Пет троянски проекта с осигурено държавно финансиране – 10,5 млн.

* Научихме го на редовната кметска пресконференция, до края на месеца очакваме покана за подписване на споразумения за финансиране и за останалите 20 троянски проекта, разписани в държавния бюджет * Кметът Михайлова: „Вече имам почти спокойствие, че нещата са необратими“
Добрата новина
Кметът Михайлова и заместникът й инж. Райковски по време на пресконференцията, 13 март
ГОЛЯМА добра новина, съобщи я кметът Донка Михайлова на редовната си месечна пресконференция (13 март). На следващия ден, 14 март, Община Троян ще подпише (вече подписа – бел. ред.) споразуменията с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за цялостно държавно финансиране на 5 значими проекта, първата част от общо 25-те троянски проекта, записани в актуалния държавен бюджет. Т. е. влезли в националния списък с общински проекти, които ще бъдат финансирани от обособения държавен фонд за тази цел (виж „Приеха 100-милионния Бюджет 2024 – всички „за“ – бел. ред.). Общата стойност на 5-те проекта възлиза на 10,5 млн. лв. Като най-вероятно до края на м. март Община Троян ще получи покана за подписване на споразуменията за финансиране и на останалите 20 проекта, уточни г-жа Михайлова.

Троянският площад – красив и харесван, но вече амортизиран и нуждаещ се от обновяване, 7,4 млн. лв. са предвидени за реконструкцията му
КОИ СА споменатите 5 проекта с разписани споразумения между Община Троян и МРРБ и гарантирано вече държавно финансиране?
Цялостна реконструкция на централния троянски площад „Възраждане“ – красив, но вече доста амортизиран и нуждаещ се от обновяване, заедно с прилежащата му част от главната улица „Васил Левски“; бюджетът за този инфраструктурен обект е 7,4 млн. лв.

Ремонт на Пешеходния мост в централната градска част на Троян (до Музея на занаятите), бюджет 300 хил. лв.

Основен ремонт на най-красивата и изключително важна троянска ул. „Любен Каравелов“ – „улицата с липите“, както я знаят троянци (нашата Унтер ден Линден), за чийто належащ ремонт се говори от много години; бюджетът е 1,350 млн. лв.

Аварийно укрепване/доизграждане на пропадналия участък от пътя с. Орешак – с. Черни Осъм в непосредствена близост до Троянския манастир (участък от общинския път LOV 1140), проектът включва доизграждане на подпорната стена към реката, а планираният бюджет е 820 хил. лв.; „Надявам се с това доизграждане вече да имаме едно трайно във времето укрепване на този важен пътен участък“, бе кметският коментар.

Основен ремонт на вилата на Община Троян на Беклемето, която „ще се превърне в общинска база за обучение и отдих“; бюджетът е 650 хил. лв.
За основния ремонт на ул. „Любен Каравелов“ (троянската Унтер ден Линден) са предвидени 1,350 млн. лв.
„ВЕЧЕ ЗАПОЧНАХМЕ подготовката на документите за обявяване на обществените поръчки, колегите работят много интензивно по заданията за проектиране. Надявам се първите поръчки да бъдат обявени още през този месец, като намеренията ни са 5-те проекта да бъдат реализирани до края на 2025 г.“, заяви г-жа Михайлова

СПОР не може да има – случва се нещо много важно за града ни: държавата ще финансира няколко изключително важни троянски проекта, което със собствени троянски сили и средства щеше да се случи много по-бавно във времето или изобщо нямаше да се случи. Всичко това доказва, и не за пръв път, безспорното управленско майсторство на кмета Михайлова и нейния екип. Но, разбира се, когато става дума за толкова хубаво нещо, и още повече с държавно финансиране, винаги имаме едно наум. Което доведе до въпроса на Т21 към главния „виновник“ за случващото се г-жа Михайлова: „Възможно ли е правителствената въртележка и евентуалните нови избори да попречат на финансирането на останалите (20) троянски проекта, може ли да ни мине котка път?“.

КМЕТСКИЯТ отговор бе следният: „Ако в държавата ни е останала капка нормалност, не би следвало смяната на правителството да провокира промени. Защото тези проекти са записани в Закона за държавния бюджет. И според мене не би следвало каквито и да било правителствени промени да доведат до промяна в държавния бюджет. Разбира се, ние бързаме, защото ако подпишем споразумението и получим първите авансови плащания – 20% се предвижда да бъдат предоставени на изпълнителите на проектите при откриването на строителната линия на обектите, процесът би трябвало да бъде необратим. В тази връзка – говорих с министъра и с депутати, всички считат, че проблем не би трябвало да има“,

ПОСЛЕДВА и едно доуточнение на г-жа Михайлова, намекващо за евентуален проблем, но завършващо оптимистично: „Имам едно смущение, в смисъл че необходимите средства (за тези общински проекти) не са предоставени на МРРБ, да, така е. Но тези средства не са необходими към датата на подписване на споразуменията, тъй като голямата част от плащанията ще бъдат изнесени през 2025 г. Тъй че проблем не би трябвало да има. През цялата тази изстрадана процедура – казвам изстрадана, защото съм в преговори с правителството от зараждането на идеята, мина и през заявена депутатска жалба в Конституционния съд, което честно казано ни разтревожи. Тукашният народен представител Николай Дренчев (напусналият наскоро ПП „Възраждане“, сега независим – бел. ред.) и други двама негови колеги днес (13 март) са оттеглили подписите си под жалбата, с което необходимият брой депутатски подписи е нарушен и на жалбата не би трябвало да бъде даден ход. Тъй че – надявам се оттук нататък всичко да е нормално и вече имам почти спокойствие, при положение че сме подписали споразуменията, че нещата са необратими“.

Генадий Маринов 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |