И най-младите по казуса „Каравелов“

* Ученици създадоха късометражен филм за дърветата по ул. „Любен Каравелов“ * Филмът ще бъде показан през октомври на големия финал на проекта „Научи, разкажи, заснеми!“ * Организаторите обещават да видим „поетичен разказ на много важна и актуална тема за града“
Гореща тема
В НАЧАЛОТО на месеца (1-5 юли) минувачите по ул. „Любен Каравелов“ в Троян със сигурност са забелязали оживление и ентусиазирани млади хора с микрофони и снимачна техника. Това беше част от втория етап на проекта „Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството“, по който СУ „Св. Климент Охридски“ е партньор. След като през май 30 ученици изгледаха късометражни филми на екологична тема, сега 8 от тях имаха възможност сами да влязат в ролята на творци. В рамките на 5-дневен младежки летен лагер, под ръководството на обучителите от сдружение „Арте Урбана Колектив“ (Слава Дойчева, Димитър Узунов, Даниел Симеонов, Мария Велева и Ралица Асенова), те трябваше да идентифицират местен екологичен проблем, да стигнат до обща идея, да направят план за осъществяването й и да я заснемат.

ИЗБОРЪТ на младите попадна „право в десетката“, синхронизира се с вълненията на троянци през последните седмици и обещава да бъде част от една жива гражданска дискусия. Съдбата на дърветата по ул. „Любен Каравелов“ ще е темата на техния късометражен филм, който ще бъде показан на голям екран през октомври, по време на големия финал на „Научи, разкажи, заснеми!“  – цял ден с културни събития, посветени на опазването на околната среда. Организаторите обещават да видим „поетичен разказ на много важна и актуална тема за града“. Един от младите автори, 10-класничката Мария Киримова, описа петте творчески дни като „изключително приятелска обстановка с вдъхновяващи ментори – много мотивирани и доста настоятелни, но без капка напрежение“.

ПРОЕКТЪТ се осъществява в три населени места – Троян, Видин и с. Кърпачево (Ловешко). Организатори са сдружение „Арте Урбана Колектив“, а списъкът с партньори е впечатляващ: Британският съвет в България, Гьоте институт, Институт Сервантес, Италиански културен институт, Посолство на Австрия, Посолство на Гърция, Посолство на Словения, Полски институт, Португалски културен и езиков център „Камойш“, Унгарски културен институт, Френски институт, Чешки център София, Бюрото на Европейския парламент в България, Община Видин, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ (Видин), Община Троян, СУ „Св. Климент Охридски“ (Троян), Народно читалище „Наука 1870“ (Троян), Сдружение „Деветашко плато“, Сдружение „За Земята“, Областна управа Ловеч. Местен координатор е училищният психолог в СУ „Св. Климент Охридски“ Мария Лекова.

Нели Генкова-Маринова
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |