Камерният ни хор гостува във Франция

* Хористките на Веселка Марешка изнесоха 8 концерта в различни градове на Прованс * По улиците на Карпантра – френски шансони в троянско изпълнение

ДАМСКИЯТ КАМЕРЕН ХОР при Народно читалище „Наука” (Троян) се завърна от Франция. Хорът бе там по покана за участие в Празниците на музиката, световна инициатива, която се провежда всяка година в средата на юни и се отбелязва в над 100 страни. Хористките от Троян, водени от диригентката Веселка Марешка, бяха посрещнати сърдечно от колегите си от хоровете в Перн ле Фонтен и Авиньон. Пиер Габер - кмет на побратимения с Троян Перн ле Фонтен, и заместникът му Дидие Карл официално, с уважение и респект приеха троянската група.

В ДНИТЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ троянският дамски хор изнесе 8 концерта в различни градове и села на Прованс. Домакини бяха местния Комитет за побратимяване с председател Жоневиев Рувиер, подпомагана от Даниел Малкюи, и всички хористи и членове на комитета. Изпълненията ни предизвикваха голям интерес у французите – и те пееха с умиление и старание българските народни песни. Троянските хористки впечатлиха с изпълнения на популярни френски шансони по време на празника в град Карпантра - концертът бе по улиците на красивия провансалски град. Невероятен звук и хармония звучаха и по време на изпълнението на хора в катедралата в Сент Жал.

„В ДАЛЕЧНА И ПРЕЛЕСТНА ЮЖНА ФРАНЦИЯ ние оставихме приятели за цял живот, хора, които са отворени за всичко различно, ценящи фолклора ни и нашите традиции”, сподели Маргарита Мондешка, секретар на троянското читалище. Групата от Троян бе придружавана и от Мариян Балев, зам.-кмет на община Троян, и Бисерка Йовчевска - преводач и организатор. На тръгване всички си пожелаха да се видят скоро в България и да запеят отново заедно.

И НЕЩО ЛЮБОПИТНО - въпреки повече от 50-часовото пътуване до Франция троянските хористки спряха и разгледаха Венеция и изпяха българска народна песен на площад „Сан Марко”. Троянската група разгледа и Монако, Ница, Антиб - невероятни градове от Френската Ривиера. На връщане посетиха и Верона и Триест. И още нещо любопитно - в малкото си свободно време двама от хористите, Пенка Петрова и гост солистът Иван Хаджидимитров, изкачиха един от върховете в планината Монт Льо в Прованс - връх Санта Люче. Там за първи път стъпи български крак и се пя българска народна песен.

Красимира Коларова, ТВ „Оптиспринт”

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |