Троянският Петковден

* Ловчанският митрополит Гавриил: Трябва да сте горди, че ви закриля св. Петка
*
Кметът Минко Акимов: Ще направим максималното за възхода на Троян, имаме и воля, и възможности
*
Губернаторът Николай Нанков: Троянци са предприемчиви и умеят да печелят

ТВЪРДЕ СТУДЕНО, НО СЛЪНЧЕВО време, много гости – сред тях немалко ВИП, и няколко любопитни събития, излизащи от обичайния „дневен ред”. Такъв бе този троянски 14 октомври – Петковден, празника на града ни (по възрожденска традиция селището приема за свой празника на местния храм; а Троян възобнови традицията, зачеркната през годините, когато най-важен за цяла България бе превратаджийският 9 септември, при управлението на Константин Фичев /1991 г. – 1995 г./ - първия демократично избран троянски кмет след началото на прехода – бел. Т21).

„ОБРАЗОВАНИЕ И ВЯРА – училище и църква, са били двете най-важни неща, помогнали на нашия народ да върви напред. Но има и един трети фактор – българската Община”, каза в приветственото си слово кметът Минко Акимов. Пред празничното множество, събрало се на централния площад, градоначалникът даде и обещание – че настоящото троянско ръководство и той лично ще направят максималното за възхода на Троян, за което имат и воля, и възможности.

„ТРОЯНЦИ СА ПРЕДПРИЕМЧИВИ и горди балканджии, които умеят да печелят успехи, ще се справят и с настоящата тежка икономическа криза. Поздравявам ви с вашия празник Петковден и нека всички вдигнем наздравица с великолепната троянска сливова”, обърна се към присъстващите областният управител Николай Нанков.

„ТРЯБВА ДА СТЕ ГОРДИ, че ви закриля една от най-тачените и обичани български светици – св. Петка. И ако западният свят е по-развит технологично, ние сме по-напред в духовната вяра – няма друга религия или друга разновидност на християнството, която да има светци като православните”, бе пък посланието в емоционалното слово на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

ВОДЕЩАТА НА ПРАЗНЕНСТВОТО, PR-ката на Общината Маргарита Генкова, прочете и няколко „задочни” поздрава, сред тях и от двамата първи мъже в държавата – президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов.

ПО ТРАДИЦИЯ БЕ ИЗПЪЛНЕН и един тържествен ритуал – градоначалникът издигна троянското знаме на един от пилоните пред Общината; а жълтият троянски флаг се развяваше до синьото знаме на Обединена Европа и националния трикольор.

ВСИЧКО ТОВА СТАВАШЕ НА МЕТРИ от импровизирания президиум, в който наред с местните първенци (за пореден път се питаме какво правеха там партийните секретари на де-що има партия и партийка в Троян, но това е отделна тема – бел. Т21), бяха и високите гости – депутатът от нашия избирателен район Михаил Николовски (интересно защо останалите четирима депутати, сред които и двамата троянци Станка Лалева и Евгений Узунов, не уважиха празника ни – бел. Т21), кметът на община Летница д-р Красимир Джонев, председателката на Общинския съвет в Априлци Пепа Колева, за владиката и губернатора казахме. Тук бе и голямата Нешка Робева, чиято танцова трупа "Нешанъл Арт" два часа по-късно завърши празника със спектакъла си „Бежанци”, представен в големия читалищен салон.

„ВЪНШНАТА” ЧАСТ НА ПРАЗНЕНСТВОТО приключи с аплодисменти за четиримата скулптори, участници в пленера дървопластика, организиран от Ротари клуб – Троян в чест на троянския Петковден. Президентът на ротарианците Диян Ковачев и кметът Минко Акимов поздравиха творците и им връчиха наградите (парични премии от по 1000 лв.).

СЛЕД ТОВА ПРАЗНИКЪТ СЕ „ПРЕМЕСТИ” в залата на Общината, където се състоя извънредната празнична сесия на местния парламент; с една-единствена точка в дневния ред - официално връчване на най-високите троянски отличия („Почетен гражданин на Троян”, „Златен герб Троян” и „Почетна значка Троян”) на няколко заслужили троянци (подробно за отличията – в следващ материал).

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |