В Троян: „Министърът на туризма” се срещна с предприемачи в бранша

* Иво Маринов обеща съдействие по казуса с Шипковски минерални бани, ограбвани от години от Баня (Карловско) * Кметът Акимов пита: защо по две от оперативните програми изискваният собствен финансов принос си остава 15%, вместо обещаните 5%

ПРЕДПРИЕМАЧИ И РАБОТЕЩИ В ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ в регион Балкания (Трявна, Априлци, Троян, Тетевен и Етрополе) аплодираха ресорния зам.-министър Иво Маринов на срещата, провела се на 7 октомври в хотел „Троян Плаза” и организирана от Даря и Нико Заричинови от Тур клуб „РеМарк”. Г-жа Заричинова, която водеше дискусията, дори нарече г-н Маринов „нашият министър на туризма”, засвидетелствайки уважение, но и намеквайки, че хората от бранша са очаквали собствено министерство (в момента туризмът се управлява от мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма – бел. Т21). Водещата подчерта още нещо – че зам.-министър Маринов е доказан професионалист, познаващ отлично проблемите на туристическия сектор, което обнадеждава. В срещата участваха областният управител Николай Нанков и заместникът му Сашо Данков, представители на различни държавни структури с отношение към туризма, специалисти от общинската администрация. Присъстваха и кметовете на три общини от Балкания – на Троян, Априлци и Етрополе.

ЗАМ.-МИНИСТЪР МАРИНОВ ОТГОВОРИ на множество въпроси, част от които бяха засегнати и на предварителната среща в кабинета на троянския градоначалник, на която бяха поканени и журналисти.

„ИМАМЕ ЕДИН СЪЩЕСТВЕН ПРОБЛЕМ – обявено бе, че собственото участие на Общините при кандидатстване по различните оперативни програми до края на годината ще падне от 15% на 5%. Това вече е факт за някои от програмите, но по две от тях – за туристическата инфраструктура и за развитието на селските райони, изискванато съфинансиране си остава в рамките на 15%. Което ни връзва ръцете и ни принуждава значително да редуцираме проектите си, за да можем да осигурим своя финансов дял”, бе възловият въпрос на кмета Минко Акимов; градоначалникът даде и конкретен пример с подготвяния от общинската администрация голям проект, касаещ няколко важни туристически обекти в района. Зам.-министърът призна, че този въпрос не е от неговата компетенция, но ще го проучи и ще проведе съответните разговори.

СЪДЕЙСТВИЕ БЕ ОБЕЩАНО И ПО ДРУГ БОЛЕН ВЪПРОС – за ограбването на минералния курорт Шипково (Шипковски минерални бани), чието управление е в … Баня (Карловско), „дистанционно”; откъдето прибират дивидентите, но не отпускат почти нищо за инвестиране в Шипковските бани, които с годините добиват все по-окаян вид (въпреки чудесния потенциал – топлата минерална вода с доказани качества и почти вековната курортна традиция). От Т21 въпросът бе поставен още по-директно: знае се, че шеф на Националния комплекс „Специализирани болници за рехабилитация” (СБР) към здравното министерство, администриращ минералните бани у нас, е д-р Ченко Чалъков и той крепи статуквото (ограбването на Шипковски минерални бани), тъй като съпругата му г-жа Чалъкова е шеф на филиала на СБР в Баня, Карловско (и ако това не е конфликт на интереси, здраве му кажи – бел. Т21)?!*****

ИВО МАРИНОВ ЗАСЕГНА И „ВЕЧНИЯ” ПРОБЛЕМ с курортната такса. Зам.-министърът бе категоричен, че масово хотелиерите в страната, включително и в Троянско, „спестяват” от курортната такса; и илюстрира извода си с цифри: според статистиката туристическите обекти в България разполагат с 1,2 млн. легла, а за миналата година платената туристическа такса възлиза едва на 11,6 млн. лв., т.е. по около десет лева (десет нощувки) на легло годишно?! Ако това е реалното състояние, повечето обекти би трябвало да са фалирали, заяви туристическият шеф и подчерта, че усилията трябва да се насочат към по-ефективна събираемост на таксата, като тук своята роля имат и НАП и МВР.

СТАНА ДУМА И ЗА ПОДГОТВЯНИЯ НОВ ЗАКОН ЗА ТУРИЗМА, който скоро ще влезе в пленарна зала и който, според г-н Маринов, ще изчисти доста нормативни неразбории. Надежда за политическа и институционална подкрепа на бранша дава и подписаният наскоро във Велико Търново договор за сътрудничество между управляващата партия ГЕРБ, представлявана от лидера си Цветан Цветанов, и националното браншово сдружение на предприемачите в туризма.

***** Впоследствие научихме, че малко преди срещата на зам.-министър Иво Младенов в Троян шефът на Националния комплекс "Специализирани болници за рехабилитация" д-р Ченко Чалъков е бил уволнен. Което би трябвало да ускори решаването на "шипковския проблем". Но да не избързваме с оптимизма.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |