Шоуто на Состра

* Ръкопляскания за организаторите - Музея на занаятите * Невиждано много публика аплодира „римския” спектакъл край крепостните стени * На Состра - "атентат" срещу свободната преса

НА СТРАХОТНО ШОУ СТАНАХМЕ СВИДЕТЕЛИ на 15-ти вечерта (началото бе от 18:30 ч.) на Состра – римската крепост, прераснала по-късно в цяло селище и смятана за античния предшественик на днешен Троян (археологическият паметник се намира на 12 км от Троян, в землището на с. Ломец и в непосредствена близост до пътя за Ловеч – бел Т21). Спектакълът бе продължение на едно начало, поставено миналата година, но като мащаб, амбиция, завършеност, послания бе на светлинни години над миналогодишния провал.

ОРГАНИЗАТОРЪТ, заслужаващ нашите ръкопляскания (!), е троянският Музей на занаятите (МНХЗПИ), а помагачите – Община Троян, Ротари клуб Троян и частната фирма „Мултиимпекс”; разбира се, не бива да се подминава и приносът на НИМ (Националния исторически музей), чийто зам.-шеф и наш земляк ст.н.с. д-р Иван Христов е в основата на всичко хубаво, което се случва на Состра в последните 10-тина години, и е неизменен ръководител на археологическите работи на обекта. Специалните похвали пък са към двете музейни уреднички, изнесли основната тежест – Силвия Йовевска и Десислава Вутова: организатори и водещи, а Силвия - и сценарист; тук трябва да споменем и музейната шефка Елеонора Авджиева, която за пореден път доказа, че когато тя и ръководената от нея културна институция се ангажират с нещо, то се получава.

ДА НЕ ПРОПУСНЕМ И ВАЖНИЯ ПОВОД, по-точно поводи, в чест на които бе всичко това – двете специални дати 14 октомври, Петковден (официалния празник на Троян) и 10 октомври, смятан за рождена дата на възродената след готските нашествия крепост Состра (254 г.).

ДВЕ БЯХА ГОЛЕМИТЕ АТРАКЦИИ, допълващи се отлично и придаващи цялостност на спектакъла.

ОСНОВНОТО бе театрална възстановка на римски бойни ритуали: отдаване на почит към императора, влизане в бой, марш на пехотинци, изнасяне тялото на убит в битка легионер. Римските бойци бяха актьори от театралната трупа „Първа Тракийска кохорта” към най-старото читалище в България – свищовското „Еленка и Кирил Д. Аврамови”; а изпипаните им доспехи (майсторско копие на римско снаряжение) и добрата игра подсказваха, че трупата има опит в подобни възстановки (от три години в Свищов се организират празненства, посветени на древния Рим и те са неизменни участници – бел. Т21). Свищовлиите бяха подкрепяни от тукашни самодейци, като най-възловата роля – на император Галиен, който бе приветстван с „Аве Цезар!” и чийто бюст е красял древната Состра, бе поверена на троянския театрал Павел Паймаков.

ДРУГАТА ВАЖНА СЪСТАВКА на шоуто на 15-ти вечерта бе светлинната феерия – множество запалени огньове и букет от фойерверки предадоха на крепостта особено величие, превърнаха я в приказен замък. (Тук обаче станахме и свидетели на "грозен атентат" срещу свободната преса - човекът на Т21, който с фотоапарата си самоотвержено запечатваше за историята грандиозното шоу, бе ударен от недоизгоряло парче фойерверк; вестникарят си е жив и здрав, но любимото му марково поло - не, т.е. на практика се доказа, че журналистиката е опасна професия - бел. Т21)

РЕДНО Е ДА ОТКРОИМ и още една важна съставка - многобройната публика (300-400 души), каквато тук досега не се е събирала. Наоколо пък бе претъпкано от коли и само чевръстата намеса на организатори и полиция предотврати задръстванията и конфликтите (стълпотворението на хора и автомобили на Состра, втория по значимост исторически паметник в нашия край /след Троянския манастир/ радва, но подсказва колко е необходимо да се ускори процеса на изграждане на туристическата инфраструктура край обекта – път, паркинг, тоалетна, магазин за сувенири и т.н.; по темата очаквайте интервюто ни със ст.н.с. д-р Иван Христов – бел. Т21).

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |