Премии за даровити троянски ученици

* 14 ученици, постигнали високи резултати в различни области, ще получат еднократна финансова подкрепа в размер от 65 лв. до 195 лв. * 8-класникът Георги Банков предложен за национална стипендия

ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАТИВНА КОМИСИЯ - ръководена от общинската съветничка Красимира Райковска, председател на постоянната комисия „Образование, спорт, култура и граждански организации” в местния парламент – е разгледала исканията за подкрепа на деца с изявени дарби и е излязла с предложение до кмета Минко Акимов за отпускане на еднократни общински финансови награди.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА за финансово стимулиране на даровитите школари се опира нормативно на Правилата за реда и организацията при предоставяне на закрила на деца с изявeни дарби от училищата на територията на община Троян, научихме от шефката на отдел „Образование, духовни и социални дейности, спорт и туризъм” в общинската администрация Иванка Джабраилова. Г-жа Джабраилова поясни, че идеята е да се отдаде заслуженото на изявени троянски ученици, постигнали през годината високи резултати на различни ученически състезания, които обаче по разни причини не могат да кандидатстват за стипендии и други награди, отпускани от образователното министерство. Еднократните парични премии, които ще получат 14 ученици, са индивидуални, определят се на база на социалния минимум, варират от 65 лв. до 195 лв. и ще се осигурят от общинския бюджет.

ОТЛИЧЕНИ СА СЛЕДНИТЕ УЧЕНИЦИ: Мария Найденова (СОУ „Св. Климент Охридски”) – за първото си място на Националния фест за визуално творчество в Ямбол; Паулина Пенчева (СОУ „Св. Кл. Охридски”) – за второ място в Националното състезание за ключови компетентности по природни науки; Митко Динушев и Петко Йовчевски (СОУ „Васил Левски”) – отборно, за третото място на националния турнир по информатика „Джон Атанасов”; Лъчезар Николов, Иван Пелтешки и Дамян Пазвански (СОУ „Св. Кл. Охридски) – за призови места на Националното състезание по авиомоделизъм; отборът по СИП „Биология” (7 ученици, ОУ „Иван Хаджийски”) – за специалната награда от националния конкурс „Златна есен – плодовете на есента”.

ОТДЕЛНО експертно-консултативната комисия е излязла с предложение - на база на министерската Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби - за отпускане на национална стипендия на изявения информатик Георги Банков (8. клас, СОУ „В. Левски”). Мотивите – Георги е победител на Националната олимпиада по информационни технологии (2010 г.) и има трето място на турнира „Джон Атанасов”. Националната стипендия се отпуска от министерството, а размерът й е по 120 лв. (половин минимална заплата) месечно в рамките на 1 календарна година.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |