Дарение за близо 2 млн. лв. прави бизнесмен от Дебнево

* Вече е договорено прехвърлянето на Общината на собствеността върху частния водопровод * Дарителят Стефан Бояджиев е доктор по икономика, завършил външна търговия в Москва и специализирал в Канзас (САЩ)

СКЪПО ДАРЕНИЕ, свързано с инфраструктурата на едно от най-динамично развиващите се троянски села – Дебнево, ще направи роденият в селото бизнесмен Стефан Бояджиев, научихме от самия него. Става дума за построения изцяло със собствени средства съвременен водопровод за питейна вода (с капацитет 10 литра в секунда) в комплект с огромен резервоар с обем 700 куб. м. Пазарната оценка на съоръжението в момента възлиза на 1 млн. и 860 хил. лв. А след като собствеността му бъде прехвърлен на Общината, годишно в общинския бюджет, според експертни оценки, от продажба на вода ще влизат по 160 000 лв. (данните ни даде г-н Бояджиев и ги публикуваме според посочените от него параметри и цифри – бел. Т21).

ПОПИТАХМЕ ДАРИТЕЛЯ КАКВИ СА МОТИВИТЕ МУ за този, меко казано необичаен за днешните български времена жест и дали няма нещо „скрито”. Отговорът на г-н Бояджиев бе, че прави това дарение по няколко причини. Първо – защото „мониторингът и поддръжката на чистотата на водата не е по силите на частна фирма”, въпреки че частниците вече имат право да притежават водопроводи и да търгуват с вода. Второ – защото общинското водно дружество „ВиК – Стенето” ЕООД, ръководено от инж. Тонимир Гечев, е доказало своя висок професионализъм, т.е. водопроводът ще попадне в добри ръце. И трето – г-н Бояджиев бил впечатлен от бързото възстановяване на горялото дебневенско училище и експедитивните действия на общинското ръководство, което подсилило идеята му да направи дарението на Общината.

ИМА ОЩЕ НЕЩО. В трудните кризисни времена в Дебнево се инвестираха над 10 милиона лева от различни фирми - за производство на пеноетонни тухли, пакетаж на хранителни стоки, керамика, модерна конна база, предстои строителството на лечебно-възстановителен комплекс за украински миньори. Все обекти, които се нуждаят от качествена питейна вода, третирана професионално и отговаряща на изискванията.

ПРЕДСТОИ дарителският жест да бъде узаконен с решение на Общинския съвет в Троян, което най-вероятно ще стане на сесията през м. юни.

Т21

*******

Бояджиеви – големите дарители в Троянско

РОДЪТ БОЯДЖИЕВИ от село Дебнево е един от родолюбивите и образовани родове в Троянско, дал десетки учители, лекари, агрономи, индустриалци и народни представители. Това, което го отличава, е всестранната дарителска дейност на неговите най-заможни представители в трудните за родния край времена. Вместо да кътат „бели пари за черни дни”, Бояджиеви безкористно и скромно са дарявали на читалището и училището в Дебнево, на църквата и джамията, а сега – и цял водопровод на община Троян.

Доайенът на рода МАТЮ БОЯДЖИЕВ (прадядото), герой от Сръбско-българската война, дарява първите 1000 тома книги на читалището и звучна австрийска камбана за училището (десетки години тази камбана всяка сутрин призовава малчуганите на училище; след опустошителния пожар в училището миналата година тя е спасена и наново ще бъде поставена, за да окуражава с бодрия си звън учениците, а и всички дебневени – бел. Т21).

Представителят на средното поколение Бояджиеви – промишленикът от 30-те години СТЕФАН БОЯДЖИЕВ (сродник), подарява на църквата в Дебнево двете големи камбани.

Правнукът, за който говорихме по-горе - докторът на икономическите науки СТЕФАН БОЯДЖИЕВ, възпитаник на Московския институт за международни отношения и на университета Манхатън (щата Канзас) в САЩ – продължава традицията. И я продължава повече от достойно.

3 коментара:

Анонимен каза...

Много поучително четиво! Безспорно във всички времена дарителите са били все тачени хора, а още по-впечатляващ е факта, че това се предава с поколенията. Моите лични поздравления към г-н Бояджиев.
И друго - що в едно съседно Дебнево може да се намерят инвеститори, а в Троян - не? За мащабите на едно нашенско село 10 млн са си голяма сума. И що тамошният кмет не каже на нашия как се правят тези работи? Щото май Дебнево е към Троянска община, нали?
Балканджийката

Анонимен каза...

Защо му се връзвате на този "Бизнесмен". Това е незаконен и до днес водопровод, който ни унищожи нивите и е с неясни качества на водата.Май пак ще ни тровите .... пак жълтеница ...пак...

Анонимен каза...

Че каква вода пиете, бе хора и що досега нищо не сте казали?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |