Огромно дърво се сгромоляса в двора на НУ „Св. св. Кирил и Методий”

* Причините са две – вятърът и небрежното саниране на околната площадка * Живеещи на троянската „Унтер ден Линден” питат: защо спря орязването и оформянето на огромните липи; и са категорични, че операцията трябва да продължи

НА 13 ОКТОМВРИ ВЕЧЕРТА, в навечерието на Петковден – Празника на Троян (14 октомври), едно голямо и красиво дърво се сгромоляса върху оградата на спортната площадка на троянското НУ „Св. св. Кирил и Методий” (откъм ул. Любен Карвелов”) и се просна в школския двор. За радост инцидентът стана по мръкнало, когато на площадката нямаше деца, и се размина без нещо по-лошо.

ПРИЧИНИТЕ ЗА СРУТВАНЕТО на правото и здраво (вече казахме – и красиво) иглолистно дърво са две. По-малката, можем да я определим като обективна – разразилият се тази вечер силен вятър. И другата, основната, плод на човешка грешка или небрежност – недостатъчното саниране на площадката около дървото, след неотдавнашните изкопни работи; по-точно – след изваждането от земята на огромната цистерна за течно гориво, използвана от затворената преди няколко години бензиностанция в този участък. Според живеещите в района, с които разговаряхме, след изваждането на цистерната зейналата яма не е била засипана с нужното количество пръст, което е довело до падането на дървото. Това със сигурност е така и като прибавим твърде крехката и плитка коренова система на този дървесен вид (огледахме я на място – бел. Т21) случилото се лесно намира обяснение.

ДАЛИ ОБАЧЕ Е ВЪЗМОЖНО сгромолясалото се дърво да бъде върнато към живот, както се иска на съкварталците, още не е ясно.

НЕПРИЯТНАТА СЛУЧКА БЕ ПОВОД да се повдигне още един „дървесен” проблем, свързан с ул. „Любен Каравелов” – безспорно най-красивата троянска улица, известна с липите си и неслучайно наречена троянската „Унтер ден Линден” („Под липите”). В редакцията на Т21 се обадиха живеещи на улицата и напомниха, че по-миналата година започнала кампания за орязване и оформяне на огромните корони на още по-огромните липи. Което се оказало добра мярка (много по-добра от планираното от предишната общинска администрация тотално изкореняване на красивата флора), но кой знае защо било преустановено. Гражданите бяха категорични, че тази акция, която ще обезопаси дърветата и ще им осигури допълнителен живот, трябва да продължи.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |