Автомобилните технически прегледи – няма промени в нормите

* „Промяната“ е в задължителното от 22 юли т. г. свързване на всички пунктове за ГТП с централния компютър и отнемането на възможността за ръчно въвеждане и манипулация на данните * Инж. Людмил Михайлов, СБА Троян: „Разликата е единствено и само в начина на представяне на резултатите от измерванията, направени в пунктовете“
Актуално
СЛЕД воя около отриването на Олимпиадата в Париж – събитие с невероятен размах и качество, което у нас гръмогласно бе заклеймено от някои среди (май същите, които от доста време и с лека ръка клеймят най-добрия световен университет, Харвард, славят кръволока Путин и сеят антиевропейска пропаганда – бел. ред). И след шумотевицата по приетите преди броени дни незначителни/козметични промени в Закона за училищното и предучилищното образование, заявени от вносителите си (копейкиновци и тем подобните им) като антиджендърски, макар черно на бяло във въпросните два реда текст да няма нищо антиджендърско и чиято цел явно бе само да разлаят предизборно кучетата, но пък ответните „джендърски“ реакции доналяха вода в мелницата им. Сега ново пет.

В ТРОЯН
и из страната тръгнаха слухове сред шофьорите, че има някаква нова, съвсем прясна, нормативна промяна, която прави така, че дори нови бензинови автомобили да не могат да минат на годишен технически преглед (ГТП) заради лоши показатели на изгорелите газове. Има ли такава нова нормативна промяна – с това питане се обърнахме към Людмил Михайлов, инженер по двигатели и експлоатация на автомобилна и танкова техника, ръководител от седем години на клона на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Троян, а по-отскоро и на СБА Ловеч, безспорен експерт по темата. Отговорът му: „Настоящата Наредба №Н32 е приета на 16 декември 2011 г., влиза в сила от 1 януари 2012 г. и с нея са въведени сегашните (актуалните в момента) норми, според които се извършват измерванията. Разликата е единствено и само в начина на представяне на резултатите от измерванията, направени в пунктовете за ГТП. Тоест – вече няма възможност за ръчно въвеждане, тъй като измервателните уреди във всички пунктове са свързани с централния компютър“.  

СТАНА ясно още, че това тотално свързване на всички пунктове с централата е заложено в една промяна на наредбата от 2018 г., но въвеждането й по една или друга причина (можем да се досетим за някои от причините – бел. ред.) е отлагано. За да се стигне до 22 юли 2024 г., когато изискването най-после е въведено повсеместно и е отнета възможността в пунктовете за ГТП да се въвеждат ръчно и да се манипулират данните от прегледите. Оттам и по-големия брой върнати автомобили и шофьорските недоволства. Инж. Михайлов подчерта, че в пункта на СБА в Троян свързването с централния компютър е още от 2022 г. и в момента няма и няма как да има никакви трусове.

„СПЕКУЛАЦИЯ – заяви шефът на СБА Троян, – са слуховете за нормативна промяна, свързана със завишаване/занижаване на допустимите норми на замърсяване от изгорелите автомобилни газове. Видя се, че нормите, които са заложени от производителя и за всеки автомобил са според годината на производство и другите параметри. Казвам го, защото се говори, че нашата Автомобилна администрация била направила някакви промени – просто няма такова нещо. Говори се също, че самите производители били променили параметрите, ясно е защо, което също не е вярно.“

ПОПИТАХМЕ
– значи ако един автомобил не може да мине на преглед, причината си е в самия автомобил; и отговорът на специалиста бе утвърдителен. Но имаше уговорка, в отговор на допълнителния ни въпрос дали, примерно, лошо гориво може да доведе до излизане от нормалните параметри на изгорелите газове. Може да има различни причини, които обаче винаги са комплексни и първо трябва да видим как е експлоатиран даден автомобил – като започнем от горивото и поддръжката и  продължим към самото му техническо състояние. Но бе потвърдено, че е възможно добър и поддържан автомобил да даде лоши резултати при прегледа заради некачествено гориво. „Извършвали сме експерименти пред автомонтьори, за да им докажем колко малко е нужно, за да се повлияе на резултатите“, уточни инж. Михайлов.

ПОПИТАХМЕ И защо основно бензиновите автомобили дават отклонения от нормите, докато дизеловите по-лесно влизат в допустимите параметри. Отговорът – при дизеловите автомобили се отчита димната замърсеност и също се случва да има отклонения от нормите, но при тях има повече възможности да бъдат изчистени преди прегледа. Финалният ни въпрос бе дали днешните български норми (стандарти) за изгорелите автомобилни газове имат някакви разлики/специфики от европейските. „Нищо такова – нашите норми и правила са възприетите световни норми и правила и сега, от 22 юли т. г., просто не можем да манипулираме резултатите и да правим „услуги“ на шофьорите. Нашите норми са като световните, едни и същи и няма никаква българска доработка и корекция, която да мъчи шофьорите, просто влизаме в световните правила“, бе пояснението.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |