Около конкурса за паметник на Хаджийски – информационен мрак

* Обявата за конкурса бе качена тихомълком на официалния сайт на Община Троян, там някъде между другите неща, за което не бе уведомена дори… PR-ката на Общината; после в печатното издание на Общинския съвет - и толкоз

ОБЩИНА ТРОЯН, в изпълнение на решение №458 на Общинския съвет от 29 април 2010 г., обяви конкурс за проектиране на паметник на Иван Хаджийски в централната част на Троян (определеното място е между двете музейни сгради, точно там, където от две десетилетия стърчи остатъкът от някогашния партизански паметник – бел. Т21). Ала го обяви някак свенливо.

А ИДЕЯТА БЕ конкурсът да е максимално отворен, да се чуе навсякъде; и, в крайна сметка, да се привлекат за участие най-добрите и най-достойните за такава задача скулптори от цяла България. Подобна заявка направи пред общинските съветници и вносителят (кметът Минко Акимов), подобна амбиция имаше и в писмената обосновка на предложението.

С ДРУГИ ДУМИ – очакваше се масиран PR, широка разгласа из местни, регионални и централни медии, интервюта, изявления; изобщо - мащабно обговаряне. Пък то? Обявата за конкурса бе качена тихомълком на официалния сайт на Община Троян, там някъде между другите неща, за което не бе уведомена дори… PR-ката на Общината г-жа Генкова (тя сама си го призна на пресконференция на кмета на 4 юни; на същата тази пресконференция и г-н Акимов вдигна рамене на въпроса ни докъде са стигнали нещата с конкурса – бел. Т21). След няколко дни обявата бе публикувана в печатното издание на Общинския съвет – „Троянски глас”, и толкоз. А дали ще се обяви и в някоя от националните медии (предварително се говореше поне за в две – бел. Т21), кой да ти каже?

СПОРЕД УСЛОВИЯТА НА КОНКУРСА в 10-дневен срок след крайната дата за обявяване на конкурса (31 май) със заповед на кмета би трябвало да е назначено и 7-членното жури (двама скулптури, двама архитекти и трима представители на Общината). Тоест – до 10 юни би трябвало да са определени хората, които ще изберат най-достойния от представените проекти. Но и по този въпрос информация няма.

СЛУЧВАЩОТО СЕ ПЪК ДОЗАСИЛВА СЪМНЕНИЯТА НИ, че идеята за паметник на Хаджийски в Троян и този път няма да види бял свят. И че настоящият конкурс не е нищо друго, освен някаква рекламно-политическо-предизборна пушилка. И че стърчащото партизанско (комунистическо) нещо на пъпа на Троян ще продължава да си стърчи… Дано не сме прави!

Т21


Заб. За да могат многобройните ни читатели да се запознаят с условията на конкурса за проектиране на паметник на Иван Хаджийски в Троян, по-долу препечатваме пълния текст на обявата от сайта на Община Троян.

*******


ОБЩИНА ТРОЯН

КОНКУРС

Община Троян обявява национален явен конкурс измежду българските скулптори и архитекти за проектиране на паметник на изтъкнатия писател, философ, народопсихолог и първи български социолог Иван Хаджийски от град Троян

1. Тема на конкурса:
Паметник на изтъкнатия писател, философ, народопсихолог и първи български социолог Иван Хаджийски.

2. Цел на конкурса :
Да се избере проект, който по адекватен и убедителен начин отразява личността и дейността на Иван Хаджийски.

3. Условия на конкурса :
• Право на участие имат художници и архитекти от цялата страна;
• Не могат да участват съставителите на заданието, както и членовете на техническата комисия, журито и привлечените от тях експерти;
• Място за изграждане на композицията да бъде пл. "Възраждане" между двете музейни сгради;
• Проектите да бъдат съобразени със съществуващата архитектурна среда на избраното място;
• Конкурсът е явен. Eкипът, класиран на първо място, има право да продължи работата по изработването на пълен и окончателен проект и реализирането му след сключване на договор с Община Троян;
• На участващите колективи в конкурса ще бъдат предоставени материали за живота и дейността на Иван Хаджийски и скица-виза на определения терен;
• Финансова рамка на заданието – до 80 000 лв.

4. Художествена задача :
Идеята за проектиране на композицията да бъде реализирана със средствата на съвременното монументално изкуство (камък, метал и др.)

5. Вид на представените проекти:

• Ситуационно решение в М 1:20;
• Пластичен проект на паметника в подходящ материал в М 1:5;
• Детайл от проекта (глава) 1:1;
• Обяснителната записка за работата, видът и качеството на материалите (състав на метала или отливката, местопроизход и вид на камъка, както и материалите за настилка и облицовка) да бъде придружена с предварителна подробна количествена и стойностна сметка на целия проект, не повече от 3 страници с формат А4 с ориентировъчни разчети общо и поотделно на: паметника, реконструкция на пространството и детайли.

6. Срокове:
• Представяне на проектите – до 17.00 ч. на 29.10.2010 г.
• Журиране и обявяване на резултатите – 31.12.2010 г.
• Резултатите следва да бъдат утвърдени със заповед на кмета на община Троян.

7. Награден фонд:
• първо място - 2000 лева
• второ място - 1500 лева
• трето място - 1000 лева

8. Състав на техническата комисия за допускане до конкурса:

• Представител на отдел "Градоустройство, архитектура и контрол ТСУ" при Община Троян;
• Представител на комисия по "Образование, спорт, култура и граждански организации" при Общински съвет – Троян;
• Юрист.

9. Конкурсните проекти се оценяват от жури:

• скулптори – 2
• архитекти – 2
• представители на Възложителя – 3

10. Справка:
Община Троян
Пл. „Възраждане” №1
Тел. 0670/6-80-11, 6-80-04

Забележка :
• Журито се назначава със заповед на кмета на Община Троян най-късно 10 дни след крайния срок от обявяването на конкурса.
• Условията за участие в конкурса са абсолютно задължителни и неспазването им води до недопускане за участие.
• Премираните проекти стават притежание на обявителя на конкурса при запазване на авторските права.


10 коментара:

Анонимен каза...

Аааа, Генади,
нещо си се объркал. Що да е мащабна тази информация? Мащабни са само кметските изяви, на тях се дава гласност - срещи, пресконференции, интервюта по кабеларки и прочие. Виж, ако е конкурс за паметник на Миньо, това вече е друга работа и щеше да намери широк рекламен отзвук. Аз ти предлагам друго - за да се чете вестника ти и за да е интересен форума в нета, редувай моля статии ту за Миньо, ту за Пеевски. Хайде, пускай и тази за Пеевски, че форума нещо залиня.
Поздрави,
Балканджийката

Троянец каза...

хахахааааа Миньо,Пеевски,Миньо,Пеевски...нещо като роднина,милиционир,роднина,милиционер...
хахаааааааааа

Полендачката каза...

Ха ха ,привет Балканджийке,много си права.Превари ме:):):).Гена,много правилно си го написал,дано не си прав.Дано се поразмърдат милите ни управници.Преди малко ги защитих,но тук критикувам!

Анонимен каза...

пол,
не ги защитавай. Те са обществени фигури и трябва да имат морал. Иначе много се излагат. Вярно, че личния живот на всеки си е негова лична работа, ама има изключения. Защото ние не сме го избирали този кмет да върши такива дела, а други в угода на троянци.
Балканджийката

Полендачката каза...

Балк.разбирам те много добре,права си,но исках да пресека простотията.Просто беше прекалено грозно.

Анонимен каза...

А да си расист е красиво,така ли?
Ама кво ли се учудвам от теб,ти се точиш на Миньо,сеещ расова омраза във форума....ужас докъде я докарахме,скоро те виждам и в листата му от фенове...

Полендачката каза...

Не съм и никога няма да бъда расист,но някои не ме разбират заради по различното ми мнение,но това не е толкова важно.Ако ти обясня няма да можеш да ме коментираш,но ще си спестя това.Не тук му е мястото!

Анонимен каза...

Полячке,направи услуга,или си пий хапчетата или се самоубий...

Миньо,кога ще асфалтираш главната от Общинския пазар до Поделението?

Анонимен каза...

Я па тоя пак се появи тук да раздава хапчета.Хе хе май ти си опрял до това с това повтаряне.

Анонимен каза...

А ти отиди да целуваш трапчанския задник путколизецо и си живей обречен на нищета!

Миньо,кога ще асфалтираш главната от Общинския пазар до Поделението?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |