Ойларипи: "Голямото завръщане" на черноосъмските планинари

* Ново начало за училището за планински водачи, крепящо се на ръба * Ще тръгне ли нагоре уникалното школо в с. Черни Осъм, основано от големия Минко Занковски

Шейсет и пет младежи и девойки от училището за планински водачи в с. Черни Осъм (СОУ „Васил Левски”) три дни огласяха върховете и се наслаждаваха на красотите на „великата Рилска пустиня”. Направен бе традиционният септемврийски поход в Рила: от Мусала до Мальовица, с който се открива новата учебна година в чероосъмското училище. Това е и същинският приемен изпит на новодошлите 9-класници, първите им уроци по планинарство. Въпреки лошото време и мъглата, бъдещите планински водачи без затруднения изкачиха първенеца на Балканския полуостров връх Мусала (2925 м). Младите планинари, водени от завърналия се в училището преподавател Иван Мутафов (г-н Мутафов от години е свързан с школото в Черни Осъм, бе за кратко и директор, след което напусна ) и Мая Занковска изкачиха и връх Мальовица, но този път при идеално време. Големите ученици, от 11., 12. и 13. клас, поеха по друг маршрут – от хижа „Скакавица” през Седемте рилски езера до хижа „Мальовица”.

„Голямото завръщане на училището за планински водачи в Черни Осъм” – така се коментираше из планинарските среди масовият поход в Рила, протекъл под девиза „Планината и природата – ние живеем в нея”.

Добринка Кънъкова, с. Черни Осъм

*****

Бележка на редакцията

Не е тайна, че училището в с. Черни Осъм (СОУ „Васил Левски”) и по-точно - средният му курс, провеждащ специализирано обучение по рядката специалност „Планински водач”, изпитва сериозни затруднения. Въпреки пряката си насоченост към стратегическия както за нашия район, така и за страната ни като цяло туристически бранш. В известна степен затрудненията са свързани с икономическата криза, която блокира възможността на мнозина родители да изпращат децата си на училище в друго селище (питомците на СОУ-то в Черни Осъм в голямата си част са от други краища на страната – бел. Т21). Както и с общите проблеми на професионалното образование у нас, което трудно постига „работеща” обвързаност с реалната икономика (преди година бяха изнесени данни, че професията „Планински водач”, макар и нужна на предприемачите в туристическия бранш, особено на тези, които имат обекти в планината, трудно се реализира поради липсата на достатъчно финасов ресурс – бел. Т21). Има и някои специфични местни причини – най-важната сред които е липсата на, образно казано, „ракета носител”, каквато бе създателят и дългогодишен директор на училището за планински водачи в Черни Осъм Минко Занковски (Бог да го прости!). Но все пак лъч светлина има - за настоящата учебна 2009/2010 г. образователният министър Йорданка Фандъкова е дал разрешение новосформираната паралелка в 9. клас да е маломерна. А новото ръководство на училището (неотдавна директорът Цветомир Цветков подаде оставка – бел. Т21) има някои нови и, по неговите думи, печеливши идеи.

Т21

Начало

1 Коментара:

септемврийски празници Гърция каза...

Поздравления за всички, че наистина въпреки лошото време и мъглата, бъдещите планински водачи без затруднения са изкачили първенеца на Балканския полуостров връх Мусала (2925 м). Всички млади планинари, водени от завърналия се в училището преподавател Иван Мутафов няма как да не са доволни от себе си и това, което са постигнали. Имаме толкова красива природа не мога и да си представя от върха каква гледка се открива.Благодаря за хубавата статия, често казано ме запалихте и аз да го изкача и дано да е по скоро.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |