Партиите в Троян: Сбогом на ресторантите

* Със заповед на кмета Минко Акимов БСП, ВМРО, НДСВ, ССД, СДС и ДПС се разделят с апетитни имоти, ползвани срещу жълти стотинки


КМЕТЪТ МИНКО АКИМОВ СЕ РЕШИ на един законосъобразен и напълно адекватен на днешната кризисна ситуация, но твърде смел и вероятно главоболен управленски ход (ход, на който предишната троянска администрация не бе способна – бел. Т21). Опирайки се на Закона за политическите партии (ЗПП) и на актуалните резултати от скорошните парламентарни избори, през миналата седмица г-н Акимов издаде заповеди (№№ 840, 841, 842 и 843) за обявяване на публични конкурси за отдаване под наем на четири троянски ресторанти; и четирите заведения се намират в общински помещения, ползвани досега като база (на преференциални наемни цени) от местни структури на различни политически партии.

СТАВА ДУМА ЗА Китайския ресторант (130 кв. м), „При Войводите” (144 кв. м), „Старата къща” (162 кв. м) и „”Къпинчо” (в блок „Къпинчо”, 83 кв. м), отдадени за стопанисване съответно на БСП, ВМРО, НДСВ и ССД при месечни наемни цени съответно 43,76 лв., 33,20 лв., 49,59 лв. и 15,63 лв. (в тези наемни цени са включени и прилежащи към заведенията помещения, вдигащи квадратурата на партийните имоти съответно на: БСП – 229,40 кв. м, ВМРО – 260 кв. м, НДСВ – 174 кв. м, ССД – без промяна – бел. Т21). Разбира се, публична тайна е, че споменатите партийни бази са били преотдадени под наем на частни предприемачи за далеч по-високи наемни цени. Подобно е положението и с част от партерния етаж на бл. „Стара планина” до Автогарата (96 кв. м), предоставен на ДПС за 18,32 лв. месечен наем; както и с част от партерния етаж в кооперацията на ул. „Хр. Ботев” 113 (146 кв. м), отдаден на СДС срещу месечен наем от 27,84 лв.*****

ПОТЪРСИХМЕ КМЕТА ЗА КОМЕНТАР по „горещата тема”. Той ни обясни, че Законът за политическите партии (ЗПП) е категоричен – партии, които не са парламентарно представени и не са спечелили над 1% на последните парламентарни избори нямат право на общинска клубна база на преференциални цени. Тези партии, които са парламентарно представени (и имат достатъчен брой депутати за създаване на парламентарна група), или други – които нямат свои депутати, но са получили над 1% от действителните гласове на парламентарните избори, могат да получат подобна база; но става дума за помещения (стаи), а не за ресторанти и механи (ЗПП, Чл. 31. (1) Държавата и общините предоставят под наем на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност; (2) Помещения по ал. 1 могат да се предоставят и на партии, получили над едно на сто от действително подадените гласове на последните парламентарни избори). Г-н Акимов декларира, че е твърдо решен да наложи това законово правило.

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ ОБАЧЕ ПРИЗНА, че вторичните наематели са вложили доста средства и са направили значителни подобрения в някои от споменатите партийни имоти, особено в цитираните четири ресторанта. Ситуацията обаче е такава, че Общината не може автоматично да предостави на досегашните наематели (ресторантьорите) споменатите заведения, тъй като наемните им договори са изтекли на 5 юли 2009 г. „Дадохме им неколкомесечна отсрочка заради изборите, а единственото, което сега можехме да направим в тяхна полза, е да обявим не търг, а конкурс”, обясни кметът. С други думи – при изборът на новите наематели ще се взема предвид не само предлаганата наемна цена, но и други фактори. Компромис с минималната наемна (6,40 лв./кв. м без ДДС – бел. Т21) обаче не можело да се направи, което със сигурност ще доведе до надвишаване на досегашните наеми, плащани от ресторантьорите. Конкурсите за четирите ресторанта ще се състоят на 16 октомври 2009 г., а при неявяване на кандидати повторните конкурси ще са на 23 октомври 2009 г.

***** Наемните цени са според справка от м. юли 2008 г. и са без ДДС

Генадий Маринов

Забележка: Списъкът на всички общински имоти в Троян, дадени на юридически лица за безвъзмездно ползване или под наем на преференциални цени – публикуваме отделно (виж ТУК).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |