Троянският отбор вицешампион в Русе

* Верджиния и Десислава покориха жури и публика с майсторство и чар * Джуми – любимец на медиите

В РУСЕ В ПЕТЪК И СЪБОТА (26-27 февруари) се състоя регионалното състезание (регионите са общо 6) за професионално образование по специалностите „Сервитьор-сомелиер”, „Барман” и „Готвач”, организирано от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). В него традиционно силно се представи отборът на троянското СОУ „Васил Левски”, съставен от възпитаници на професионалната паралелка по хотелиерство и ресторантьорство.

ИНТЕРЕСНОТО Е, че тази година надпреварата имаше нов регламент - сервитьор-сомелиерът и готвачът се представяха в екип. И още - готвачът не бе предварително подготвен за 1 ястие, както беше в предишни години, а трябваше да приготви каквото му поръча журито с налични на място продукти. С други думи – от него се искаше да покаже, че действително може да реагира, и то доста бързо; по регламент за 1 час трябваше да изработи 3 предястия, 3 основни ястия и 3 десерта. Смятайте по колко минути се полагаха за всяко ястие, при това то трябваше да е впечатляващо!

НАШИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ПРИ ГОТВАЧИТЕ ВЕРДЖИНИЯ ЦАКОВА
(дъщеря на съсобственика на прочутата троянска механа „Старата къща” Димитър Цаков – бел. Т21) се справи отлично, като не само сътвори страхотно меню, но беше комуникативна, атрактивна и извънредно спокойна в работата си.

СЕРВИТЬОРЪТ НИ ДЕСИСЛАВА ТОПУЗОВА пък впечатли журито освен с обширните си познания в сервиза и вината, и с перфектен английски език, лъчезарно поведение и адекватни реакции при работа под напрежение (което е адски важно за всеки сервитьор). Тандемът Деси - Джинка зае 2-ро място, като отстъпи само на домакините от Русе.

ЗА БАРМАНА НИ ДЖУМИ (СИМЕОН ДИКОВ) едва ли е необходимо да говорим – той беше страхотен както винаги. И макар че в момента е със счупен и гипсиран крак, зае 2-ро място. Джуми получи най-много аплодисменти и даде най-много интервюта, а екипът ни беше най-сниман и интервюиран от медиите в Русе.

ЗА ЖАЛОСТ ние (пак) си забравихме фотоапарата, ама то за една седмица толкова ни се събра, че се чудя как сме още живи: патронен празник на училището, благотворителен коктейл, мониторинг по проекта „Училище и бизнес - ръка за ръка", а последните дни - подготовка за състезание. Без да звучи нескромно, истината е, че комплексно погледнато, предоставяме най-доброто образование в областта на туризма в нашия регион. И чудно ми е, при това положение, защо на нас не ни позволяват да направим още една паралелка туризъм? (Наскоро на среща на областно ниво за уточняване на държавния прием за училищата в района на троянското СОУ „Васил Левски” бе отказано откриването на втора професионална паралелка по туризъм – бел. Т21)

Инж. Иванка Църова, преподавател в
професионалната паралелка „Организация на хотелиерството”,
СОУ „Васил Левски” (Троян)

1 Коментара:

Анонимен каза...

Сигурно са се справили добре децата, пък и на Госпожа Иванка как хубаво и светят очите!! Браво

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |