Пак кавги около бюджета, Пеевски сипе огън и жупел

* Атакисткият трибун обвини управляващите в стъкмистика и подмяна на данни в отчета за 2009 г. * „Аз не знам, какви пуцове сте карали?! Това, което казвате, е свещена глупост!” * Кольо Кацаров: „Не искам да ме учи какво да правя човек, който през целия си живот е управлявал единствено обувките си!”

ПАК ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ на 3-членната съветническа група на партия „Атака” и лидер на общинската партийна структура – инж. Илиян Пеевски, бе най-активният участник в поредната и първа за новата година сесия на Общинския съвет (ОбС) в Троян (21 януари, четвъртък). Както обикновено инж. Пеевски записа изказвания по почти всичките общо 19 точки, плюс подобаващо количество реплики и дуплики. Но най-напорист общинският трибун бе по двете възлови точки, внесени от кметската администрация – отчет за изпълнението на бюджета на Община Троян за 2009 г. и предложение за рамката на Бюджет 2010.

НАЙ-НАПРЕД, въпреки че сам той бойкотира работата на постоянните комисии в ОбС и не присъства на заседанията им, инж. Пеевски обвини членовете на тези комисии (и основно на Комисията по икономика, председателствана от Йордан Данков /ГЕРБ/), че не са обсъждали най-възловите въпроси – за изпълнението на бюджета и за новите бюджетни параметри. Впоследствие атакисткият водач уточни, че въпросите все пак са били разглеждани, но едва за някакви си десетина минути. „Общинският съвет не работи – нито в комисиите, нито тук, в залата!”, бе тежкото заключение на инженера, демонстриращ завидното самочувствие на бюджетен специалист от най-висок калибър.

ИНЖ. ПЕЕВСКИ, в характерния си и нетърпящ възражение тон, направи свое тълкуване на цифрите в предложената бюджетна рамка за 2010 г. (17 млн. и 97 хил. лв. в приходната и разходната част – бел. Т21), сравни ги с миналогодишните (17 млн. и 670 хил.) и с данните от отчета за изпълнението на Бюджет 2009 и непоколебимо заяви: „За пореден път имаме един продънен бюджет, а пък трупаме излишъци?!”. Визиран бе заложеният в проектобюджета за 2010 г. излишък от около 2,5 млн. лв. – предвидени за извършване на разплащания по стартирали вече дейности и като ресурс, гарантиращ работата по големите инфраструктурни проекти в общината при евентуално забавяне на външното финансиране. В отговор на нападките за големия бюджетен излишък кметът Минко Акимов заяви, че подобен резерв не е нещо лошо, а напротив – дава стабилност.

ТРОЯНСКИЯТ АТАКИСТКИ ЛИДЕР обаче задълбочи обвиненията си – и срещу предложените бюджетни параметри за 2010 г., но най-вече срещу данните в отчета за изминалата бюджетна година. Сипейки огън и жупел от трибуната, инж. Пеевски говори за стъкмистика и подмяна на данни в отчета, сочейки някаква своя таблица (различна от предложената в официалните документи за сесията – бел. Т21). В отговор на грубите нападки председателят на Комисията по икономика и известен троянски икономист Йордан Данков се опита да обясни, че бюджетният план е динамична величина, която може да се променя, докато отчетът е константен и регистрира случилите се реалности; с други думи – отчетът няма как да е „стъкмен”, за което допълнителна гаранция е регламентираният по закон одит от Сметната палата.

ВЪПРЕКИ ЕКСПЕРТНОТО ПОЯСНЕНИЕ
Пеевски остана верен на своето и се обърна към г-н Данков с „благопристойната” реплика: „Аз не знам, какви пуцове сте карали?! Това, което казвате, е свещена глупост!”. Друг съветник – председателят на комисията по туризъм Даниел Сираков („Избор за Троян”), позволил си да не е съгласен с инж. Пеевски, бе посъветван да си вземе листче и моливче и да отиде на обучение в „Атака” (разбирай при инж. Пеевски – бел. Т21). Г-н Сираков пък отвърна, че е хубаво човек да си записва, но не точно от този източник.

МНОГОКРАТНИТЕ И ПОВСЕМЕСТНИ ОБИДИ на инж. Пеевски доведоха и до реакция отляво. Председателят на 8-членната група съветници на БСП и лидер на общинската партийна структура Кольо Кацаров заяви следното: „Не искам да ме учи какво да правя човек, който през целия си живот е управлявал единствено обувките си!”. Репликата на г-н Кацаров бе бурно аплодирана от всички страни.

ОТЧЕТЪТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на троянския Бюджет 2009 и предложената рамка за приходната и разходната част на новия Бюджет 2010 бяха приети с мнозинство от 26 гласа (атакистката тричленка гласува с „против” или „въздържал се”).

Т21

2 коментара:

Анонимен каза...

А бе Кацаров, а защо не кажеш за далаверите си в ЕЛМА?! И ти си един от виновниците за ликвидация на ЕЛМА!!

Анонимен каза...

Sieg Hail her Commandante Peevski!
ATAKA UBER ALLES!!!
Горко му на тоя град ако се докопаш до властта един ден!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |