counsel

Анонимен каза...

Ами по тая логика нека всеки ходил на каквато и да е екзкурзия да я публикува под статиите тук,независимо че нямат никаква връзка с тях.
Да видим дали е "трол-ско" както е модерно напоследък да се наричат всички несъгласни с дадено мнение.
Лично аз мисля поне 10 истории да публикувам.

Поздрави,

Само Левски

Анонимен каза...

Ало, Левски,
що ли ми се виждаш познат?
Балканджийката

Анонимен каза...

Че как ме видя ?

Анонимен каза...

Ми с едно оченце, бе мен...

Анонимен каза...

Много палаво оченце имаш маа бейби,я ми смигни чаровно ма прешъс,и ща водя на сладкарница с боза и пасти!

Анонимен каза...

Ма на - смигам ти от половин час с чаровното си зелено оче, ма ти не ме скиваш, мен! Що ли ми се струва, че ти се свиди за бозичката с пастите? Аре, чакам!

Анонимен каза...

А чи са вкисна бозата ма суит дарлинг,виж ква жега е докога да те чакам,и пастата стана на нищо ма шугър,а от смигане да ме забележиш хванах тик на окото ма грийн айс

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |