Разделното събиране – ресурс за подобряване на чистотата

* Глоби за смесване на битовите отпадъци, подлежащи на разделно събиране * Открита е денонощна телефонна линия за сигнали и предложения – (0670)6-80-44

В ЗАКОНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ и в Наредба №2 за управление на дейностите по третиране на отпадъците и поддържане на чистота на територията на община Троян са предвидени наказания за смесване на битовите отпадъци, подлежащи на разделно събиране, напомня в прессъобщение до медиите PR-ката на общинската администрация Маргарита Генкова. Законовите санкции за подобно нарушение са глоби от 150 лв. до 500 лв. за първо нарушение и от 300 лв. до 1000 лв. – за следващо; в общинската наредба пък са заложени глоби в размер от 20 лв. до 50 лв.

Г-ЖА ГЕНКОВА ПРИПОМНЯ СЪЩО, че съдове за разделно събиране на отпадъците - за пластмаса и за стъкло – освен в Троян има и в селата Бели Осъм, Орешак, Черни Осъм, Чифлик и Шипково. Контейнерите за пластмасовите отпадъци са жълти с надпис „Пластмаса”, а за стъкло – зелени с надпис „Стъкло”. Според статистиката, на човек в община Троян годишно се падат по 300 кг битови отпадъци и при дисциплинирано разделно събиране 70% от тях могат да се рециклират, което би осигурило допълнителен финансов ресурс за дейностите по чистотата. Друг важен момент е, че строителните отпадъци и излишните земни маси се изхвърлят след предварително съгласуване с общинската администрация и на определени от нея места, а за извозването трябва да се извади специално разрешително.

ЗА СИГНАЛИ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ, свързани с поддържане на чистотата в община Троян, е открита денонощна телефонна линия: (0670) 6-80-44

4 коментара:

Анонимен каза...

Genadi, togava triabva predvaritelno da badat golbeni vsichki v Troyan predvid kulturata na smetorazpredeliane i ekologichnoto saznanie na grazhdanite.

Генадий Маринов каза...

Нека да е малко по-оптимистично - почти всички. Правил съм си експеримент да надзъртам в жълтите контейнери (тези за пластмаса) в Троян, на повечето места бяха пълни единствено и само с пластмасови бутилки и други пластмаси. Невероятно, но факт. Значи можем!

Анонимен каза...

Моля всички -
ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА!
Така не се получават недоразумения!

С уважение: Ст.Борджуков (админ)

Анонимен каза...

niamam kirilica, inache s udovolstvie!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |