„Горе-Долу“ – фестивал за дизайн и занаяти край Троян

* Събитието ще е в две части – творчески работилници в Марковската махала („Горе“) и сцена край реката в центъра на Троян („Долу“) * Организатори са сдруженията „Резиденция Белиш“ и „Колективът“
Предстоящо, 17-23 август
OРГАНИЗАТОРИТЕ от „Резиденция Белиш“ наскоро публикуваха официално видео, събрало в себе си настроението на .CAD – Camp and Design 2023 – събитие за архитектура, околна среда, изкуство и занаяти, което се проведе в Марковската махала (с. Белиш, до Троян) в края на м. август 2023 г. Повече от 60 участници имаха възможност да пробват техники за обработка на стъкло, керамика и дърворезба под ръководството на опитни ментори от страната и чужбина; и както и в предишните години, резултатите бяха представени на фестивална част в края на събитието.

ТАЗИ ГОДИНА, в периода 17-25 август, организаторите са подготвили нова инициатива – „Горе-Долу“, която сериозно разширява обхвата на тези от предишните години. Дейностите този път, както си личи и от заглавието, ще са групирани в две зони:
• В Марковска махала,17-23 август, ще се проведат творчески работилници, които имат за цел да експериментират с ключови пространства в региона – ще бъдат изследвани възможности за реновиране на стари къщи, създаване на обществени пространства и използване на местни ресурси;

• Крайречното пространство в центъра на град Троян на 24-25 август пък ще стане сцена за музикални изпълнения на живо, куклен театър за деца, пленер по рисуване, кулинарни демонстрации и други изненади; жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с местни творци, да опитат традиционни ястия и да се насладят на разнообразна програма за всички възрасти.
ТОВА, КОЕТО прави събитието „Горе-Долу“ наистина уникално, е обединението на два от най-прогресивните и продуктивни екипи от млади архитекти и дизайнери в България – „Резиденция Белиш“ и „Колективът“, вече са доказали поотделно своя талант и работоспособност в множество събития през последните години. Достатъчно е да споменем инициативите „Реките на града“ на „Колективът“, които са дали възможност на граждани от редица градове в страната да възприемат и ползват реките близо до тях по нов начин. А „Разиденция Белиш“ повече от четири години работи в областта на алтернативните форми на обучение и създава условия млади специалисти да развиват себе си и да общуват.

ЖЕЛАЕЩИТЕ да станат част от „Горе-Долу“ все още могат да се запишат за участие – независимо дали сте професионален художник, архитект, дизайнер или просто любител на изкуството, тук ще намерите нещо интересно и полезно за себе си. Фестивалът „Горе-Долу“ има подкрепата на Община Троян и е включен в културния календар на града, като събитието е отворено за всички, които търсят нови преживявания, вдъхновение и връзка с природата и общността.
6 август 2024 г.
Мартин Георгиев 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |