Областният управител Николай Нанков: Към момента положението не е розово

* Област Ловеч и община Троян - едни от най-засегнатите от кризата в страната * Заводът за автомобили в Ловеч – как ще се строи нещо, което няма издадено дори разрешително за строеж?

- Г-н Нанков, какво е състоянието на Ловешка област в момента?

- Ловешка област е една от най-силно засегнатите области от началото на годината от световната финансова и икономическа криза. Безработицата, конкретно в община Троян, нарасна значително - два пъти само за 2009 г. Сериозни са проблемите на областта от гледна точка на екологичната инфраструктура, базисната и транспортната инфраструктура. По своя брутен вътрешен продукт (БВП) Ловешка област е между 12 и 14 място в България. От 28 области сме в средата, но този показател се е формирал по време на силно работещата икономика в областта. Към момента положението не е розово.

- Има ли тенденция за откриване на нови заводи?

- Три пъти се даде начало на завод за автомобили в Ловеч, но как ще се строи нещо, което няма издадено дори разрешително за строеж? Към момента се водят преговори. Въпросът е комплексен, тъй като предприятието трябва да е устойчиво.

- Какви антикризисни мерки предприе областната администация?

- Ще изготвим регионални програми за заетост. Свикана е вече първата комисия по заетостта. От всички общини в областта има подадени предложения за програми по заетостта. Те ще бъдат внесени в Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Имам уверението на министър Тотю Младенов, че ще бъдат одобрени, защото област Ловеч и конкретно община Троян са едни от най-засегнатите от кризата в страната. Друга антикризисна мярка е по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Схемата “Адаптивност” стартира през м. октомври и осигурява допълнителни стимули за предприятията на база на ваучери. Схема “Развитие” е за служители на непълен работен ден. Тези, които са съкратени и регистрирани за пръв път в Бюрата по труда, също са обхванати в антикризисните мерки. Ловешка област е една от първите, където се създава Областен съвет по тристранно сътрудничество. Той ще включва синдикати, работодатели и държавни служители.

(със съкращения)

Интервю на Красимира Коларова, ТВ „Оптиспринт” - Троян

1 Коментара:

Анонимен каза...

Интервю с три въпроса. ХАХАХАХАХАХ ОСТАВЕТЕ ДЕТЕТО НАМИРА.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |