Един виенчанин в Троян

* Д-р Димитър Драндийски: „Имам чувството, че ви познавам отдавна, имам и чувството, че ще станем още по-добри приятели“
Срещи
Д-р Димитър Драндийски, Троян, 14 август 2024 г.
МИНАЛАТА седмица за няколко дни (14-16 август) Музеят на занаятите имаше един много специален и скъп гост, скъп гост и на Троян, където идваше за пръв път. Един младеж на 92 години, в това определение няма никакъв парадокс – толкова енергичен, ентусиазиран, любопитен, модерен, и толкова младежки възторг у този, както сам той се определи, човек на три политически системи (епохи). Един истински българин и истински виенчанин, в което също няма парадокс – роден в Оряхово, но от повече от половин век живее във Виена, пуснал е корени там, но пази много здрав и изначалния си български корен. Един наистина забележителен човек – д-р Димитър Драндийски, професионален библиограф и архивист, завършил Софийския университет, доктор по славистика от Виенския университет и с допълнителна диплома по медицина, дългогодишен служител в Медицинската библиотека във Виена, една от най-големите в света, изследовател и автор на няколко исторически книги.

МОЖЕ
би за читателите на Т21 виенският гост не е съвсем непознат. Неотдавна публикувахме обширна статия на музейната директорка Елеонора Авджиева за един значим изследователски труд на д-р Драндийски – книгата му (от над 1000 стр.) „Априлското въстание 1876 в пресата на Австро-Унгария“, в която са събрани и проучени възможно най-много публикации в австрийската преса за българското Априлско въстания; а най-ценното за нас е, че сред тях има и материали за Новоселското въстание, последната и една от най-героичните и най-кървавите страници от априлската епопея, някои от които неизвестни до този момент (виж „Австрийската преса за въстанието в Ново село, Троянско“ – бел. ред.). От тази книга тръгва връзката с д-р Драндийски, прераснала в редовни лични контакти и приятелство, сподели г-жа Авджиева на организираната от нея и колегите й по инициатива на госта троянска среща с приятели на музея („Шато Монтан“, 14 август).

НА ВЪПРОСНАТА среща бяха представени тази и още няколко книги на д-р Драндийски, чийто обект е България, историята ни, българите в чужбина – „Виена и българите: из историята на българската общност в Австрия, 1700-2000“, „Дом Витгенщайн – Виена, вестител на българската култура в Австрия“, първият вариант на книгата за Априлското въстание, издадена от Народната библиотека в София. И тук трябва да добавим: д-р Драндийски не само изследва и прокламира, но и подпомага материално българската кауза; един пример – хонорарът му от първата книга, в размер на 30 хил. лв., е дарен до стотинка за дейността на Народната библиотека в София, същото се случи и със сумата от продажбата на книгите му в Троян – бе предоставена от автора на Музея на занаятите.

Д-р Драндийски с една от книгите си, Троян
НАСИТЕНА бе програмата при троянското гостуване на д-р Драндийски – освен споменатата среща с приятели на музея той се срещна и с представители на местния клон на „Традиция“, посети някои знакови културно-исторически забележителности в района, срещна се и с представител на Т21 (виенчанинът от няколко месеца е абонат на вестника ни, получава го в електронен вариант и има много ласкава оценка за нашата работа – бел. ред.). И за финал нека му дадем думата – с кратка извадка от 10-минутното автобиографично слово на д-р Драндийски пред троянските приятели:    

„ИМАМ чувството, че ви познавам отдавна, имам и чувството, че ще станем още по-добри приятели. Моят живот премина в три политически системи: от раждането до 1944 г. – 12 години в Царство България, от 44-та до 1968 г. живях в комунистическа България и станах неволен строител на социализма, моля да бъда разбран правилно, а през 68-ма успях да отида в западната демокрация и оттогава до днес, вече 56 години, живея във Виена и се радвам на плодовете на тази демокрация“.

Т21
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |