ЧЕТИВО ЗА УИКЕНДА: Радинини вълнения

* Всъщност той беше двойкаджия трето поколение и въпреки това стандартът на неговото семейство изобщо не беше пострадал от фамилната неграмотност* Колегата й я погледна, както се гледа човек, който все още твърди, че в България има футбол

КОЙ КАЗВА, ЧЕ МАТЕМАТИЦИТЕ БИЛИ СУХАРИ?! Днес сутринта, 29 май, събота, се зачетох в новия брой на вестник „Междучасие” – издание на троянското СОУ „Васил Левски” (пет поредни броя на школската газета се финансират чрез спечеления от училището проект „В ателиетата прекрасни – талантливи ще пораснем” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”; в петък, 28 май, се проведе общоградска конференция „Образованието и децата – отговорност на цялото общество”, също част от този проект, а „Междучасие”-то бе раздавано на участници и гости – бел. Г.М.).

И ОСТАНАХ КАТО ГРЪМНАТ от едни „Радинини вълнения” – страхотен сатиричен текст, подписан от „Николина Терзиева, преподавател по математика” (в същото троянско СОУ „Васил Левски”). Знаех, че Никол, както я наричат приятелите, е изключителен математик и изключителен преподавател, професионалист от най-висока проба. Спомних си, че преди време бе избрана за най-любим учител в анонимна анкета сред всички ученици в СОУ-то. Но не знаех какво може един математик, като седне пред белия лист. И когато доста му се е „насъбрало” от прелестите на родната образователна и всякаква друга действителност.

Генадий Маринов

*****

Радинини вълнения

УЧИТЕЛКАТА РАДИНКА ПЕТРОВА се събуди почти усмихната. Беше сънувала хубав учителски сън, че Данчо - ниско, пълно момче от 12. клас, от първия чин до прозореца вляво, си беше понаучило урока. Ще кажете - какво толкова. Но ще сбъркате.

УЧИТЕЛКАТА ПЕТРОВА ПРЕПОДАВАШЕ НА ДАНЧО още от пети клас и знаеше от опит, че той никога не си учи урока. Тя се опитваше да му обяснява, че е важно в днешно време човек да бъде образован, да има хубава професия, за да бъде уважаван в обществото. Но Данчовата ценностна система беше нагласена по друг начин. (Всъщност той беше двойкаджия трето поколение и въпреки това стандартът на неговото семейство изобщо не беше пострадал от фамилната неграмотност.)

ПЕТРОВА ОСТАВЯШЕ ДАНЧО НА ПОПРАВИТЕЛНИ ИЗПИТИ през годините, отделяше време да го учи допълнително. Показваше му, че името на детския писател е Ран Босилек, а не Рамбо Силек, че името на героя на Даниел Дефо не се пише Робин Зон Крузо. Данчо слушаше обясненията замислено и Петрова се надяваше, че той я разбира и повече няма да допуска такива грешки. Всъщност Данчо изобщо не внимаваше, а се опитваше да преброи наум колко пици е изял от сутринта и да пресметне колко още му остават до обичайните за деня 7 на брой. Така, лека-полека, българската образователна системата извлече Данчо до 12. клас. И ето го сега на първия чин до прозореца вляво, гледа разсеяно през него, дъвче дъвка, изпраща някой и друг SMS и чака с досада часът по роден език и родна литература да свърши.

НО В СЪНЯ на Радинка Петрова нещата бяха различни. Започна да го изпитва тя, като наум си повтаряше, че трябва да бъде спокойна, по никакъв начин да не стресира младежа, да изчака няколко минути, след което да му зададе със същия спокоен и учтив тон още десетина въпроса, та дано в Данчовата глава се появи някакъв проблясък. Но за нейно изумление Данчо отговори още на първия въпрос. Тогава тя, окрилена от получения пробив, продължи да го изпитва. Той отговори още на няколко въпроса и отново млъкна, верен на традицията си. Въпреки това радостта на Радинка Петрова беше голяма и със замах му написа четворка. Засмя се доволна в съня си - най-после беше чула някакъв що-годе смислен отговор от своя ученик.

ОБЪРНА СЕ НА ДРУГАТА СТРАНА и продължи да сънува. Беше вече в учителската стая и с радост откри, че там е колегата й по математика Виетов, по прякор Питагорът, отявлен скептик. Той малко я дразнеше, защото защитаваше тезата, че продънена бъчва не може да се напълни никога; докато Радинка Петрова, прочела стотици книги с щастлив край, твърдеше, че трябва да се вярва на ученика и че рано или късно той ще си научи урока. И ето, сега тя имаше аргумент в защита на своята теза.

КОГАТО РАДОСТНА СЪОБЩИ ЗА ЧЕТВОРКАТА, колегата й я погледна, както се гледа човек, който все още твърди, че в България има футбол. Разказа й, че Данчовият баща обещал на сина си да му купи най-нов модел „Мерцедес”, ако някога получи четворка. Като каза това, Виетов изведнъж се замисли. Седна, нервно извади един лист и започна да изчислява каква оценка трябва да получи Данчо по математика, за да му купят вертолет.

В ТОЗИ МОМЕНТ Радинка Петрова се събуди почти усмихната.Мъжът й беше пуснал програма „Хоризонт” на Българското национално радио и оттам, в 6 часа и 5 минути, както си е редно, звучеше бодро американско кънтри парче. А денят едва започваше...

Николина Терзиева, учителка по математика

56 коментара:

гост каза...

Когато човек е умен, е умен! Преди години асистентът ни по философия искаше да помислим по какво човекът се различава от животното и една приятелка светкавично отговори: по чувството си за хумор.

П.И. каза...

Аз Данчо го познавам,той е от нашия клас и баща му наистина му купи мерцедес.

Анонимен каза...

Моите поздравления за г-жа Терзиева.Това бива да влезе в"който си го може,го може"!А този Рамбо Силек "кърти мивки" както викат някои.Убедих се,че математиците не са задължително сухари-глей Соломон Паси какъв майтапчия е-май трети път се жени!На г-жа Терзиева пожелавам здраве и живот и да не губи чувството си за хумор.Както правилно отбелязва ГОСТ само то ни отличава от животните,ако не броим,разбира се .......... употребата на алкохол.Сетихсе и за откритието на един анонимен млад астроном:"През деня Земята се върти около Слънцето,а през нощта-около Луната. Като се върти,Земята показва задницата си отпред, а предницата-отзад.....АЙ с-с-с-с.....

Полендачката каза...

Айс,знам,че покрай Соломон и други ще харесаш>:):):)

Анонимен каза...

Недей говори,че Соломон Паси е математик, ще обидиш г-жа Терзиева като я сравняваш с този мошеник...

Полендачката каза...

До горния анонимко....Май нещо не разбра.Чети внимателно,пък ако още не разбираш,просто си трай!

Анонимен каза...

До Полендачката: Чета и препрочитам,и все същото разбирам че ментето Соломончо бил математик,но и майтапчия,защото се женил за трети път.Нищо лошо не казвам за баща му Исак който е много голям...но както се казва "природа отдыхала".Нищо лошо не казвам и срещу чифутите,макар да си го мисля...

Полендачката каза...

Ами хубаво де,преминах много набързо през коментарите и всъщност аз сбърках,като помислих,че отговаряш на друг,но....не обиждай така де....Ако се разкриеш,не мислиш ли,че и за теб може да се каже нещичко по така....

Zlati каза...

Госпожо Николина Терзиева, наистина е жалко че за толкова години не сте успяла да разберете основна истина за живота. А именно, факта че в живота никой не получава това което заслужава, а това за което се пребори. Така както и вашата геройня не е разбрала че книгите със щастливия край, нямат НИЩО общо със реалността.

Жалко е че като преподавател който би трябвало да учи децата ни на това как да се справят в живота, имате време и очевидно причина да публикувате материали който да осмислят факта колко книги сте прочела, говори, с цялото ми уважение, за комплексарщина което ме кара да се замисля как точно си третирате учениците и дали финансовото им състояние има някакво значение.

Ако има, найстина много жалко за децата около вас, особенно факта че сте минала и на ниво "поколения".

Интересно как споменавате българската образователна системата, все едно ВИЕ на сте част от нея? Все едно не сте протестирала за увеличаването на заплатата си не въз основа на реалните резулатати от преподаването ви, а въз основа на стажа ви.

Замисляла ли сте се някога че една от причините поради която учениците ви не се интересува от това което говорите е факта че си представят "отдавна изчезнал биологичен вид", който им развива лекций за живота?

Парадохално е че споменавате американски кънтри парчета във разказа си, тъй като манталитета ви е ужасно далеч от понятието "Американска мечта".

А точно тя обезсмисля цялата ви идея за това как само академичния отличник е този който БИ трябвало да успява в живота.

Ето ви списък с най-богатите и известни хора в света (in English), който са прекъснали университета си, някои дори и не са започвали, или средното си образование.

На фона на тези имена, статията ви изглежда меко казано забавна.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_college_dropout_billionaires

http://www.collegedropoutshalloffame.com/

http://www.millionairedropouts.com/millionaire.php/The_Millionaire_Dropout_List/

Пожелавам ви някой ден да се разходите по света, да срещнете различни преуспели хора с техните съдби, да еродирате до ниво подходящо за професията ви, и да стигнете до следното заключение - че академичния път, госпожо Терзиева, е един от МНОГОТО пътища към успеха.

Геният и твореца нямат бележници. А вие си оценявайте ли, оценявайте...

С уважение,
Златка, Троянско момиче :)

Анонимен каза...

Без да е гений, госпожа Терзиева показва, че е творец.Други, на които само името им е златно, доказват, че са от поколението, пострадало най-силно от рИформите.Дано и това се окаже един от многото пътища на успеха

Анонимен каза...

Определено не съм съгласен с мнението написано от "Златното момиче",очевидно `и липсва всякакво чувство за хумор.Колкото до г-жа Терзеива поздравления за стойностния материал!

Полендачката каза...

Прочитайки внимателно статията на Г-жа Терзиева и на Златка виждам,че и двете имат право!!!!!!!!

Анонимен каза...

Към Златка-разбира се,съгласен съм,че има различни пътища към успеха,но също има и различни видове успех!Зависи от ценносната система,а тя все пак се изгражда в ранна възраст.Преди всичко от семейството,но и от хора като г-жа Терзиева и затова пак я поздравявам.След като сте били по света,не може да не сте забелязали,че там преди всичко има правила/говоря за държавите,към които се стремим/.А иначе изключения-дал бог,но те,както е добре известно само потвърждават правилото.Смятате ли за нормално тук най-богатите да са само мутри,комунисти и чалга-певци и даже да са съветници на президента?Все пак в Америка най-богат е Бил Гейтс,а не Еминем,нали.Може много да се приказва на тази тема,но смятам,че ме разбрахте.С уважение.......АЙ с-с-с-с-с.......

Гост каза...

Към Полендачката: Може и двете да са прави, обаче едната пише умно и забавно, а другата - нравоучително и злобно. Хайде да познаем коя коя е.

Анонимен каза...

Към гост.....Прав си!Ай с-с-с-с.....

Анонимен каза...

Ст.Борджуков

Ей господа - аз по писаното от г-жа Терзиева нямам какво да добавя, само и се чудя на безсмъртния идеализъм ...

Колкото до Паси, като ви чета мненията, нямам усещането някой от Вас да е учил във факултета по математика на СУ, още по-малко да е изкарал та позитивна оценка по ВЕРОЯТНОСТИ И СТОХАСТИКА, а този човек е ПРОФЕСОР по вероятности! Само този факт за мен е достатъчен да му сваля шапка, а колкото до нематематическите му занимания и мнения - те са без значение!

Гост каза...

Ето нещо за таланта и различните разбирания за успех: съвсем прясна новина - големият поет Борис Христов е отказал държавна награда. Има още пичове в нашата България! С този линк към песен по негови стихове http://www.youtube.com/watch?v=FBlnSyjpxCs поздравявам всички във форума, които мислят, че човек трябва да знае как се пише Ран Босилек.

Полендачката каза...

Към "гост".Повярвай,че можех да направя такъв дълаг разбор на двете писания,че да седиш половин час и да се оттегчаваш от моя коментар.И за това/осъзнавайки,че някой ще ми отвърне/,аз бях прекалено кратко.Наистина по темата може много да се спори,но пак за кратко ще кажа,че Госпожата е абсолютно права,но по добре беше в ученическия вестник,да изтъкне за ценностите, които иска да наложи на децата и които те приемат,а не за липсата на такава.И разбира се за Златка,която каза НЯКОИ неща които са верни/но в никакъв случай всичко/,но можеше да го каже без тази подигравателна ирония,кратко и без злоба.Все пак г-жа Терзиева е уважаван от децата учител.Защо тя не написа за постиженията на свой ученик,за да може това да се дискутира?

Полендачката каза...

Моите сърдечни поздрави към г-н Админа/Ст.Борджуков/

Анонимен каза...

Деба професора деба като е такъв голем "ПРОФЕСОР" що не си стоя при науката...Отговорът е прост и всеки може да се досети.А за другите му изяви всички ги гледахме и им се "наслаждавахме" бая години и мушморокът май пак напиня към авантата...

Гост каза...

Ако на човек му се пише фейлетон, няма как да популяризира в него постижения. Жанрова особеност.

Полендачката каза...

Е,"гост",най-малкото със теб исках да споря.Ако този вестник се пишеше само за първолачета,да.Дава им чудесен избор за размисъл,но при положение,че го четат и дванадесетокласници....това променя нещата.И затова имаше тази реакция.

Гост каза...

Да не надценяваме първолачетата, като им предлагаме сатира, и да не подценяваме големите, като им казваме, че всичко ни е наред. Фактът, че г-жа Терзиева предизвика такава дълга (и съдържателна) полемика, показва, че е посочила нещо важно и болезнено - независимо кой от каква своя камбанария го коментира. Защо и от кого да го крием? А в спора няма нищо лошо. Лошо е, когато е тихо.

Полендачката каза...

Поздравления,сега сме на едно мнение.Поздрави!!:)

Полендачката каза...

До псуващия анонимко отгоре...Няма да се впускам да ти обяснявам коя личност каква е просто защото ти си от този тип хора,които единственото което правят е да мрънкат,че никой нищо не е направил и никой не е никакъв какъвто ти би искал де е, без да погледне по далече от носа си!

полендак от Пордим каза...

Полендачке!Първо - защо си избрала този псевдоним -полендачки много?! Като чета писанията ти струва ми се, че си типичен представител на мрънкалата. Често се опитваш и да поучаваш.Откажи се - нямаш капацитет за това.

безсмъртен идеалист каза...

Г-н Борджуков! Поздрави за това, че защити математиците. А на "безсмъртния идеализъм" на г-жа Терзиева не се чуди - в него е последната надежда да спасим България. Останалото е айсиктирщина, пропагандирана тук видно от кои трима-четирима упорити заблудени безпътници.

Анонимен каза...

Към Гост:Много блаодаря, че ми обърна внимание върху решението на Борис Христов/поета/,макар и предизвестено.Интересно ми е мнението на бореца с "айсектирщината"-кажи го,не участвай само когато става дума за троглодити и птеродактили,бе мен!АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Като пак прочетох текста на г-жа Терзиева по-задълбочено,все повече започвам да възприемам тезата на скептика Виетов-кауза пурдута е да се пълни каца без дъно.Пробвали сме,пробваме май и в момента!А от "безсмъртни идеалисти " светът е виждал вече неведнъж как стават "обергрупенфюрери","спецназ"-и и "вся остальная сволочь".По-внимателно с прилагателните ,па и със съществителните.АЙ с-с........

Полендачката каза...

Към полендака от Пордим:Може да ти се струва,че мрънкам,естествено всеки съди по себе си.А съм се писала със псевдоним,защото така започна играта.И ако беше тук от началото щеше да разбереш.Иначе аз и сега мога да ти кажа коя съм хич не ми пука,но ще продължа със псевдонима докато не се разкрият всички.Но бъди търпелив де,има време.А се мъча да поучавам такива като тебе и знам,че е безнадеждно:).За капацитета всеки решава за себе си тук.

Полендачката каза...

Aйс,искам да ти изпратя една статия,която прочетох вчера,за да чуя твоето мнение.Къде да я сложа,под кой форум,защото тук не е подходящо?Ако я сложа тук ще ме изядат:):):)

Анонимен каза...

Кака Пена.
Обръщам се специално към Златка. Ало, Zlati, или както там ти е името - карай малко по-полекичка. Първо, учителското съсловие има щастието да работи както с ученолюбиви и интелигентни деца, така и със кръгли (ако не се сещаш - имам предвид фигурата окръжност)идиотчета, получили тази си завършеност покрай семейното огнище, а не в училище. Така че имай малко повечко уважение към учителите.
Второ, думата "лекция" в множествено число има право на едно "Й" - казва се и-кратко.
Трето, пише се парадоКСална, а не парадоХална; вече бъркаш кирилица с латиница, което не е признак за интелигентност, нищо че се опитваш да блеснеш, като ни пращаш по разни сайтове.

Анонимен каза...

Айса съм-пусни я в Медиапул под статията на Татяна Дончева. ай с-с-с....

Полендачката каза...

Айс,здравей,сигурно си чакал цял ден ама сега се връщам от работа.Пуснах статията.

Анонимен каза...

За правописа на пишещите:
1.Множественото число на думата "лекция" е лекции" т.е.без и-кратко, освен ако в нашия парламент съответната комисия не го е решила.
2.Изразът е "кауза пЕрдута"

Полендачката каза...

Често грешките се получават от бързото писане а не от невежество,така че това беше излишно

Анонимен каза...

Учител съм.
Правописа е нещо важно /имам пред вид поне на още един, освен родния език :)/. Познанията по останалите предмети изучавани в училище също. Но нито едно от тези неща не е важно само по себе си, и всъщност освен да те 'вкара' във ВУЗ, друго предназначение няма. Нека да не абсолютизираме комплексарски всеки своята дисциплина. Да не смятаме, че понеже ние нищо друго не знаем и нищо друго не можем /освен да редим лекции и то много често скучновато и приспивателно/, следователно, това е най-важното умение на света. Най-важното е, да обичаме децата, да даваме на всеки кой колкото пожелае да вземе от нас. И да помним, че отмина времето, когато учениците бяха ДЛЪЖНИ да уважават ВСИЧКИ учители. Без значение дали те не заспиват в час, говорят меко казано диалектно, ходят мръсни, или са откровено прости. Днес учениците уважават учителите много повече, отколкото във времето преди 20 години. Но уважават само тези, които са си го извоювали пред тях. Не уважават учители, които ги обиждат, не уважават учители, които ги притискат да ходят на частни уроци, не уважават учители, от които искрено струи омраза. И, моля Ви, колеги, не забравяйте, че един ученик може да е много зле с математиката, но да стане велик художник, писател. За изненада на Г-жа Терзиева такъв човек може да стане и отличен ИТ специалист, даже без да е ходил на уроци при нея:)))!
И моля, нека не забравяме, че успеха в училище изобщо не е показателен за интелекта на ученика. Той е показателен само за амбицията на ученика, а много често даже по- скоро за амбицията на родителите.

Полендачката каза...

За съжаление не знам кой сте,но ме спечелихте на 100% само за две минути.Защото преди години аз наистина бях длъжна да уважавам учителката по математика,даже когато ме биеше и нямах право дори да се оплача пред нашите.Отчайвах се когато детето ми,което е със слухови проблеми молеше г-жата да повтори а тя казваше:да си чула!Изумявах се когато учителя и по история спеше винаги недоизтрезнял на катедрата а тя се чудеше откъде се е появила оценката и без да е изпитвана.Негодувах когато друга учителка я влачеше по целия коридор пред всички деца,само защото се е скарала с внучката и,а после то не искаше да ходи на уч-ще защото е унижено.Побеснях когато преди 2 седмици един уважаван музикант учител я прати на-цитирам:"майната си" защото не си е взела инструмента.Но пък съм се прекланяла пред умението на не една учителки да и връщат доверието към тях и училището като цяло.Доволна съм,че има и учител,който и е истински приятел и който постоянно бди над нея и я напътства...и т.н.Има съвестни и несъвестни и учители и ученици.Но със този коментар вие наистина спечелихте сърцето ми!!

Гост каза...

Имам задачка. А)Ако приемем допускането, че гореспомената Радинка Петрова не заспива в час, не говори диалектно, не ходи мръсна, не е проста, не бие учениците си и не ходи недоизтрезняла на училище, то тогава тя ще може ли да научи гореспоменатия Данчо кой е Ран Босилек? Б)Ако не е важно кой, по дяволите, е този, следва ли, че Азис е новият класик на българската култура?

Анонимен каза...

Ще се опитам да отговоря, според силите си:
А) Всъщност, дали въпросната Радинка Петрова не заспива в час, не говори диалектно, не ходи мръсна, не е проста, не бие учениците си и не ходи недоизтрезняла на училище, няма никакво значение за гореспоменатия Данчо и дали той ще разбере кой е Ран Босилек? Значение има, дали Данчо има желание да учи. Едни и същи учители учат и тези, които усвояват отлично и тези, които усвояват слабо. Ако учителя е добър, ще спести някой лев на родителите за частни уроци. Защото за родителите няма никакъв друг шанс, относно развитието на детето им, ако не са случили на учител. Да сте чули за учител, уволнен поради некадърност? А е пълно с такива. И директорите, да се убият не могат с пръст да ги пипнат, защото некадърността е юридически недоказуема. Нищо, че понякога от километър си личи.
Б) За интереса на младежите към поп фолка не се заблуждавайте. Основното, което ги привлича, е, че текстовете на голяма част от песните са разбираеми за тях.

Анонимен каза...

Аз със това,че повечето младежи няма да разберат кой е Ран Босилек отдавна май съм се примирил.Дано поне се научат да пишат правилно на български и да разбарат смисъла на написаното.А относно това,че само текстовете на чалгата били разбираеми за тях-нямам думи!Ако някой се обади ,че не разбира текста на напр."Къде си вярна ти любов народна" съм готов да отида на собствени разноски до 20-30 км от Троян и да му помогна.И после да я изпеем с него и комшиите.АЙ с-с-с-с......

Една българка каза...

Някои хора са много чувствителни към ученическото си минало.Понеже не са си давали зор да бъдат отличници, току те пратят да четеш биографията на някой известен човек с обяснението, че и той не бил отличник.
Каква утеха!Да не забравяме, че само за гениите и талантите не е необходимо чак толкова да ходят на училище и да се потят над учебниците.
Днес в кои сфери има таланти сред двойкаджиите?-
Само в изкуството и спорта.
Казано простичко-ако си Бил Гейтс, може и да не завършиш университет, но ако не завършиш университет- това не значи, че си Бил Гейтс.
Колкото до американската мечта на някои другарки, нека първо да постигнем българската.
Като начало-да спрем да оглупяваме!

Анонимен каза...

На хората, които са се реализирали в живота не им трябва утеха. Няма такова голямо значение, дали си бил отличник, или- не. Ако има учител, който да каже, че отличниците са най- интелигентните ученици, значи просто е изкукал.

Рамбо Силек каза...

А тей пич! кажи им го

Анонимен каза...

Не мога да разбера удоволствието, с което се оплюва младото поколение /простете за клишето, но наистина не знам по какъв начин да опиша хората на възраст 17-22 години/. Не мога да разбера що за хора са тези, които не си спомнят какво ги е интересувало в тази възраст. Ако са толкова възрастни, да припомня:
1. Любов /или това, за което си мислиш, че е любов/.
2. Изневяра, изоставяне и други сърцераздирателни дейности:).
3. Купон, купон и пак купон.
4. Ако са били активисти на ДКМС- политика /или това, което си мислиш, че е политика/, слава богу, че сега младежите не се интересуват от това.
Сегашните млади хора са същите, каквито сме били ние някога, същите, каквито са били нашите майки и бащи, баби и дядовци и още и още назад.......... Времето е друго, други са нравите, други са съответно проявленията на чувствата и емоциите им. Всичко друго е еднакво, откак свят светува, та до днес. Тежко му и горко на този родител, или учител, който не е разбрал, че младите хора се терзаят със същите всевечни проблеми. Че плачат, че страдат по същия начин, както и ние някога. Единственото обяснение, което давам на себе си, е, че има хора, които просто никога не са били млади. Хора, на които никога не се е струвало, че светът ще се срути ей сега, ако не отидат точно тази вечер на дискотека, ама точно тази вечер. Че има хора, които никога не са правили глупости. Жалко, горките. Дано поне разберат: Това, че младостта ги е подминала, не бива да е причина, да мразят младите.

П.С. а, за протокола, бях голям отличник

Гост каза...

Браво, П.С., личи, че си бил отличник! Наистина написаното е много хубаво. "Всички малди са ужасни, а още по-ужасно е, че ние вече не сме малди" е казано още от един древен грък (ако не ме лъже паметта). И все пак, струва ми се, че в тази дълга поредица от коментари нашият оформил се кръжец се върти ОКОЛО проблема: учителите, младите... Мисля, че ключът от бараката е другаде. Любопитно ми е да видя анализи на консуматорското общество и на родителските (без)отговорности. Децата са просто гости на света такъв, какъвто сме го създали ние, възрастните.

Гост каза...

Извинявам се за упоритата си техническа грешка: МЛАДИ. Но според Фройд няма случайни езикови грешки. Може би наистина младостта е проблем...

ARVi каза...

Дебатите се оформят многозначително и се правят достойни за уважение изводи и заключения. Не бива да се чудим на младото поколение, защото в света нищо не става случайно. Както се казва, случайността е винаги пресечна точка на най малко две закономерности. За това не бива да се учудваме на нищоq а да си припомним, че "Всичко тече всичко се променя". Не бива да изпадаме в титаничен сблъсък между поколенията, въпреки, че от край време проблема е стоял винаги и винаги по старите са смятали по-младите за калпазани а младите са недоумявали и не са били съгласни с преценките им. Сега сме свидетели на един гигантски упадък на старите ценности и замяната им с нови, които вероятно все още не се проявяват в достатъчна степен за да ги оценим и усетим подобаващо. Все пак навлязохме в епохата на ВОДОЛЕЯ. Аз вярвам в младите. Неразбирането винаги води до страх и несъгласие. Знам, че мнозина ще ме засипят с доводи и аргументи в доказателство на противното. Но не ви карам и не настоявам да се съгласявате с мен, просто изразявам виждането си по въпроса..

Анонимен каза...

Ех, че ме подсети, поздрав за всички, които не смятат, че младите винаги са по-добри, че ако нещо не ни харесва, то е, защото не го разбираме. Радвам се, че има и други бели лястовици.

http://www.youtube.com/watch?v=N9oq_IskRIg

П.С. И не слушам чалга, ама не ми пречи всеки да слуша каквотому харесва.

Гост каза...

Не разбирам чалгата, не я харесвам, освен това вярвам, че криворазбраният демократизъм означава анархия. А иначе - поздравления за избора на http://www.youtube.com/watch?v=N9oq_IskRIg

Анонимен каза...

П.С. Материалът е на Аристотел. В него се отбелязва, че младите ходят с дълги, неподстригани коси и плюят по улиците. От тях нищо няма да излезе.

Има и папирус, а има и клинописни съдебни записи от Шумер, все със такова съдържание.
__________________

Генадий Маринов каза...

Към двамата по-горе - поздравления за: http://www.youtube.com/watch?v=N9oq_IskRIg

"Коса" - най-великият филм и най-великият мюзикъл! Тук Милош Форман наистина е гениален. А финалът - нямам думи, само сълзи: http://www.youtube.com/watch?v=b3V8EznD4Jo&feature=related

Анонимен каза...

Pink Floyd, 1979 година, клипа и текста говорят сами за себе си. Проблема е че когато в Америка хората са се осъзнавали, в България са следяли за всички който са ги слушали. А същите тези сега преподават на децата ни.

Pink Floyd - Another Brick in the Wall
http://www.youtube.com/watch?v=M_bvT-DGcWw

Една българка каза...

Според мене излишно много се проточи коментарът за конфликта между поколенията.Колкото до
омразата-тя по-скоро е във фантазията на някои.А да обвинямаме учителите или по-възрастните, че мразят младите, е направо смешно.А държавата обича ли младите?
Да вървим нататък!Някак си все се опитваме, като ни "стягя чепикът", да търсим вината в другите, да откриваме врагове.Май е национална черта!Хайде да си поговорим за нас-родителите.Доколко познаваме децата си, интересуваме ли се от техните проблеми, колко време общуваме с тях? Или бързаме да си налеем ракийката и да седнем да гледаме някое риалити?!Кой ни кара да купуваме скъпи парцалки, а даже и "Мерцедес" на детето?Или пък да събираме родата до девето коляно на гости, че детето е завършило средно образование?Кой ни кара да правим всичко това???

Полендачката каза...

http://www.vbox7.com/user:curry,
А това е поздрав от мен за всички младежи,които обичат живота и обичат да обичат:):):)

Дядо Йоцо каза...

Гледам,гледам и не виждам мерак за споделяне на челен родителски опит.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |