„Комуналните” разчистиха падналото дърво

* Еколожката Таня Рогачева: Орязването и оформянето на короните на липите по троянската „Унтер ден Линден” няма да навреди на дърветата и ще осигури безопасност за близките сгради

ГОЛЯМОТО ИГЛОЛИСТНО ДЪРВО, което на 13-ти вечерта се сгромоляса в двора на троянското НУ „Св. св. Кирил и Методий”, откъм улица „Любен Каравелов”, и разби част от оградата на школската спортна площадка (виж повече ТУК), вече го няма. Ден след това – на 15-ти, екип от общинската фирма по чистотата „Комунални услуги” ЕООД, която се грижи и за зелената система в града, разчисти „трупа”. Според специалистите причина за инцидента са скорошните изкопни работи в близост (при изваждането от земята на многотонна цистерна от някогашната бензиностанция), при което е била прекъсната кореновата система на иглолистния красавец.

ПО ДРУГИЯ ВЪПРОС, който се повдигна във връзка с неприятната случка – ще продължи ли орязването и оформянето на короните на гигантските липи по ул. „Любен Каравелов”, известна и като троянската „Унтер ден Линден” („Под липите”), разговаряхме с еколожката в общинската администрация Таня Рогачева. Нейното експертно мнение бе, че подобна операция няма да навреди на дърветата и ще осигури нужната безопасност за близките сгради. Г-жа Рогачева обаче поясни, че решението не зависи от нея и изисква финансов ресурс; но бе категорична – планираното при предишната кметска администрация тотално изкореняване на липите по ул. „Л. Каравелов” няма да се състои.

ПРИПОМНЯМЕ – в общинския бюджет за 2009 г. за поддържане на зелената система на Троян бяха заделени 50 хил. лв. За следващата 2010 г. се очаква сумата да е от същия порядък, което е твърде малко и едва ли ще стигне да се покрият всички „зелени” дейности, включително и орязването и оформянето на короните на липите по троянската „Унтер ден Линден”.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |