Йорданка Фандъкова откри паметник на големия троянец акад. Ангел Балевски

* Монументът се намира в двора на Института по металознание „Акад. Ангел Балевски” в София, сред авторите му е и зетят на именития учен – арх. Славей Гълъбов * На церемонията присъстваха председателят на троянския парламент инж. Ангел Балев и зам.-кметът Мариян Балев

НА 13 МАЙ (ЧЕТВЪРТЪК) в двора на Института по металознание в София бе открит паметник на световноизвестния български учен, дългогодишен председател на БАН и наш съгражданин – академик Ангел Балевски. Мястото не е избрано случайно – акад. Балевски освен че е светило в металознанието, е и основател и пръв шеф на института, който днес носи неговото име. Не е случайна и датата – в навечерието на Празника на българската просвета и култура 24 май и на честванията, посветени на 100-годишнината от рождението на учения.

ЧЕСТТА ДА ОТКРИЕ ПАМЕТНИКА се падна на столичния кмет Йорданска Фандъкова, съвместно с домакина на проявата – директора на Института по металознание „Акад. Ангел Балевски” чл.-кор. Стефан Воденичаров. На церемонията присъства и председателят на БАН акад. Никола Съботинов, учени, работили с акад. Балевски, негови ученици, приятели, земляци, живеещи в София, роднини. Сред гостите бяха и председателят на Общинския съвет в Троян инж. Ангел Балев и троянският зам.-кмет Мариян Балев. Разбира се, присъства и авторският екип, създал монумента – скулпторите проф. Божидар Йонов и проф. Емил Мирчев от ХА и арх. Славей Гълъбов, зет на акад. Балевски.

100-ГОДИШНИНАТА НА АКАД. АНГЕЛ БАЛЕВСКИ ще бъде отбелязана в и Троян на 18 май – с биографична презентация за именития ни съгражданин, подготвена от директорката на Музея на занаятите Елеонора Авджиева, и концерт на Плевенската филхармония. Събитието ще е в салона на троянското читалище „Наука", начало 18:00 ч., вход свободен.

Т21

Заб. Снимките от събитието са дело на фотографа Цветан Тончев и ни бяха предоставени от Музея на занаятите - Троян

*****

Кой е акад. Ангел Балевски?

Роден е на 15 април 1910 г. в Троян, издънка на един от големите троянски родове – Балевския (от същия род е първият троянски фабрикант, кмет на града и голям дарител Петър Кинов Балевски - бел. Т21). Завършва Трета мъжка гимназия в София, а през 1934 г. – Немското висше техническо училище в Бърно (Чехословакия). През 1945 г. става извънреден професор в Държавната политехника, ръководи катедра „Механична технология и фабрична организация”. През 1947 г. е избран за редовен професор, през 1955 г. става член-кореспондент, а през 1967 г. – академик. Основоположник на българската научна школа в металознанието и технологията на металите. Изобретението му (съвместно с Иван Димов), известно като метод за леене с противоналягане, е с огромна значимост и е защитено с над 100 патентни документа у нас и по света. Негова е и разработката на оригинален метод за добиване на чугун във въртяща се барабанна пещ. Две десетилетия е председател на БАН (от 1968 г. до 1988 г.), а от 1988 г. до смъртта си – почетен председател. Има множество наши и чужди награди, сред които е и наградата на фондация „Крьобер” (Германия) от 1985 г., придружена с внушителната парична премия от 800 000 германски марки, която акад. Балевски дарява на българската държава за развитие на металургията. Умира на 15 септември 1997 г. в София. През 2009 г., заедно с още 13 заслужили троянци от близкото ни и по-далечно минало, е избран посмъртно за почетен гражданин на Троян.
 
Повече за именития ни земляк акад. Ангел Балевски - виж ТУК

Начало


Още по темата:

9 коментара:

Полендачката каза...

Тази вечер не искам да влизам в нито един друг форум.Ще коментирам тук,макар,че няма да има кой да го прочете.И може би ще е по добре,защото точно тук искам да излея мъката,яда си,озлоблението към всичко,което ми се е насъбирало до сега.Днес се честваше 100 г. от рождението на Ангел Балевски.Само,че го разбраха двадесетина пенсионери, десетина по-млади/горе долу на моята възраст,около четиридесен годишни/ и част от управата ни/много малка част/.Други не знам дали знаят.В негова чест беше поканена Плевенската филхармония.Беше невероятно,като усещане,да чуваш нежните трели на цигулката,/солистката беше едно малко момиче с невероятен талант-Зорница Иларионова/,да усещаш как те изпълва музиката на валса.
Но в същото време и умирах от срам.Този невероятен музикален състав,свиреше на една почти празна зала.Питам господа Троянци,къде ви е културата.Знае ли някой,какво е културно мероприятие.Мисля,че не защото и децата ви ги нямаше.Нямаше нито едно детенце,баба му или майка му да му покажат,каи са Брамс,Бетовен,Моцарт,Шуман или Панчо Владигеров.Няма повече да изброявам,защото надали децата ви знаят за кой изобщо пиша.А ако запитам за Азис,за Преслава,Андрея или ако ги попитам кой си слага силиконови бомби,нали се сещата,че веднага ще има отговор.Знаете ли какво ме порази?Не се намери нито един УЧИТЕЛ да доведе класа си,или поне малкото ,които ще се съгласят да дойдат.Нямаше един да ги накара насила да дойдат,да им покажат какво е култура.Да разберат кой е Ангел Балевски, наи- малкото.Какви са ценностите на децата ни господа учители и родители?После ще си бием главите и ще се чудим,защо нямаме кадри.Нямаме и няма да имаме докато ние родителите стоим на страна и не ни интересува.Знаете ли в момента къде са ви децата.Може би в Шокото,във Фламингото или Пъба.За всеки случай не бяха в читалището!!!

Фен каза...

Чудесен коментар за важни неща.И принципно верен. Но не съвсем.В днешния свят всичко е битка,битката е и културата - ако искаш да те забележат, да привлечеш към себе си, да се наложиш, трябва да се бориш.Говоря не за бой с юмруци, а за пиар, реклама, провокация в добрия смисъл на думата. Кажи ми, мила Полендачке, имаше ли някаква разгласа за това стойностно събитие, гостуването на Плевенската филхармония, имаше ли някаква кампания, имаше ли някакво размърдване в т.нар. културен отдел в общинската администрация... Дръжки!!!!!!Чиновничетата спинкат и чакат да дойде датата за аванса и заплатата...,а трябва да са мисионери... Да обикалят, да убеждават, да разясняват-всъщност как да разясняват като на тях нищо не им е ясно...Пфууу!Бах ти калпазаните.Празният салон не е провал на троянската публика, а провал на организаторите, това е истината.

Анонимен каза...

Понеже пак са намесени учителите и са им вменени задължения, които не са техни, а и защото наближава 24 май, при всичките си уважения към Полендачката, ще възразя срещу част от разсъжданията й. Учителствам, имам чудесни колеги и ще дам примери само от последните седмици. За да разхождат два дни буйни тийнейджъри из природни резервати, църкви и музеи, колежките ми наглеждаха дистанционно по телефона малките си деца. Това беше екскурзия на добра воля, без да влиза в някои от многобройните сегашни платени или задължителни форми на извънкласни дейности. Остана им удоволствието да чуят, че момчетата и момичетата са доволни и искат пак. На друга колежка зрелостници й целуваха ръка (!) и й благодариха, но не защото им е продала матурата за 600 лева, а защото ги е научила да си я направят. От времето на учителската стачка през 2007 г. съм твърдо убедена, че учителството (с всички уговорки за стадото и мършата) е сред най-читавите днешни съсловия. Съжалявам за тазвечершното събитие (мероприятие ми звучи твърде соц). Но нека не си измиваме вечно ръцете с "обичайните заподозрени".

Нели Генкова

Полендачката каза...

Драги Фен,точно отгоре над пояснението кой всъщност е Ангел Балевски е написано кога и къде ще се чества.Иначе си прав.Нямаше голяма разгласа.Аз лично прочетох тук и рещих да ида.Признавам,не знаех много за Балевски,но представянето беше толкова добре направено,че и на децата щеше да им е интересно.Аз лично се почувствах удовлетворена ,че научих много неща,но и разочарована,че нямаше хора.Може би наистина нямаме културен отдел в общ.администрация,която да работи добре и това е още един минус за управленците.Ама нали те отчетоха дейност....

Анонимен каза...

Ей,ФЕН,ти си готин!Петимен съм за хора,които вникват в нещата и са добронамерени!За Полендачката-съгласен съм,не си си свършила работата,не си разгласила.От мен/ако искаш/акъл-друг път не разчитай на чиновниците,напиши с две-три думи за такива неца.Да имам време да възбудя акумолатора на Москвича,пък и бабата.....Казваш,народа го нямаше на честването!Правилно-откъде-накъде дядо му ще пуска ток по жиците из Троян още преди Балканската война?Че и на Долни край!Нищо добро у нас не трябва да остане ненаказано!Помниш ли,имаше един Жорж Ганчев-едвам не го избраха за президент.Та той тогава каза:"Ние сме малък,но в замяна на това много глупав народ".Ай с-с-с-с-с........

Полендачката каза...

Във никакъв случай,не искам да засягам никой персонално нито да критикувам учителите като цяло.Мнението ми е,че се згреши за този ден ,за тази проява.Тук се направи пропуск.Според мен не е соц.Най-малкото да научат кой е бащата на металургията и какво се сасипва сега.Как да се борят за свои идеи и как да го постигнат.Плев. филхармония изпълни най-прекрасните класики на Моцарт,Бетовен,Брамс.И това пропуснаха ,да видят,че има не само чалга.Сигурна съм,че щеше да им хареса.Но пак повтарям,критиката ми е за този момент и най-вече към родителите.Когато излязох,на центъра имаше две групички тинейджъри.Те така крещяха,че си мислех,че ако имаха късмета да влезнат вътре,нямаше да гъкнат,щяха да са опиянени от музиката.И накрая искам да изразя уважението си към вас учителите.Наистина професията ви е тежка и отговорна,затова ви свалям шапка.Но винаги има и какво да се каже,като коментар

Полендачката каза...

Айс-с-с,аз нямаше как да го разглася,да не си помислиш,че съм от общ.администрация.Опазил ме бог...Аз съм обикновен гражданин на Троян и съм много работна...:):):)

Анонимен каза...

Може би е жив късмет, че въпросните тийнейджъри от площада не са били в залата. Повярвайте ми. Голям зор е да съвместяваш класиката с хормоналните изпитания на тийновете.
Н.Г.

Анонимен каза...

Ай с-с-с-са рече:Полендачке,нищо не съм си помислил,макар че и там има работни.....Ай с-с-с..........

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |