Учител пише писмо на министъра

* Найден Ангелов съветва Симеон Дянков да смекчи тона 
* Моментът сега е такъв, че хората харесват откритото говорене, връща топката финансистът на републиката

НАЙДЕН АНГЕЛОВ – митичният бивш учител по литература в Езиковата гимназия в Ловеч, родом от троянското село Калейца, който през м. ноември м. г. навърши 80 години – в самото начало на новата 2010-та е написал писмо до своя някогашен ученик и настоящ финансов министър Симеон Дянков, съобщи в-к „24 часа”. Литераторът критикува питомеца си за някои резки изрази като „феодални старци” (за учените от БАН) и „малоумно” (за предложението на президента Георги Първанов за премахване на плоския данък). Макар в последвало интервю за „часовиците” да признава, че министърът е бил прав за БАН, само „езикът трябваше да се смекчи”, и подчертава, че „в някои страни има закон, според който ако професор не напише една монография за 2 години, му отнемат званието”.

„МНОГОУВАЖАЕМИ СИМЕОНЕ, като твой учител по български език не мога да подмина активния речник на един министър”, се казва в депешата на г-н Ангелов. Прочутият и обичан даскал, наричан от поколения ученици с ласкаво-почтителното Ацата, признава, че „един министър трябва да е близо до хората и да говори популярно”, но не бива „да използва уличната лексика, която влезе в Народното събрание заради еуфорията още в началото на прехода”.  Даскалската заръка към шефа на финансовото ведомство е да следва чешката поговорка „Който мъдро мълчи, по-добре говори”.

МОТИВИТЕ СИ ДА ПИШЕ НА МИНИСТЪРА Найден Ангелов обяснява така: „Удовлетворението, че мой ученик стана министър, и желанието да му дам няколко съвета. Имам право, защото съм учил и майка му Румяна, и вуйчо му Пенко в тази ловешка Немска гимназия. Затова исках да приеме думите ми като топли и бащински”. На въпроса дали в писмото си е отправил и някакви лични молби към министър Дянков, учителят уточнява, че е имало една такава: „Не посягай на малките селски казанчета, в които българите си сваряват по 20-30 литра за празници, курбани, сватби, кръщенета и погребения. Те не търгуват с тази ракия, дори я подаряват. Аз знам - подвели са те разни чиновничета, израсли в стъклени саксии и непознаващи изконните традиции на народа”.

„МНОГО БЛАГОДАРЯ НА МОЯ УЧИТЕЛ ЗА СЪВЕТИТЕ – коментира пред „24 часа” финансовият министър Симеон Дянков, - за мен е важно всичко, което е направил за мен, уважавам неговото мнение”. Г-н Дянков обаче бил категоричен, че: „Моментът сега е такъв, че хората харесват откритото говорене. Хората искат да чуват директно казани неща, които засягат техния живот”. И допълнил, че „точно откритостта е това, което ни отличава от предишните правителства”.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

НАЙДЕН АНГЕЛОВ – митичният бивш учител че като е митичен да си стои в митологията а не да се меси в избора на младите педалчета

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |